HAF 700 EVO Cooler Master - test

HAF 700 EVO Cooler Master - test

Cooler Master HAF 700 EVO je model koji donosi novu svežinu i performanse u čuvenu liniju kućišta poznatih pre svega po dobrom provetravanju unutrašnjosti.

  Sadržaj
   HAF 700 EVO Cooler Master – test

   Pozitivne ocene

   • Dizajn prednjeg panela sa LCD info ekranom
   •  Ogromna zapremina u kombinaciji sa 200mm ventilatorima
   •  Pregršt pozicija i opcija za montiranje
   •  Podrška za “custom” sisteme vodenog hlađenja
   •  Opcija vertikalne GPU montaže
   •  Struktura sa više odvojenih celina
   • ARGB Gen2 kontroler

   Negativne ocene

   • Pomalo predimenzioniran
   • Velika masa
   • Cena

   Izlaskom HAF 700 EVO modela čuvena linija Cooler Master kućišta je osim sjajnih performansi dobila glamuroznu pojavu.

   Primećujemo kako je potrebno izvesno vreme dok se ne pojavi neka komponenta za PC koja izaziva posebnu pažnju entuzijasta i ljubitelja dobrog hardvera. Danas je to slučaj sa jednim zaista nesvakidašnjim kućištem koje stiže sa oznakom Cooler Master HAF 700 EVO.

   U pitanju je jedan pravi “flegšip” teškaš u svetu “tower” kućišta pune veličine. Pored masivne pojave, ovo kućište uvodi potpuno novi, pomalo futuristički dizajn PC kućišta – kako spolja tako i iznutra. Obzirom da je Cooler Master HAF serija izuzetno popularna i cenjena na ovdašnjim prostorima zbog svojih dobrih karakteristika, ljubitelji ove linije kućišta će se posebno obradovati redizajniranoj pojavi i hardverskim mogućnostima novog, modela.

   HAF 700 EVO Cooler Master – nova era “High Air Flow” kućišta

   Od svog izlaska pre 14 godina CM HAF serija je ostavila dubok trag u industriji PC računara, jer iskreno nema ko nije čuo za HAF seriju. Držeći se osnovnih vrednosti u vidu odlične provetrenosti, dobro projektovane unutrašnjosti i činjenice da je zapravo kompletan dizajn podređen postizanju boljih performansi, jedan HAF flegšip je nakon duge pauze, ponovo pred nama.

   HAF 700 EVO ostaje veran tradiciji prethodnika pa tako i u svojoj osnovnoj konfiguraciji obezebeđuje optimalnu provetrensot sistema, omogućujući komponentama dobro hlađenje i brz rad bez potrebe ugradnje dodatnih rashladnih elemenata.

   Inače, Cooler Master gaji tu posebnu kulturu veze sa svojim korisnicima slušajući njihova iskustva i zahteve. Dosta tih želja je pretočeno u HAF 700 EVO, što mu omogućava maksimalnu kompatibilnost u pogledu svih onih komponenti koje se mogu ugraditi u ovo kućište.

   Praktično i najveće ploče u kombinaciji sa najglomaznijim grafičkim kartama možete bez ikakvih poteškoća ugraditi u ovo kućište. Pri tome se pozicija ključnih komponenti dodatno hladi i provetrava bočnom pozicijom usisnika, a tu je i mogućnost ugradnje najjačih i najvećih napajanja veličine 20 centimetara.

   Lista dodatnih opcija se nastavlja obiljem dobro osmišljenih pozicija za diskove, pumpe i radijatore za “custom loop” vodena hlađenja, itd.

   Natprosečna veličina i zapremina

   Čitav taj komfor dodatnog prostora utiče i na veličinu HAF 700 EVO modela koji je baš, baš veliki. Poređenja radi još je veći i širi od Cosmos modela. O tome najbolje govore njegove dimenzije i masa praznog kućišta od 25 kg, jednom reču – super teška kategorija!

   Nakon ovih podataka sigurni smo da imate asocijaciju u stilu “auuuu… šta sve tu može da stane od radijatora i ventilatora”. Zaista je tako. Napred, gore i dole staju radijatori od 420mm, a pozadi onaj od 240mm. Takvu konfiguraciju do sada nismo videli.

   Pored toga, HAF 700 EVO poseduje dva nosača za radijatore i ventilatore koji se mogu pomerati. Nosači su potpuno modularni i možete izbrati prednji ili onaj na dnu, koji će zauzeti poseban ugao kako bi istakli izgled radijatora ulepšanog RGB ventilatorima.

   Bočne stranice, jedna od punog lima sa perforacijama na usisnim pozicijama i ona druga lepša, bočna panorama od kaljenog zatamnjenog stakla, demontiraju se jednostavno poput na Cosomos modelima. Povučete stranicu kratkim odlučnim potezom prema sebi i onda je podignete u vis.

   Još jedan specijalitet je detalj potpuno demontažnog gornjeg panela kućišta. Kod sklapanja komplikovanih konfiguracija ova opcija je pravi spas. Pošto je kućište vanserijski široko, dozvoljava ugradnju čak dva ventilatora od 20 cm ili šest “dvanestica”. Napred su fabrički ugrađene dve Sickle Flow “dvadesetice” iz Performance Edition serije, čiji se rad može u potpunosti kontrolisati u zavisnosti od radnog scenarija.

   HAF 700 EVO Cooler Master – vrhunsko provetravanje i RGB

   HAF 700 EVO u svrhu podrške radu nogobrojnih ventilatora koristi poseban razdelnik sa 7 konektora. On kontroliše rad ventilatora modulacijom širine impulsnog signala, a tu je još pet priključaka za ARGB uređaje.

   Pored toga tu je i poseban ARGB kontroler druge generacije. Razlika je u tome što softverska kontrola omogućuje kontroleru da automatski detektuje raspored i broj ugrađenih LED dioda u pojedinačnom ARGB uređaju. Zahvaljući tome omogućuje postizanje najkomplikovanijih svetlosnih efekata jer se kontroliše rad svake pojedinačne LED diode.

   Još jedna dobra stvar je da za razliku od nekih ARGB Gen 1 uređaja koji svesno žtrtvuju hardversku kompatibilnost u cilju postizanja lepših efekata, ugrađeni CM ARGB druge generacije je potpuno kompatibilan sa ostalim uređajima, tako da imate potpunu slobodu u konfigurisanju osvetljenja vašeg računara korišćenjem uređaja različitih proizvođača.

   Izgleda potpuno drugačije od konkurencije

   HAF 700 EVO je karakterističan po dizajnu prednje maske zbog kombinacije vertikalnih staklastih svetlosnih “oštrica”. One poput usmerivača propuštaju svež vazduh kroz mrežastu strukturu heksagonalnih otvora omogućujući računaru da “diše”. Istovremeno koristi sitnu mrežicu kao filter koji štiti od one fine, štetne prašine.

   Na sredini prednjeg panela je smešten jedan LCD ekran kružnog oblika na kome se prikazuju karakteristike sistema tokom rada, čak možete pustiti neku proizvoljnu animaciju. Možete podešavati orijentaciju prikaza, boju, tekst i brzinu animacije i sve to softverski kontrolisati. U tu svrhu služi MasterPlus+ softverski alat za podešavanje ARGB svetlosnih efekata i prikaza na malom Iris ekranu.

   Deo sa konektorima je podeljen na dve vertikalne celine sa obe ivice fronta. Na desnoj su grupisani USB konektori i to četiri USB-A 3.2 prve generacije i jedan brži, 10 gigabitni USB-C 3.2. Na levoj se nalaze “power” i “reset” tasteri, kao i četvoropolni 3.5 mm audio za slušalice i mikrofon, plus dodatni namenski 3.5mm samo za mikrofon – za svaki slučaj.

   Obilje prostora i velika zapremina

   Konstrukcija kaveza koristi dizajn takozvanih višestrukih komora. One su organizovane u više zasebnih celina poput: centralne ćelije sa forsiranim hlađenjem, depoa koji služi za sređivanje kablova, zatim kaveza sa diskovima, kao i poseban prostor u kome se smestilo napajanje i to po vertikali.

   Ovim potezom se zapravo grupišu komponente koje se više ili manje greju u radu. Tako da se optimizuje čitav proces emitovanja toplotne energije i time efikasnije hlade osnovne komponente čiji je rad posebno osetljiv na porast temperature.

   Slobodnog prostora na poziciji kulera centralnog procesora ima u izobilju, tačnije 16.6 centimetara u visinu, za napajanje 20 cm i za grafičku kartu još skoro pola metra, a mi takvu iskreno još nismo sreli.

   Pozicija za diskove ima ukupno 12, a za one veće 3.5-inčne, predviđen je namenski kavez koji je poput “beckpack-a” zakačenog za leđa nosača ploče. Već ste dobro upoznati sa našim stavom o tome da je mesto hard diskovima van računara. Na sreću ovaj kavez se može u potpunosti demontirati.

   Mnogobrojne su i pozicije za ventilatore koje možete kombinovati na svim pozicijama i veličinama. U pakovanju kućišta se dobija i adapter za postavljanje grafičke karte u vertikalni položaj sa pripadajućim PCIe 4.0 kablom, produžetkom kojim se spaja sa PCIe x16 slotom na matičnoj ploči.

   I na kraju, kako kažu u Cooler Masteru… u čemu je poenta imati neki “flegšip” ako ne postoji neka jedinstvena fora tj unikatna karakteristika… i tako su podarili ovom kućištu, “infinity” ogledalo na poziciji gde obično drugi modeli imaju vertikalno “ojačanje”… zaista dobra fora posebno u situacijama kada želite da RGB svetlo izgleda još efektnije.

   HAF 700 EVO Cooler Master – utisci u radu i sklapanju sistema

   Što se tiče samog iskustva sklapanja konfiguracije, ono je generalno pozitivno. Pre toga morate biti načisto sa sobom – potrebno je da izdvojite vremena da bi sve napravili i spakovali kako treba.

   Ova konstatacija se odnosi čak i na osnovnu postavku sistema kada ne dodajete ništa od RGB uređaja ili naprednih sistema vodenog hlađenja. Potrebno je vremena da upoznate kako se pojedini elementi demontiraju, kuda provesti kablove, povezati dodatne razdelnike za svetlo i napajanje ventilatora. Jednom rečju ima tu puno posla koji zahteva strpljenje i preciznost.

   Ukoliko pak počnete da ulepšavate sistem, računajte na dosta dodatnog rada, ali sve se to na kraju svodi na jedno nesvakidašnje lepo iskustvo. Kada nakon višečasnovnog ili zašto ne višednevnog rada završite konfiguraciju – “doktorirali” se sklapanje PC konfiguracija.

   Cooler Master HAF 700 EVO je poput asistenta koji pomaže obiljem slobodnog prostora, gumenim zavesicama i otvorima na nosačima, tačno tamo gde treba. Zasebne celine su pun pogodak jer ima obilje džepova gde možete smestiti kablove i konektore. Jednom rečju – uživancija je pakovati sistem u kućište sa ovolikom zapreminom i pažnjom sa kojom je dizajniran svaki centimetar njegove unutrašnjosti.

   Naročito su upečatljivi detalji jer svaki elemenat je demontirajući, a iza njega odgovarajući otvor za provlačenje kablova – bolje od ovoga nije moglo.

   Velike dimenzije i masa kućišta sa jedne strane predstavljaju poteškoću dok sklapate jer treba manipulisati ogromnim i teškim kavezom dok ga neprekidno vrtite oko sebe. Upala mišiča je zagarantovana uz naravno, onaj slatki osećaj zadovoljstva završenog posla.

   Sa druge strane velika zapremina garantuje obilje svežeg vazduha koji pristiže radom velikog broja ventilatora, o čemu najbolje govore i sledeći grafikoni očitanih vrednosti i postignutih performansi.

   HAF 700 EVO Cooler Master – performanse

   CPUAMD Ryzen 7 5800X
   MBMSI X570 GODLIKE
   CoolerCM MasterLiquid ML240R RGB
   RAM32 GB (2x 16 GB) DDR4-3600 CL16 2R G.Skill TridentZ NEO
   GPUAMD Radeon RX 6700 XT 12G
   SSD512 GB M.2 PCIe x4 Gen4, Western Digital SN850
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   CaseCooler Master HAF 700 EVO
   DriversAMD Adrenalin 22.5.2
   Test sistem

   HAF 700 EVO Cooler Master – različit od konkurencije

   Zaključujemo da pored odličnih performansi, izgled je nešto što vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim. Sa druge strane stvara neku vrstu obaveze da povedete računa prilikom izbora odgovarajuće lepih ventilatora kako bi se uklopili u kompletnu sliku ovog raskošnog kućišta.

   Uz sve ispričano do sada, na kraju ide i vanserijska cena. Pretpostavljate da ovakav flegšip tower ima “masivnu” cenu od 500 i kusur evra, a obzirom da su cene kućišta zbog čitave ove svetske krize i usporenog transpoirta, skoro duplirane – možete pretpostaviti da će biti paprena. Ipak, korisnici koji imaju ekstremne zahteve i želje, za njih to svakako neće biti prepreka.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan