AMD Ryzen 5 3400G

AMD Ryzen 5 3400G

Odlično balansiran procesor opšte namene i kao takav idealan za prosečnog korisnika koji voli sve da radi - igra povremeno igre, gleda 4K filmove, otvara puno tabova u internet pretraživačima, piše u Word-u, gleda PPT prezentacije... Jednom rečju nema ograničenja zbog čega je mnogima prvi izbor, a što potvrđuju i prodajni rezultati AMD-a...

  Sadržaj

   Potrebe korisnika u pogledu računske snage i realnih mogućnosti u svakodnevnom radu se prilično razlikuju. Iz tog zaključka proizilazi stav da nemaju svi potrebe ka najjačim i najmoćnijim modelima centralnih procesora sa velikim brojem jezgara. U velikoj meri to zavisi od namene personalnog računara. Da li je on neka verzija kućnog bioskopa sa funkcijom media servera i alternative gejming konzolama, da li je alatka za obavljanje poslova ili možda, surova gejming “mašina”? U skladu sa tim ćete i napraviti izbor po pitanju procesorske platforme.
   AMD Ryzen sa sufiksom “G” u oznaci modela su zapravo dobro poznati APU čipovi. Oni pored klasičnih CPU jezgara, integrišu i grafičko jezgro. Otuda su dosta popularni jer interesuju veliki broj korinsika sa svakodnevnim potrebama prosečnog rada jer ovi procesori su pravi “allround” modeli. Nema radnog scenarija ili aplikacije koju neće pokrenuti i pri tome isporučiti prosečno dobre performanse. Taman, toliko da se osećate komforno, bez dugih pauza u radu i čekanja na izvršenje komandi. Jednom rečju – to je najveća vrednost APU koncepta. 
    Ryzen5_3400G_1s.jpg
   Kod klasičnih procesora morate dodati grafičku kartu. U slučaju APU modela ona se nalazi ugrađena ispod poklopca procesora. Dakle, sve je integrisano na jednom malom parčetu silicijuma i ne zahteva velika kućišta, već sasvim lepo “pasuje” u manje formate koji su ponovo, kao idealni za kućno okruženje dnevne sobe ili u poslovnom ambijentu ograničenog kancelarijskog prostora. Najprostije rečeno, vrlo lako mu je pronaći radno mesto, ukoliko ste realni u pogledu svojih potreba rada na računaru i niste opterećeni činjenicom da morate po svaku cenu, imati trenutno najjači i najbrži procesor današnjice. Sa druge strane iznenadićete se koliko toga može da vam pruži i koliko zapravo, dobro radi!Nedavno smo u vidu jednog koncepta mini PC računara, imali prilike da testiramo Ryzen 3 3200G APU procesor, a danas vam prikazujemo jaču verziju tj trenutno najjači model AMD APU procesora u kategoriji desktop čipova. 
    
   Uprkos tome što nosi oznaku treće generacije Ryzen modela i pripada 3000-seriji AMD procesora, Ryzen 5 3400G koristi jezgra sa prethodnom arhitekturom napravljenim 12 nm postupkom izrade tranzistora, baš kao što je to slučaj sa APU modelima na današnjoj generaciji AMD mobilne platforme za laptop računare. APU modeli sa 7nm jezgrima tek treba da se pojave, u neko izvesno skorije vreme.
    
    Ryzen5_3400G_2s.jpg
    
    
   Ključna razlika u karakteristikama Ryzen 3 i 5 APU modela treće generacije se odnosi na mogućnost prisustva SMT tehnologije udvostručenja broja logičkih jezgara, pa tako pod Windows 10 operativnim sistemom ovaj procesor prijavljuje 8 logičkih jezgara. Druga bitna razlika je da poseduje moćniji grafički procesor. U ovom slučaju je to Radeon RX VEGA 11, koja osim što radi na većoj frekvenciji u arsenalu raspolaže sa većim brojem izvršnih jezgara. Karakteristike koje je čine sposobnim da se u koštac uhvati sa zahtevnijim zadacima u pogledu grafičkih operacija, pa čak i igarama sa zahtevnijim postavkama. Time se platforma na bazi Ryzen 5 3400G APU procesora, kandiduje kao ozbiljna alternativa gejming konzolama u situacijama kada želite jedan kućni računar opšte namene.
    
    Ryzen5_3400G_4s.jpg
    
    Što se tiče CPU dela on se ponaša kao i onaj na klasičnim desktop modelima. Radi na frekvenciji  od 3.7 GHz, a uz pomoć “Boost” tehnologije, ubrzava pojedinačna ili sva jezgra do maksimalnih 4.2 GHz u zavisnosti od trenutnih uslova potrošnje i grejanja čipa, mogućnosti matične ploče, itd.  Raspolaže sa ukupno 6 MB (L2+L3) keš memorije i njegov sistemski kontroler podržava PCIe v3.0 specifikacije komunikacionih linija prilikom rada sa grafičkom kartom i prvog M.2 PCIe x4 slota za SSD diskove.
    
   Sa druge strane, integrisana RX Vega 11 grafilka karta radi na 1400 MHz. Grafičko jezgro raspolaže sa 704 “stream” procesora 5. generacije GCN arhitekture. Grafički sistem u APU procesoru ne raspolaže sopstvenom video memorijom, već odvaja deo sistemske, RAM memorije za potrebe grafičkih operacija. 
    
   Dobra stvar za performanse CPU i GPU dela je da sistemski kontroler podržava dvokanalni rad sa RAM memorijom, a što svakako utiče na bolje performanse u radu. Takođe, važi pravilo da što bržu memoriju koristite, utoliko ćete ostvariti i bolje performanse. Zvanično, Ryzen 5 3400G radi sa RAM modulima na 2933 MHz, ali to će kao i u našem slučaju, zavisiti od karakteristika matične ploče koju koristite.
    
   Ryzen5_3400G_5s.jpg
    
   Kada smo već kod toga, ovaj Ryzen 5 3400G radi sa postojećim AM4 modelima. Obzirom na scenario namene u vidu prosečno zahtevnog računara, cilja pre svega budžetske modele na bazi A320 i B450 čipseta. Cena konfiguracije u velikoj meri će zavisiti od izbora modela matične ploče. Takođe, imajte u vidu da je reč o novom procesoru tako da će pomenuta serija matičnih ploča verovatno zahtevati nadogradnju BIOS-a kako bi se ažurirala tabela sa podrškom radu novijih APU modela kojima pripada i naš današnji test primerak.
    
   Ryzen 5 3400G se isporučuje u “box” pakovanju u kome stiže  sa  Wraith Spire kulerom. Ne treba da vam naglašavamo da kao i kod svih modernih procesora, treba obezbediti najbolje moguće hlađenje kako bi procesor u datim uslovima pružio najbolje performanse.Nastavljamo od dela gde smo stali. Izabrali smo jednu mikro ATX ploču koja koketira sa gejming korisnicima. Ploča je pre svega moderna u pogledu specifikacija i podrške brzim USB 3.1 portovima i HDMI 2.0 konektorima radi povezivanja sa ekranima velikih dijagonala, jer pored svakodnevnog rada sa običnim aplikacijama želimo da gledamo filmove u visokoj rezoluciji sa HDR podrškom, ali i da se igramo sa novom generacijom televizora koji pružaju mogućnost visoke učestanosti vertikalnog osvežavanja od 120 Hz. 
    
    Ryzen5_3400G_6s.jpg
    
   To kod nas stvara potrebu da iz ovog čipa izvučemo maksimum performansi. Pored solidne ploče podrazumeva se i bolje hlađenje, te upotreba brže RAM memorije. Nismo hteli da preterujemo sa veličinom kulera, tako da smo se tek pomerili sa klasičnog aluminijumskog bloka Wraith Spire modela, na malo bolji fabrički Wraith Prism sa bakarnim podnožjem i kompaktno primenjenom tehnologijom toplotnih cevi – dakle umereno “mainstream” rešenje koje staje i u kompaktnija kućišta.
    
    Ryzen5_3400G_7s.jpg
    
   Izbor RAM memorije je isprva pao na DDR4-3600 MHz modele.  Međutim, ploča i procesor se nisu snašli sa memorijom koja je zapravo idealno optimizovana za rad sa 7nm Zen 2 primercima, tako da je sistem konsolidovan sa DDR4 3200 CL16 memorijskim modulima koji su u ovom trenutku optimum za 3. generaciju AMD Ryzen APU modela.
    
   Zašto izbor jačeg kulera? Zato što Ryzen APU procesori 3. generacije, podržavaju novu Precision Boost Overdirve  tehniku automatskog overklokinga koji u prisustvu boljeg hlađenja ubrzavaju rad procesorkih jezgara i integrisanog grafičkog procesora. 
    Ryzen5_3400G_9s.jpg
    
   Direktan uticaj boljeg kulera je da su u CPU zahtevnim poslovima, frekvencije pojedinačnih jezgara bile na znatno većim vrednostima od bazno deklarisanih i kretale su se od 4100-4180 MHz i to za sva prisutna 4 CPU jezgra, a ne smao pojedinačna. U igrama je CPU radio na 4200 MHz. Sa druge strane jednako važan detalj je da integrisani Radeon Vega 11 sa 1400 MHz povećava frekvenciju na 1600 MHz i nije je spuštao tokom gejming testova. Ne treba da vam napominjemo koliko je ovde svaka porcija ubrzanja važna za bolji utisak u radu i pogotovo igranju.
    
   Subjektivno, Ryzen 5 3400G je nesumnjivo agilniji i brži u radu od R3 3200G
    modela, posebno se to odnosi na grafički zahtevne scenarije tj igre. U delu zahtevnijih CPU poslova je takođe primetna razlika, ali ona nije toliko vidljiva kao u delu rada jačeg grafičkog procesora kod koga nema onih pauza u “freamtime-u” i osećaja kašnjenja usled usporene animacije. U ovom slučaju je osećaj znatno bolji, vrlo blizak onome što opisujemo kao tečna animacija.
    Ryzen5_3400G_10s.jpg
    
   Gledanje filmova u 1080p i 4K HDR kvalitetu nije bio problem ni za Ryzen 3 3200G i Vega 8 grafičko jezgro, što znači da se Ryzen 5 3400G još bolje snalazi zbog veće rezerve snage, a RX Vega 11 sasvim relaksirano izlazi na kraj i sa najzahtevnijim 4K H.265 i H.264 formatima pakovanim u MP4 kontejner.
    
   Mogućnost hardverskog dekodiranja znači da se sav posao oko reprodukcije 4K HDR filmova prebacuje na integrisani grafički procesor, pa zauzeće CPU dela iznosi svega 2% dok GPU radi pod opterećenjem od 61% u slučaju filmova sa video bitrate-om od 85 Mbps. Full HD je lakši zadatak sa CPU i GPU opterećenjem od 1% odnosno 15%. 
    Ryzen5_3400G_11s.jpg
    
   Što se tiče gejming performansi, APU smo testirali u najpopulanrijim Battle Royal naslovima: Fortnite i Apex Legends. Fortnite nam je bio posebno zanimljiv zbog podrške za DirectX 12 API u najnovijem paketu ažuriranja. Integrisani RX Vega 11 iGPU je odmah prepoznat i ponuđena je opcija aktivacije boljeg iskorišćenja ugrađenog hardvera. U praksi to pak nije značilo bolje performanse jer se ipak radi o integrisanom rešenju, a ova funkcija je usmerena na poboljašnje performansi kod jačih modela diskretnih grafičkih karti. Uglavnom, frejmrejt koji je varirao između 60/75 frejmova u sekundi i Low/Medium podešavanjima daje omogućuje pristojno dobar osećaj u uslovima brze internet konekcije sa frimetime vrednostima između 10-15ms. Vrlo retko je prelazio vrednost od 25 ms, što stvara osećaj kako igra mnogo brže reaguje na vaše komnde tj generalno je bolja igrivost.
    
   Apex legends je ipak grafički zahtevniji i nalaže da se detalji obore na Low ukoliko želete iole dobar odziv u igri. Pa čak i tada je frametime na kritično visokih 20-25ms što predstavlja prepreku postizanju savršeno glatke animacije.
    
   Ukoliko se odlučite da ugradite naknadno grafičku kartu, računajte da CPU ipak postaje usko grlo kod novih igara. U poređenju sa jednim Ryzen 5 3600X  modelom kao gejming optimumom u 1080p rezoluciji, zaostatak tj efekta uskog grla centralnog procesora, iznosi od 15-20%. Pomoći će vam jedan mali trik, a to je da isključite SMT (Multithreading) opciju u BIOS-u. Kod CPU zahtevnih igara frejmrejt raste za nekih 7-15% u zavisnosti od igre, što svakako nije za “bacanje” u kontekstu kategorije ovih procesora.Rezultati:

    
   [modul]test=1005[/modul]
    
   Ryzen 5 3400G je dekadentno poboljšanje u odnosu na prethodnu seriju APU  modela. Tačnije rečeno, blago su poboljšana CPU jezgra koja su evoluirala u Zen+ verziju. Napravljen je prelaz sa 14nm na 12nm, dok je grafičko jezgro ostalo nepromenjeno.
    
   U takvim uslovima to je i dalje dobar procesor u klasi budžet računara manje zahtevne pojave u smislu potrošnje i većeg stepena integracije, a što ga čini idealnim za konfigurisanje HTPC računara,  sa širokim poljem upotrebe koje podrazumava i “lagano” igranje. Dakle, ostavite se zabluda da je ovo računar sa kojim ćete jeftino proći u smislu nekog zahtevnijeg rada (video i 3D rendering ili gejming), takva filozofija jednostavno ne prolazi kod APU koncepta. Ovo je pristupačan multipraktik procesor, dok za specifične scenarije namene i visoke performanse, služe drugi tj jači i skuplji CPU modeli.
    
   Ryzen5_3400G_12s.jpg
    
   Ipak, to ne znači da Ryzen 5 3400G nije odlična alternativa, jer većina korisnika koji obavljaju svakodnevne poslove i pri tome vole da pogledaju filmove i povremeno se zabave gejmingom će biti u potpunosti zadovoljna izborom ovog APU procesora. Ništa im više neće trebati od procesorske platforme bazirane na ovom APU modelu. Uz dodatk brzih SSD diskova biće dugo zadovoljni optimalnom konfiguracijom svog računara u kontekstu prosečnih radnih potreba, pa čak i malo više od toga.
    
   Da li ići na verziju slabijeg i jeftinijeg Ryzen 3 3200G modela? Ukoliko baš kuburite sa budžetom onda je on prvi izbor, ali ukoliko želite onaj malo bolji i često odlučujući osećaj bržeg rada posebno u segmentu zabave, isplati se malo više potrošiti na R5 3400G. Da li vredi preći sa 2400G na 3400G model – kategorički NE? Razlike su suviše male da bi izveli čitavu gimnastiku oko “apgrejda”.
    Ryzen5_3400G_13s.jpg
    
   Dakle, solidan procesor je postao još malo bolji. Intel konkurencija je i dalje u pristojnom zaostatku i to posebno delu koji se odnosi na mogućnosti integrisanog grafičkog jezgra – gde zapravo leži ključna prednost AMD APU koncepta. Dobro podešen balans CPU i GPU performansi uz mogućnost da dodatno pizbrusite performanse izborom brže RAM memorije, karakteristika matične ploče, boljeg kulera i svakako ugradnjom SSD diska, mogu da vas iznenade koliko računar na bazi jednog ovakvog procesora može dobro da radi. Otuda još uvek predstavlja natprosečno dobru vrednost za uložen novac, zbog čega je jedan od najprodavanijih procesora u ponudi AMD-a!
    
   Prednosti: 
   – Dobar balans procesorskih i grafičkih performansi,
   – Ugrađeno  RX Vega 11 grafičko jezgro,
   – Nezahtevan u smislu potrošnje,
   – Idealan za računare manjeg formata
    
   Nedostaci:
   – starija GCN GPU arhitektura 
   – uzima deo sistemske memorije za rad sa GPU-om
    
    
   CENA oko 150 evra

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi