MasterLiquid ML360 Illusion AiO - test

MasterLiquid ML360 Illusion AiO - test

Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion pored redizajnirane providne glave sa dvostrukim komorama, 360 mm radijatora, ima i prelepe 120 mm Halo ventilatore.

  Sadržaj
   MasterLiquid ML360 Illusion AiO – test

   Pozitivne ocene

   • Efikasna glava pumpe sa toplom i hladnom komorom
   • Duža creva
   • Odlični MasterFan Halo ventilatori
   • Dobre performanse
   • Nizak nivo buke u radu
   • Osetno poboljšan kvalitet izrade
   • Upravljanje aRGB efektima preko USB veze i softvera

   Negativne ocene

   • Softveru bi dobrodošlo malo “poliranja”
   • AM4 mehanizam kačenja
   • Gruba površina bakarnog bloka

   Cooler Master Master Liquid ML360 Illusion je AiO sistem vodenog hlađenja visokih performansi. Osim dobrog hlađenja ističe se veoma atraktivnom pojavom, zahvaljujući ulepšanoj glavi pumpe sa difuzorima svetla i prelepim Halo ventilatorima.

   Najnoviji Cooler Master AiO sistem vodenog hlađenja donosi primetna poboljšanja u odnosu na neke prošle modele. MasterLiquid ML360 Illusion ne samo da je lepši i efektniji zbog novih RGB efekata, već donosi suštinska poboljšanja u vidu nove i efikasnije pumpe kao i boljeg radijatora u 360mm verziji. Zajedno ove izmene treba da omoguće bolje hlađenje centralnog procesora.

   Obzirom da dolazi topliji letnji period, Cooler Master je odabrao pravi trenutak za korisnike koji žele bolje da ohlade i ubrzaju rad svojih višejezgarnih CPU modela.

   MasterLiquid ML360 Illusion – karakteristike

   Prvo hlađenje pa onda lepota efekata – tako bismo definisali prioritet kada su u pitanju “All-in-On”e kuleri. Mnogi proizvođači idu obrnutim redosledom, ali ne zaboravimo da je dobro hlađenje procesora imperativ. Svetlosni ukrasi su svakako važan vizelni element. Ipak, manje bitan od esencijalne uloge jednog kulera – da drži temepraturu tokom opterećenja na što nižim vrednostima i tako omogući postizanje većih radnih frekvencija.

   U Cooler Master-u su toga bili svesni. Otuda je novi MasterLiquid ML360 Illusion, uprkos činjenici što će na prvu loptu privući korisnike svojim atraktivnim izgledom, poboljšan u onim ključnim detaljima koji bi trebalo da čine jedan dobar prekonfigurisani sistema vodenog hlađenja.

   Bolji i efikasniji 360 mm radijator

   360mm veliki aluminijumksi radijator postao je deblji. Umesto standardnih 25 mm, debeo je 27 mm. Mala ali bitna razlika jer je dodatna površina hlađenja zagrejane tečnosti uvek dobrodošla. Dodajte tome i da su kanali kojima protiče rashladna tečnost za četvrtinu prošireni u odnosu na prethodnu generaciju sličnih MasterLiquid modela.

   Uz trostruku konfiguraciju 120mm ventilatora to bi trebalo da obezbedi efikasnu razmenu toplote. Naime, ML360 Illusion radijator ima 12 uzdužnih kanala – kroz 6 cirkuliše topla tečnost, dok kroz preostalih 6 ide rashlađena tečnost koja se šalje u glavu sa bakarnim blokom i pumpom.

   Spojeni su sistemom aluminijumskih saćastih struktura koje se hlade strujanjem vazduha iz ventilatora. Radijator je jedan od najbitnijih delova kod zatvorenih sistema vodenog hlađenja jer praktično predstavlja deo u kome se razmenjuje toplota.

   Mnogi proizvođači nas anketiraju u smislu saveta za sledeću generaciju ovih kulera i kako da ih poboljšaju i gotovo uvek sugerišemo deblji radijator sa većom efektivnom rashladnom površinom, ali do ovog trenutka je jedini CM povukao ovaj potez, makar delimično. Najlakše je ugraditi veći radijator, ali njega mora da prate i pumpa odgovarajućih karakteristika i još mnogo drugih faktora koje treba dovesti u funkcionalnu ravnotežu. Dakle, nije to tek tako jednostavna stvar kao što se čini na prvu.

   Temeljno redizajnirana glava pumpe

   Što se tiče rashladne glave ona je dobila treću generaciju pumpe sa dvostrukim komorama koje efikasnije razdvajaju hladnu i zagrejanu tečnost. Pumpa je još tiša u radu, ali svakako najveća prednost MasterLiquid rashladne glave je u načinu korišćenja sistema dvostruke komore.

   Rashlađena tečnost se ubacuje direktno na bakarni rashladni blok i to njegovom čitavom površinom kroz mikrokanale kako bi se pokupila što veća količina toplote. Nakon toga se zagrejana tečnost bukvalno ispumpava u toplu komoru koja se nalazi iznad hladne i dalje u crevo koje uvodi toplu tečnost u radijator gde se hladi.

   Dakle, malo drugačije nego u prethodnim Master Liquid modelima gde se hladna komora nalazila na vrhu i prvo se tečnost uvodila kroz pumpu i propelere, pa tek onda na rashladni blok. Praktično sistem cirkulacije je sada obrnut.

   Glava je cilindričnog oblika sa izdvojenim širokim PVC prstenom prozirne blago zatamnjene površine. On je zapravo difuzor koji prelama svetlo iz 12 adresibilnih LED dioda smeštenih u samoj glavi. Na taj način se stvaraju upečatljivi svetlosni efekti. Nova prozirna glava stvara daleko efektniju svetlosnu iluziju u odnosu na prethodne modele iz ove serije.

   Glava i radijator su povezani sa 40 cm dugim crevima koja su obložena najlonskom košuljicom kako se ne bi oštetila prilikom instalacije. Creva se uvode holenderima pod uglom od 90 stepeni čija se pozicija može podesiti kako ne bi bespotrebno “lomili” creva i tako usporili protok rashladne tečnosti.

   Upečatljivi MasterFan Halo ventilatori

   Jedan od bitnijih detalja novog ML 360 Illusion modela su njegovi prelepi MasterFan 120 milimetarski Halo ventilatori. Ne samo da su osvetljeni mlečno beli propeleri koji dodatno prelamaju svetlost, već su ukrašeni spoljni i unutrašnji prsten. Takođe je osvetljen centralni deo kućišta ventilatora sa dodatnim parom LED prstenova u središnjem delu. Sve to izgleda izuzetno lepo i atraktivno.

   Zanimljivo je da su u CM odustali od onih ekstremno srpastih oblika lopatica ventilatora i umesto toga primenili klasični oblik širokih propelera velike površine zahvatanja vazduha. Time su maksimalno povećali pritisak u zoni rashladnih rebara.

   Master Fan Halo su definitivno jedni od najlepših ventilatora na temu adresibilnih LED efekata. Osim toga deluju kvalitetno jer ih “ima” pod rukom, dok su pozicije montiranja dodatno “gripovane” gumiranim materijalima.

   Svetlosni ARGB efekti su definitivno među najlepšim koje smo do sada videli na AIO kulerima…

   Rad svetlosnih efekata je posao druge generacije RGB kontrolera koji se napaja dodatnim SATA kablom. Kontrolnu vezu sa pločom, ostvaruje preko USB 2.0 “midboard” konektora. Upravljanje radom kontrolera se obavlja preko poboljšanog MasterPlus+ softvera. Pomoću njega definišete pojedinačni rad adresibilnih LED dioda kao i efekata u smislu izbora boja, brzine i inteziteta njihovog rada i na kraju kompletnih efekata. Kompatibilan je sa prvom generacijom Cooler Master adresibilnih RGB ventilatora.

   MasterLiquid ML360 Illusion – utisci u radu i performanse

   ML360 Illusion se montira uobičajeno za Cooler Master modele AiO rashladnih sistema. Glava ima onaj prepoznatljivi sistem jezičaka za Ryzen AM4 procesore koji se pritežu velikim maticama. Ne zahteva demontiranje originalnog mehanizma na ploči.

   Po nama je ovo defintivno nije praktičan sistem ukoliko često skidate i montirate tj. testirate komponente. Neki jezičci su oštriji, a površina bloka hrapava i meka. Kada nameštate glavu ona kliza i pomera se po površini hladnjaka procesora dok ne pronađete idealan položaj za kačenje. Nakon desetina montiranja, zna čak i da ošteti površinu procesora i samog bloka glave u vidu vidljivih brazdi.

   A, kako se novi ML360 Illusion pokazao u radu? Testirali smo ga standardnom procedurom u kompaktnom Midi Tower kućištu sa Ryzen 7 5800X procesorom.

   Raspon temperatura se kreće od 30 stepeni, pa sve do 83-84 stepeni Celzijusa. Procesor se održava u visokom ritmu radnih frekvencija, ali i napona koji omogućuju PBO mehanizmu da probije granicu od 5 GHz. Naš test Ryzen 7 5800X je uspeo u toj nameri i pojedinačno se zaustavio na maskimalnih 5050 MHz.

   Kada su sva jezgra aktivna istovremeno, frekvencija ide od 4600 MHz pa sve do 4724 MHz. Odličan rezultat ako imate u vidu da AMD navodi podatak frekvencije od garantovanih 3.6 GHz za sva jezgra do 4.6 GHz za pojedinačna u “boost” režimu. Dakle, u ovom slučaju su sva radila na 4.7 GHz, dok je “boost” korak pojedinačnih išao i 350 MHz više.

   Precision Boost Overdrive (PBO) se razmahnuo

   Naravno, ovde se radi o ručno podešenom PBO režimu sa optimizacijom krive napona kako bi se dohvatile visoke frekvencije. Ako ništa ne dirate i prepustite sve automatici, maksimalni Boost iznosi 4850 MHz, tako da vredi utegnuti opcije BIOS-a jer dobitak po jednom renderovanom kadru u Blenderu iznosi 17 sekundi, odnosno u Cinema 4D sceni – 15 sekundi.

   Neka dodatna testiranja pokazuju da što je aplikacija procesorski zahtevnija, dobro hlađenje dolazi više do izražaja. Procesor daje bolje rezultate i veću razliku u odnosu na kulere sa lošijim učinkom. Takođe u igrama, frekvencija procesora u PBO režimu često dotiče granicu od 5 GHz što svakako utiče na “frejmrejt”.

   Visoke frekvencije u prvom planu

   Može vam se učiniti da je temperatura od 80-ak stepeni previsoka, ali MSI X570 Godlike voli da “dopinguje” procesor nešto višim vrednostima napona. Čak i do 1.5V kada oseti da ima prostora za to i bukvalno navodi procesor do samih maksimuma dozvoljenih radnih specifikacija (temperature i frekvencije).

   Dakle, ne obara temperaturu već povećava vrednost radne frekvencije i održava je u toj ubrzanoj zoni tokom dužeg perioda. Sve dok parametri rada ne pređu zacrtanu kritičnu vrednost. Ponavljamo, navedene vrednosti se odnose na sistem montiran u kućištu, a ne na “test bench” otvorenoj radnoj poziciji.

   Performanse:

   CPUAMD Ryzen 7 5800X
   MBMSI MEG X570 GODLIKE
   CoolerCooler Master MasterLiquid ML360 Illusion
   RAM16 GB (2x 8 GB) DDR4-3600 CL18 HyperX Predator RGB
   GPUAMD Radeon RX 6700 XT
   SSD512 GB M.2 PCIe x4 Gen4 Western Digital SN850
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   CaseCooler Master MasterBox 520
   OS/DriversWindows 11 Home
   AMD Adrenalin 22.5.1
   Test sistem

   Pumpa radi 2356 obrtaja u minuti, dok ventilatori idu do nekih maksimalnih 1800 rpm, pa je čitav sistem hlađenja prilično tih. U standardnom režimu je praktično nečujan sa nekih 28 dB dok pri opterećenju procesora se čuje samo šum ventilatora od 33 db. Kada radi u “full performance” modu je najglasniji sa 40 db emitovane buke. Impeler pumpa se tokom testova ni jednom nije oglasila onim karakterističnim zujanjem – bila je potpuno nečujna tokom rada.

   MasterLiquid ML360 Illusion – atraktivan izgled i dobre performanse

   MasterLiquid 360 Illusion je kao što ste mogli videti, dobar i pre svega natprosečno lep sa efektnim adresibinim efektima na HALO seriji ventilatora. Moramo istaći i da je kvalitet glave pumpe, njene završne obrade kao i estetski finiš na značajno boljem nivou u odnosu na prethone Master Liquid RGB serije.

   Creva su postala tanja, ali i vidno duža što u velikoj meri olakšava instalaciju i pronalazak idealne putanje creva i pozicije rashladne glave. Sve to ima svoju cenu od nekih 150 €.

   To je svakako u rangu boljih 360 AiO modela, a u nekim slučajevima i osetno povoljnije imajući u vidu opremu i poslednju generaciju pumpe.

   Cooler Master još jednom pokazuje svoju spremnost da u kratkom roku sasluša zahteve korisnika i izbaci potpuno novi proizvod, boljih karakteristika. To mu pomaže da na pravi način reši uočene probleme, a brza reakcija potvrđuje renome jednog od najvećih imena na ovom delu PC tržišta.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi