QNAP TS-453D NAS

QNAP TS-453D NAS

QNAP TS-453 je sve ono što je nedostajalo manjem, ali tek neznatno jeftinijem TS-253D modelu. Ovo je jednom rečju gotovo savršen kućni NAS za malo naprednije korinsike ili firme koje rade od kuće. Spasonosno rešenje za organizaciju fajlova i podata u današnje vreme kada ne znate da li više radite od kuće ili kancelarije...

  Sadržaj

   U totalnom ludilu koje stvara situacija sa Covid-19 virusom, nastala je potpuno nova šema radnog vremena. Najmanje je zapravo neki uređani sistem delovanja, a više haotično prilagođavanje novonastaloj situaciji koja se menja iz sedmice u sedmicu, iz dana u dan. Preporuka je da svi koji mogu rade od kuće. Oni koji su neophodni na radnom mestu se smenjuju, jedne nedelje rade od kuće, sledeće su u firmi. Dodajte tome i nepredviđene situacije kada menjate kolegu koji je iznenada otišao na bolovanje.
   Sve to ima uticaj na podatke kojima rukujete. Deo njih na poslu, deo kod vas na kućnom računaru ili laptopu koji nosite od posla do kuće i obrnuto. Ne možete više da ih sve pronađete, jer se ne tako mali broj podataka nalazi u svojevrsnom “vakumu” na nekom prenosnom disku, ni tamo – ni ovamo. Stop bre… vreme je da se organizujete i ne dopustite da vašim podacima vlada haos. Ako nešto možete učiniti za vašu dobru organizaciju posla od kuće i kancelarije, onda je to NAS!
    QNAP_TS453D_1s.jpg
   Prvo i osnovno centralizujte podatke na jednom uređaju koji omogućuje da su podaci dostupni sa bilo kog mesta kuće ili posla svejedno, u bilo kom trenutku. Zaštite svoje podatke redovnim pravljenjem sigurnosnih kopije što je možda i najvažniji “zadatak” u ovoj opštoj gužvi. I vrlo važna stvar je dostupnost podacima lokalno i preko interneta, na PC računaru, mobilnom telefonu, laptop  ili tablet uređaju – svejedno. U svim tim situacijama jedino pravo rešenje je posedovanje NAS-a! Nije luksuz, nije reklama, već realna potreba. Oni koji su poslušali sad su itekako zahvalni. Zato pamet u glavu, a podatke na NAS!Pre samo par nedelja smo imali prilike da isprobamo jedan odlični QNAP NAS nove generacije sa pregršt opcija i jednim vrlo bitnim detaljom koji se tiče brzine prebacivanja podataka – bržeg LAN interfejsa korišćenjem par 2.5 GbE kontrolera. Više nego duplo brže kopiranje podataka je jedna od dugo čekanih i tako poželjnih osobina, a koje su do sada bile ograničene nerezonskim izborom gigabitnih mrežnih rešenja od strane proizvođača.
   QNAP_TS453D_2s.jpg 
   Konstatovali smo da TS-253D poseduje sve karakteristike koje napredni kućni korisnik i manja firma očekuju od NAS uređaja. Uz to je svestran jer ima HDMI port i mesto za ugradnju dodatne karte, za opciju Wi-Fi bežičnog pristupa, dodatka brzih USB portova ili još bržih 10 GbE kartica ili M.2 SSD karte za keširanje podataka itd. Opcija za proširenje ima napretek. Jedina uslovna mana je ta što su dostupne samo dve fioke za diskove. Ograničenje koje baš i nije poželjno na ovoj vrsti uređaja.
   Za samo stotinak evra više, danas vam predstavljamo TS-453D model koji nudi preko potrebne 4 fioke za diskove. Mnogo komfornije i lakše kada je u pitanju raspoloživi prostor za skladištenje, ali i sigurnosni momenat u vidu pravljenja fizičkih kopija podataka kroz formiranje RAID nivoa. Jednom rečju TS-453D je jednako dobar i svestran, ali istovremeno nudi veću dozu komfora i sigurnosti u radu. Zato je jedan od trenutno najboljih i najpoželjnijih NAS uređaja za napredne kućne korisnike i tzv SOHO varijntu funkcionisanja firme od kuće!
    QNAP_TS453D_3s.jpg
   TS-453D je tipičan primerak QNAP filozofije u prisutupu korisnicima i spremnosti da uvek ponudi bolji i brži hardver u datom trenutku od direktnih Konkurenata. Pri tome se svakako ne zapostavlja ni softverska komponenta u kojoj je QNAP sa svojim QTS operativnim sistemom i AppStore opcijom, tradicionalno jak.
   I najviše od svega nam se sviđa što QNAP uvek razmišlja korak ispred drugih jer nije dovoljno izbaciti NAS uređaj koji prevazilazi mogućnosti lokalne mreže, jer jednostavno nećete moći da sagledate njegov puni potencijal zbog nedostataka ostalih uređaja u mreži. Zato se trudi da uvek isprati nove uređaje i drugim potrebnim rešenjima kompatibilnih karakteristika. Otuda je za ovu priliku kao stvoren jedan QSW-1105-5T 5-portni 2.5GbE svič, koji će vam dozvoliti da povećate protok i brzinu prebacivanja podataka u lokalnoj mreži, a što je sa druge strane vrlo važno – ne potrošite previše novca jer dotični košta 100 i još neki evro. Mnogo pristupačniji od sličnih rešenja drugih proizvođača koji u ovim situacijama sporo i nerezonski reaguju. I ovo nije neka reklama već stav nas običnih korisnika koji imamo potrebu da realno povećamo brzinu lokalne mreže, a ne da ostanemo zarobljenici proizvođača i njihovog nerazumevanja naših potreba. Da je po njima gigabitni standard bi ostao zauvek…
   QNAP_TS453D_4s.jpg 
   TS-453D baš kao i njegov slabiji “brat”, koristi četvorojezgarni Intel Celeron J4125 procesor sa integrisanim Intel UHD 600 grafičkim jezgrom i pri tome uzima deo sistemske memorije za rad. NAS je opremljen u startu sa 4 GB RAM-a i proširiv je do 8 GB pomoću SO-DIMM modula.
   Uređaj je opremljen sa tri USB 3.2 porta prve generacije od kojih je jedan na prednjoj strani sa USB Copy funkcijom. Takođe, tu su i dva dodatna USB 2.0, jedan HDMI 2.0 koji dozvoljava da ga koristite kao plejer mašinu za filmove direktno ga povezujući sa LCD televizorom velike dijagonale. Pomenuti USB 2.0 je kao stvoren da povežete periferije i koristite ovaj NAS praktično kao samostalni računar koji pokreće QTS Linux bazirani OS.
   QNAP_TS453D_5s.jpg 
   Na zadnjem delu ćete pronaći i dva pomenuta 2.5GbE porta koja se čak mogu agregirati  u još brži virtuelni, sa 5 Gbps propusnom moći ukoliko imate neki pametni svič sa dotičnom podrškom. Brzina i unapređenje rada koju ostvarujete ovom opcijom nikako nije za potcenjivanje. Ko radi sa velikom količinom podataka dobro zna o čemu pričamo.
   I ono što je još važnije u ovom kontekstu je da 2.5 GbE LAN postaje polako standard jer sve više novih  mopdela matičnih ploča u startu stiže sa bržom verzijom LAN kontrolera. Kao što reče jedan naš poznanik, novi 2.5GbE kontroleri su sada približno iste cene kao i stariji gigabitni modeli. Zato uhvatite brži voz na vreme.
   Uz sve to izgledom je veoma moderan i dopadljiv, ostavljajući tradicionalni kockasti izgled sa fiokama za neka prošla vremena. Maska sa zaobljenim ivicama koja se lako skida, krije klasični sistem fioka. U kombinaciji sa simpatičnim LED diodama aktivnosti pojedinačnih funkcija i diskova, deluje lepo i svakako je momenat zbog koga ćete ga više voleti ili u krajnjem, mu dati prednost u odnosu na one starije modele.
   QNAP_TS453D_11s.jpg 
   Sve to daje i rezultate u stvarnim životnim situacijama jer je TS-453D veoma brz u radu i podizanju QTS operativnog sistema. Obično su početni NAS modeli do sada bili bolno spori, pogotovu oni na 32-bitnoj ARM arhitekturui ali ovaj je potpuno druga priča, čak brži i od nekih skupljih modela iz klase cenovno više pozicioniranih uređaja.  
   Dobar hardver bez dobro optimizovanog softvera ne vredi puno. QTS 4.4.2 OS je kao stvoren za ovu platformu i prilično brzo radi sa trenutnim odzivom uz što je važno pomena, malo zauzeće resursa. Naravno ne možete se baš opustiti i otvarati mali milion aplikacija i ostaviti ih aktivnim u pozadini glavnog procesa jer je tada usporenje neminovno. Zato uz pažljivo rukovanje, ovaj TS-453 će vas oduševiti dobrim odzivom i performansama u radu.
   QNAP_TS453D_7.jpg 
   Instalacija je kao po običaju jednostavna, a ugradnja 3.5” diskova ne zahteva dodatni alat i šrafove, dovoljno je koristiti plastične šine sa osiguračima pozicija diskova i odmah možete krenuti sa korišćenjem NAS uređaja. Upotreba 2.5” SSD uređaja je takođe moguća, ali njihovu poziciju morate dodatno osigurati sa vijcima niskoprofilne glave. Operativni sistem i prateće aplikacije imaju lep grafički interfejs i logični su za korišćenje, a prozivaju se kao i do sada iz klasičnog web pretraživača. Posebno nam se svideo doterani deo sa praćenjem zauzeća resursa tako da u svakom trenutku imate kontrolu nad radom NAS uređaja. Svakako treba pohaliti ulepšani deo za preuzimanje aplikacija. Sve je mnogo lepše za rad i svakako ostavlja bolji utisak od konkurencije.
   Korisni alati su na dohvat ruke i vrlo upotrebljivi. Većina ih se besplatno preuzima iz prodavncie. Prvo i osnovno, bitno je da imate lak pristup podacima i fajlovima preko mreže sa što više različitih uređaja. A, za tu svrhu služi “Qfile” aplikacija sa graifčkim interfejsom sličnim Windows FIle Explorer-u koju besplatno preuzimate iz GooglePlay-a.
   QNAP_TS453D_8.jpg 
   Kada je u pitanju pristup podacima u slučajevima boravka van kuće za obične korisnike je namenjen myQNAPcloud, najjednostavnije rešenje koje se baziran na Qnap Cloud servisu dostupnom za korinsike njihovih uređaja. Dovoljno je otvoriti nalog i prijaviti NAS uređaj čime vam se omogućuje pristup uređaju i podacima sa bilo kog mesta sa internet konekcijom. Jedina mana ovog sistema je što se podaci prevlače preko Cloud servera što znači da nije baš pogodan za prebacivanje velikih podataka, a ako vam je to u mislima onda VPN veza postaje najbolja alternativa, mada i on ima svojih ograničenja prilikom korišćenja na javnim internet pristupnim mestima.
   qBoost.jpg 
   Zbog toga je ponavljamo myQNAPcloud najjednostavniji za običnog korisnika u smislu podešavanja i korišćenja jer to možete učiniti i sa mobilnog telefona, kada vam u nekom trenutku zatraže na uvid neki dokument. Pomoću Qfile aplikacije se ulogujete na NAS preko myQNAPcloud servisa i pogledate tj preuzmete željeni dokument. Sve je potpuno logično i jednostavno i maksimalno brzo i što je važno odlično funkcioniše u praksi i stvarnim situacijama.
   QNAP_TS453D_9.jpg 
   Takođe tu je i nama omiljena aplikacija za preuzimanje torrent datoteka koju samo napunite linkovima i posle preuzmete željene aplikacije ili igre, savršeno jednostavno.
   Nama je takođe bitna i sinhronizacija podataka na daljinu. Qsync to radi savršeno jednostavno i ponavljamo logično – definišete direktorijume koje sinhronizujete na računaru i NAS uređaju sve ostalo se automatski obavlja. Sve to može i preko udaljenih uređaja putem interneta ili čak između dva NAS uređaja.Performanse u modu jednog 2.5 gigabitnog linka 
    
   [modul]test=1081[/modul]Jedna od važnijih osobina NAS uređaja i njegovog softvera jeste jednostavna upotreba. Ko ima makar malo predznanja o korišćenju računara sa ovim uređajem neće imati problema. Instalacija je skraćena u odnosu na neke prošle modele. Instalirate diskove, povežete uređaj na Wi-Fi ruter ili “switch”, upalite ga i na vašem računaru pokrenete “Qfinder Pro”. Kada se uređaj detektuje i ruter mu dodeli IP adresu, konfigurišete pristup u par koraka. Izaberete željenu RAID konfiguraciju u zavisnosti da li su vam bitne performanse ili sigurnost podataka ili čak oba kriterijuma i možete da počnete sa uživanjem korišćenja TS-453D NAS sistema.
   QNAP_TS453D_10s.jpg 
   A iskustvo je zaista uživanje. Ovog puta smo imali brži svič, ali i opicju bržeg mrežnog kontrolera na matičnoj ploči tako da smo mogli da biramo kako ćemo ostvariti veći protok – preko sviča ili direktnom vezom sa računarom. U oba slučaja, veće vrednosti transfera su izmamile naš osmeh, častivši nas značajno većim vrednostim prilikom prebacivanja velikih homogenih datoteka, kavi su instalacioni paketi ili video fajlovi u visokoj rezoluciji.
   Vredna pomena je i činjenica prisustva četiri fioke koje pružaju značajno veći manevarski prostor za konfiguraisanje željenog prostora u cilju odlaganja podataka i kreiranja sigurnosnih kopija uz izbor odgovarajućeg RAID nivoa uparivanja diskova.QNAP TS-453D je tačno bolji u onim detaljima od nedavno testiranog TS-253 modela, gde je to i najbitnije za jednog naprednog korinsika. Zadržava sve one sjajne osobine manjeg modela i nudi još dva mesta više za diskove. Uz to imate na raspolaganju naknadnu opciju dodavanja eksternih magacina za diskove. Cena od 600 evra deluje značajno realnija u odnosu na model sa dve fioke, što ga čini još poželjnijim u odnosu na direktnu konkurenciju.
    QNAP_TS453D_6s.jpg
   U pitanju je fleksibilan, brz i upotrebljiv NAS uređaj sa mnoštvom korisnih opcija i zasebnim slotom za nadgradnju kartica različite namene, prema potrebama u vidu više brzih USB 10 Gbps portova, WiFi opcije ili M.2 SSD akceleratora za keširanje podataka. Zbog svega što smo videli u ovom testu, TS-453D je jedan od najpoželjnijih malih NAS uređaja današnjice. Bukvalno su implementirane sve potrebne funkcije od brzog prebacivanja fajlova, mnoštva softverskih alata za pravljenje sigurnosih kopija i pregršt dodatnog softvera koji se većinom besplatno preuzima iz AppStore aplikacije. Jednom rečju nema boljeg u ovoj cenovnoj klasi!
   _______________________________________
   Prednosti:– 2x 2.5GbE LAN adaptera- Opcija nadogradne PCIe x2 kartom- Odličan QTS operativni sistemNedostaci:– Izostanak M.2 konektora za SSD-ove
   CENA: oko 600€
   Korisna adresa: MikroPrinc

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi