Vlasnici AMD Ryzen 9000 procesora ponovo dobijaju unapređenje performansi

AMD vlasnici Ryzen 9000 CPU-ova dobijaju besplatni boost performansi sa novim BIOS ažuriranjem, smanjujući kašnjenje u komunikaciji između jezgara i podižući performanse

Vlasnici AMD Ryzen 9000 procesora ponovo dobijaju unapređenje performansi

Vlasnici novih AMD Ryzen 9000 procesora biće oduševljeni vešću da će dobiti još jedno besplatno poboljšanje performansi, ali ovog puta, ažuriranje novog AGESA koda i BIOS-a neće poboljšati performanse Ryzen 7000 serije.

Novo ažuriranje sa verzijom AGESA 1.2.0.2 koda već je dostupno za određene Asus matične ploče, ali uskoro bi trebalo da bude dostupno za više modela drugih proizvođača. Fokus unapređenja je na smanjenje kašnjenja u komunikaciji između jezgara i CCD čipleta, koja je, prema testovima urađenim prilikom lansiranja Ryzen 9000 pre nekoliko nedelja, bila prilično velika u poređenju sa sličnim modelima prethodne Ryzen 7000 generacije.

Poboljšanja, prema merenjima člana foruma Overclock.net, pokazuju značajan pad međujezgarnog kašnjenja sa oko 180 ns na samo 75 ns sa novim BIOS ažuriranjem.

Naravno, smanjenje latencije je odlično, ali kako to utiče na stvarne performanse? Rezultati nisu toliko dramatični, ali su ipak merljivi i u Cinebench R23 od 400-600 poena i iznosilo je samo oko jedan procenat.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nova Ryzen 9000 serija nije imala lagano lansiranje, prvo je bila odložena zbog glasina o grešci na hladnjaku procesora, a zatim su se pojavili problemi sa performansama, čiji je uzrok bio u Windows 11 OS-u. Problemi su rešeni Windows 11 24H2 ažuriranjem, koje je u to vreme bilo dostupno samo onima na Windows Insiders programu.

Ovo ažuriranje je zatim drastično ubrzano i objavljeno za trenutno aktuelnu 23H2 verziju, koja se može preuzeti kao Windows 11 KB5041587 ažuriranje.

AMD će takođe ovog meseca objaviti X870 čipset, sa novom serijom matičnih ploča koje bi mogle podstaći novu potražnju za Socket AM5 procesorima. Ploče će stizati pod brendom vodećih proizvođača PC komponenti kao što su ASRock, Asus, Gigabyte i MSI, sa više novih funkcija kao što su USB 4, Thunderbolt 4 i PCIe 5, prenosi Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi