DLink AX1500 (Video)

DLink AX1500 (Video)

Danas sve češće kupujemo uređaje sa podrškom za brzi WiFi 6 standard bežične veze. Mnogi međutim ignorišu činjenicu da pored bržeg internet paketa, moraju zameniti stari ruter i time stvoriti uslove za brži rad interneta, posebno u situacijama kada se sve više ljudi sa svojim uređajima povezuje na vašu WiFi mrežu. Tada su vam potrebne i neke dodatne funkcije rutera, kako bi regulisali ko ima pravo prvenstva bržeg rada na internetu, zatim da vaš signal dalje dobacuje i bolje pokriva prostorije, da ima efikasniju zaštitu podataka koji bežično putuju i na kraju - da je sve to jednostavno za podešavanje. Obradovaćete se kada saznate da sve to pruža ovaj pristupačni model - jeftin i brz WiFi 6 ruter zove se Dlink AX1500.

  Sadržaj

   Pored zvanične oznake ima i onu drugu DIR-X1560, zašto je to bitno? Pa zato što iskreno verujemo da će vam trebati ukoliko želite jednostavnu i brzu WiFi 6 mrežu u vašem stanu ili manjem lokalu poput advokatskih kancelarija, prodavnica i slično. Pa kad već krenete u kupovinu opreme ovaj podatak će vam svakako koristiti. 
    

    
   Suština priče današnjeg rutera je da ne košta puno i da raspolaže sa svim bitnijim mogućnostima za podešavanje opcija bežične WiFi mreže, sa ciljem da obezbedi brzu, dobru i sigurnu vezu sa više WiFi uređaja i posebnim osvrtom na one koji rade na WiFi 6 standardu. Brz rad sa internetom i veliki transfer prilikom prebacivanja podatka sa uređaja na uređaj su glavni razlog za nabavku ovakvih rutera.DLink AX1500 košta između 80-100€ i kandiduje se kao jedan od povoljnijih WiFi 6 modela. Pa ukoliko koristite sve prisutpačniji brzi gigabitni internet paket, verujemo da će vas ovaj ruter navesti na razmišljanje u pravcu zamene postojećeg. Međutim, imajte na umu da ovaj ruter sam po sebi nije dovoljan, već da morate imati klijent uređaje koji takođe poštuju WiFi 6 specifikacije ukoliko žeilte maksimalnu brzinu bežičnog prenosa. Isto tako je kompatibilan sa starijim i sporijim standardima 802.11ac ili n. Bez obzira na 2.4GHz ili 5GHz – dakle pokriveni ste ukoliko vas brine kompatibilnost sa uređajima koje već koristite – vi ili vaši ukućani tj. saradnici. 
    
   dlink1s.jpg
    
   DLink EXO AX1500 stiže u jednostavnom pakovanju i već time vam nagoveštava da je u pitanju ruter koji ćete bez po muke u najkraćem vremenu postaviti u funkciju i uživati u brzoj bežičnoj mreži. 
    
   A, to što je jeftin može vas navesti na onu pomisao, ma to je neki kršić kome fale iole bolje funkcije… e tu ste se prevarili. U stvari hajde od početka da krenemo. Kao prvo, izgleda moderno jer koristi onaj prepoznatljivi “stealth” dizajn koji pojačavaju štrčeće antene. Pored samog uređaja, strujnog ispravljača i jednog flat LAN kablića, pronaćićete i kratko, ali sažeto uputstvo za instalaciju i sve potrebne šifre za pristup upravljačkom softveru uređaja. 
    
   dlink2s.jpg
    
   Isto tako se jednostavno pušta u rad. Povežete potrebnim kablovima uređaje sa ruterom, tačnije modem vašeg ISP-a u WAN port obeležen žutom bojom dok za ostale uređaje poput NAS-a, ili desktop računara imate na raspolaganju 4 gigabitna LAN porta za žičanu vezu. Upalite ruter i malo sačekate i kada se upale bele signalne indikacije, možete krenuti u ono inicijalno konfigurisanje i početak rada. Preostaje par klikova u uobičajenom “čarobnjaku” koji vas prečicom vodi do podešavanja najvažnijih opcija. Sve to je moguće uraditi i preko mobilnog telefona uz odgovarajuću aplikaciju koju preuzimate pomoću QR koda.  
    
   A specifičnost ovog rutera je da podržava rad na dve talasne dužine: 2.4GHz i 5GHz. Ali je caka u tome da stiže sa aktiviranom SMART Connect funkcijom. Ona se ogleda u tome  što automatski emituje jedan SSID tj. naziv mreže dostupan na obe talasne dužine pri čemu će ovaj ruter samostalno uspostaviti vezu sa klijent uređajem na najbržem mogućem standardu bežične komunikacije. Dakle on određuje automatski da li će uspostaviti vezu na 2.4 ili 5GHz. 
    
   dlink3s.jpg
    
   Da budemo jasniji… kada je aktivna SMART Connect opcija nije moguće odvojiti nazive za 2.4 i 5GHz mreže što će nekome zasmetati, previše automatike mnogi neće voleti, ali to funkcioniše u realnom radu skoro bez greške. U to nas je uverila i dodatna provera odgovarajućim softverom. Dovoljan je jedan klik u softveru da isključite SMART opciju i dobijate mogućnost razdvojenih naziva za WiFi na 2.4 i 5GHz talasnim dužinama. Za restart rutera treba biti strpljiv tokom sledećih pola minuta, a što je standardni interval bilo šta da menjate kada je potrebno da se snime podešavanja i restartuje ruter. Pomenimo i da ovaj ruter ima opciju podizanja privremene, odvojene WiFi konekcije za goste, kao i novu verziju WPA3 zaštite podataka koje primate i šaljete bežičnim putem. 
    
   4 antene obezbeđuju praktično 4 istovremena prenosa, a zahvaljujući WiFi 6 standardu omogućeno je postizanje  maksimalnog transfera od 1200Mbps, i još 300Mbps kada dodate opseg na 2.4GHz, pa postaje jasna analogija sa brojem u oznaci – 1500. 
    
   jacina_signala_graph.png
    
   Podržane su napredne tehnologije prenosa podataka gde pre svega mislimo na OFDMA koja male pakete podataka za više povezanih uređaja šalje zajedno, a ne svaki pojedinačno čime značajno smanjuje kašnjenje u dopremi podatka na koje čeka vaš uređaj. Zatim tu je MU-MIMO koji u WIFI6 verziji osim preuzimanja, omogućuje i slanje podataka sa više povezanih uređaja istovremeno to na prethodnom AC standardu nije bilo moguće. 
    
   Tu je i tehnologija koja bolje radi u uslovima preklapanja više WiFi signala različitih uređaja npr.  komšijskih rutera. Uz pomoć BSS coloring funkcije, ruter emituje jedinstveni kod tako da klijent uređaj bolje prepoznaje matičnu mrežu i bolje održava vezu u tim graničnim zonama pokrivanja, ignorišući smetnje koje stvaraju drugi bežični uređaji. Jednom rečju uz pomoć ove funkcije on bolje vidi signal svog matičnog rutera i tako eliminiše one situacije u kojima se klijent uređaj zbuni i  počne da prekida vezu zbog smetnji signala drugih WiFi uređaja.  
    
   max_transfer_grafikon.png 
   Prisutna je i QoS opcija regulisanja prioriteta mrežnog saobraćaja kada dođe do zagušenja i usporenja u radu mreže između većeg broja uređaja koji povlače podatke sa neta. To je posebno bitno kada se recimo igrate u nekoj online igri, a ostali počnu da strimuju video sadržaje i ukoliko ne odredite prioritet za dotičnu igru, prepolovi se fps i povećava kašnjenje u odzivu na komande – što je prilično frustrirajuće. 
    
   I nećemo vas više mučiti svim tim podacima o naprednim funkcijama, jer se sve na kraju svodi na to kako radi i koliko sve nabrojano utiče na jači signal i brži transfer između uređaja. A stvari stoje ovako…. 
    
   dlink6s.jpg
    
   Signal koji baca DLInk AX1500 je dovoljno jak čak i za nijansu jači od modela koje smo do sada testirali. Zanimljivost je da je signal slabiji na manjim razdaljinama, dok je na većim koji decibel jači u odnosu na konkurenciju. Prevashodno pričamo o talasnoj dužini na 5 GHz koja služi za postizanje većih vrednosti transfera podataka. U tom pogledu je potpuno ispunio naša očekivanja jer je bez problema sa našim NAS uređajem povezanim na gigabitni port, držao prosek od 80-90 MB/s, a u pojednim trenucima je bio na granici od 100 MB/s. Odličan rezultat i ponovo u samom vrhu testiranih modela. 
    
   Ovde skrećemo pažnju na još jedan detalj ukoliko istovremeno šaljete podatke sa jednog bežično povezanog klijent uređaja, dok na drugom bežično preuzimate, očekujte prepolovljene vrednosti transfera, kada pada na nekih 40-50 MB/s u WiFi 6, odnsono 25 MBs u WiFi 5 režimu rada. 
    
   dlink7s.jpg
    
   Srazmerno sa povećanjem udaljenosti  klijent uređaja i rutera, slabi bežični signal i pada transfer podataka. Na 10m udaljenosti i jednog poprečnog nosećeg zida signal slabi za 30-ak dB što u pogledu transfera podataka znači od 35-40% lošije rezultate, dok na 15m u sobi opasanoj pregradnim zidovima pad signala iznosi 44dB odnosno transfer pada na nekih 49% maksimalno izmerene vrednosti. Najbolje je ukoliko želite što veću brzinu da su vam računar i ruter u vizuelnoj liniji. Tako će i transfer podataka biti veći. Naravno to nije u većini slučajeva moguće, ali ako često prebacujete veliku količinu podataka, potrudite se tako bude. U tu svrhu smeta nam nedostatak makar jednog USB porta na koji je moguće povezati USB fleš memoriju ili neki eksterni disk. I na kraju bez komplikacija i suvišnih reči. Dlink AX1500 WiFi 6 je dobar i pristupačan brzi bežični ruter kao stvoren za novopečene vlasnike gigabitnih internet paketa i novih modela laptop računara,  mobilnih telefona i sličnih uređaja sa WiFi 6 bežičnom specifikacijom.
    

    
   Ostaje vam još samo da ga kao i ostatak opreme uključite na APC “SurgeArrest” i zaštitite od strujnih udara. Ne zaboravite na taj bitan i spasonosni detalj. 
    
   ___________________________ 
    
   Prednosti: 
    
   – Dobar signal 
   – Jednostavan za puštanje u rad i konfigurisanje 
   – Pregledan i jasan upravljački softver 
   – WEB interfejs i mobilna aplikacija 
   – Velike vrednosti transfera u WiFi6 modu na 5GHz 
   – Spisak dodatnih funkcija i opcija 
   – Pristupačna cena 
    
   Nedostaci: 
    
   – Nema USB port 
    
   Cena: 80-100€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi