Cooler Master TD500 Mesh V2 i GEM test

Cooler Master TD500 Mesh V2 i GEM test

MasterBox TD500 Mesh V2 je poboljšana verzija najpopularnijeg mid tower kućišta na ovim prostorima, a tu je i novi, specijalni GEM dodatak.

  Sadržaj
   Cooler Master TD500 Mesh V2 i GEM test

   Pozitivne ocene

   • Atraktivan i krositan prednji 3D oblikovani, mrežasti panel 
   • 3x ugrađeni aRGB ventilatori
   • Demontažni top panel
   • Lak pristup komponentama u unutrašnjosti
   • USB-C 3.2 Gen2 na prednjoj konzoli
   • Prostrana, pravilna centralna ćelija
   • Razdelnik za aRGB ventilatore
   • Bočna stranica od kaljenog stakla sa kristal efektima
   • Opcije ugradnje dodatnih ventilatora
   • Otvorena top pozicija za ventilaciju

   Negativne ocene

   • Ništa značajnije

   MasterBox TD500 V2 je novo izdanje starog poznanika koga smo svi voleli. Novo kućište je osveženo funkcionalnim i veoma korisnim detaljima čime je dobilo modernije karakteristike koje su definitivno u skladu sa današnjim trendovima.

   Cooler Master TD serija je jedna od najpopularnijih linija kućišta ovog proizvošača, još od momenta njihove pojave, sada već davne 2018. godine. Ova tvrdnja se posebno odnosi na TD500 Mesh model koji je pre nekog vremena osvežena sa par dodatnih funkcionalnosti, tako da osim što je ostao lep, sada je postao još bolji. Nova verzija MasterBox kućišta nosi oznaku TD500 Mesh V2.

   Zadržalo je sve ono što je bilo dobro na prethodnom modelu, a što i ima logike jer zašto bilo šta menjati od onoga što korisnici već godinama vole. Pre svega mislimo na originalne geometrijske forme na prednjem panelu koje istovremeno nude funkcionalnost i jedinstven stil, spajajući to sa potrebama jednog modernog kućišta koje je pre svega napraveljeno po meri i ukusu PC gejmera.

   Prepoznatljiva 3D maska na TD500 Mesh V2 kućištu

   Svakako najupečatljiviji detalj na novom MasterBox kućištu je njegova trodimenzionalna prednja maska ispod koje se nalaze tri adresibilna RGB ventilatora prečnika 120 mm. Konture od mrežastog materijala pojačavaju vizuelni utisak jer u zavisnosti od ugla pod kojim gledate kućište, ova površina dodatno prelama svetlosne efekte, pa kućište u radu deluje još upečatljivije.

   Na formu upečatljive maske se stilski nadovezuju dijamantski rezovi koji daju efekat kristala na bočnoj providnosj stranici od kaljenog stakla. Detalj koji definitivno ističe taj geometrijski stil TD500 Mesh kućišta. Naravno, nekome će ovoliko detalja delovati previše, jer ukusi su različiti. Ipak, moramo priznati da sa unutrašnjim osvetljenjem, deluje zaista atraktivno i definitivno privlači poglede voleli ili ne ovakav stil gejming kućišta.

   Sa druge strane, poligonalni oblici mrežastih površina na prednjoj strani kućišta, osim estetskih imaju i svoju funkcionalnu svrhu. Mrežasta površina ima zadatak da obezbedi neometan protok svežeg vazduha kroz unutrašnjost računara, ali u isto vreme je sposobna da spreči prodor prašine, pa deluje i kao filter.

   Orginalan izgled bez aRGB ventilatora ne bi bio upečatljiv  

   Tri 120 mm velika ventilatora su svoju poziciju našli tik ispod mrežaste maske i oni imaju ulogu da ubrzaju dotok svežeg vazduha spolja, čime definitivno utiču na bolje hlađenje osnovnih komponenti u sistemu. Međutim, da bi nastavili u istom funkcionalnom i estetskom stilu, moraćete da dodate još koji u unutrašnjost gde pre svega mislimo na zadnju i top poziciju zbog izbacivanja toplog vazduha kroz panele perforirane površine. Ovo važi bilo da imate radijator vodenog hlađenja montiran na vrhu ili ne, tek obavezno instalirajte najmanje par ventilatora. Investicija koja definitivno ima efekta.

   Kad smo već kod toga, TD500 Mesh V2 prima 7 dodatnih 120 mm ventilatora ili četiri veća od 140 mm.  Njihov rad je podržan i dodatkom jednog ARGB razdelnika koji se nalazi sa zadnje strane nosača matične ploče. Na njega možete povezati ukupno četiri ventilatora kojima obezbeđuje napajanje i aRGB sinhronizaciju.

   Osim dodatnih ventilatora, TD500 Mesh V2 prima maksimalno dva radijatora za vodeno hlađenje od 360 mm napred i na vrhu. Pozicija na vrhu daje podršku za one sa debljim telom maksimalno 55 mm što svakako ima pozitivne efekte kada je u pitanju hlađenje.

   Detalji u kojima je TD500 V2 poboljšan

   Sve ovo što smo vam do sada ispričali je važilo i za prvobitni TD500 Mesh model, ali se postavlja pitanje koja su to poboljšanja učinjena na modelu koji nosi V2 oznaku. Prvo i veoma korisno je što je dobio podršku za USB-C 3.2 Gen2 konektor na prednjoj konzoli. Da bi ga iskoristili kako treba svakako je važno voditi računa o izboru adekvatne matične ploče sa odgovarajućim USB-C 3.2 Gen2 mid-board konektorom. Time dobijate brzu prednju konekciju sa transferom od 10 Gbps. Preostala dva USB-A 3.2 Gen1 konektora su sporija sa transferom od 5 Gbps svaki. Tu je i jedan 3.5 mm audio konektor za slušalice i mikrofon, kao i taster pomoću koga menjate svetlosne efekte.

   Drugi novitet na TD500 Mesh V2 modelu smo takođe već videli na nekim Cooler Master kućištima. Radi se o vrlo korisnom detalju koji omogućuje demontažu gornjeg panela kućišta čime se olakšava pristup unutrašnjosti prilikom sklapanja konfiguracije i pristupu konektorima za ventilatore i RGB kontrolu. Isto tako je od velike pomoći prilikom instalacije AiO i sistema vodenog hlađenja kada je radijator postavljen na gornju poziciju kućišta. Jedan od veoma korisnih detalja koje itekako volimo na Cooler Master modelima. Nebrojeno puta nam je pomogao, pa pohvaljujemo odluku da se ovog puta nađe i na najpopularnijem MasterBox modelu.

   Od ostalih karakteristika pomenimo i poklopac tj prorez na tunelu gde se nalazi pozicija za napajanje, pa po želji možete da istaknete model napajanja, ukoliko želite da se pohvalite njime.

   Uživanje dok sklapate konfiguraciju

   Instalacija i ugradnja komponenti protiče uz uživanje i zadovoljstvo. Kućište je pravi školski primer kompaktnog midi tower modela koji može da posluži kao učilo za sklapanje PC konfiguracija. Toliko se lako barata njime, a često oprašta neke početničke greške da će i manje iskusni korisnici uživati u procesu sklapanja svog gejmerskog kompjutera. Sve potrebno za prvu instalaciju, dolazi uz kućište. U slučaju da imate neku nedoumicu tu je i prateće uputstvo.

   TD500 Mesh V2 ima pravilnu centralnu ćeliju oslobođenu bilo kakvih fizičkih prepreka koje bi ometale cirkulaciju vazduha u unutrašnjosti. Dimenzije od 50 centimetara u visinu i isto toliko u dubinu, te širinu od 21 centimetar, omogućuju neometan i lak pristup svakom delu i komponenti prilikom ugradnje. Takođe, imate i dovoljno prostora za rutiranje kablova jer je nosač ploče odmaknut 19 mm od zadnje stranice kućišta što vam dozvoljava da sredite i uvežete kablove.

   Prostora za kuler centralnog procesora, dakle one sa “tower” telom hladnjaka ima 16.5 centimetara do staklene bočne strane. Depo sa napajanjem prima i ona najveća 20 centimetara dugačka, ali se zbog potrebnog prostra za nastavke i njihovim lakšim rukovanjem, preporučuju ona od 17 centimetara dužine.

   Zapravo smeta kavez za 3.5” hard diskove, a pošto znate naš stav da oni trebaju da idu van kućišta u NAS, dobar detalj je što je ovaj kavez demontažne prirode, čime se oslobađa prostor za neometano vođenje energetskih kablova. Kada je u pitanju izbor grafičke karte, možete ugraditi i one sa najmasivnijim hladnjacima dugačkim 41 centimetar. Na kraju, pomenimo da zapremina kućišta iznosi 50 litara što je taman za dobro provetravanje jednog gejming sistema sa brzim procesorom i grafičkom kartom visokih performansi.

   Cooler Master GEM – koristan i zanimljiv dodatak uz kućište

   Danas imamo priliku da vam predstavimo jedan vrlo koristan i zgodan dodatak za kućišta – Cooler Master GEM. Iskreno, bilo je i ranije različitih pokušaja drugih proizvođača na sličnu temu, ali ovaj ide jedan korak dalje u pravcu veće funkcionalnosti.

   GEM dodatak se prodaje posebno i nije vezan isključivo za upotrebu na Cooler Master kućištima. Suština ovog zgodnog dodatka je da vam obezbedi dodatno mesto za odlaganje periferija kako bi bolje organizovali svoj gejming prostor oko računara. Svi smo bili u situaciji kada nam haos od kablova na stolu zagorča život i pokvari užitak igranja. E, pa GEM ima zadatak makar malo da vam olakša tu muku.

   Cooler Master GEM je zapravo jedna noseća ruka, čvrsta i robusna jer je njena konstrukcija od čelika i može da ponese 5x veću masu od svoje. Tačnije, 2 kilograma. Lako se montira zahvaljujući magnetnom mehanizmu i konstrukciji sendviča. Zato se praktično lepi za svaku površinu bilo da je od metala, plastike, mrežice ili stakla.

   Magnetni mehanizam za svaku površinu

   Takav način monitranja dozvoljava odvojiva baza ruke, koja se instalira sa druge strane površine, a zatim privuče pomoću prilično jakog magneta i učvrsti poziciju glavne ruke na koju možete pored slušalica, odložiti neku manju tastaturu, telefon ili bilo šta što vam povremeno može zatrebati tokom rada i igranja.

   Obložen je finom brušenom gumom, mekanom na dodir tako da neće oštetiti površine za koje se lepi niti uređaje koji se odlažu na nju. Tu su i gumirane zavesice oko centralnog dela oko kojeg se obmotava kabal periferija. Tu je i specifična kanalica za pravilnu putanju kabla ako kojim slučajem imate višak i treba da ga skratite tokom korišćenja periferije ili ako punite mobilni telefon. Vrlo zgodan dodatak kome je zaista lako naći namenu. Možda deluje glomazno na prvu, ali to je zbog jače konstrukcije i magneta kako bi poneo bez problema i malo teže periferije.

   MasterBox TD500 Mesh V2 performanse

   CPUAMD Ryzen 5800X
   MBMSI X570 GODLIKE
   CoolerCM MasterLiquid 240R
   RAM32 GB (2x 16 GB) G.Skill DDR4-3600 CL16 TridentZ NEO
   GPUGigabyte GeFroce RTX 4070 Ti
   SSD1 TB Lexar NM620, PCIe x4
   PSUCooler Master V850 GOLD I MULTI ATX 3.0
   CaseCooler Master TD500 mesh V2
   AccessoriesMaster Accessories GEM
   Test sistem

   Kada govorimo o performansama u radu ovog kućišta, prvo što primećujemo jeste izuzetno tih rad Računar spakovan u ovo kućište je praktično nečujan u radu, bez obzira da li je u stanju mirovanja ili punog opterećenja, tek razlika između najtišeg i najglasnijeg režima je svega 3 dB. Kreće se u intervalu vrednosti od 29 dB do maksimalnih 33 dB buke.  Tome svakako doprinose dobri i tih venitlatori koji sasvim relaksirano rade u rasponu od 900 rpm u stanju mirovanja, preko 1300 obrtaja umereno zahtevnog rada do maksimalni 1600 rpm prilikom opterećenja, održavajući unutrašnjost provetrenom sa dovoljno hladnim ambijentom koji godi radu osnovnih komponenti.

   Koliko je dobar protok vazduha u unutrašnjosti TD 500 Mesh V2 modela, najbolje govori činjenica da razlike u temperaturi procesora kada je bočna stranica otvorena i zatvorena, skoro nepostojeća tj minimalna i iznosi svega pola stepena. 

   Slično je i sa radom grafičke karte. Ugrađeni RTX 4070 Ti u Apex Legends igri je nakon par sati igranja tek jedva topao sa maksimalnih 55 stepeni Celzijusa.

   Cooler Master TD500 Mesh V2 – lep i još bolji

   Nakon svega što smo danas rekli i videli makar je jasnnije zašto je Cooler Master Master Box TD500 Mesh V2, omiljeno kućište mnogih korisnika, posebno onih malo zahtevnijih u pogledu estetike ali i performansi. Njegova mrežasta maska i perforirani paneli na vrhu i pozadi, obezbeđuju uz pomoć ventilatora, što fabrički ugrađenih, ali i onih naknadno instaliranih, preko potrebnu promaju u unutrašnjosti kućišta.

   Vizuelno je veoma atraktivno sa bezbroj detalja i opcija, pa ko voli malo smireniji dizajn može se poigrati sa bezbroj opcija podešavanja svetla ili konfiguracije dodatnih RGB elemenata. Gornja sstranica koja se skida je još jednom potvrdila svoju opravdanost prisustva jer je neverovatno koliko olakšava i ubrzava sklapanje konfiguracije i posebno kabliranje. Prednji USB-C 3.2 Gen2 ne treba ni posebno hvaliti.

   Osveženi MasterBox TD 500 Mesh V2 ima sve ono što nam je falilo u prvoj verziji ovog kućišta. Iskreno malo toga je bilo potrebno, ali zvezda TD500 Mesh V2 modela sada sija još sjanije, pa smo sigurni da će mnogi od vas, od sada imati razlog više za izbor baš ovog kućišta. Cena osveženog modela kućišta ostaje nepromenjena tj oko 100-ak evra, dok GEM dodatak košta dodatnih 30-ak evra.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi