D-Link Eagle Pro M15 (Video)

D-Link Eagle Pro M15 (Video)

Najnoviji trend pada cena početnih Wi-Fi Mesh sistema, mnoge korisnike dovodi u poziciju koja će im omogućiti da se konačno uhvate u koštac sa problemom kvaliteta bežične veze i interneta. Nekada skupi, početni Mesh sistemi, čak i u najbržoj Wi-Fi 6 verziji su konačno postali masovno dostupni, pa po ceni nekog budžetskog standalone Wi-iFi rutera nude bolje pokrivanje, ravnomerniji kvalitet signala i veći transfer podataka. Dodajte tome i mogućnost da naknadno dodajete satelite po potrebi i rešite se mrtvih zona bez signala, dolazite do zaključka da je jedan ovakav Mesh sistem naprosto savršeno rešenje za postavljanje bežičnog interneta i mrežu u kućnim uslovima...

  Sadržaj

   Kada govorimo o bežičnoj mreži u stanu ili porodičnoj kući gotovo po pravilu prvi na listi prioritenih zahteva jeste dobar i jak signal koji omogćuje bežičnu internet konekciju u svakom deliću boravišnog prostora. Otuda je pokrivanje kvalitetnim signalom, glavni zahtev koji se postavlja pred bežične Wi-Fi ruter uređaje. U novije vreme Mesh sistemi dominiraju u poređenju sa klasičnim standalone bežičnim ruterima. Mogućnost da imate više primopredajnika raspoređenih po stanu, podižu kvalitet mrežne konekcije i olakšava pristup internetu kao i ostalih umreženih uređaja. Danas, ukoliko želite da vam stan ili kuća budu pokriveni dobrim Wi-Fi signalom – Mesh sistemi su praktičnno postali standard.
    

    
   Drugi kriterijum je brzina protoka podataka bežičnim putem. Do sada su Mesh sistemi bili skupi i mahom bazirani na 802.11ac standardu, ali u poslednje vreme smo svedoci pojave jeftinijih i bržih Mesh uređaja.Tako je i ovog puta kada želimo da vam predstavimo jedan krajnje povoljan i lak za upotrebu D-Link Eagle Pro Ai M15 Mesh sistem u dvodelnoj verziji uređaja. Postoji i verzija sa tri noda. Radi se o početnom modelu koji vam za malo novca nagoveštava snagu Mesh sistema i trenutno najbržeg bežičnog standarda Wi-Fi 6 i to za cenu od svega 100-ak evra. Zvuči prilično povoljno obzirom da je danas teško pronaći iole pristojan 802.11ax bežični ruter, a ovde dobijate osnovnu Mesh konfiguraciju sa mogućnošću dalje nadogradnje dodatnim nodovima ili satelit primopredajnicima.
    
   dlinkmesh1s.jpg
    
   Dakle, spojene su mogućnosti dobrog pokrivanja upotrebom Mesh tehnologije i sa druge strane dodat trenutno najbrži standard prenosa podataka bežičnim putem – 802.11ax. Do sada ovako nešto je bilo nemoguće pronaći po sličnoj ceni, pa kada tome dodate činjenicu da jedan ovakav Mesh sistem sa dva satelita pokriva kvadraturu od 360 metara kvadratnih za mnoge će biti prava stvar. Radi na dve talasne dužine od kojih ona na većoj 5 GHz frekvenciji je brža i omogućuje maksimalni transfer koji prema specifikacijama iznosi 1200 Mbps, tome dodajte još 300Mbps na sporijoj 2.4GHz frekvenciji i dobijate maksimalnu bežičnu propusnu moć od 1.5 Gbps.
    
   Navedene brojke su “debelo” preko mogućnosti internet paketa prosečnog korisnika u našim uslovima, što je gotovo dobitna situacija za sve nas obezbeđujući nam željene karakteristike bežične veze i interneta – em brza, em dobro pokriva prostor. Međutim, nije realno očekivati od osnovnog modela da baš bude savršen u svakom pogledu.
    
   D-Link Eagle Pro AI M15 stiže u malenom pakovanju i kada ga otvorite tamo zatičete dve identične Mesh “kockice” tzv. satelite ili nodove – kako već zovete ove uređaje kojima bukvalno “pletete” bežičnu mrežu po vašem stanu. Imamo i par napajanja za svaki uređaj i to bi bilo praktično sve – očekivano za jedan budžet uređaj.
    
   Jedan od njih je obeležen nalepnicom sa brojem jedan i on je zapravo master uređaj – više radi vas kako bi imali neku orijentaciju prilikom konfigurisanja, dok su zapravo oba satelita identičnih mogućnosti.
    
   dlinkmesh2s.jpg
    
   Instalacija je jednostavna, kao i kod većine sličnih Mesh sistema. Dovoljno je prvi uređaj uključiti u struju i povezati LAN konekciju u internet port. To je jedan od dva dostupna porta na “node” uređajima. Nakon početne inicijalizacije signalizirane narandžastim svetlom koje prelazi u belo, pokrećete instalacionu proceduru. Ona se može obaviti sa mobilnog telefona i preuzimanje Eagle Pro Ai aplikacije sa Google Play prodavnice ili klasičnim web interfejsom sa PC raćunara. U tom prvom koraku podešavate osnovne stvari kao i kod klasičnih WiFi rutera, poput naziva mreže, lozinke, WPA enkripcijske zaštite. Osim osnovnih funkcija, pomoću pametnog asistenta iz web okruženja možete se poslužiti i nekim naprednijim podržanim funkcijama poput: roditeljske kontrole, QoS prioriteta, kreiranje bežične zone za goste, Firewall-a, VPN-a, upariti sa Google asistentom i još dosta toga.
    
   Pošto se postavi u Mesh režim rada obe radne frekvencije su objedinjene pod isti naziv bežične konekcije stim da satelit sam prepoznaje mogućnosti klijent uređaja koji se povezuje na Wi-Fi i automatski ga prebaciju na odgovarajuću talasnu dužinu. U jednom delu instalacije čarobnjak će vam zatražiti da priključite i drugi satelit uređaj na poziciju gde ćete efektivno pokriti najbolje površine prostora koji želite obuhvatiti WiFi vezom. Nije potrebno ništa podešavati, već samo uređaj uključite u struju, a on će sam uspostaviti vezu sa master uređajem i podesiti parametre rada.
    
   dlinkmesh3s.jpg
    
   Zato ima onu AI oznaku u nazivu jer se radi o pametnom Mesh sistemu. Inače, ovaj Mesh sistem je moguće postaviti u ripiter režim rada sa postojećim ruterom, ali pazite da karakteristike budu makar približne ili još bolje iste, zbog brzine prenosa.
    
   Ukoliko su sateliti suviše udaljeni blinkovaće belim LED svetlom, a što je znak da ga trebate približiti master uređaju. U slučaju da i dalje niste zadovoljni kvalitetom signala i pokrivanjem tzv. “mrtvih zona” u kojima je signal preslab, možete dodavati satelit uredjaje onoliko koliko vam je potrebno da bi konačno dobili kvalitet veze kakav priželjkujete, prethodno opisanom metodom.Zato hajde da vidimo kako se ponaša Eagle Pro M15 u radu i realnim situacijama. Mi smo ga probali u stanu od 80-ak kvadrata sa prilično nezgodnom konfiguracijom soba u nizu, jedna iza druge sa par debelih nosećih zidova i nekoliko pregradnih te pratećim hodnikom koji su prava noćna mora za korisnika u najudaljenijim sobama.
    
   dlinkmesh4s.jpg
    
   Ovaj D-Link Eagle Pro M15 smo poredili sa klasičnim, dvopojasnim WiFi 5 ruterom koji smo dobili od provajdera kablovske TV i internet usluge. U paketu od 300 Mbps rezultati su sledeći:
    
   U trpezariji udaljenoj 5 metara od kablovskog rutera, Eagle Pro Ai M15 Mesh sistem daje u proseku čak 10 dBm bolji signal što znači da bolje drži vezu i omogućuje veći transfer podataka. Naravno, pri analizi rezultata treba imati u vidu i kvalitet WiFi adaptera u klijent uređaju. Probali smo jedan 802.11n ugrađen u laptop starije generacije, zatim dva novija i brža u vidu zasebnih USB WiFi adaptera, jedan na bazi 802.11ac i drugi trenutno najbržih 802.11ax specifikacija.
    
   Ovaj potanji je prava zverka u vidu D-Link AX1800 EXO WiFi 6 USB adaptera koji se vrlo retko sreću na tržištu. Omogućuje postizanje većih brzina čak i kada ga povezujete na posotojeće WiFi 5 rutere. Dakle, prava stvar za sve kojima treba brži adapter ukoliko nemaju integrisan neki novije generacije. Malo je veći zbog potrebne elektronike i ugrađenih antena te zahteva USB 3.2 prve generacije kako bi postigao veće brzine prenosa podataka.
    
   dlinkmesh5s.jpg
    
   Razlika je itekako primetna jer noviji i brži uređaji vidno bolje rade. Tako je razlika u prijemu signala sa Mesh sistema u slučaju najbržeg AX USB WiFi adaptera još veća i ide od 10-16dBm dok je u isto vreme maksimalni transfer porastao za 100Mbps čime smo dotakli granicu maksimalnog protoka internet paketa od 300 Mbps, čak i malo preko toga.
    
   Performanse:
    
   SignalstrenghtPerformanceGraph.png
    
    
   MaxtransferPerformanceGraph.png
    
   Međutim, ovaj mesh sistem ima i svoju mračnu stranu, sam softver i gomila QR kodova koji ne vode nikuda samo mogu zbuniti slabije upućene korisnike. Zatim kada u QoS meniu ne možete prozvati padajući meni za High Priority i takve slične stvarčice.  Link kojim se proziva AI Assistent se nalazi na dnu node-a i zahteva prva četiri karaktera Mac adrese što zna da bude zamorno nakon nekog vremena.
    
   dlinkmesh6s.jpg
    
   Takođe prilikom automatske procedure ažuriranja upraljačkog softvera zna nekoliko puta uzastopno da prekine Wi-Fi vezu, a što uz vreme koje zahteva dok se podigne Mesh sistem zna da zasmeta jer se po nepisanom Marfijevom zakonu, desi kada vam zatreba stabilna konekcija. Uglavnom se to dešava na početku procedure instalacije dok ne pokupi najnovije firmware verzije. Na sreću automatska opcija ažuriranja se može isključiti i prebaciti na ručnu potvrdu. Takođe, imajte na umu da ovo nije top gejming ruter ako vam je u mislima iole ozbiljnije gejming online takmičenje, dok će za rekreativu odlično poslužiti.Zaključak je jasan. Ukoliko ste prosečan korisnik sa manjom kvadraturom životnog prostora, sumnjamo iskreno da vas ova tema interesuje jer ćete i sa onim što dobijete od lokalnog ISP-a biti zadovoljni i srećni, pod uslovom da vaši telefoni nisu previše stari, kao i latop i desktop računari u vidu uređaja koji se najčešće bežično povezuju na internet. U slučaju onih sa malo većim kvadraturama i dečijim sobama raštrkanih po stanu i kućama, Mesh je dokazao svoju efikasnost i potvrdio da je definitivno bolje rešenje od standalone WiFi rutera. Džabe vam čak i oni koji imaju jak predajnik jer signal koji probija je mahom usmeren, dobaciće malo više, ali i njegovu efikasnost na određenoj udaljenosti nema šta da popravi, tj. ne može da pokrije udaljenije mrtve zone ma koliko jako bacao signal. Sa druge strane tu nastupaju Mesh sistemi sa mogućnošću da rasporedite više nodova satelita čime će pokrivenost biti bolja, a signal ujednačeniji – to je ono što se traži od Mesh sistema.
    

    
   Prava stvar je kada ovako jeftin, dobar i u isto vreme brz Mesh uparite sa jednako brzim bežičnim adapterom. Uvek imajte na umu da možete u svako vreme dodati još jedan ili više satelita i kada sve to kao u našem slučaju radi na WiFI6 specifikacijama, dobijate situaciju u kojoj je signal jači, a transfer bolji, čime ste u mogućnosti da iskoristite maksimalnu brzinu i protok vaših skupo plaćenih paketa. U tim slučajevima se isplati zameniti uređaje koji vam daju provajderi, a koji su većinom samo za nuždu i po pravilu, ni izbliza ne koriste maksimalne mogućnosti vaših naprednijih internet paketa.
    
   Zato dobro uskladite mogućnosti i specifikacije vaših mrežnih adaptera na uređajima koje koristite sa mogućnostima WiFi rutera i Mesh sistema jer se u krajnjem isplati, a kao što vidite u našem današnjem primeru D-Link Eagle Pro M15 sistema, takvo zadovoljstvo više nije nedostižno i skupo.
    
   _____________________________________________________________
    
   Prednosti:
   – Odlično pokrivanje prostora ujednačenim kvalitetom signala
   – Podrška za najbrži Wi-Fi 6, 802.11ax standard
   – Jednostavno rukovanje i postupak instalacije
   – Lako dodavanje satelita po potrebi, radi boljeg pokrivanja većih površina
   – Zauzima malo prostora u stanu
   – Automatsko konfigurisanje dodatnih satelita
    
   Nedostaci:
   – Dostupnost pojedinih naprednih funkcija u softveru
   – Neki od odštampanih QR kodova vode na nepostojeće adrese
   – Nežna pojava i osetljiva bela površina
    
   Cena: oko 100€ za M15-2 set sa dva satelita

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi