MasterBox TD300 Mesh Cooler Master - test

MasterBox TD300 Mesh Cooler Master - test

Cooler Master MasterBox TD300 Mesh je manja i kompaktnija verzija Full ATX TD500 verzije sa identičnim 3D poligonalnim mrežastim oblicima prednje maske.

  Sadržaj
   MasterBox TD300 Mesh Cooler Master – test

   Pozitivne ocene

   • Lak pristup unutrašnjosti računara
   • Demontažni gornji panel
   • Kompaktne dimenzije
   • Pravilna centralna ćelija sa dosta prostora
   • Dosta raspoloživih pozicja za ventilatore
   • Dobro provetrena unutrašnjost zahvaljujući Mesh strukturi

   Negativne ocene

   • Nema USB-C, niti USB-A 3.2 Gen2
   • Nedostaje 4-polni audio/mic priključak

   Manje je lepše. Mnogi se slažu da kompaktnija verzija Cooler Master MasterBox TD300 Mesh kućišta još bolje izgleda sa svojom mrežastom 3D maskom, a uz to jednako dobro hladi i ima demontažni gornji panel, baš kao i veći TD500 model.

   Nastupaju prvi letnji dani sa dnevnim temperaturama oko 30. podeoka i nekako sa njima se uvek javi brižni pogled ka našem računaru. On definitivno teško podnosi visoke temperature. I obično se tada zapitamo šta bi to mogli da uradimo kako bi mu olakšali svakodnevni rad tokom letnjeg perioda. Pa pre svih obezbediti adekvatno kućište, kroz koje cirkuliše dovoljno svežeg vazduh iz klimatizovane prostorije. Nešto poput Cooler Master MasterBox TD300 Mesh modela. To je u suštini prvi i najvažniji korak.

   Danas imamo priliku da vam predstavimo manju verziju jednog lepog Cooler Master kućišta koje smo pre nekog vremena predstavili u verziji midi tower modela. Sada je tu modernizovana kompaktna varijanta pod oznakom MasterBox TD300 Mesh. Verovatno se sećate zanimljivog MasterBox TD500 Mesh modela koji je osvojio srca mnogih korisnika.

   MasterBox TD300 Mesh Cooler Master – karakteristike

   Sada je postao još manji i simpatičniji. Pri tome dovoljno veći i prostraniji od skučenih mini ITX modela, a ponovo vidno kompaktniji od glomaznih Full ATX Midi tower modela.

   Zapravo, MasterBox TD300 Mesh je mATX kućište u dimenzijama mini tower modela. Taman dovoljne zapremine da se spakuje jedna ozbiljna radna stanica ili gejming “Battlestation”. Kućište je kombinacija metalnih, mrežastih i plastičnih materijala.

   Postoji u beloj i crnoj varijanti kao i njegov veći TD500 Mesh rođak. Danas vam ga prikazujemo u crnoj verziji i možete primetiti njegovu glavnu odliku, a to je ovaj originalno dizajnirani prednji panel od mrežastog materijala sa 3D oblicima.

   Mrežasta površina je definitivno dokazala svoju svrsishodnost u nameri boljeg provetravanja unutrašnjosti računara, a što su potvrdile i neke od najpoznatijih marki na ovom delu tržišta.

   3D mrežaste konture na prednjem panelu

   Ipak, umesto dosadne ravne spoljašnosti mrežastog lica kućišta koje dominira u većini slučajeva, MasterBox TD300 Mesh koristi originalni trodimenzinalni oblik sa konturama brušenog dijamanta. Cooler Master je vešto izbegao zamku i nije dopustio da se dizajnerski zaigra i pretera. Pogodio je pravu meru estetike i funkcionalnosti čime je podario prednost svom modelu u odnosu na konkurenciju.

    Uz zanimljiv oblik 3D konture mrežaste površine i poligonalnih mikro ventilacionih otvora, dodata su dva RGB SickleFlow ventilatora od 12 cm. Njihove svetlosne efekte naglašava čitava struktura prednje maske, prelamajući svetlost boja pod različitim uglom gledanja. Dakle vrlo uspela stilska vežba.

   Međutim, nije sve u izgledu jer dve frontalne dvanaestice forsirano ubacuju svež vazduh u unutrašnjost računara, ubrzavajući cirkulaciju vazduha. Time utiču na bolje hlađenje osnovnih komponenti.
    
   Funkcionalno, Cooler Master nije komplikovao stvari. Oslonio se na jednostavna i proverena rešenja. “FineMesh” tehnologija obezbeđuje istovremeno visok protok vazduha, vrši filtraciju prašine i dodatno pojačava strukturu. Šasija je pravilna sa jasno istaknutim prostorom centralne ćelije kojoj se lako pristupa.

   MasterBox TD300 Mesh – dovoljno prostora u microATX formatu

   Dodatni otvori na nosaču matične ploče i potpornim strukturama olakšavaju kabliranje. Posebno je upečatljiv demontažni gornji panel od perforirane strukture sa magnetnim filterom protiv prodora prašine i mestom za dve dvanaestice ili dve velike četrnaestice.

   Ovi ventilatori zapravo imaju ulogu centralne rashladne jedinice izbacujući vazduh iz centralnog dela unutrašnjosti i ubrzavajući prirodnu cirkulaciju toplog vazduha. Zbog ovog detalja TD300 Mesh će mnogima prirasti srcu jer je tako lako pristupiti unutrašnjosti. Na ovaj način vam omogućava da podesite i najmanje sitnice koje znaju da budu veliki problem kada finiširate rad na kablovima i povezivanju velikog broja uređaja – bilo da se radi o napajanju istih ili povezivanju RGB kontrole.
    
   Ovo je jednostavno rečeno pravi spas, jer u isto vreme dozvoljava da pravilno sprovedete kablove i time izbegnete gomilanje istih čime bi omeli strujanje vazduha. Samo zamislite montažu jednog 240 mm ili 280 mm AIO sistema vodenog hlađenja i shvatićete koliko je olakšan sistem montaže zbog toga što možete skinuti gornji panel.

   Pošto ste se već potrudili da sve lepo skockate i povežete, bilo bi šteta da vaš trud i kreaciju ne vide i drugi. Zato kućište ima mali, ali lep providni bočni panel od kaljenog stakla koji pruža panoramski pogled na unutrašnjost vašeg računara.

   Pozicija napajanja i mesta za dodatne ventilatore

   Primetićete i veliki tunel za napajanje koji je na žalost od punog lima i svakako bi voleli da je perforirane površine zbog efikasnijeg oslobađanja toplote. Ovaj detalj manje pogoduje i zbog blizine ventilatora grafičke karte, kojima zbog manje visine kućišta treba više vazduha.

   U tunelu se nalazi prostor za ugradnju napajanja, ali i kavez za dva klasična 3.5” hard disk uređaja. Kavez se može pomerati u tri pozicije. Time oslobađate više prostora za jača i veća napajanja, odnosno radijator vodenog hlađenja sa prednje strane. U krajnem možete ga potpuno ukloniti, ako ste prešli na SSD uređaje ili koristite NAS.
    
   Kućište dolazi sa dva pomenuta SickleFLow ventilatora od 12 centimetara, a moguće je montirati najviše 6 ventilatora od 12 cm. Tri napred ili dva od 14 cm, dva gore 12 cm ili 14 cm svejedno i jedan od 12 cm na zadnjoj poziciji izduva. Shodno tome možete izabrati i odgovarajuću konfiguraciju radijatora vodenog hlađenja.
    
   Slobodan prostor za ugradnju vazdušnog kulera sa visokim tower telom iznosi 16.6 centimetara. Zahvaljujući pravilnom četvorouganom obliku centralne ćelije i odsustvu bilo kakvih fizičkih prepreka, možete instalirati najjače modele grafičkih karti sa glomaznim hladnjacima od 34 centimetra dužine. Prostor u depou za jedinicu napajanja meri maksimalnih 32.5 centimetara. Dovoljno i za najsnažnije gejming konfiguracije.

   Solidna oprema i ponuda konekcija

   Pomenimo i specijalni razdelnik sa 4 konektora napajanja ventilatora i 5 aRGB konektora na zadnjoj strani koji se napaja jednim SATA konektorom. Pomaže lakšem povezivanju i vođenju kablova željenom putanjom.

   Prednja konzola nudi par USB-A 3.2 portova prve generacije. Zatim, jedan 3.5mm audio konektor za slušalice i još jedan za mikrofon, prilično konzervativan izbor. Tu je i nezaobilazni heksagonalni power taster sa belim osvetljenjem.

   Sistem se lako sklapa u MasterBox TD300 Mesh kućište, a posebna olakšica je pomenuti demontažni panel koji je olakšavajuća okolnost prilikom sklapanja računara, kabliranja i montiranja rashladnog sistema. 

   Nema posebnih kanalića za kabliranje ali zato imate obilje otvora za kačenje vezica koji zajedno sa 2 cm slobodnog prostora do zadnje stranice kućišta, dozvoljavaju da lepo i uredno spakujete sve energetske i kablove za podatke. Obzirom da je manje kućište, savet je da koristite M.2 PCIe SSD uređaje. Manji su, zauzimaju minimum prostora, a i brži su od klasičnih 2.5 SATA modela.

   Utisci u radu i prilikom sklapanja

   Kućište je prilično tiho u osnovnoj konfiguraciji sa bukom ispod granice od 30 dB. U najvećoj meri zavisi od dodatih ventilatora, kao i onih na samim uređjima poput grafičke karte ili CPU kulera.
    
   Mi smo iskoristili skoro maksimalnu konfiguraciju za instalaciju ventilatora kako bi obezbedili poželjni negativni pritisak u unutrašnjosti računara. Čak i u toj situaciji računar nije bučan, uz savet da koristite iole bolje ventilatore sa kvalitetnijom verzijom motora i ležaja. Em su tiši, em duže traju.

   U takvim uslovima smo maksimalno istakli i iskoristili mrežastu strukturu gornjeg i prednjeg panela i obezbedili provetrenost sistema. Ove pozicije su dobro branjene od prašine, a pomenimo da se odgovarajući filter nalazi i sa donje strane na poziciji ventilatora napajanja. Izmerene radne temperature za grafičku kartu i centralni procesor su dobre.

   MasterBox TD300 Mesh – performanse

   CPUAMD Ryzen 7 5800X
   MBASRock Taichi X570
   CoolerAMD Wraith Prism RGB
   RAM32 GB (2x 16 GB) DDR4-3600 CL16 G.Skill Trident Z NEO
   GPUAMD Radeon RX 6700 XT
   SSD512 GB M.2 PCIe x4 Gen4 Western Digital SN850
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   CaseCooler Master MasterBox TD300 Mesh
   OS/DriversWindows 11 Home
   AMD Adrenalin 22.5.1
   Test sistem

   MasterBox TD300 Mesh – kućište kao “bombona”

   Na kraju kada sve to saberete i oduzmete dobijate jedno odlično polu-kompaktno kućište, dobrih radnih karakteristika i prilično atraktivnog izgleda. Jedina realna mana jeste ponuda konektora na prednjem panelu. Praktično nema brzih USB 3.2 portova, a svakako nedostaje i jedan USB-C. Njegovo prisustvo se podrazumeva na modernom računaru.

   Pogotovo se odnosi na kućište sa MP cenom od 100-140 evra, a što spada u rang malo ekskluzivnijih kompaktnih mini tower modela. Kada smo kod toga i završna obrada metalnih površina bi mogla biti bolja.

   Ipak, kada sve sumirate, pozitivnih osobina je mnogo više, te će vam MasterBox TD300 Mesh pričiniti pravo zadovoljstvo prilikom sklapanja sistema. U isto vreme će ispuniti potrebu za zdravim, dobro provetrenim radnim prostorom za vaš omiljeni računar. Ostaje još samo da upalite klimu sa dolaskom tropskih temperatura!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi