Laki MESH (Video)

Laki MESH (Video)

Nema onog ko nije iskusio probleme sa lošim WiFi signalom, nestabilnom konekcijom, sporim transferom podataka. Naravno, rešenje postoji, i to rešenje dolazi u spravici kompanije Orion, koja će vam znatno popraviti signal i brzinu internet protoka, i podići pun potencijal WiFi mreže koju plaćate.

  Sadržaj

   Često čujete od vaših poznanika i prijatelja kako se žale na spor internet i probleme sa WiFi bežičnim signalom u kući. Pa vas pitaju za savet – a verujemo da ste i sami iskusili barem jednom ovakvu vrstu problema. A sada, tu je uređaj koji može biti ključ u rešavanju prethodno opisanih problema – Laki Mesh WiFi sistem.
    

    
   Mesh sistem ili u prevodu mreža primo-predajnika bežičnog WiFi signala je dizajnirana sa zadatkom da reši probleme u vezi sa lošim bežičnim signalom u vašem stanu, kući ili poslovnom prostoru. Ima uređaja na tržištu, naravno, koji rešavaju ovaj problem – jedan od takvih poslao nam je na test domaći internet provajder, kompanija Orion Telekom. U pitanju je Laki MESH sistem koji korisniku omogućava rešavanje ovog problema a sada ćemo se i mi na delu uveriti kako to radi u praksi.
    Prvo i osnovno, korišćenjem Laki Mesh sistema postižete dve stvari: dobijate jači bežični signal i bolju pokrivenost bežičnim internetom u udaljenim delovima objekta, gde do sada niste mogli uhvatiti signal jer vaš standardni ruter nije mogao dobaci sa signalom i probije pregradne zidove.
    
   laki1s.jpg
    
   Druga stvar, koja se nadovezuje na ovu prethodnu je da zbog boljeg signala imate veći transfer podataka tj. brži osećaj rada sa internetom. Brži u smislu da će te u potunosti iskoristiti paket koji vam isporučuje internet servis provajder, a koji je izražen u Mbit-ima: 50 , 100, 150, 300 ili više. Dakle Laki Mesh vam omogućuje da iskoristite maksimalnu brzinu interneta koju plaćate kroz vaš paket provajderu, on ne može da poveća brzinu interneta preko limita koji je ograničen vašom pretplatom. To je važno znati kako ljudi ne bi imali pogrešna očekivanja.
    
   Često je paket koji plaćate dovoljno brz, a zbog starih ruter uređaja male brzine i lošeg dometa, niste u stanju da iskoristite ni 10-30% protoka vašeg paketa ne znajući da već plaćate daleko brži internet ili ako znate da ga plaćate – zašto on ne radi u svom punom potencijalu. Ovo napominjemo zbog onih manje upućenih korisnika.
    
   E, baš zato služi Laki Mesh, da vaš stan, kuću ili poslovni prostor pokrije dobrim bežičnim signalom i omogući da do maksimuma iskoristite brzinu vašeg internet paketa! Slično kao što to čine i ekstender uređaji, ali postoji nekoliko bitnih razloga zbog kojih je Laki Mesh bolji od korišćenja više ekstender uređaja u vašem domu.
    
   laki3s.jpg
    
   Pozabavili smo se s dve vrste uređaja: prvi je Laki Core koji je u našem slučaju taj centralni ruter koji omogućava povezivanje do 60 drugih uređaja u prostoru do 280 kvadratnih metara. Međutim, sve i da imate toliki prostor, on nikada nije pravilan, uvek se tu kriju neki pregradni zidovi, neki ometači prostiranja WiFi signala – tu na scenu stupa drugi uređaj, a mi za potrebe testa imamo dva komada, Laki WiFi Spot, koji ćete kao korisnik postaviti tamo gde smatrate da je potrebno u vašem stanu ili poslovnom prostoru. Na taj način, kao da produžavate domet vašeg WiFi signala.
    
   Možete kupiti samo osnovni, Core uređaj, možete kupiti neograničen broj dodatnih WiFI Spot uređaja: a možete nabaviti i takozvani Laki Magic Duo komplet koji je sačinjen od jednog Core i jednog Spot uređaja i to bi bio neki primarni paket. Veći prostor, nepravilniji prostor, veća razdaljina od uređaja do uređaja  – znače i potencijalnu potrebu nabavke većeg broja Spot uređaja. Na primer, ukoliko imate kuću sa velikim dvorištem i uvek želite da imate dobar WiFi signal. Uz napomenu, svakom uređaju je neophodno električno napajanje.
    
   laki4s.jpg
    
   Laki Core od konekcija ima konektor za napajanje, jedan VAN i jedan LAN port, i jedan USB port.Tokom testiranja naše standardne opreme u redakciji, dostigli smo maksimum naše internet veze od 150 MB/s za download i upload. Na ovaj način mi koristimo našu optičku mrežu do maksimuma – ali ne u svakom delu našeg kancelarijskog prostora, već samo u zoni bliže ruteru jer naravno, zona dobre konekcije opada udaljavanjem od rutera.
    
   laki6s.jpg
    
   Nakon merenja sa našim ruterom, instalirali smo Laki Core, čije je povezivanje vrlo jednostavno. Nema dugmeta za uključivanje, dovoljno je samo da povežete napajanje i da do Laki Core-a dovedete mrežni kabl. Nakon toga, mreža je otvorena i vi se možete povezati. Instalirali smo Laki aplikaciju sa Play Store-a kako bi nam na raspolaganju bile mogućnosti određenih podešavanja kao što su promena imena i lozinke WiFi konekcije, pa zatim testirali brzinu Laki Core uređaja kako bismo videli da li imamo pun potencijal našeg interneta.
    
   laki8s.jpg
    
   Brzina na najbližem rastojanja od rutera je identična i koristi pun potencijal internet priključka. A šta je sa razdaljinom od 15m? Signal je već bolji nakon povezivanja sa Laki Core WiFi-em, a brzina prenosa podataka se povećala, sa tridesetak na pedesetak Mbita. Naravno, tu nije kraj, jer je ostalo da proverimo signal i brzine nakon priključivanja Laki WiFi Spot-a.
    
   laki9s.jpg
    

   Dovoljno je putem aplikacije povezati Spot uređaj u mrežu sa osnovnim, Core uređajem, naravno putem aplikacije, da bi i on bio u funkciji i praktično nadogradio dužinu dobrog dometa WiFi signala. Sada, koji su rezultati?
    
   Nakon ponovnog povezivanja, u našem magacinu koji je udaljen 15m od rutera, kao i u ostatku redakcije, dobijamo pun potencijal brzine i signala. Za svaku pohvalu!
    
   Naravno, moramo pohvaliti i aplikaciju za mobilni telefon koja ne samo da je lepo dizajnirana, nego nudi brojne funkcionalnosti za koje nam inače treba računar. U opcijama se nalaze brojna podešavanja provere statusa mreže, promene informacija kao i privremenih hotspot linija, na koje se vaši gosti mogu prijaviti bez upotrebe lozinke, a vi ih možete lako ugasiti nakon toga. Takođe, može se napraviti i block lista uređaja koji u određenom periodu neće moći da se povežu sve dok vi to ponovo ne odobrite.

    
   laki7s.jpgKao što smo rekli, Laki Mesh se sastoji od dve vrste uređaja i u potpunosti vas rešava potrebe da koristite stari spori, ili jeftini i manje pouzdan ruter koji obično daju internet servis provajderi. Obično da bi dobili od provajdera brži i bolji ruter traže vam da se pretplatite na skuplji paket za kojim jednostavno nemate potrebe. Mada ni to ne mora uvek da bude slučaj.
    
   laki2s.jpg
    
   A da kažemo i gde su razlike između ovakvog Mesh Sistema kao što je Laki i standardnih WiFi extender uređaja… dosta toga je naizgled slično kao u slučaju korišćenja ekstendera ali sa nekoliko bitnih prednosti MESH sistema:
    
   1) Laki Mesh ne kreira posebne WiFi mreže kao što to extender čini u zoni koju pokriva, uvek ćete videti drugi naziv WiFi_Ext mreže za koju je zadužen ekstender. Toga nema kod Mesh-a jer on čitav stan, kuću ili poslovni prostor pokriva WiFi mrežom sa istim nazivom tako da kako se krećete iz sobe u sobu ili kancelarije u kancelariju, tako vaši Laki Spot preuzimaju i obezbeđuju najbolji signal. Kod ekstendera je potrebno ručno se prebaciti na mrežu koju pokriva što zna da bude komplikovano jer stalno morate misliti o tome u suprotnom imaćete probleme sa konekcijom.
    
   2) Druga stvar, u prostorima sa velikim brojem soba i kancelarija ekstenderi mogu biti problematični jer morate koristiti više ovakvih uređaja, obično različitih proizvođača. Ekstender je i komplikovaniji za podešavanje pa ukoliko još koristite uređaje različitih proizvođača, morate se izboriti sa korišećnjem različitih procedura podešavnaja a nekada se koriste i različiti termini za podešavanje istih opcija. Tome dodajte i redovno ažuriranje firmevera za svaki ekstender posebno, što je prava muka za običnog korisnika. Kod Laki Mesh sistema nema takvih problema. Na primarni Core uređaj se može povezati čak 60 koji pokrivaju bežičnim WiFi signalom prostor površine 280m2. Najlepše je što ih možete dodavati po potrebi kako se vaš poslovni ili životni prostor širi, tako jednostavno dodate jedan ili nekoliko Node uređaja što je jeftinije, jednostavnije i bolje rešenje nego dodavanje naknadnih ekstender uređaja sa svim prethodno navedenim problemima. Podešavanje i ažuriranje Laki Core i Node uređaja se vrši odjednom sa jednog mesta i iste aplikacije, dok se ažuriranje upravljačkog softvera vrši automatski za sve povezane Node uređaje. Neuporedivo lakša procedura podešavanja i puštanja u rad i naknadnog održavanja performansi čitavog WiFi sistema.
    
   laki5s.jpg
    
   3) Sledeća stvar koju treba znati je da WiFi bežična komunikacija u svojoj osnovi half duplex, a što znači da ruter ne komunicira sa jednim uređajem stalno i na način da istovremeno prima i šalje podatke, već odvoji delić vremena za slanje paketa na jedan mobilni telefon, zatim prekine pa uspostavi vezu sa povezanim laptop računarom, pa prekine pa se prebaci na tablet računar i pošalje mu deo podataka, pa prekine i primi zahtev od onog prvog povezanog uređaja, pa prekine pa primi zahtev od drugog i tako redom prima i šalje pakete podataka. Ekstenderi se ponašaju kao bilo koji klijent uređaj, a obzirom da stalno reemituju signal, bez obzira da li ste povezani sa vašim telefonom ili laptop uređajem na ekstender ili ne, oni stalno zahtevaju saobraćaj sa glavnim ruterom i to na istoj frekvenciji kao i svi ostali klijent uređaji i tako dodatno usporavaju bežični saobraćaj. Laki Mesh pak funkcioniše malo drugačije, Node uređaji rade na dve talasne dužine, tj. frekvencije preko jedne rezervisane su stalno povezani sa glavnim Core uređajem, a na drugoj frekvenciji se povezuju i komuniciraju sa klijent uređajima: telefonima, notebook, tablet računarima. Time je komunikacija znatno ubrzana i dodatno, Node uređaji su aktivni tek kada ih aktivira povezani klijent zakačen na bežičnu mrežu u njihovoj zoni pokrivanja, do tada nisu aktivni čime se izbegava bespotrebno reemitovanje podataka i zagušenje tj. usporenje u saobraćaju.
    
   4) Povrh svega, korišćenje ekstendera različitih proizvođača krije opasnost od problema sa povezivanjem na primarni ruter zbog nekompatibilnosti koji znaju da naprave prilično problema manje upućenim korisnicima, a toga jednostavno nema kod Laki Mesh sistema.
    
   5) I poslednje, kada se neki od Laki Mesh SPOT primopredajnika prebacuje ili premešta iz jedne u drugu prostoriju nema prekida u pokrivanju WiFi mreže, konekcija je i dalje 100% stabilna čak i u slučaju kvara pojedinačnog Node uređaja, što svakako nije slučaj sa ekstender uređajima.Bez dileme, odličan i koristan Mesh sistem koju će lako konfigurisati i upotrebljavati i manje stručni korisnici. Vrlo jednostavna i intuitivna, aplikacija je “user friendly” za svakoga. Nema više čuvanja kutija i proveravanja šifre, jer se jednim klikom svaki detalj dobija i menja.
    

    

   Za zainteresovane, cena Core uređaja je 12 i po hiljada dinara, a jedan WiFi spot 6 i po. Međutim, u ponudi postoji i komplet pod imenom Laki Magic WiFi Duo u kojem se komplet od jednog Core-a i jednog Spot-a može kupiti po ceni od 17.5 hiljada dinara. Trenutno je aktuelna Novogodišnja akcija gde se svi uređaji mogu kupiti sa popustom od 20% do 10.01.2021. 
    
   Mnogi od vas se kroz godine susreću sa problemom lošeg signala I često na ste nam postavljali pitanje kako da poboljšate kvalitet svoje mreže. Laki Mesh Wi-Fi je svakako jedno od rešenja za sve one koji se susreću sa ovakvim problemom.
   _________________________________________

    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi