MAG B560 Mortar – Intel & GeForce PC konfiguracija

MAG B560 Mortar – Intel & GeForce PC konfiguracija

Povod za današnji prilog  je što smo dobili na test jednu odličnu matičnu ploču srednje klase – MSI MAG B560 Mortar WiFi

  Sadržaj

   Današnja tema je jedan gejming desktop sistem na bazi Intel platforme i GeForce grafičke karte. Ovog puta o tome koliko konkurencija može i to u vreme kada je Intel 11. generacija najbolja, pred izlazak sledeće generacije Alder Lake modela koji će doneti ozbiljniju promenu u pogledu najave performansi ali i drugačijeg standarda pakovanja procesora i svega ostalog što povlači takav potez. Međutim, oni slabiji “mejnstrim” derivati neće još neko vreme, tako da će današnji sistem biti aktuelan još prilično dugo vremena.
    
   Povod za današnji prilog  je što smo dobili na test jednu odličnu matičnu ploču srednje klase – MSI MAG B560 Mortar WiFi, dobro opremljenu i kao krojenu za ovakav jedan sistem … opremljen najnovijim tehnologijama i spreman za izazove Windows 11 operativnog sistema.
   Pošto je predstavljanje matične ploče suvoparna tema, odlučio sam da vam je prikažem kroz odgovarajući računar, konfiguraciju koja je pravi primer dobrog i brzog računara srednje klase, na bazi Intel Core i5 11500 procesora i odgovarajuće GeForce RTX 3060 grafičke karte sa 12GB memorije.
   MSI_B560_Mortar_system_1s.jpgDobra ploča čini bazu vašeg računara koji će raditi i biti aktuelan u budućim godinama pre svega u pogledu izlaska novijih verzija Windows operativnih sistema i aplikacija. Naravno, niko vam ne može garantovati kompatibilnost sa sledećom generacijom procesora, ali ako baš u ovom trenutku birate neka to bude što je moguće bolje opremljena i aktuelna ploča sa dovoljno brzih USB portova, sa “mid-board” konektorom za USB-C, WiFi vezom sa najbržim 802.11ax specifikacijama – kako bi bili mirni duže vremena za neke nove izazove.
   Baš takav je današnji model – MAG B560M Mortar WiFi.  Tipični predstavnik “mejnstrim” klase, ali na malo bolji način. Sa cenom od 165-170€ naslućujete da se radi o boljoj ploči.
   MSI_B560_Mortar_system_2s.jpg 
   Obzirom da je izrađena u skraćenom mikro ATX formatu, njena jedinica za regulaciju napona zauzima najveći deo prostora zato što se spaja sa ATX sekcijom u vidu jedne celine sa pripadajućim hladnjakom tranzistora. Malo detaljnije zagledanje specifikacija ukazuju na prisustvo 15-faznog, digitalno kontrolisanog VRM modula zbog čega ploča može da radi i sa jačim primercima 10. i 11. generacije Intel Core procesora, gde pre sve ga mislimo na modele koji nemaju otključan multiplikatora jer Intel B560 modeli, još uvek ne podržavaju ovu ekskluzivnu mogućnost Intelovih “flegšip” desktop rpocesora. Četiri memorijska slota adresiraju maksinmalno 64 GB RAM-a.  Podržavaju module do maksimalne frekvencije preko 5000 MHz u overkloking režimu. Ovo je relativno novost jer je Intel na ovoj klasi ploča, pod pritiskom konkurencije, dozvolio rad na overkloking frekvencijama.


   MSI_B560_Mortar_system_3s.jpg

   B560 Mortar nudi dve M.2 pozicije za brze SSD diskove od kojih ona prva, pokrivena hladnjakom, sa 11. generacijom Core procesora daje podršku za modele sa PCIe kontrolerima 4. generacije. Korisna opcija jer ovih dana sve više porizvođača nudi M.2 SSD diskove sa transferom od 7 GB/s. Slično je i sa prvim PCIe x16 slotom koji u kombinaciji sa Rocket Lake generacijom procesora, podržava brži standard PCIe putanja i time daju bolju podršku za grafičke karte nove generacije, kakve su one na bazi AMD Navi i Nvidia Ampere grafičkih procesora. Drugi PCIe x16 sa aktivne četiri linije je pod kontrolom Intel B560 čipseta. Neće biti u funkciji ako koristite i drugi PCIe SSD jer zajedno dele istu 4x PCIe magistralu.


   MSI_B560_Mortar_system_4s.jpg

   Za podršku rada SATA diskova je zaduženo još 6 SATA portova.  Takođe tu su i konektori za povezivanje kulera, pumpe vodenog hlađenja i sistemskih ventilatora. Svi oni su pod kontrolom “AiFrozer” algoritma koji uz pomoć BIOS-a prepoznaje koja vrsta kulera je povezana na ploču. Jedino što fali malo više slobodnih konektora za venttilatore, inače bi bilo sve taman kako treba. Ovako morate posegnuti za “fan spliterima”.
   Spomenimo renovirani MSI Control Center softver koji od sada preuzimate sa Microsoft App Store-a. Lepše izgleda i sve na jednom mestu kada je u pitanju podešavanje i monitoring.


    MSI_B560_Mortar_system_5s.jpg

   A da sve bude doterano do najsitnijih detalja, ploča koristi brzi Realtek 2.5 GbE LAN sa menadžer aplikacijom za regulisanje prioriteta u saobraćaju podataka. Ova opicja je pravi spas u radu sa novijim NAS uređajima koji sve češće dobijaju opciju brže komunikacije preko mreže. I naravno, kada smo kod mreže i interneta, jedan dobar, moderan računar podrazumeva integrisanu WiFi funkciju i to ne bilo kakvu već naj, najbržu opicju WiFi 6E standarda koji ima prošireno polje pokrivanja talasnih dužina iznad 2.4 i 5 GHz opsega radi oslobođanja kanala za brži transport podataka.
   Taman kada pomislite – ne može više i bolje za jednu “mejnstrim” ploču, ovaj Mortar B560 nas iznenadi. U pitanju je ponuda USB portova. Ne samo da ima dovoljan broj brzih i običnih, uvek potrebnih USB 2.0 portova, gde se podrazumeva prisustvo brzog 10 gigabitnog tip-C porta, već on ima i brži mod za podršku prebacivanja pomoću namenskog USB 3.2 2×2 kontrolera, prebacujući duplo više, 20 Gb u sekundi. Uz to je MSI poslušao nas korisnike i ubacio USB-C “midboard” konektor za novija kućišta sa dotičnim portom na prednjoj maski.


   MSI_B560_Mortar_system_6s.jpg

   Na kraju, tu je i tradicionalno dobar MSI Click BIOS koji ima sve što vam je potrebno za fino štelovanje performansi Intel procesora. MAG B560M Mortar ne može da menja multiplikator procesora, ali će vam dozvoliti da ubrzate memoriju, a tu je i ona čuvena “power limit settings” opcija koja dozvoljava zaključenim verzijama Intel Core procesora da dodatno ubrzaju tj duže održe maksimalne turbo frekvencije na svim jezgrima. Za ovaj pokazni ralčunar smo izabrali Intel Core i5 11500 procesor koji je sa cenom od 200-ak evra ona zlatna sredina sa dovoljno jezgara, brz i ne preterano skup. Razliku novca do i5-11600K modela, možete prebaciti za nabavku GeFroce RTX 3060 grafičke karte. Uprkos činjenici da je početni u liniji Ampere modela, ovih dana je jako skupa i probija cenovne maksimume zbog kripto rudarenja.


   MSI_B560_Mortar_system_7s.jpg MSI_B560_Mortar_system_8s.jpg 

   Opredelili smo se za RTX 3060 Gaming X 12G model. Prošli put nas je oduševio dobrim karakteristikama u Radeon 6600 verziji, tako da smo ovog puta hteli maksimum od ovog “ulaznog” gejming modela, samo u Nvidia izdanju. Vrhunski hladnjaci, visoko postavljeni GPU radni taktovi koji skoro svo vreme rada i igranja održava na maksimalnim turbo vrednostima, a da pri tome grafički procesor skoro jedva pređe 60. podeok na Celzijus skali. E, to je ono zbog čega nas MSI Gaming X karta svaki put podseti zašto tražimo baš ovu grafičku kartu.

   Jedan gejming sistem je nezamisliv bez 16GB RAM-a u dvokanalnoj konfiguraciji, ovog puta na 3200MHz. Zatim, jednim brzim M.2 SSD-om koji koristi prednosti brze PCIe magistrale 4. generacije od najmanje 500GB. Zaokružili smo ga solidnim napajanjem od 600W i duplim granama za napajanje grafičke karte jer je ovo najbrža GeForce RTX 3060 verzija sa većim apetitima i na kraju ga spakovali u jedno lepo i kako gejmingu dolikuje, kućište sa providnim stranicma i adresibilnim RGB efektima.


   MSI_B560_Mortar_system_9s.jpgE, sada dolazimo do onog glavnog. Kako ova Intel – Nvidia konfiguracija radi i kakva je u poređenju sa nedavno testiranim AMD “mejnstrim” bestselerima. Poznata je činjenica kako je Intel 11. generacije sporiji od Zen 3 predstavnika. Sa druge strane, AMD nas podseća zašto je toliko popularan ovih dana. Brži R5 5600X procesor i Radeon RX 6600 ili 6600XT grafička grafika su sjajno izbalansirani. Radeon 6600 XT je nešto slabiji u kopanju kriptovaluta, ali zato sjajan u gejmingu, što ima za posledicu nižu cenu od RTX3060 konkurencije dok sa druge strane daje prostora za jači procesor kako ne bi stavario usko grlo i usporavao grafičku kartu.  Obzirom na disbalans cena kao rezultat kriptomajninga, za cenu jednog RTX 3060 modela, možete uzeti čak i Radeon RX6700 XT nesumnjivo brži u gejmingu.


   MSI_B560_Mortar_system_10s.jpg

   Sve rečeno see još jednom potvrdilo i u testovima. U naslovima poput Battlefield V, Far Cry franšize, pa čak i Division 2 , oseća se blagi nedostatak procesorske snage u ključnoj 1080p rezoluciji, pa Intel Core Nvidia kombinacija bez dileme, gube od slične konkurentske AMD kombinacije. Razlika je negde manja, a negde veća u zavisnosti od optimizacije gejming grafičkog modula.

   Međutim, Intel Core i Geforce kombinacija uopšte nisu naivni. Sa poslednjim ažuriranjima upravljačkog softvera za matične ploče su iznenađujuće brzi u nekim situacijama, toliko da je konačni utisak prilično izjednačen što će za mnoge od vas zvučiti iznenađujuće. Zube pokazuje naročito u eSports naslovima gde detalji nisu bitni, već čist “frejmrejt” i brz odziv bez kašnjenja. Isto tako je u prednosti kada govorimo o DXR – Ray Tracing naslovima, mada i u nekim tradicionalnim grafički bogatim single plejer igrama, radi beskompromisno dobro. Kada govorimo o zahtevnijem aplikativnom softveru, snaga Zen 3 jezgra dolazi do izražaja, ali je Intel-Nvidia kombinacija znala da iznenadi u nekim programima poput Adobe Premiere Pro, zbog odlične CUDA asistencije.


   Konkretno sve ovo predstavljeno u grafikonima izgleda ovako:  


   Gaming performanse:
   Far Cry 5
    FC5performanceChart.png
    
   Battlefield V 
   Battlefield5_performanceChart.png
    
   The Division 2 
   Division2performanceChart.png
    
   APEX Legends
   ApexperformanceChart.png 
    
   GEARS 5
    GearsperformanceChart.png
    
   Fortnite
    FortniteperformanceChart.png
    
   DXR Ray Tracing
    DXRayTracingPerformanceGraph.png
    
   Aplikativni softver
    AdobePerformanceGraph_1.png
   RenderPerformanceGraph.png
    
    
   Što se tiče nekih generalnih utisaka u pogledu ponašanja tokom rada, ovako korektno sklopljenom sistemu, teško da se ima šta zameriti. Pravo okruženje je neki midi ili još bolje lepo dizajnirani mikro ATX tower koji neće zauzimati puno mesta. Potrudite se kao i uvek, da obezbedite makar par ventilatora kako bi se unutrašnjost provetravala na odgovarajući način. Tokom naših testova procesora nije prelazio maksimum od 66-68 stepeni prilikom renderinga u Blenderu i 60-61 stepen za grafičku kartu tokom gejminga. Buka će naravno zavisiti od kvaliteta ventilatora u kućištu.


    termoCPU.jpg

   Na samom kraju zaključujemo – Intel u sadašnjoj 11. generaciji centralnih procesora i odgovarajućih matičnih ploča deluje pomalo zaboravljeno u odnosu na neko prošlo vreme. Međutim, ima tu snage i materijala više nego što možete pomisliti na prvi pogled. Naročito ako odgovarajući procesor uparite sa dobrom matičnom pločom poput današnjeg MAG B560M Mortar WiFi modela i odgovarajuće grafičke karte sa kojom ćete sistem dovesti u ravnotežu, a što na kraju rezultira očekivano dobrim performansama.

   Dobro opremljena matična ploča čini onaj faktor prevage u slučaju izbora konfiguracije poput danas prikazanog modela. Najbrži WiFi 6E, USB-C 3.2 2×2, brz rad sa memorijom i M.2 SSD uređajima su finese koje odlučuju. Zato MAG Mortar B560M WiFi svakako zaslužuje preporuku za izbor jer slični modeli u ovoj cenovnoj klasi nisu konkretni u ponudi kao ovaj MSI model.  
   Prednosti:
   – Efikasan 15-fazni VRM sa masivnim hladnjacima- Podrška za PCIe Gen4 x16, x4- USB-C 3.2 2×2 20Gbps, USB-C midboard- WiFi 6E, 802.11ax
   Nedostaci:
   – Nedovoljno konektora za ventilatore
   Cena: ploča 170€, sistem oko 1750€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi