MasterBox NR200P MAX mini ATX - test

MasterBox NR200P MAX mini ATX - test

Masterbox NR200P MAX je verzija jednog od najboljih Cooler Master mini ITX kućišta, ovaj put sa vodenim hlađenjem i SFX napajanjem od 850 W.

  Sadržaj
   MasterBox NR200P MAX mini ATX – test

   Pozitivne ocene

   • Funkcionalan dizajn
   • Odlična provetrenost unutrašnjosti
   • Fleksibilne i brojne opcije ugradnje
   • Bočna providna stranica
   • Odlični Sickle Flow 120mm ventilatori
   • Riser adapter stiže u pakovanju
   • Pozicija za SFX napajanje sa čičak trakama
   • Opcija vertikalne GPU ugradnje

   Negativne ocene

   • Nema USB-C konektor

   Ukoliko tražite malo kućište za vaš računar dobrih performansi i želite da ga držite na radnom stolu, jedno od najboljih rešenja je Cooler Master NR200P MAX. Za razliku od običnog, MAX ima ugrađen sistem AiO hlađenja za procesor i vrhunsko napajanje snage 850 W.

   Među nama skoro da nema nikoga ko ne bi poželeo mali i moćan računar. Sve je više ljubitelja mini PC računara, ali njihove želje su uglavnom spoj zahteva i kompromisa. Treba nam lepo, malo i dobro provetreno kućište sa besprekornim rasporedom unutrašnjosti. Pa iskreno, takvo nisam još videli iako se kućištima bavimo dugo. Bar ne do danas kada se na našem testu našao Cooler Master Masterbox NR200P MAX.

   Lično smo od one vrste zaluđenika koji bi u malom pakovanju napravili PC eksplozivnih performansi i još po mogućstvu da stoji na radnom stolu. Međutim, uvek postoji neko ograničenje i polako smo počeli da dižemo ruke od nade da ćemo sklopiti ono što želimo. Sve do današnjeg dana kad aje stigao MasterBox NR200P MAX – kućište koje bi moglo da postane sinonim za male i moćne računare.

   Cooler Master MasterBox NR200P MAX – karakteristike

   Sigurno već dobro poznajete onu marketing pesmicu o tome kako su inženjeri saslušali zahteve korisnika i zajednice o tome kakvo bi kućište želeli i promene koje očekuju. Već nakon prvog susreta i otvaranje bočne stranice bi se ispostavilo da od toga malo šta je istina. Sa takvim nadanjem smo i primili kutiju sa Master Box NR200.

   Nedavni MasterCase H100 je pobralo naše simpatije, ali je realno imalo svojih nedostataka. Međutim, MasterBox NR200P MAX je ozbiljan zaokret na bolje u slučaju malih i kompaktnih kućišta. Prvi susret je već doneo iznenađenje.

   MasterBox NR200 smo dobili u “P” varijanti sa opcijom providne bočne strance od stakla, PCIe x16 Riser kablom za vertikalno montiranje grafičke karte i dva SickleFlow ventilatora. Ipak, već na prvi pogled i dodir nije nam mogao promaći osećaj da se radi o neuobičajeno kvalitetnom Cooler Master kućištu.

   MasterBox NR200 je definitivno kućište premijum izrade i kvaliteta u rangu sa trenutno najboljim modelima iz mini ITX i SFX segmenta. Materijali, rešenja, dizajn, dodatna oprema… sve je jednom rečju onako kako to očekuje zahtevni korisnik. To nam se definitivno svidelo i želeli bi smo da Cooler Master nastavi sa ovakvom praksom i na ostalim modelima u ponudi.

   Asketa u pogledu izgleda

   Front je od punog ravnog metalnog profila sa ovalnim ivicama koji iza maske krije dodatni prostor za kabliranje, a dobro služi i za ventilaciju. Na vrhu je komandni panel sa heksagonalnim power tasterom i led prstenom aktivnosti rada, par USB-A 3.2 konektora prve generacije i 3.5 mm ulazom za mikrofon i slušalice.

   Bočne stranice se otvaraju jednostavno i lagano, bez ikakvih šrafova i prekomerne sile. Dovoljno je samo na blago povlačenje jagodicom prsta zahvaljujući “Pin-to-Clip” mehanizmu. Pitamo se kako ranije niko nije došao na ideju da koristi ovo rešenje?

   Obe bočne stranice su perforirane sa mrežastim filterima, baš kao i gornji panel koji obezbeđuje poziciju za duple ventilatore prečnika 12 cm prekrivene Fine Mesh mrežicom. MasterBox NR200P je jednostavno rečeno napravljen tako da duva na sve strane, sa posebno forsiranim efektom prirodne cirkulacije – odozdo uvlači hladan i gore izbacuje topao vazduh.

   Tako su predviđene pozicije dodatnih ventilatora koji ovaj prirodni efekat trebaju dodatno da ubrzaju. U zavisnosti od konfiguracije par 12-ica mogu se ugraditi na dno ili gornji panel ili još bolje na obe pozicije. Dobrim delom ovaj potez diktira tip rashladnog rešenja na grafičkoj karti.

   Kada oslobodite panel, ukazaće se kostur kaveza otkrivajući modularnu prirodu Master Box NR 200 mališe. Ona vam praktično dozvoljava pristup svim delovima i to skoro sa svake strane, a što je vrlo bitno za rutiranje kablova. Istovremeno male dimenzije eliminišu potrebu korišćenja nekih dodatnih poprečnih elemenata za ukrućenje šasije, pa je čitava ćelija maksimalno “otvorena”. Na leđima se nalazi svojevrsni ram za ugradnju matične ploče sa 4 vijka i specijalni deo sa nosačem SFX napajanja.

   Masterbox NR200P MAX – napajanje od 850 W i 280 mm AiO

   Ovde moramo da vam skrenemo pažnju na odlično Cooler Master V850 potpuno modularno napajanje u malom SFX formatu koje se dobija sa ovim kućištem. Jedno od najboljih iz novog talasa ovih malih napajanja, prilično velike izlazne snage od 850 W i 80 Plus Gold sertifikatom. Posebno nam se svideo ventilator velike korisne površine koji je prava retkost kod ovako malih napajanja.

   Savršeno pasuje u predviđeni kavez i dodatno koristi dupli sistem čičak traka kako bi lepše sredili debele energetske kablove. Oni su inače neočekivano kruti za ovako male dimenzije i potrebu da im stalno menjate putanju vođenja kroz ograničeni prostor.

   MAX verzija stiže sa već ugrađenim napajanjem od 850 W i 280 mm AiO hlađenjem, ali po duplo većoj ceni od običnog Mastercase NR200P modela

   Sviđa nam se pozicija kaveza koja je ni gore ni dole, tako da ostavlja slobodan prostor kako na vrhu tako i dnu kućišta. SFX format je pun pogodak za kućišta male zapremine koja je u slučaju ovog Masterboc NR200P MAX modela, iznosi 18 litara. Inače kućište je dugačko 36, široko 18.5 i visoko 27 centimetara. Kao da ste klasični mini tower presekli na pola.

   Raspoloživi prostor u unutrašnjosti

   Prima klasične vazdušne kulere sa telom maksimalne visine 15.5 cm i grafičke karte sa dužinom od 33 cm. Mi smo se pak odlučili da u prvoj verziji ugradimo na bočni nosač jedan 240 mm AiO sistem vodenog hlađenja i grafičku kartu na standardnu poziciju. Ova konfiguracija je skoro idealna jer su GPU i CPU deo odvojeni u dve celine pa skoro da nema efekta prenosa toplote.

   Turbinski ventilator na grafičkoj karti uzima vazduh sa dna i izbacuje kroz vazdušni tunel sistema hlađenja, dok 240mm AiO uvodi svež vazduh sa boka i prevlači ga preko radijatora dok ugrejani vazduh izbacuju dva 120 mm venta na vrhu i to brzinom od 1.2 m/s. Dakle, konfiguracija u kojoj je grafička karta dole a CPU gore.

   Druga opcija je vertikalna pozicija GPU-a kada želite da istaknete vašu konfiguraciju i tada je potrebno koristiti neki od CPU kulera sa tankim telom. Time bi dobili dodatni prostor za grafičku kartu i “riser” kabal. Naravno u tom slučaju koristite staklenu bočnu stranicu, a poželjno je da pored par gornjih 12-ica ugradite i dve na dnu. Ovim rešenjem obezbeđujete obilje slobodnog prostora i poželjno bi bilo ubrzati cirkulaciju svežeg vazduha u gornje delove gde su pozicije GPU i CPU-a.

   Utisci u radu i sklapanju

   Najveći izazov prilikom sklapanje konfiguracije u jedno ovako malo kućište je kablirane i pronalazak idealne putanje. Ukoliko imate kratak fitilj i niste navikli da se stalno vraćate i presecate tek skupljene kablove i vezice, ne hvatajte se ovog posla. Jednostavno, prepustite ga nekom drugom ko ima živce za dotični posao u suprotnom, “rodićete mečku”.

   Ali, sav taj trud se definitivno isplati. Jednom kada sve postavite na svoje mesto, rezultat se vidi, čuje i oseća u radu. Nakon sklapanja i puštanja u rad, odmah smo osetili kako kroz čitavo kućište struji vazduh. To su potvrdile i izmerene vrednosti.

   Na razdaljini od 1 metar računar je bio skoro bešuman sa izmerenih 32 dB buke i to pri intezivnom opterećenju centralnog procesora u poslovima Blender renderinga. Zasluga za ovako tih karakter ide na račun odličnih Sickle Flow ventilatora koji se isporučuju uz kućište. Skoro nisam video bolje 12-ice, ako izuzmem standardno dobre Noctua modele.

   Temperatura procesora se kretala od 32 do maksimalnih 54 stepena Celzijusa, što je odličan rezultat imajući u vidu vatreno ponašanje procesora u sličnim uslovima. Potrošnja procesora pri tome nije prelazila vretnost od 80 W tokom višečasovnog opterećenja.

   U grafički zahtevnim situacijama kao što su GPU ubrzane aplikacije i igre, oglasila bi se malo jače turbina na grafičkoj karti koja je radila u intervalu temperatura kao i na bilo kom midi tower sistemu – od nekih 70 do maksimalnih 80-ak stepeni Celzijusa nakon više sati igranja.

   Masterbox NR200P MAX – je šampion kućište malog formata

   Konačno jedno mini ITX kućište kome se proizvođač dobro posvetio kako bi ponudio puno korisnih opcija za pronalazak optimalnog “setup-a”. Možete malo napajanje prebaciti i na prednju poziciju tik ispred prednje maske i tako osloboditi više prostora za matične ploče, grafičku kartu premeštati gore ili dole sa mnoštvom pozicija za ugradnju ventilatora, kulera, sistema vodenog hlađenja. Pristup je maksimalno slobodan tako da vezicama možete da pletete kablove do mile volje.

   Skoro se nismo namučili sa konačnim rezultatom koji nam je ostavio zaista puno srce onim što smo na kraju postigli. Iako smo pomalo bili sumnjičavi na početku, Cooler Master Master Box NR200P MAX nas je oduševio svojim mogućnostima i performansama.

   Sviđa nam se opcija preinstaliranog napajanja i efikasnog 280 mm sistema vodenog hlađenja sa već rutiranim kablovima koji su praktično pola posla oko sklapanja konfiguracije. U ovako malom formatu to je zaista velika pomoć.

   Zato vam visoka cena od 340 € svakako neće pomoći prilikom donošenja odluke o izboru. Ipak kuriozitet je da se definitivno radi o mini ITX kućište sa performansama boljim od većine mini tower modela. Zbog toga mu i sa velikim zadovoljstvom dodeljujemo “Editor’s Choice” nagradu. Bolje mini ITX kućište u ovom trenutku, teško da ćete pronaći!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi