Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB test - dobro hladi i razumno košta

Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB test - dobro hladi i razumno košta

MasterLiquid 360L Core ARGB je suština AiO hlađenja vodom. Oslobođen luksuznih i bespotrebnih detalja, ovaj kuler je srž jednog ovakvog uređaja kako u pogledu funkcije, tako i pristupačne cene

  Sadržaj
   Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB test – dobro hladi i razumno košta

   Pozitivne ocene

   • Dobar kuler u svojoj osnovnoj funkciji
   • Iako pristupačne cene ima ARGB
   • 360 mm veliki radijator
   • Dovoljno dugačka creva
   • Glava sa dve komore
   • Razdvaja toplu tečnost i dodatno čuva motor

   Negativne ocene

   • Bučni ventilatori u max režimu
   • Sistem montiranja glave na AMD platformi

   Dobro i pristupačno AiO vodeno hlađenje sa akcentom na osnovnu funkciju ovakve vrste kulera. Ništa pretenciozno, ali lepo i konkretno u svojoj osnovnoj misji hlađenja centralnog procesora. Cooler Master MasterLiquid 360L Core će se mnogima svideti i uzeti ga u obzir kao zamenu za masivne i glomazne vazdušne kulere sa duplim “tower” telima.

   Možemo se zajedno složiti da su tokom proteklog perioda, kuleri ovog tipa, dobijali neke od funkcionalno nepotrebnih dodataka, koji su tu služili samo radi estetike. Mislimo na razno-razne RGB dodatke koji nisu imali uticaj na manje temperature ili sveukupno bolje hlađenje, već su realno govoreći više uticali na povećanje cena. Na sreću to nije slučaj sa današnjim modelom koji prikazujemo – Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB.

   Zapravo sve to su bili pokušaji proizvođača da se izbore i izbiju u prvi plan pažnje korisnika na jednom tržištu koje je brzo poraslo, ali i postalo prilično konkurentno. U pitanju je kategorija All in One – zatvorenih i fabrički prekonfigurisanih sistema vodenog hlađenja.

   Sve je to u svojoj suštini imalo vrlo malo veze sa onom osnovnom namenom – dobrim hlađenjem centralnog procesora. Posledica toga je da su se cene vinule u nebo, pa nije retko da jedan 360 mm AiO sistem sa kompletnim arsenalom RGB opcija najnovije generacije i raznim OLED ekranima na glavi pumpe, dostignu cenu od skoro 300 €.

   Mnogi korisnici su vodeći se po onoj staroj – da sve što je skuplje sigurno bolje radi, u početku nasedali na ovaj trgovački štos, blistavu spoljašnjost i efektne RGB efekte. Tokom vremena stvari su došle na svoje mesto i većina korisnika je shvatila da bezveze bacaju pare za nešto što im u suštini nije potrebno i nema osnovnu funkcionalnu svrhu, te realno ne doprinosi boljem hlađenju. Mnogi od njih čak ni ne vide RGB koji skupo plaćaju.

   Od pretencioznih i skupih, AiO su se vratili svojoj suštini

   Neki proizvođači su ovu problematiku shvatili na vreme i preokrenuli čitavu priču u svoju korist. Odrekli se suvišnih detalja i ponudili asketski jednostavne modele oslobođene luksuznih sitnica. To im je stvorilo dodatni prostor pa su ponudili jednako efikasne AiO sisteme hlađenja, nekada čak i bolje po skoro duplo nižoj ceni. Korisnici su odmah reagovali i potvrdili da se radi o pravom potezu.

   Upravo je to i suština filozofije današnjeg AiO sistema vodenog hlađenja koji nam stiže iz ponude Cooler Master-a. U pitanju je LiquidMaster 360L Core i kao što mu sam naziv govori – Cooler Master se vratio korenima te je ponudio korisnicima suštinu jednog ovakvog zatvorenog sistema vodenog hlađenja – dobre rashladne karakteristike po krajnje pristupačnoj ceni. Znači, ono najvažnije uz još neki vizuelni dodatak po ceni koju će većina onih koja ima jači procesor moći sebi da priušti i biti spremna da plati traženu svotu novca.

   MasterLiquid 360L Core ARGB – karakteristike

   Kada su u pitanju karakteristike novog MasterLiquid Core modela sa najvećim radijatorom u ponudi od 360 mm, nema tu mudrolije. Sve karte su bačene na bolje hlađenje i poneka na izgled, da ne bude baš sve crno i monotono. U detaljima koji skoro nimalo ne utiču na proizvodnu cenu, tako da ih korisnik skoro dobija gratis.

   Najvažnije što treba da znate je da ovaj MasterLiquid 360L Core model koristi dodatno poboljšanu “Gen S” glavu sa dve komore i pumpom. Redizajnirana je u smislu boljeg razdvajanja vruće i tople tečnosti kako bi se toplota sa poboljšanog bakarnog bloka, brže odvela sa zagrejanog procesora i kako bi se motor pumpe koji pokreće impeler, bolje hladio i time mu se produžio radni vek. Poboljšan je protok tečnosti u delu kritičnih toplotnih zona i mikrokanala glavnog bakarnog hladnjaka. Povećan je i pritisak tečnosti u sistemu, a sve to u cilju boljih karakteristika hlađenja.

   RGB je ipak prisutan

   Da bi se postigao glavni cilj o kome pričamo sve vreme, povećana je površina radijatora i njegovih finih rebara za disipaciju toplote. Zbog toga se tečnost brže hladi čemu dodatno pomažu tri ventilatora prečnika 120 mm. Ventilatori poseduju adresibilne RGB efekte koje kontroliše matična ploča. Dakle, izbegnuta je upotreba posebnog kontrolera kako bi se smanjila cena, ali je ostavljena opcija za sve one koji žele da ulepšaju izgled svoje gejming konfiguracije.

   Umesto toga vodilo se računa da dobijete kvalitetniju pastu, pa je Cooler Master u pakovanje ovog Master Liquid Core modela spakovao špric sa Cryo Fuze pastom veoma dobrih termo provodnih karakteristika. Detalj koji suštinski znači kada je u pitanju dobro hlađenje procesora.

   Na kraju u pakovanju stižu svi potrebni adapteri, šrafovi za montažu i dodaci kao što su razdelnici za napajanje ventilatora i ARGB signala sa dovoljnim brojem konektora kako bi se povezali svi elementi, ali i neki dodatni slični uređaji iz sistema. Master Liquid Core uključuje adaptere za sve aktuelne generacije AMD i Intel procesora, uključujući i one najnovije kao što su Ryzen AM5 i Intel Core LGA 1700 modeli.

   MasterLiquid 360L Core ARGB – performanse

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-core
   CoolerCooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUAMD Radeon RX 7900X 20G
   SSD1TB Lexar NM620 M.2 PCIe Gen3 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   CaseCooler Master TD500 Mesh V2
   OSWindows 11 2H22
   Test sistem

   Performanse u aplikacijama – rendering:

   Gejming performanse:

   Buka u radu:

   Odmah da istaknemo kako su performanse na nivou, a nekada čak i bolje od višestruko skupljih i nakićenih RGB modela. Poredili smo ga sa drugim sličnim kulerom NZXT Kraken X72, koji nam je praktično referenca u ovoj kategoriji, kao i mnogima koji se odluče za ovaj vid hlađenja.

   Iz priloženih grafikona vidite da prilično moćan Ryzen 9 7900X Zen 4 procesor sa čak 12 “performance” jezgara ostaje hladniji sa MasterLiquid 360L Core AiO kulerom, tokom intezivnog rada rendering scene u Blenderu. Ni jednog trenutka ne ulazi u zonu maksimalnih temperatura što bi aktiviralo zaštitni mehanizam koji obara radnu frekvenciju, zapravo ni u jednom slučaju nije angažovan “throttling” mehanizam. Sa druge strane je isto tako je evidentno da je NZXT “hodao” po samoj ivici. Međutim, tu se krije drugi detalj koji je pokazao da je Master Liquid Core za onu finu nijansu bolji.

   Ima kapacitet za dodatno ubrzanje

   Niža temperatura na površini jezgara je detektovana od senzora na samom procesoru, a što mu je dalo signal da PBO dodatno poveća frekvenciju jezgara i time neznatno potrošnju, a što se vidi iz prikazanih grafikona. Time je procesor za jednu malu, nekada realno u radu zanemarljivu marginu, radio brže sa novim Cooler Master modelom. Znači i pored 100 MHz veće frekvencije, 10 W veće potrošnje, procesor je u proseku bio 5 stepeni Celzijusa hladniji nego sa starijim Kraken X72 modelom.

   Slično je i tokom gejminga gde su prosečne temperature ipak niže, generalno zbog manjeg stepena angažovanja procesorskih resursa.

   MasterLiquid 360L Core ARGB – utisci u radu i iskustva tokom testiranja

   Međutim, može vam se učiniti da je cena koju plaćate nešto veći stepen buke u radu. Samo na prvi pogled jer se i to rešava. Naime, pošto je MasterLiquid 360L Core oslobođen svih suvišnih detalja koji bi mogli da podignu cenu uređaja (ARGB kontroler, onaj koji upravlja radom ventilatora, specijalni softver), dakle sve potrebne funkcije su prebačene pod okrilje samog računara tj matične ploče.

   Sve zavisi od standardnih podešavanja parametara rada u BIOS-u matične ploče. Kod nekih jeftinijih modela moraćete da instalirate softver proizvođača i da odatle podesite odgovarajući radni profil ventilatora i RGB osvetljenja MasterLiquid Core kulera. Ništa strašno, jedan korak više ali sa druge strane nemate gomilu softvera koji se učitava tokom startovanja u Windows-u.

   Cooler Master MasterLiquid 360L Core je suština AiO sistema vodenog hlađenja – efikasno hladi centralni procesor i ima pristupačnu cenu

   Razlika u buci je evidentna, jer u našem primeru je standardni profil rada ventilatore okretao u maksimalnom režimu od 1800 obrtaja pri čemu je pravio buku od 40-ak decibela. Nakon što smo automatici zadali “silent” profil spustio je na nivo od skoro 700 obrtaja, dakle 1000 manje i prepolovio buku uz zahtev da se po potrebi, broj obrtaja poveća u skladu sa opterećenjem procesora. Baš onako kako to i treba da radi.

   Sa druge strane RGB efekti se podešavaju iz pratećeg MSI Mystic panela.

   Hladnjak se lako instalira bez obzira da li je u pitanju Intel ili AMD platforma. Creva su dovoljno dugačka, sa jednom malom zamerkom na način montiranja adaptera za AMD koji i dalje koristi fabrički mehanizam sa plastičnim jezičcima i svojevrsnim ušicama koje su prilično nezgodne za montiranje. To se posebno odnosi na situaciju ako naknadno trebate da demontirate i ponovo montirate glavu hlađenja u već sklopljenoj konfiguraciji. Bilo bi krajnje vreme da Cooler Master pređe na klasični “krst” raspored sa vijcima za fiksiranje glave – mnogo je praktičnije.

   MasterLiquid 360L Core ARGB – pametan izbor koji hladi kao i višestruko skuplji AiO modeli

   Konačno stižemo do cene koja se kreće u rasponu od 100-150 evra. Na zapadnim tržištima je jeftinije, a kod nas zbog specifičnih propisa i carine je skuplje. Tek oni snalažljiviji će imati više razloga za zadovoljstvo.

   Konačno suština je da MasterLiquid 360L Core dobro hladi i ne košta puno. U nekim slučajevima cena je tek 30-ak evra veća od nedavno testirane kategorije mejnstrim tower vazdušnih kulera, a pri tome je MasterLiquid 360L Core neuporedivo bolji, držeći temperaturu procesora u najzahtevnijem scenariju rada jednog Intel Core 13500 procesora i do 20 stepeni nižom, što bez sumnje opravdava razliku u ceni.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi