Uređaji sa Snapdragon čipom moći će da pokreću Meta Llama 3 AI model

Qualcomm Technologies i kompanija Meta najavili su partnerstvo u vezi sa optimizacijom Meta Llama 3 velikog jezičkog modela na uređajima koje pokreće Snapdragon

Uređaji sa Snapdragon čipom moći će da pokreću Meta Llama 3 AI model

Partnerstvo američkih kompanija Qualcomm i Meta omogućiće da Meta Llama 3, koji je u stvari veliki jezički model (LLM), radi direktno na pametnim telefonima, računarima, VR/AR naočarima,vozilima i drugim uređajima koji radi zahvaljujući Snapdragon čipovima. Mogućnost pokretanja Llama 3 modela na pomenutim uređajima donosi, ističu kompanije, značajne prednosti koje uključuju dobar odziv, poboljšanu privatnost, veću pouzdanost i personalizovanija korisnička iskustva.

Cilj ovog partnerstva je „demokratizacija” pristupa generativnim AI mogućnostima, tako što će proizvođači uređaja i opreme, kao i programerima biti omogućeno da učine da Llama 3 bude dostupan na uređajima koji pokreću vodeće Snapdragon platforme.

Kombinacija heterogene računarske arhitekture kompanije Qualcomm Technologies, koja koristi CPU, GPU i NPU sa najnovijom memorijskom arhitekturom, omogućava klijentima , partnerima i programerima da povećaju performanse aplikacija, termalnu efikasnost i trajanje baterije.

Programeri će moći da pristupe resursima i alatima za optimalno izvršavanje Llama 3 AI modela na Snapdragon platformama putem Qualcomm AI Hub-a, koji trenutno nudi približno 100 optomizovanih AI modela. Qualcomm AI Hub ubrzava vreme izlaska na tržište za programere i otključava prednosti veštačke inteligencije na uređaju za njihove aplikacije, ističe Qualcomm na svom sajtu.

Duboko cenimo otvoreni pristup kompanije Meta sa njihovim Llama 3 jezičkim modelom i delimo posvećenost osnaživanju programera i podsticanju AI inovacija” izjavio je Durga Maladi, viši potpredsednik u Qualcomm Technologies. „Naše liderstvo u AI na uređajima, zajedno sa širokim dometom na različitim uređajima na „ivici“, stavlja nas u poziciju da proširimo prednost Llama 3 jezičkog modela širom sveta“, dodao je u nastavku Maladi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi