QNAP TS-1264U-RP 4G test NAS uređaja

QNAP TS-1264U-RP 4G test NAS uređaja

QNAP TS-1264U-RP je početni model NAS uređaja za server ormane. Sprava za čuvanje i deljenje datoteka u lokalnoj mrežnoj infrastrukturi jedne ozbiljne firme.

  Sadržaj
   QNAP TS-1264U-RP 4G test NAS uređaja

   Pozitivne ocene

   • Jednostavan za upotrebu
   • Dobre performanse
   • 2x 2.5GbE, 5 Gbps agregacija
   • Odličan QTS OS
   • 12 fioka za diskove u 2U formatu
   • Redundatni modul za napajanje
   • Lak pristup opcijama za proširenje mogućnosti

   Negativne ocene

   • Nedostaje M.2 podrška u osnovnoj konfiguraciji

   QNAP TS-1264U-RP 4G je ozbiljan NAS uređaj projektovan za poslovno kruženje sposoban da isporuči vrhunske performanse zahvaljujući četvoro-jezgarnom Intel procesoru, paru 2.5 GbE konekcija i PCIe slotu za dodatak kartica u svrhu proširenja mogućnosti uređaja. Savršen za brz prenos podataka ili rad sa velikim brojem virtuelnih mašina…

   QNAP TS-1264U-RP je početni model NAS uređaja za server ormane. U pitanju je ozbiljna sprava za čuvanje i deljenje datoteka u lokalnoj mrežnoj infrastrukturi , čak i mnogo više od toga zahvaljujući odličnom QTS softveru i pratećim aplikacijama.

   Ova konstatacija se posebno odnosi na manje i srednje male firme koje nemaju puno novca i pri tome im je jedan ovako centralizovan sistem podataka – “zlata vredan”.
   QNAP je ovaj “rack-mount” NAS model napravio baš po merama ciljne grupe. Dakle, manje firme koje pametno ulažu u svoj posao, a čija se delatnost iz osnova  zasniva na dobro projektovanoj informatičkoj infrastrukturi. To im omogućava visoku operativnu efikasnost, a što je u krajnjem i glavna odlika manjih kompanija.

   QNAP TS-1264U-RP nudi obilje prostora za podatke

   Pošto je za takav profil firmi postavljanje odgovarajuće mrežne infrastrukture jedna od većih stavki u poslovnim troškovima, nakon svega što postavljanje brze i kvalitetne mreže podrazumeva i nakon što se izdvoji novac za jedan kompaktan i kvalitetan ormar sa pratećim UPS i switch uređajima, svakako treba pronaći mesta i pravu poziciju za njegovo veličanstvo NAS.

   Obično u tim situacijama ljudi misle na serverske sobe i slične stvari koje su zapravo za mnoge firme nedostižan pojam. Ovom uređaju ne treba tako nešto jer je građen za kompaktne ormare koji se točkićima odguiraju u svoj izdvojeni kutak neke od prostorija koja je za ovu svrhu dobila i funkciju server sobe. Baš je i pravljen sa mišlju uštede prostora, ali da pruži sve prednosti ozbiljne mrežne infrastrukture. Danas su proizvođači prepoznali tu vrstu potrebe manjih firmi i QNAP TS-1264U-RP je upravo predstavnik tog tipa uređaja novog talasa.

   Tu na scenu stupa QNAP TS-1264U-RP koji u 2U formatu nudi čak 12 pozicija za diskove, dok konkurencija mahom u istom formatu nudi osam. Pokreće ga Intelov četvoro-jezgarni centralni procesor, komunicira preko dve 2.5 GbE mrežne konekcije, a prisutna je i mogućnost proširenja upotrebom odgovarajuće PCIe x2 kartice. Da sve bud ekako treba, ugrađeno je napajanje sa redundantnim modulom. Baš ono što treba ciljnoj gupi korinsika, ni manje ni više – jednom rečju krojen od strane “krojača” koji zna svoj posao.

   Hardver po meri poslovnog korisnika

   NAS sa ovakvim karakteristikama se savršeno uklapa u ostatak specifikacija mrežne opreme, a da pri tome u svakom trenutku vodi računa o iznosu troškova. QNAP  TS-1264U-RP kao NAS koncept odgovara korisnicima sa stavom koji tako često čujemo u poslednje vreme – ne mogu da platim puno, ali hoću sve što mi treba, pa čak i malo više od toga. Takav tip uređaja je zaista teško napraviti jer ili su cenovno nedostižni ili su toliko osiromašeni u svojim opcijama da potpuno izgube smisao definisanih potreba ciljne grupe.

   Ipak, QNAP se vidno potrudio da od početka dizajnira jedan takav uređaj na radost svih onih koji znaju da cene vrednost dobro konfigurisanog ali pristupačnog NAS-a.
    
   Toga postajete svesni već tokom prvog susreta sa ovim uređajem. Njegova mala dubina kućišta je zaista iznenađenje. Meri svega 42.3 cm. Uz standardizovanu širinu od 48 cm i visinu od 8.9 cm, našlo se prostora da se smesti čak 12 “hotswap” fioka za 3.5” HDD ili 2.5” HDD/SSD uređaje. Za razliku od običnih NAS modela, ovde vam ne trebaju posebni adapteri za različite formate diskova jer metalne fioke već imaju predviđene pozicije za montiranje, kako smo ranije navikli.

   Što se samog kvaliteta izrade tiče, on je na uobičajeno visokom nivou, kakav smo uostalom i navikli kada su u pitanju QNAP NAS “rack mount” uređaji. U tom pogledu nema neprijatnih iznenađenja, uprkos činjenici da je sa svojih 2300-2500€ osetno pristupačniji od drugih modela predviđenih za rad u okruženju preduzeća.

   Gornji poklopac za pristup hardveru je podeljen na dva dela. Onaj kojim pristupate odeljku za proširenje memorije i dodatak PCIe kartice se podiže poput haube, omogućujući lak pristup unutrašnjosti.

   TS-1264U-RP dobra ponuda brzih konekcija

   Gledajući ga sa prednje strane prisutna je klasična “rack” QNAP konfiguracija. Maksimalno je iskorišćen prostor zbijenih fioka u četiri kolone i tri reda. Ivice maske sa bočnim prošrenjima su zapravo držači koji vam omogućavaju lako vađenje i instalaciju u server ormar. Na levoj ivici ispod QNAP logoa se već uobičajeno nalazi svetlosna identifikacija radnog statusa NAS uređaja i aktivnosti  pojedinih funkcija. Svaka fioka ima svoj statusni LED indikator.  Sa zadnje strane se pristupa redundantnom  napajanju gde je svaki od dva modula snage 300W. Oni se u slučaju kvara menjaju “na živo”, dok NAS radi. Tako je to u poslovnom svetu gde nema prekida u radu.

   Na zadnjem delu pristupate konektorima. U pogledu njihovog izbora TS-1264U-RP je krajnje konkretan, bez suvišnih ili nedostajućih konekcija. Tačno ono što vam treba kako bi se uređaj pravilno povezao i brzo radio. Zato vam nudi dve 2.5 GbE LAN veze koje možete uz pomoć “trunking” opcije spojiti u jedan virtuelni sa boljim 5 GbE protokom.

   Tik ispod LAN konekcija se nalazi par klasičnih USB-A 2.0 portova na koje možete spojiti eksterne USB memorije i diskove, ali i periferije. Pošto je tu i 4K HDMI port, kada mu prikačite periferije i uz to povežete monitor, radi kao nezavisan računar. To može da zahvali prirodi ugrađenog procesora i “dual boot” operativnom sistemu. Za brzu vezu i prebacivanje podataka sa eksterne memorije, primarno služe dva brza USB-A 3.2 Gen2 porta sa protokom od 10 Gbps, svaki.

   Živahan procesor dorastao poslovnoj upotrebi

   U QNAP-u su vodili računa o ceni, ali i o tome da ugrade procesorsku platformu dovoljne snage kako bi veliki broj diskova u sistemu radio bez uskih grla i usporenja. Operedelili su se za Intel Celeron N5105 verziju četvorojezgarnog procesora sa frekvencijom podešenom na 2900 MHz. Iako ova verzija Celeron čipa vuče korene od nekadašnje Intel Atom serije, u međuvremenu je postala daleko moćnija od prethodnika.

   Dakle, nemojte brinuti može li da obezbedi adekvatan transfer i pri tome je vrlo živahan u najnovijoj verziji QTS 5.0 operativnog sistema i pratećim aplikacijama. Nije ni preterano spor prilikom podizanja sistema, ostvarujući uobičajeno vreme za ovu klasu uređaja.

   Dovoljno RAM-a i M.2 opcije keširnja

   Hladi se pasivno, hladnjakom koji koristi strujanje vazduha jednog od dva 8 cm velikih ventilatora primarno namenjenih za provetravanje prostora između fioka diskova. Za svrhu hlađenja procesora se koristi usmerivač vazduha u vidu jednog kartonskog vazdušnog tunela. Praktično, efikasno i svakako tiše od neke male “zujalice”.

   U osnovnoj konfiguraciji TS-1264U-RP raspolaže sa 4GB RAM-a pa morate voditi računa o broju pokrenutih aplikacija. Zauzeće memorije lako kontrolišete zahvaljujući lako preglednom dizajnu QTS 5.0 OS-a i sistemu preglednih “tab-ova. Memoriju možete proširiti do 16 GB što je optimum imajući u vidu mogućnosti ugrađenog četvoro-jezgarnog procesora. To činite dodatkom klasičnih SO-DIMM DDR4 modula, poput onih na laptop računarima.
    
   Za proširenje mogućnosti NAS sistema služi jedan PCIe x2 slot sa specifikacijama 3. generacije. Možete instalirati jednu od mnogobrojnih kartica iz QNAP asortimana, bilo da je u pitanju multiportna 10 GbE ili kartica sa slotovima za dodatne M.2 SSD uređaje i slično. Skrećemo vam pažnju da TS-1264U-RP u startu nema podršku za rad sa M.2 SSD uređajima, pa ako vam je u mislima SSD keširanje podataka, moraćete da dokupite PCIe karticu dodatak. Alternativa je da koristite klasični 2.5” SATA SSD, pošto je dotična Qtier 2.0  opcija keš akceleracije, standardno prisutna u QTS 5.0 OS-u.

   Odličan QTS 5.0 softver

   Već ste dobro upoznati sa našim stavom da bez dobrog softvera nema funkcinalno zaokruženog uređaja, ma koliko koristio hardver naprednih specifikacija. Srećom, Qnap TS-1264U-RP stiže sa najnovijom verzijom dobro poznatog QTS 5.0 operativnog sistema. Jednim od najboljih, ako ne i najboljim na ovoj vrsti uređaja.

   Od ranije smo ljubitelji QTS-a, ali ovog puta QNAP je na visini zadatka, obzirom da QTS 5.0 prevazilazi sve dosadašnje verzije. Doteran je do najmanjeg detalja i verujemo da ga se ne bi postideo ni neki klasični desktop sistem. Toliko dobro radi i toliko je grafički interfejs doteran da izgleda kao jedan od najboljih Linux baziranih operativnih sistema uopšte. Baziran je na poslednjoj Linux  5.1 distribuciji,  koja donosi bolju optimizaciju rada sa procesorima i integrisanim grafičkim rešenjima. Poseduje bolje sigurnosne opcije, ubrzan rad sa SSD uređajima, a što u kombinaciji sa grafičkim poboljšanjima predstavlja veliki plus za novi QTS OS.

   Posebne pohvale zaslužuje grafički interfejs i okruženje jer to je ono glavno što korisnik primeti. Od nekada bagovitih i ružnih, do bola sporih operativnih sistema koji su istraumirali veliki broj korinsika NAS rešenja, QNAP je došao do QTS verzije koja slobodno možemo reći, radi glatko brzo i lepo poput Windows OS-a. Bravo!

   Sve je grafički predstavljeno skoro savršeno. Instalacija i pokretanje aplikacija se daleko brže i jednostavnije obavlja. Sistem “tab” jezičaka ubrzava navigaciju i prelazak iz aplikacije u aplikaciju jednim klikom. Usput sve radnje se odvijaju savršeno glatko, baš kao i klik na tastere bez čekanja. Povećanje i smanjenje aktivnih prozora se odvija trenutno i glatko. Ukoliko neku od opcija ne možete da pronađete, pomaže veliko centralno polje za pretragu.

   Brz, pregledan sa logički zamišljenim sistemom menia

   Jednom rečju QTS 5.0 sa svojim detaljnim i obimnim Control Panel-om postaje vrlo ozbiljan operativni sistem, uz uverenje nakon višendeljnog rada, kako je u pitanju definitivno najbolji upravljački softver za NAS uređaje.
    
   Pri tome je procedura instalacije maksimalno olakšana i pojednostavljena. Sistem menia je logično postavljen, tako da je navigacija krajnje laka jer osim jasne i brze identifikacije potrebnih opcija, izvršavanje je gotovo trenutno. Kada se setimo kako je sve to izgledalo ranije, ne možemo, a da ne sakrijemo oduševljenje onim što je postignuto sa QTS 5.0 verzijom operativnog sistema.

   O opcijama za “backup” smo do sada nebrojeno puno pisali. Konfiguracija sa 12 diskova je savršena za RAID 5 i naknadno ubacivanje diskova u skladu sa budućim potrebama. Istovremeno će vam pružiti punu korist kombinujući faktor performansi i sigurnosti uz maksimalnu  iskorišćenost prostora na diskovima. Opcija zaista imate na pretek i to ne samo u radu sa podacima, backup-om, već i virtuelzaciji kada to zahteva poslovni proces.

   Performanse

   Performanse u realnom radu su veoma dobre. Iz našeg ugla korišćenja to se odnosi na video produkciju i potrebu brzog prebacivanja sirovog i obrađenog video materijala, kao i postupka renderinga direktno na NAS preko brze lokalne mreže. Time u potpunosti izbegavamo korišćenje lokalnih diskova na glavnoj mašini za obradu, a što joj omogućuje manje zauzeće operativnog prostora na diskovima i brži rad.

   Kombinujući dva SSD uređaja u RAID Stripe konfiguraciji, bez problema smo postigli 290 MB/s sekvencijalnog čitanja i pisanja, a što je 2.5x brže od uobičajene gigabitne Ethernet konekcije. Tome dodajte da dva 2.5 GbE linka možete agregirati u jedan virtuelni, veće propusne moći od 5 Gbps, pa je zadovoljstvo još veće. Naravno, moraćete  da koristite odgovarajući operativni sistem i upravljivi “switch” da bi ovu opciju učinili aktivnom. Bilo kako,  opcije su tu, a na vama je samo da bude kreativni i iskoristite ih do kraja.

   Kopiranje u Windows File Explorer-u:

   Jednako impresionira i kada uključite opciju enkripcije podataka kroz aktiviranje u Windows Professional verziji posle koje vrednost transfera ostaje nepromenjena
    
   Kada dobrim performansama dodate svestranost ovako dobrog NAS uređaja, shvatite brzo koliko je ovo nezamenjiv uređaj u svakodnevnom poslovanju. Tu pre svega mislimo na napredne mogućnosti poput:

   • hibridnog bekapa kojim povećavate sifgurnost svojih podataka,
   • kombinovanje sa “cloud storage” rešenjima,
   • sisteme za automatizovani presek i snimanje stanja podataka,
   • upotrebu naprednih mehanizama deduplikacije,
   • mogućnost da ga koristite kao storage za sistem video nadzora i dr.

   I sve nabrojano radi automatizovano. Jednom kada ga podesite, NAS obavlja posao za više zaposlenih, rešavajući vas muka svakodnevne intervencije. Dovoljno je samo periodično da ga nadgledate i naviknete na luksuz koji vam pruže jedan istinski dobar NAS. A, kada se jednom naviknete na to, zapitaćete se kako ste uopšte do sada radili bez jednog ovakvog uređaja.

   QNAP TS-1264U-RP – ko čeka taj dočeka

   Na kraju dolazimo do pitanja – da li vam je uopšte potreban jedan ovakav uređaj? Odgovorićemo jednim raportom nakon par nedelja rada i korišćenja.  QNAP TS-1264U-RP nije uobičajeni NAS sa kojim se najčešće susrećemo. To nije kućni model ili za onaj SOHO firme, već one manje do srednje velike firme. One sa ozbiljnijom matricom poslovanja koje svesno planiraju posao, kako bi se sve odvijalo kao “po koncu”.
    
   Spakovan i konfigurisan u skladu sa realnim potrebama opisane grupe, bez suvišnih i često bespotrebnih luksuznih dodatka, QNAP TS-1264U-RP predstavlja esencijalnu vrednost zadovoljenja osnovnih potreba manjih ili srednje malih kompanija. Postoje i druga NAS rešenja sličnih karakteristika, ali po osetno većoj ceni.
    
   Ono što je posebna vrednost konkretnog modela je lak i jednostavan postupak konfigurisanja i stavljanja u pun pogon. Ne samo to, već i kao drugi NAS u našem sistemu je prošao proceduru setup-a za kratko vreme i započeo sa radom kao da je već godinama prisutan u našem server ormaru.

   Sve to uz zaista korektnu cenu u kontekstu njegove svestranosti namene i sigurnosti vaših podataka koji mogu da vam budu pri ruci u svakom trenutku, potpuno obezbeđeni od nekih nepredviđenih situacija koje sprečavaju njihov gubitak i to uz potpuno automatizovan proces koji vas rešava potrebe stalnog, svakodnevnog nadzora.
    
   Velika fleksibilnost u radu, sigurnost radnog okruženja podataka bilo sa stanoviša hardvera kroz komponentu redundantnog napajanja ili softverskog sistema zaštite – ovaj QNAP TS-1264U-RP, predstavlja odlično rešenje jer kada na vagu stavite tih 2K evra i sa druge strane sve koristi u prethodno opisanim situacijama – ovaj NAS zaslužuje preporuku!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi