HAF 500 Homecoming Classic Cooler Master - test

HAF 500 Homecoming Classic Cooler Master - test

Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic kućišta je povratak izvornim vrednostima ove popularne linije kućišta koja se odlikuje vanserijskim protokom vazduha.

  Sadržaj
   HAF 500 Homecoming Classic Cooler Master – test

   Pozitivne ocene

   • Odlično podešena struktura i sistem provetravanja unutrašnjosti
   • Demontirajući gornji panel
   • Dva 20 cm velika prednja ventilatora
   • Atraktivno aRGB osvetljenje
   • USB-C 3.2 Gen2, 4-polni konektor za slušalice i mikrofon
   • aRGB i Power Fan razdelnik
   • Forsirano hlađenje na poziciji GPU-a
   • Lako dostupne pozicije za rutiranje kablova

   Negativne ocene

   • Završna obrada
   • Cena
   • Pomalo jeftin izgled upotrebljene plastike

   Cooler Master HAF 500 Homecoming Classic je povratak izvornim vrednosima i kvalitetima zbog kojih je ova Cooler Master serija bila tako dobro prihvaćena među korisnicima. Performanse i vrhunsko provetravanje unutrašnjosti su glavna odlika ove serije kućišta.

   Skoro da nema ljubitelja dobro sklopljenih konfiguracija koji nije čuo za Cooler Master HAF seriju midi tower kućišta. Skraćenica u nazivu stiže od “High Air Flow” termina koji označava najvažniju karakteristiku ovih modela – veliki protok vazduha kroz unutrašnjost ili osobina koju cene svi oni koji pakuju moćne gejming i radne PC sisteme. Izlazak HAF 500 Homecoming Classic modela označava povratak ovim osnovnim vrednostima Cooler Master HAF serije.

   Otuda je veoma važno kada sklapate jak računar sa brzim komponentama da pazite o tome da uvedete dovoljno svežeg vazduha. Isto tako je važno da se lako rešite zagrejanog iz unutrašnjosti. Kod takvog dizajna je bitno da postoji prozračnost, a to je lakše reći nego postići.

   HAF 500 Homecoming Classic – karakteristike

   Kučište definitivno mora imati veliku zapreminu i otvorene maske tj prednje i gornje panele od mrežastih struktura koje propuštaju vazduh. Obično iza njih se nalaze veliki ventilatori koji će dodatno ubrzati cirkulaciju vazduha. Koliko je to važno znaju najbolje oni koji su se opekli sa zatvorenim dizajnom i panelima od punog materijala.

   Problem kompletno zatvorenih ili zastakljenih kućišta u kombinaciji sa jakim komponentama je što proizvode efekat pećnice, a što nije dobro ni po performanse, a ni po životni vek skupih komponenti.

   Na prvi pogled, novi HAF 500 Homecoming Classic podseća na Master Case H500 model koga i sami koristimo u primeru redakcijske mašine za video montažu. HAF 500 je definitivno preuzeo sve dobre kakrakteristike, ali i dodao neke detalje čime je dobio na aktuelnosti i modernijem pristupu u skladu sa novim trendovima.

   Velika zapremina, mrežice i ogromni 20 cm ventilatori

   U pitanju je klasična forma midi tower modela pune veličine sa zapreminom od 59 litara. Postoji u zift crnoj, ali i beloj verziji. Pravilan oblik nudi obilje čistog prostora u centralnoj ćeliji sa tunelom za napajanje, ali i malim iznenađenjem u vidu dodatog kaveza sa 3.5” fiokama za mehaničke diskove, čiji mehanizam montaže zaslužuje kritike.

   Bili smo ubeđeni da smo se toga rešili i prešli na M.2 i 2.5” SSD uređaje, dok nas Cooler Master očigledno demantuje. Uglavnom smo mišljenja da je ovo bespotrebno oduzimanje dragocenog prostora. Ovaj dodatak je “pojeo” prostor za eventualnu “push-pull” konfiguraicju ventilatora na prednjem radijatoru vodenog hlađenja.

   Inače kad smo već kod toga, HAF 500 je sposoban da primi dva radijatora od 360 mm na prednjem i gronjem panelu. Prednja strana je izrađena od mrežaste strukture heksagonalnih otvora iza kojih se nalaze dva ogromna aRGB ventilatora prečnika 20 centimetara. Oni uvlače vazduh u untrašnjost računara.

   Zanimljivo je da njihova pozicija nije dodatno branjena dodatnim filterom protiv prašine, ali ako vas to brine, mogu vam reći iz našeg primera nakon dvogodišnjeg korišćenja ovakvog rešenja da prednji “meš” poligonalni otvori, odlično zadržavaju prašinu i pri tome je mnogo bolja cirkulacija nego da je tu dodatni filter.

   Zato ga morate redovno čistiti, najbolje vazduhom iz kompresora, ali može i usisivačem ili krpom što svakako spada u neki redovni polugodišnji postupak servisiranja.

   Demontažni gornji panel

   Zato je gornji panel, takođe napravljen od perforirane metalne strukture, dobio magnetni gusti filter. Tačno tamo gde je najpotrebniji i efikasan u postupku sprečavanja prodora prašine. Filter se nalazi i na dnu u predelu pozicije ventilatora koji uvlači svež vazduh u napajanje, tako da je generalno HAF 500 dobro zaštićen od prašine. Pritom nije žrtvovana efikasna cirkulacija vazduha i neometan protok svežeg vazduha oko komponenti.

   Dodatni ventilator na poziciji grafičke karte je pun pogodak…

   Što se tiče ventilatora koji stižu kao standardni spisak opreme ovog modela, ugrađen je još jedan Sickle Flow 12 cm veliki ventilator na standardno zadnju poziciju izduva. Svetli RGB efektima koje možete podešavati i sinhronizovati.

   Tu je još jedan, prečnika 12 cm i predstavlja specijalitet HAF 500 Homecoming Classic modela. Njegova pozicija je postavljena na vrh kavez sa diskovima i može se podešavati, tako da hladi i usmerava svež vazduh na grafičku kartu. Zgodan i koristan detalj. Mnogi će se razočarati što ne svetli i zaista čudna odluka CM-a kada već svi imaju aRGB, mogao je i ovaj ventilator da dobije tu opciju.

   Dodatni ventilator je na pravom mestu

   Inače ovaj ventilator nije ukras ili neki kapric proizvođača. Tokom testova je pokazao svu korist ovakvog rešenja. Tačno je na mestu koje ubrzava dovod svežeg vazduha sa velikih prednjih ventilatora u prostor kulera grafičke karte. Rezultat tokom intezivnog višečasovnog igranja je i do 5 stepeni niža radna temperatura grafičkog procesora u odnosu na situaciju kada ovaj ventilator nije ugrađen ili je isključen.

   Prednja konzola sa konekcijama je modernizovana. Iznad reljefnog HAF logoa pored dva USB-A 3.2 prve generacije, ugrađen je i jedan brzi USB-C 3.2, 10 Gbps konektor. Tu je i osvetljeni Power taster, zatim reset i novi četvoropolni 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon. Mnogima je do sada zadavao glavobolju u smislu povezivanja novih modela slušalica sa mikrofonima i odvojenim ulazima zahtevajući korišćenje adaptera. Ovako je sve jednostavnije, bar kada su u pitanju novi uređaji ovog tipa.

   HAF 500 Homecoming Classic – utisci u radu

   Tokom sklapanja i podešavanja konfiguracije, od velike pomoći je obilje prostora. Posebno nam se dopala dodatna slobodna zona prostora na vrhu između matične ploče i gornjeg panela. U tom delu se komforno može smestiti AiO hladnjak sa ventilatorima i potrebnim kablovima.

   Veliku pomoć predstavlja mogućnost demontaže gornjeg panela. Dobijate potpuni pristup ovom, veoma skučenom delu kućišta. Tu se po nepisanom pravilu ukrštaju creva, ventilatori, hladnjak, potrebni konektori na ploči za povezivanje RGB kablova zatim onih za napajanje ventilatora i glave hlađenja. Jednom rečju situacija može biti vrlo komplikovana i prava glavobolja, ali i rukobolja sa bezbroj krvavih ogrebotina ukoliko želite lepo da rutirate kablove.

   Kod HAF 500 Homecoming Classic modela, nema takvih problema. Možete lako i natenane da vodite kablove optimalnim putanjama, a izgled sredite onako kako ste priželjkivali od prvog trenutka. Ova opcija se tokom sklapanja konfiguracije pokazala kao pun pogodak i jedan od glavnih atributa ovog kućišta.

   U pogledu sitnica i pomoćnih detalja, spomenimo veliki izrez na nosaču ploče za monitranje kulera i vodenih hlađenja. Zatim, aRGB i power razdelnik konektora za ventilatore u vidu male štampane ploče smeštene na zadnjem delu nosača. Tu je i uzdignuti deo vertikalne “koske” u delu gde se lomi kabasti energetski kabal sa pripadajućim 24-pinskim ATX konektorom. Takođe, pozicija glavnog nosača je uvučena za 3 cm radi lakše ugradnje 2.5” SSD uređaja i vođenja kablova.

   Dovoljno prostora za CPU kuler, napajanje i GPU

   Ukliko ugrađujete klasični, vazdušni kuler sa tower telom, on može ići u visinu do maksimalnih 16.7 centimetara, koliko ima prostora do stakla bočne stranice. Kada govorimo o napajanju imate na raspolaganju 18 centimetara u dužinu, što znači da nećete moći da ugurate neke starije “kapitalce” od 1.2 kW ili 1.4 kW.

   Noviji i jači, poput našeg CM MWE 1250 V2 Gold modela staju bez problema. Konačno, možda i najvažnije je da možete ugraditi grafičku, maksimalne dužine 41cm. Kućište prima sve važeće formate matičnih ploča. Ukoliko koristite veće E-ATX modele, može se desiti da vam u nekim situacijama prostor za rutiranje kablova postane ograničeno dostupan.

   HAF 500 Homecoming Classic – performanse

   Na red dolazi ono najvažnije – performanse. Nekada i najbolji “AirFlow” dizajn može biti bukvalno “ugušen” lošim odabirom i rasporedom komponenti. Zato je bitno dobro odrediti poziciju i vrstu ventilatora, a pola posla u ovom slučaju je uradio Cooler Master.

   Prednji ventilatori velike efketivne površine zahvatanja su izuzetno tihi i u istu ruku atraktivni. Pri 1000 rpm emituju tek 29-30 dB buke. Kućište je veoma tiho osim u slučajevima višečasovnog opterećenja kada ventilatori počnu da se vrte na maksimumu uz efekat emitovane buke od nekih 30-33 dB.

   Zato vam toplo savetujemo, da na gornjoj poziciji umesto dvanaestica koristite, dve veće četrnaestice. Em su efikasnije, em su tiše, a najbolje ukoliko pronađete još dve 20-ice poput onih prednjih, jer i njih možete smestiti na vrh. Tada se HAF 500 pretvara u tiho šumećeg “hladišu”.

   CPUAMD Ryzen 7 5800X
   MBASRock Taichi X570
   CoolerCooler Master MasterLiquid ML240R RGB
   RAM32 GB (2x 16 GB) G.Skill TrdinetZ NEO 3600-CL16
   GPUAMD Radeon RX 6700 XT 12G
   SSD2 TB ADATA SU800 2.5” SATA
   PSUCooler Master MWE 1250 V2 Gold
   CaseCooler Master HAF 500 Homecoming Classic
   OS/DriversWindows 10 Home
   Test sistem

   Koliko je dobro projektovan HAF 500 Homecoming Classic, pokazuje situacija rada sa grafičkom kartom čije se pozicija forsirano hladi svežim vazduhom. Razlika između maksimalne temperature tokom par sati igranja, sa i bez montirane bočne stranice kada je kućište praktično otvoreno, ostala je ista. Tačnije, sa razlikom od samo jedan stepen.

   Sa ili bez bočne stranice – svejedno je

   Vrednost temperature koje očitava sonda na grafičkom procesoru se penje na 72-74 stepena Celzijusa, a samo je stepen manja kada je bočna stranica otovrena. Minimalna razlika imajući u vidu gomilanje prašine koju ovakav potez neminovno povlači sa sobom. Dakle, sve to govori da se uklanaje stranice uopšte ne isplati, bar u slučaju naše Radeon RX 6700 XT test grafičke karte.

   Kada je u pitanju temperatura centralnog procesora, zabeležili smo slično ponašanje. Sa zatvorenim bočnim panelom raste do maksimalnih 81.5 Celzijusa, a sa otvorenim je tek stepen niža. Međutim, ovde postoji jedna začkoljica jer kada oseti nižu temperaturu, PBO mehanizam Ryzen procesora, podiže prosečnu frekvenciju i potrošnju sa 120 na 125W, dakle 5W razlike koliko je omogućilo skidanje stranice, i podizanje prosečne frekvencije jezgara.

   Granica dozvoljenog maksimuma temperature je oko 80-81 stepen prema PBO 2 podešavanju i dok ne dođe do te granične vrednosti, procesor će uvek biti gurunut u maksimalni režim radne frekvencije.

   HAF 500 Homecoming Classic – korak u pravom smeru

   Generalno, HAF 500 Homecoming Clasic je opravdao svoju pripadnost i na delu dokazao zašto ova serija kućišta ima toliko veliki broj poklonika. High Air Flow zaista funkcioniše i to nas je definitivno privuklo na ovom modelu.

   Sa druge strane imamo i zamerke. Obzirom da kućište pripada premijum klasi sa cenom od 150 € i možda koju desetinu evra više, neki detalji jednostavno nisu na nivou očekivanja i konkurencije. Sitnice koje kvare utisak su svakako nemogućnost da lako skinete zaštitnu foliju sa bočne stranice, jer je prvo zalepljena zaštita, pa potom monitrana lajsna na krajevima stakla. Ona onemogućuje da do kraja odlepite foliju već je cepate što ostavlja ružan utisak ili će vas primorati da se pomučite i iscepkate je do kraja.

   Takođe osećaj pod rukom da je lim nešto tanji od konkurencije, a završna obrada na nešto nižem nivou, svakako nije za pohvalu. Plastika na tunelu za napajanje i prednjem panelu uopšte ne deluje premijum. Posledica toga je efekat ubrzanog “starenja” tokom eksploatacije, naročito izražen ukoliko u tom periodu par puta rastavite i sastavite kućište zbog “apgrejda”.

   Sa druge strane tu su očigledene prednosti u vidu odlične protočnosti i cirkulacije vazduha, korisni među-ventilator za forsirano hlađenje pozicije grafičke karte, 4-polni priključak za slušalice i mikrofon, veliki 20 cm ventilatori, dosta slobodnog prostora i još puno sitnica zbog kojih ćete jednostavno voleti HAF 500 kućište. Uz malu evoluciju, HAF 500 Homecoming Classic bi lako mogao da postane lider u ovoj klasi midi tower modela.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi