Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT test

Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT test

ThinkCentre M90n Nano IoT je namenjen isključivo poslovno-industrijskom okruženju gde zahvaljujući svojoj formi i mogućnostima perfektno obavlja zadatke.

  Sadržaj
   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT test

   Pozitivne ocene

   • Male dimenzije
   • Bešuman rad
   • Mogućnost montaže na zid
   • Raznovrsnost opcija povezivanja
   • Rad na daljinu

   Negativne ocene

   • Nije kućna zamena za desktop PC
   • Ograničen upotrebni scenario
   • Malo sistemske memorije

   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT je svojevrsni mini PC, ali ne za kućnu svrhu, već poslovno-industrijsko okruženje u kome ima važnu ulogu zahvaljujući svojim specifičnim karakteristikama.

   Testirali smo svakojake računare. Među njima posebno mesto u našim srcima zauzimaju mini PC modeli zbog svoje neuobičajene pojave i velike upotrebne vrednosti. Međutim, ThinkCentre M90n Nano IoT nije još jedan zadatak na istu temu – zapravo radi se o nečemu potpuno neuobičajenom i uređaju sa specifičnom namenom pre svega u poslovnom okruženju.

   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT – karakteristike

   Polovinu visine ovog minijaturnog kućišta visokog 4 cm, zapravo čini metalni hladnjak sa velikim rebrima. Takav dizajn je neophodan pošto je ThinkCentre M90n Nano IoT “fanless” uređaj. Računar koji ne koristi ventilator, već veliko metalno telo pasivnog hladnjaka za potpuno bešuman rada. Pa, ako volite potpunu tišinu ovo je prava stvar za vas ili vaš poslovni prostor.

   U kućištu veličine jednog prosečnog ispravljača za laptop računar, smestio se ovaj mini PC desktop uređaj. Čak je i njegovo napajanje poput blizanca. Da nije hladnjaka sa svojim rebrastim otvorima lako biste ih poistovetili.

   Čudan dizajn u službi funkcije

   Zbog toga je deo kućišta u kome se nalazi PC hardver, okružen metalnom perforacijom gde god je to moglo da se učini. Tako je učinjeno da bi se napravila kolika tolika promaja i omogućilo hlađenje osnovnih komponenti. Kućište je ekstremno male zapremine. Ovaj mali računar meri nepunih 18 cm u širinu, 8.8 cm u dubinu i 2.2 cm u visinu. Težak je tek 720 grama.

   Pošto se radi o ThinkCentre uređaju koji gene vuče iz IBM mašina, napravljen je poput neuništivog uređaja. Poput jedne metalne “kocke” koju kada uzmete u ruke odaje osećaj hladnog oružja. Uostalom, sertifikovan je po vojnim standardima izdržljivosti.

   Uprkos malim dimenzijama, ThinkCentre M90n Nano IoT je bukvalno načičkan konekcijama najrazličitijeg tipa. One se nalaze raspoređene dužim, bočnim ivicama računara. Tri USB-A 3.1 sa transferom od 10 Gbps, zatim dva USB-C 3.1 Gen 2 specifikacija, pa onda dva serijska porta, dva LAN konektora.Sledi DisplayPort pune veličine i kombinovani 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon. Na kraju, ugrađen je i bežični Wi-Fi 802.11ac sa podrškom za BT 4.0.

   Bez ikakvih dilema je napravljen da komunicira i prenosi podatke, lokalno ili preko interneta, pa otuda oznaka IoT.

   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT – hardver

   A, unutra mini PC platforma male potrošnje i niskog toplotnog otiska. Dovoljno je moćna da bez poteškoća pokreće Windows 10 Pro operativni sistem u njegovom 64-bitnom izdanju.

   Za centralni procesor je izabran primerak osme generacije Intel Core procesora sa oznakom i3-8145U sa dva fizička i četiri logička jezgra koja rade u rasponu frekvencija od 2.1-3.9 GHz. Taman koliko je potrebno da ovom mališanu podare žustrinu i reakciju u odzivu dostojnu pravih desktop mašina.

   Ipak, njegova specifična namena ograničava maksimalnu količinu sistemske memorije na svega 4 GB, zbog čega definitivno ne može poslužiti kao klasična kućna mini PC zamena. Na sreću tu je M.2 slot i u našem slučaju 120 GB veliki SSD.

   Kome je namenjen?

   Ukoliko malo bolje zagledate u ponudu Lenovo ThinkCentre Nano mašina videćete da imate dva tipa pod skoro istom oznakom. Prvi nema IoT sufiks i on je zapravo moguća kućna varijanta koja u sebi može da ponese čak i ultra štedljive Core i7 modele, ali po cenu prisustva aktivnog hlađenja.

   Drugi tip ThnikCentre Nano mašine je i naš IoT model koji je zapravo poslovna verzija, namenjena za primenu u poslovno proizvodnom okruženju. Ovaj žilavi i izdržljivi mališan je tako dizajniran da radi i ne zanoveta, već da upravljački centar snadbeva podacima sa lica mesta.

   Zakačen negde na promaji proizvodne hale i povezan mrežom senzora za vlagu, svetlo, temperaturu, kamerama za nadgledanje – pomoću ovog malog računara imaćete kompletan uvid u radni ambijent vašeg pogona. Montira se preko industrijskog DIN nosača.

   Opremljen je svim mogućim priključcima i standardima bežičnog povezivanja kako bi non-stop bio u komunikaciji sa centralom, koja tačno zna šta se dešava na licu mesta, kako vizuelno (kada mu povežete kameru), tako i u konkretnim vrednostima radnog ambijenta kroz mrežu telemetrijskih podataka.

   Ako treba da se premesti i promeni radnu lokaciju – to je moguće uraditi za tili čas jer staje u dlan šake jedne ruke. Ne, neće ga niko ukrasti jer ima Kensington lock otvor, pa ga lako možete osigurati. I na kraju, preživeće definitivno radne uslove koji nisu za običan mini desktop PC.

   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT – utisci tokom korišćenja

   U radu je agilan i brz. Lako ćete pomisliti da može mnogo više od onog čemu je namenjen. Opuštanje preko mere u nameri da pokrenete zahtevnije aplikacije, opomenuće vas da nije zamena za klasični desktop zbog prisustva samo 4 GB  memorije koju ne možete nadograditi. To je premalo za aplikacije kod kojih vlada trend nepisanog pravila od 2 GB po logičkom jezgru.

   Zato je on tu da skuplja i prenosi podatke. Klasične aplikacije koje mi krajnji korisnici pokrećemo, poput “lajt” verzija fotošopa ili premijera  ga brzo zagrevaju. Zbog toga će čak i ultra štedljivi Core i3 početi obara frekvenciju na što niže vrednosti.  Ponavljamo, nije za kućnu namenu, bar ne ovaj IoT model.

   Lenovo VoIP 360 kamera – koristan dodatak

   Ovaj naš je klasični “radiša”. Da bi lakše sagledali poslovnu primenu Thnik Centre Nano računara, uz njega smo dobili i zanimljivu kameru. Lenovo VoIP 360 kamera je sve ono što će vam zatrebati za “voice over IP” internu komunikaciju i konferencije.

   U pitanju je kamera sa mogućnošću snimanja u visokom kvalitetu panoramskog pogleda od 360 stepeni. U sferično telo kamere veličine teniske loptice je ugrađen zvučnik i višestruko usmereni mikrofoni kako bi se pokrila zvučna dimenzija konferencijskih razgovora sa dometom od 3 metra.

   Ako ne za tu svrhu, možete nadgledati udaljeni pogon za proizvodnju preko interneta putem teleofna, tablet računara ili prenosnog kompjutera. Kamera se povezuje USB-C vezom i postoji navoj sa donje strane koji dozvoljava da se montira na standardnu foto tripod glavu.

   Kompatibilna je sa svim vodećim VoIP softverskim rešenjeima: Skype for Business, Amazon Chime, WebEx, Zoom, Blue jeans, GoToMeeting, Google hangouts i drugim. Kao što možete zaključiti, lako pozvati i dobiti odgovor rukovodioca pogona. Ako ne čuje od buke, tu je i svetlosna identifikacija poziva u vidu LED prstena.

   U pitanju je “Plug and Play” kamera koja ne zahteva posebne drajvere, već radi po principu poveži i koristi. U pitanju je portabl uređaj težine 230 grama, visine svega 9 cm, sferičnog oblika sa senzorskim tasterima za izbor jednog od četiri radna režima: snimanja, prijem poziva ili pozivanje.

   Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT – zanimljiv računar specifične namene

   Na kraju verujemo da će mnogima makar isprva, ThinkCentre Nano IoT i panoramska konferencijska kamera biti potpuno nezanimljivi u scenariju kućnog korišćenja. Međutim, kako vreme odmiče, tako vam padaju ideje kako bi jedan ovakav par mogli da upotrebite u vašoj omanjoj kućnoj firmi ili još bolje manufakturi.

   Laka instalacija i upravljanje u prepoznatljivom Windows 10 Pro okruženju, garantuje maksimalnu kompatibilnost, te veliki izbor aplikacija i pratećih senzorskih uređaja.

   Na vama je samo da odredite šta vam sve treba, a ovaj mali ThinkCenter Nano IoT će biti vaš verni saradnik. Pravi digitalni poslovođa omanjeg pogona u kome ćete imati 24-časovni pregled svega što se dešava i što je bitno za neposredan uvid u vašem preduzeću.

   Cena od 330-350 € govori da je ThnikCenter Nano IoT jedan od jeftinijih radnika na platnom spisku vaše firme, dok za budno oko Lenovo VoIP 360 kamere treba izdvojiti dodatnih 200-250€. Ukoliko vam ovako nešto treba – ne oklevajte, u pitanju su vrlo pristupačni, korisni i uređaji sa konkretnom upotrebnom vrednosti za poslovno i kancelarijsko okruženje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi