MasterLiquid PL240 Flux - Cooler Master AiO test

MasterLiquid PL240 Flux - Cooler Master AiO test

MasterLiquid PL240 Flux je jedan od najboljih u liniji Cooler Master AiO sistema za CPU hlađenje. Napredna pumpa i radijator daju dobre rezultate u radu.

  Sadržaj
   MasterLiquid PL240 Flux – Cooler Master AiO test

   Pozitivne ocene

   • Tiho i efikasno hlađenje u radu
   • Lepo dizajnirana glava sa diskretnim aRGB efektima
   • Dobri AirBalance ventilatori
   • Dobre performanse
   • Oprema
   • 5 godina garancije

   Negativne ocene

   • Skup

   Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux stiže sa redizajniranom pumpom, lepšim vizuelnim adresibilnim RGB efektima, efikasnijim ventilatoriima. To su ključni aduti u borbi sa jakom konkurencijom. Najbolje u svemu je činjenica da FLUX kuler radi bolje od prethodnika i da se to vidi u svakodnevnom radu…

   Moramo priznati da dugo nismo videli novi model vodenog hlađenja iz prestižne Cooler Master MasterLiquid Pro serije. Konačno pred nama je MasterLiquid PL240 Flux. Svi smo već dobro upoznati sa funkcionisanjem jednog ovakvog sistem hlađenja za centralne procesore. Na konstataciju mnogih korisnika da tu nema mnogo toga novog da se doda i uradi, proizvođači se trude da iz generacije u generaciju ugrade neka fina poboljšanja i tako unaprede radne performanse.

   To se pre svega odnosi na glavne elemente AiO rashladnog sistema: pumpu, radijator i naravno, ventilatore. Često se i sami pitamo zašto proizvođači ne ugrade veće radijatore dvostruke debljine kako bi povećali rashladni kapacitet. Međutim, industrijski standard u ovoj klasi je postavio tačno predviđene specifikacije i dimenzije radijatora kako bi ga uskladio sa snagom pumpe.

   Kompanija Asetek je ta koja je dizajnirala AiO koncept i praktično postavila standarde i patent za ovakvo rešenje kompaktnog vodenog hlađenja. Ostali proizvođači (CM, NZXT, Corsair, Arcitc i ostalih) moraju poštovati takve smernice. Jednom rečju ne očekujte u skorije vreme veće tj. deblje radijatore u ovoj klasi kulera.

   Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux – karakteristike

   Sad je sasvim jasno šta je bio glavni fokus unapređenja u konkretnom primeru Masterliquid PL240 FLUX modela. Pre svih to je rashladna glava sa pumpom i velikim bakarnim hladnim blokom. Odmah primećujemo razliku u odnosu na stari Masterliquid Pro koji je imao visoki cilindrični oblik glave, dok novi Flux ima daleko manji profil, elegantniji je, lepši i lakše se montira.

   Cooler Master je zbog toga morao iz temelja da redizajnira strukturu glave koja i dalje koristi sistem dvostrukih komora. Time je razdvojio dotok sveže, hladne tečnosti za blok kojim se hladi centralni procesor i tople tečnosti koja se zagreva u procesu hlađenja glavnog bloka i motora pumpe.

   Spomenućemo i detalj da ovaj Flux model koristi keramički ležaj motora pumpe, radi manjeg zagrevanja. Komore su tako dizajnirane da tok rashladne tečnosti cilja direktno tzv. vruće tačkena rashladnom bloku glave, čime se brže vrši proces razmene toplote. Jer ne zaboravite da se novi procesori neravnomerno greju i stvaraju kritično tople tačke na hladnjaku, obzirom da u kratkom vremenu emituju veliku količinu toplotne energije na maloj površini.

   Pored toga je trebalo optimizovati pritisak vode i njen protok u zatvorenom sistemu kakav je AiO, čime bi se dodatno poboljšale performanse. Da bi se to učinilo, moraju se na pravi način sinhronizovati karakteristike broja obrtaja impelera kako bi se rad pumpe doveo u potpuni sklad sa karakteritikama bakarnog rashladnog bloka.

   A njegova površina koja dodiruje hladnjak procesora je povećana i uz to bolje leži, ostvarujuću veću površinu kontakta u odnosu na ranije modele. U kontekstu gustine mikrokanala kroz koje se propušta rashladna tečnost, debljina glavnog bloka je fino podešena kako bi se postigao efekat maksimalnog transfera toplote sa zagrejanog procesora pod punim opterećenjem.

   Nove CPU generacije se intezivno i neravnomerno greju

   Sve to u kontekstu novih modela procesora koji povlače veliku količinu električne energije i time oslobađaju značajnu količinu toplotne energije. Klasičan primer je novi Intel Core 12. generacije u svojoj trenutno najjačoj verziji. U trenucima maksimalnog turbo koraka, povlači preko 270 W električne energije.

   Ovde se krije druga zamka jer je bitno pored efikasnog transfera toplote i disipacije u okruženje, povesti računa o tome da sistem hlađenja tokom rada ne bude previše glasan jer džabe vam jaka pumpa i brzi ventilatori ako će da prave nesnosnu buku pored glave.

   Zato je CM kod ovog modela upotrebio unapređene Air Balance ventilatore sa prstenom koji zapravo pravi interkonekciju na spoljnoj ivici pojedinačnih SickleFlow propelera. Time se smanjuju vibracije tokom maksimalnog broja obrtaja i povećava njihova stabilnost u radu. Pri tome se održava tačan razmak između unutrašnjeg zida kućišta ventilatora i prostora u kome se okreću propeleri. To je prostor u kome se postiže zona povišenog vazdušnog pritiska.

   Unutrašnji zid kućišta ventilatora ima zakošeni obod kako bi se pojačao efekat usmerenog protoka svežeg vazduha. Time se dodatno utiče na efekat povećanog vazdušnog pritiska u cilju boljeg hlađenja.

   Montira se lako uz pomoć već proverenih i viđenih rešenja kod sličnih Cooler Master AiO kulera. U slučaju MasterLiquid Pro Flux modela je dodat i mehanizam za montiranje Intel LGA1700 procesora – najnovijih Core modela 12. generacije.

   Neizostavni aRGB i saradnja kroz softver za kontrolu matičnih ploča

   Od nekih dodatnih karakteristika pomenimo “Zero RPM mode” ugrađenih ventilatora, čijim radom upravljate kroz BIOS ili prateći softverski alat matične ploče. Tada je moguće odrediti prag temperature procesora na kome će se isključiti rad ventilatora i time ovaj FLUX postati potpuno bešuman u radu. Inače, ventilatori su tihi jer startuju od neprimetnih 650 obrtaja, do maksimalnih 2300 obrtaja u minutu oglašavajući se najviše sa 35 dB buke.

   Sledeći detalj na koji vam skrećemo pažnju je dolazak druge generacije adresibilnog RGB osvetljenja za koji vam ne treba poseban softver, već onaj koji dobijate uz matičnu ploču. Ova funkcija dozvoljava korisnicima podešavanje rada više aRGB uređaja povezanih pomoću odgovarajućeg produžnog kabla tj. razdelnika, koji je povezan za CM kontrolerom. On se isporučuje u pakovanju ovog kulera.

   Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux – performanse

   Dolazimo do onog ključnog dela – kako ovaj FLUX zaista radi i ponaša se u realnim uslovima korišćenja? Dakle, ne očekujte neki spektakularan proboj performansi jer to realno nije moguće. Niti je ovaj Flux razlog da momentalno bacite svoj postojeći AiO i zamenite ga novim Masterliquid Pro modelom.

   Ali, jeste bolji i to se vidi u onim finim detaljima kada je u pitanju rad novih procesora. Poput neznatno kraćeg vremena renderinga pojedinačne scene od par sekundi ili većih PBO overkloking grekvencija.

   Novi procesori poput našeg Ryzen 7 5800X koriste pametni AI algoritam. Pomoću mreže senzora raspoređenih na samom jezgru procesora, on prepoznaje prisustvo bolje kulera, tako da procesor gura do krajnjih limita tj. većih frekvencija. U našem slučaju je to čak 5219 MHz za pojedinačno najbrže jezgro. Primetno više u odnosu na do sada testirane modele vodenog hlađenja ovog tipa.

   Možda vam to grafikoni u našem videu i ne oslikavaju na pravi način u prvi mah, jer AMD Sense Mi telemetrija i njen AI algoritam kad god osete prostor, guraju procesor više i brže i to u deliću sekunde. Nekada je zaista teško izmeriti ove skokove jer se radi o finesama i to onim najfinijim detaljima, koji su možda nekima suštinski manje bitni. Sa druge strane oni su entuzijastima i onima koji hoće stalno više i bolje – od odlučujućeg značaja.

   Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux – unapređenje koje se oseti

   Naposletku ide i naša preporuka – ukoliko baš sada planirate nabavku jednog ovakvog kulera ili je pak došao trenutak za zamenu postojećeg, obavezno uzmite u obzir novu Master Liquid Pro FLUX seriju. Pravi se u verziji radijatora od 240mm ili 360mm. Cena za prvi je oko 170 €, a za model sa većim radijatorom oko 200 €.

   Razlog za preporuku je vidno bolja završna obrada, upotreba kvalitetnijih materijala i napredniji adresibilni efekti. Sa druge strane tu su i dobre rashadne mogućnosti, te kompatibilnost sa širokim izborom softvera za podešavanje aRGB efekata. Kada spojite dobre osobine hlađenja sa efektnim svetlosnim efektima, rezultat je jedan od trenutno najboljih AiO sistema ove vrste.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi