QNAP TS-453E test - NAS koji će vas dugo služiti

QNAP TS-453E test - NAS koji će vas dugo služiti

QNAP TS-453E je najkompletniji NAS sa pristupačnom cenom i raznovrsnošću brzih opcija rada .rešenje za koje proizvođač tvrdi da je sve što će vam biti potrebno u dogledno vreme

  Sadržaj
   QNAP TS-453E test – NAS koji će vas dugo služiti

   Pozitivne ocene

   • Performanse
   • M.2 SSD podrška
   • QTS 5 softver
   • Jednostavan i intuitivan rad
   • Dve 2.5 Gbps konekcije

   Negativne ocene

   • Malo viša cena od očekivane

   NAS koji svojim karakteristikama i konfiguracijom predstavlja idealan izbor za većinu kućnih korisnika i manjih firmi. Konfigurisan i napravljen tako da u dogledno vreme ne morate brinuti hoće li biti prevaziđen. Jednom rečju dugo će te ga voleti i srećno raditi u izobilju opcija i komfornog rada, koji nismo skoro videli kada je u pitanju ova vrsta uređaja u cenovno pristupačnijoj klasi.

   Mnogima je teško i da govore o NAS uređajima, a kamoli da ispričaju neko konkretno iskustvo korišćenja. Ljudi jednostavno imaju predrasude da se radi o komplikovanim uređajima za svakodenvnu upotrebu, pa je veliki broj onih koji se pre odlučuju da ugrade dodatni disk u kućište. Da bi se takvi korisnici odobrovoljili samo da makar jednom probaju ili naprave svoje prvo iskustvo u korišćenju NAS uređaja, QNAP je predstavio pre izvesnog vremena TS-453E. Model namenjen individualnim krajnjim korisnicima koji tek prave prve korake u korišćenju NAS uređaja. Onda, kada se jednom “navuku” shvatiće šta su propuštali do sada.

   Možda vas ovakav uvod može navesti na pomisao kako se radi o jeftinom modelu ograničenih mogućnosti. Naprotiv, radi se o gotovo savršenom NAS uređaju za kućnu upotrebu kao i u okruženju manjih kućnih firmi ili agencijama.

   QNAP je napravio idealan NAS uređaj za ovu grupu korinsika. Imajući u vidu cenu, spakovao je sve što će vam ikada zatrebati u narednim godinama. Zato ga i reklamira kao model koji ćete dugo koristiti i biti srećni sa njim. Podrška za ovaj uređaj je predviđena sve do 2029. godine. To već nešto govori o koncepciji sa kojom je zamišljen i napravljen ovaj NAS.  Jednostavno rečeno, ima sve što vam treba i što će vam zatrebati.

   Zaista je tako jer kada vidite šta je sve spakovano i omogućeno, jasno je da se radi o nečemu što bismo lako proglasili za referencu jednog “mejnstrim” NAS uređaja. Baš onako kako bi trebao da izleda kućni uređaj za odlaganje digitalnih sadržaja, od fotografija, muzike filmova do važnijih podataka. Moderno koncipiran, ali jednostavan za upotrebu i krajnje “druželjubiv” uređaj bez koga je  teško funkcionisati u današnje vreme kada smo svi prigrlili komfor digitalnog stila života i svakodnevice. Ona podrazumeva velike količine informacija, a njih treba negde čuvati – gde drugo nego na TS-453E NAS uređaju.

   QNAP TS-453E – karakteristike

   Ove prve rečenice mogu nekome delovati preterano euforično, ali iz sledećeg teksta lako ćete shvatiti naše oduševljenja nakon testa ovog NAS uređaja, koji lako može zameniti sve dosadašnje u klasi pristupačnih rešenja ove namene.

   Na prvi pogled, izgleda kao još jedan u nizu sličnih. I zaista je tako, jer je oblik i dizajn prednje maske klasično “nasovski”. Vertikalno poređane četiri fioke za 3.5″ diskove koje bez ikakvih adaptera prihvataju i 2.5″ modele, dominiraju prednjim delom uređaja prepoznatljivo kutijastog oblika.

   Tu je i ona već poznata QNAP ukrasna vertikala sa statusnom signalizacijom i jednim USB portom za brzo prebacivanje podataka sa fleš memorija ili USB hard diskova. Obilje prisutne matirane plastične površine, jedino prekida dotični detalj sa signalnim LED lampicama izrađen u sjajno-staklastom finišu. Ipak, utisak je da deluje previše plastično u odnosu na neke prethodne modele, a što je utisak koji pre svega ostavlja upotrebljeni tip ABS plastike. Primećujemo da vrlo lako prima čaestice prašine pa se redovno odražavanje podrazumeva.

   Napaja se sa eksternim ispravljačem što je već uobičajena praksa za ovu kategoriju NAS uređaja. I tu se završava spisak karakteristika koje ga čine običnim uređajem.

   Četiri fioke za diskove

   Ukoliko malo detaljnije zagledate specifikacije, shavtićete da se radi o jednom specijalitetu. Dakle, ovo je NAS sa četiri mesta za diskove i to ga čini “konzjumer mejnstrim” modelom. Sasvim dovoljno da sa diskovima velikog kapaciteta napravite prostor dovoljan za sve vaše i porodične podatke. Čak i manje firme će biti potpuno podmirene i zadovoljne onim što pruža TS-453E model.

   Obzirom na ono što je trenutno dostupno u njega možete ubaciti četiri hard diska po 20 TB. Sumnjamo da će vam u skorije vreme biti potrebno više od 80 TB prostora za skladištenje. I to nije sve, jer tu su i dva mesta za ugradnju M.2 PCIe SSD uređaja. Oni mogu poslužiti kao sistem keširanja podataka tj da brzo prime podatke prilikom prebacivanja do momenta kada će ih konačno otpremiti na njihovu krajnju adresu.

   Ukoliko vas keširanje ili Qtier funkcija ne zanimaju, možete od ova dva brza M.2 SSD uređaja kreirati zaseban “pool” i koristiti za brz pristup ili prebacivanje podataka po hitnom postupku. Nešto što konkurencija u ovoj cenovnoj klasi ne pruža. Iako ugrađeni slotovi podržavaju komunikaciju sa dve PCIe Gen 3 putanje, a što u realnom radu iznosi oko 1 GB/s, to je sasvim dovoljno brzine za kreiranje dovoljno brzog medija za odlaganje i povlačenje velikih datoteka preko mreže.

   Sve ove karakteristike su sagledane i usklađene sa brzinom ugrađenih mrežnih kontrolera i same platforme oko koje je izgrađen ovaj uređaj. Zato ne postoje uska grla u radu što proizvodi onaj tako poželjan osećaj trenutne reakcije pod rukom tokom rada.

   Brzi par 2.5 Gbps LAN konekcija

   Iako u suštini “mejnstrim” model, TS-453E ni u jednom detalju ne pravi kompromis po pitanju dobrih performansi. To dokazuje i prisustvo čak dva brza 2.5 Gbps mrežna kontrolera za migraciju podataka preko lokalne mreže. Ukoliko imate odgovarajući svič možete konekcije agregirati u jednu brzi i uživati u brzinama od 500 MB/s i više. To je  do sada bilo nezamislivo u ovoj početnoj klasi NAS uređaja. Nezamislivo, ali krajnje praktično i potrebno u današnje vreme, kada skoro iole solidna matična ploča ili laptop računar raspolažu 2.5 Gbps mrežnom konekcijom.

   Agilna procesorska platforma daje brz odziv uređaju

   Srce Qnap TS-453E NAS uređaja čini integrisana platforma bazirana na Intel Celeron J6412 procesoru sa četiri fizička jezgra koja izvršavaju isto toliko tredova. Procesor radi na 2.6 GHz i obezbeđuje preko potrebnu snagu uređaju kako bi se rad odvijao bez ikakvih trzavica ili još gore, predugih pauza tokom ključnih operacija sa podacima. Procesor hardverski podržava i ubrzava postupak AES-NI enkripcije kao dodatni element sigurnosti podataka koje čuvate na ovom uređaju.

   Procesor sa 64-bitnom x86 arhitekturom i integrisanim Intel UHD grafičkim jezgrom, može raditi u hibridnom modu kada samostalno pokreće operativni sistem na bazi Linux distribucije i radi praktično kao nezavisan uređaj, poput jednog mini PC računara. Mahom za potrebe prikaza i baratanja multimedija sadržajima jer ga pomoću dva prisutna HDMI porta možete povezati direktno na ekran, dok prisutni USB portovi podržavaju rad sa tastaturom i mišem. U takvim situacijama može da posluži i kao uređaj za podršku video nadzora vašeg doma ili kućne firme.

   8 GB RAM-a je sasvim dovoljno

   Ipak, nama se prevashodno svideo kao klasično NAS rešenje i podršku koju pruža za rad sa podacima u mreži. Ovaj model raspolaže sa 8 GB RAM-a zalemljenog direktno na štampanu ploču. Inženjeri u QNAP-u su procenili da je to dovoljna i optimalna količina memorije koja će zatrebati većini korisnika ovog profila, pa je otuda izostao SO-DIMM slot za proširrenje memorije. Naš utisak je da su pogodili meru, jer u kombinaciji sa navedenim procesorom, QTS 5 operativni sistem u aktuelnoj verziji sa pratećim aplikacijama i više njih startovanih istovremeno, radi potpuno tečno i glatko.

   Dokaz da su u QNAP-u itekao znali šta rade i fino podesili mogučnosti ugrađene platforme. Kada se samo setimo slične kategorije NAS uređaja od pre nekoliko godina baziranih na slabašnim i bolno sporim ARM procesorskim rešenjima, današnji TS.453E deluje poput rakete. Bez zadrški, pauza i razmišljanja da li će i kada da završi zadatu operaciju, a o brzini podizanja uređaja i da ne govorimo. Potpuno druga dimenzija komfora i brzine.

   Što se tiče konektora i veze ovog uređaja, već smo pomenuli prisustvo dva brza 2.5 Gbps mrežna kontrolera. Pozadi, pored njih se nalazi par USB-A 2.0 portova, zatim dva HDMI 1.4b konektora koji reprodukuju 4K/30 Hz, što je taman za gledanje filmova u visokom kvalitetu. Spisak završavamo sa dva brza USB-A 3.2 Gen 2 porta. Jedan je lociran na zadnjoj strani, a drugi na prednjem panelu i služi između ostalog kao port za podršku USB Auto Copy namenskom tasteru za instant prebacivanje podataka sa USB memorija. Usput da napomenemo da se funkcija ovog namenskog tastera prvo mora definisati iz HBS 3 softvera, dakle ne radi “out of Box”, ukoliko ste to imali na umu.

   Ima sve od opcija koje će vam zatrebati u dogledno vreme, radi brzo i krajnje je lak za korišćenje…

   Detalj koji pažljivije oko iskusnog NAS korisnika uočava, jeste ugrađeni ventilator prečnika 12 cm. Njegova uloga je da provetrava unutrašnjost i hladi instalirane diskove kako bi tokom dugotrajnog rada isporučili maksimalne performanse. Pored toga, efikasnije provetravanje utiče i na bolje zdravlje diskova.

   QNAP TS-453E – tradicionalno dobar softver

   Ono po čemu su QNAP uređaji posebno ističu jeste odličan QTS operativni sistem koji je jednako važan koliko i dobra hardverska osnova. Možemo vam potvrditi iz iskustva tokom detaljnog testa, da ova dva ključna elementa dobrog NAS uređaja u slučaju TS-453E modela, zajedno odlično funkcionišu.

   Kada govorimo o operativnom sistemu koji pokreće ovaj NAS u pitanju je najnovija verzija QTS 5 operativnog sistema. On se inteligentno, praktično samostalno ažurira u slučaju prisutne internet veze i o tome će vas svakako obavestiti svaki put kada pronađe binarnu datoteku sa svežom verzijom upravljačkog softvera. Dakle, oko tog bitnog detalja ne trebate brinuti.

   Interfejs i grafički prikaz su poput Windows OS-a, pošto i jeste organizovan po sistemu prozora. Sve deluje nekako poznato i tek toliko drugačije da izazove vašu znatiželju kako bi probali nove opcije i aplikacije. Vrlo atraktivan sa lepim dizajnerskim detaljima, QTS će učiniti da uživate tokom rada.

   Jednostavan postupak puštanja u rad

   Što se tiče aplikacija, par najbitnijih dolazi instalirano u startu. Ostale morate da izaberete i preuzmete sa AppCenter prodavnice gde je većina ponuđenog softvera i alata – besplatna. Međutim, još jednom vam skrećemo pažnju da morate obezbediti internet konekciju kako bi mogli da preuzimate aplikacije. U suprotnom ovaj deo će vam biti nedostupan.

   Instalacija i prvo pokretanje su zaista maksimalno pojednostavljeni. Diskovi se ubacuju uobičajeno u fioke, dok je za instalaciju M.2 SSD uređaja potrebno skinuti poklopac koji čini i telo ovog kompaktnog NAS uređaja. Na prvi pogled se čini komplikovano kao da rasturate ceo uređaj, ali zapravo plastična maska samo sklizne unazad, podigne se i imate pristup u kompletnu unutrašnjost uređaja. Na gornjem delju metalne šasije su dve pozicije sa M2 konektorima u koje se instaliraju M.2 2280 SSD modeli.

   Softverski postupak puštanja u rad je lak i krajnje logičan. Čitava procedura se svodi na korake gde određujete parametre rada sa obiljen grafičkih ilustracija koje vam dodatno pojašnjavaju nekada manje razumljive termine. Sve je maksimalno olakšano od grafike prijavljenih diskova, pa do kreiranja željenih RAID konfiguracija – vaše je samo da sledite postupak. Čak i ako pogrešite i poželite, u svakom trenutku možete se vratiti korak nazad i korigovati izabranu opciju. Dakle, sam postupak instalaicje je zaista prilagođen čak i korinsicima sa minimum poznavanja rada na računaru.

   M.2 SSD podrška pravi razliku

   Kada ga pustite prvi put u rad, možete odmah krenuti sa prebacivanjem fajlova jer tu je stari, dobri FileStation kao ekvivalent Windows File Explorer-u koji vam omogućuje uvid u fajlove, takoreći “na tacni”. Obavezno uključite “Snapshot” opciju koja će vam praviti vremenski presek podataka, sistemskih fajlova, a kako bi mogli u svakom trenutku da se vratite na neko pređašnje stanje u slučaju nekog incidenta.

   Može se desiti da brzi prostor na dodatnim M.2 SSD uređajima, ne želite da koristite za keširanje podataka jer iskreno većini običnih korisnika kod  povremenog prebacivanja podataka i neće osetiti neku veliku razliku, dotle će oni koji rade u okruženju manje firme i čestog povlačenja podataka iz baze, svakako imati od toga koristi.

   Umesto klasičnog sistema keširanja, obični korisnici mogu isprobati Qtier opciju i kreiraju hibridni “pool” diskova tako što će spojiti sve hard diskove i SSD uređaje u jedan virtuelni. Da se vi ne bi bavili time koji je disk brži i u kojoj ćete meri iskoristiti njegovu brzinu u svakodnevnom radu, napredni Qtier algoritam će pratiti koje podatke učestalo koristite. Potom će ih tokom vremena prebaciti na brži medij tj SSD, dok će one arhive koje retko koristite, skladištiti na sporiji medij tj hard disk. Sve to se automatski obavlja od strane NAS-a i aplikacije, a na korisniku je samo da uživa u prednostima automatskog određivanja hijerarhije čuvanja podataka. Vrlo korisna i u praksi krajnje upotrebljiva opcija.

   Tu je i tradicionalno korisna Qsync opcija sinhronizacije podataka između vašeg računara ili laptop uređaja sa “bekapom” na NAS uređaju. Bukvalno u par koraka definišete direktorijum čiji sadržaj želite da sačuvate i svaki put kada se pvežete na mrežu sa vašim NAS uređajem, Qsync će osvežiti sadržaj definisanog direktorijuma i sinhronizovati sve fajlove i podatke u njemu tj u tenutku kada se neka promena u sadržaju dogodi. Savršeno za Document direktorijum ili nešto slično što se frekventno menja na dnevnom nivou, a bitno je da ga redovno sačuvate.

   Nikada lakši i brži kućni “backup”

   QNAP TS-453E je u skladu sa modernim trendovima u IT industriji, dobio i asistenciju veštačke inteligencije koja mu pomaže za pokretanje alata za pretragu pod nazivom Qsirch. Neka vrsta interne alternative za Google Search.

   Posebno nam se svidela Qnap NetBak Replicator aplikacija za brzo kopiranje i “bekap” datoteka u realnom vremenu sa Windows računara na NAS i to pomoću maksimalno pojednostavljenog  procesa. Možete to učiniti sa čitavim sadržajem diska ili pojedinačnim direktorijumom. Prilikom kopiranja podataka je prilično brz i korišćenjem 2.5 Gbps veze smo za tren oka iskopirali 10 GB podataka i važnih alata za testiranje koje smo sakupili tokom rada u Download direktorijumu. Čitav proces je trajao nepun minut, što je zaista brzo i čitavu proceduru čuvanja podataka koje ćete imati na sigurnom čak i kada padne sistem na računaru i ostanete bez podataka, čini krajnje nenapornom jer se praktično odvija “u letu” dok u isto vreme nešto drugo radite.

   Na kraju svemu dodajte činjencu da NAS uređaju i svim potrebnim podacima možete da pristupate preko interneta na billo kom mestu gde se zateknete. Zahvaljujuć iQNAP Quickconnect servisu pristupate bilo preko klasičnog desktop, prenosnog računara ili mobilnog telefona. Neverovatno korisna opcija koja vam u svakom trenutku obezbeđuje pristup NAS-u.

   Mogli bi ovako u nedogled, sa nabrajanjem pregršt korisnih alata kojima se TS-453E tokom rada u potpunosti prilagođava vašim potrebama. Tu je na kraju i nekoliko antivirusnih alata koji se brinu o tome da slučajno ne zakačite kakav maliciozni softver koji bi mogao da naruši sigurnost vaših sačuvanih podataka.

   QNAP TS-453E – performanse

   Ovaj mališa zaista blista kada su u pitanju performanse. Sa jedne strane definitivno osećate prisustvo brzih 2.5 Gbps kontrolera, duplo bržih od onih gigabitne generacije, čime su praktično dohvatili maksimum performansi čak i najbržih hard disk modela. Isto tako su korisni kako bi uposlili osetno brže SSD uređaje. Brzina transfera ideo i do 280 MB/s što je zaista komforno i doprinosi da se veliki fajlovi brzo prebace sa klijent uređaja na NAS uređaj.

   Pošto raspolaže sa dva 2.5 Gbps kontrolera, oni se praktično mogu spojiti u jedan brži virtuelni port sa duplo većim propusnim opsegom. Pa u slučaju prisustva 10 Gbps konekcije na računaru, možete postići dvostruko veće brzine. Međutim, taj postupak zahteva da podesite konekcije na NAS-u i da vaš svič bude pametan i omoguči opciju agregacije dva linka.

   Uglavnom opcije su tu, a da li ćete iskoristiti ponuđenu mogućnost se svodi isključivo na vaše želje i malo truda da to i postignete. Na žalost mi ovog puta nismo imali pametni svič tako da vam ovog puta nećemo ilustrovati prednost teaming opcije brzog transfera. Za sada smo bili sasvim zadovoljni performansama pojedinačne 2.5 Gbps konekcije.

   Druga komponenta performansi je više subjektivna, ali jednako primetna. Možda se ne može iskazati grafikonima i vrednostima, ali je itekako prisutna. Tiče se agiolnosti hardvera oko koga je izgrađen TS.453E NAS. On mu omogućuje da radi vrlo brzo kada su reakcije na klik mišem gotovo trenutne, kao da radite sa podacima na lokalnom tj klijent računaru. Ponovo se ne možemo oteti utisku koliko je sve to brže i hitrije nego slični uređaji od pre nekoliko godina. To u mejnstrim klasi niste mogli ni da pomislite da ćete dobiti po ovoj ceni.

   QNAP TS-453E – sve što vam treba u radu sa podacima

   Izvesti zaključak o Qnap TS-453E nakon svega što smo iskusili tokom rada i testiranja, možda nikada nije bilo lakše, ali ni teže. Jer teško je opisati rećima i preneti utisak koliko nam se dopao, a pri tome da korisnik to ne doživi kao neko preterivanje.

   Ovaj uređaj je tako dobro konfigurisan, napravljen i odmeren. Sve to potvrđuje u radu na način kao da ga je sam korisnik pravio prema svojim željama i potreba. Funkcioniše bez ikakvih problema, savršeno jednostavno. Zbog toga mu je teško naći iole konkretnu manu, ako je uopšte i ima. Bilo je svih ovih godina sličnih uređaja, ali ni jedan nije bio ovako konkretan i doteran u detalj.

   Zato i  kažemo da je pravi primer kućnog NAS uređaja sa svim funkcijama i opcijama koje će vam trebati. Sve ostlao je na vama koliko ćete i kada od tih opcija da iskoristite. One su tu i čekaju. Tek, QNAP je sa TS-453E modelom dostigao je novu granicu za budžet uređaje i pri tome podario sigurnost ili u neku ruku garanciju korisnicima da će tako biti sledećih 6 godina. Prilično smela tvrdnja u svetu IT-a naročito kada uzmete činjenicu da se radi o kućnom, a ne nekom skupom poslovnom modelu.

   Dobar izbor ukoliko mislite o svojim podacima

   Zapravo najviše smeta to što smo morali da se rastanemo na kraju testa od ovog uređaja. Jednostavno vam se uvuče pod kožu, navikavate se strahovito brzo na njegove mogućnosti i on nekako neprimetno uzima važnu ulogu u delokrugu vaših dnevnih rutina. I onda dođe trenutak da ga vratite i shvatite koliko samo za 10-ak dana rada se nađe podataka na jednom ovakvom uređaju.

   Onda se zapitate pa kako je moguće raditi bez njega. Nama deluje skoro nezamislivo, jer smo već navikli da podacima pristupamo sa bilo kog mesta. Sve manje i sve ređe koristimo USB diskove za prebacivanje podataka, jer uvek se nešto zaboravi ili neka peripetija oko brzine USB portova na različitim uređajima. Ovde toga nema. Taj komfor izvesnosti brzine i mesta pristupa podacima čak i preko mobilnih telefona, nemaju cenu jer su u mnogim trenucima i sutacijama od zaista neprocenjive vrednosti.

   Ina kraju sve to za cenu od oko 900€. Možda malo previše za nešto što se etiketira kao mejnstrim ili budžet urešaj. Imajte uvek na umu njegove mogućnosti i vrednost investicije kroz prizmu važnosti podataka, brzine i raznovrsnih funkcija. Sve to po ceni jednog iole boljeg telefona.

   Zbog svega prikazanog na testu, QNAP TS-453E zaslužuje nagradu za najbolji izbor u svojoj klasi.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi