Mi AloT AX3600 (Video)

Mi AloT AX3600 (Video)

Mi AIoT AX3600 –WiFi 6 ruter je tipičan proizvod kompanije Xiaomi. Po provokativnoj ceni nudi trenutno najbrže dostupne specifikacije i prilično bogat spisak funkcija. Ipak, nije sve tako idealno jer ima i on svojih nedostataka, pre svega u vidu ne baš najbolje podešenog upravljačkog softvera koji kada počnete da...

  Sadržaj

   Xiaomi uređaji uvek izazivaju pažnju korisnika. FIlozofiju pristupa koju primenjuju na tržištu mobilnih telefona i koja je donela mega globalni uspeh ovoj kompaniji primenjen je na maksimalno široku lepezu različitih proizvoda. Sve to važi i za današnji Xiaomi WiFi 6 ruter sa oznakom AX3600 koji ukratko rečeno donosi praktično najbrži bežični standard mrežne komunikacije u svaku kuću i to po ceni od samo 100€!
    
    

    
   A da vam treba, pa… treba vam. Kada ste zadnji put i jeste li uopšte promenili bežični ruter koji ste dobili od ISP-a na priveremeno korišćenje? U međuvremenu ste sigurno kupili novi telefon, pa računar ili notebook, možda tablet poslednje generacije ili gejming konzolu. Svi ovi mahom noviji uređaji, poseduju WiFi 6 podršku rada na trenutno najbržim 802.11ax specifikacijama. Pored toga ste verovatno dobili brži internet paket, jer vam ISP znaju u okviru postojećeg iznosa “upgradeuju” ugovor i puste vam veći transfer, a nije mali broj onih koji se rukovode onom starim “ma dajte taj veći i brži” neće da boli glava od boljeg a razlika u ceni nije toliko velika. Pa onda i iskoristite to, a ne da vam se internet vuče na njihovim sporim i zastarelim ruterima, oni su tek za prvu pomoć dok se ne snađete – nikako trajno rešenje. Da bi to uradili treba vam WiFI 6 ruter.
    
   Mi AX3600 upravo gađa takve korinsike. One kućne, manje zahtevne koji žive u srednje malim i malo komfornijim stanovima od 60-70 m2. Kojima treba brz bežični internet, stabilna veza i korektno pokrivanje prostora u kome žive i rade. Dakle, pokrivanje osnovnih WiFi funkcija, čak i malo više od toga – jednom rečju klasični “mejnstrim” brzi bežični ruter. Odnosno WiFi ruter sa mogućnostima i krakteristikama kakav bi poželela većina običnih korisnika.U pozamašnoj kutiji stiže prilično veliki uređaj širok čak 41cm i visok nepunih 14cm, da nije mnogobrojnih antena koje štrče mogli bismo da ga podvalimo Manči kao neki soundbar za televizor.
    
   ruti1s.jpg
    
   Od ukupno 7 antena, dve pokrivaju signal na 2.4, dok su četiri namenjene radu na 5 GHz talasnim dužinama. Ona preostala je namenska AIoT Smart antena za vezu sa ostalim Xiaomi smart uređajima, preko Mi Smart Home app, poput prečišćivača vazduha, robotizovanih usisivača, projektora, ketlera i ostalih.
    
   Srce rutera čini Qualcomm četvorojezgarni 64-bitni procesor na bazi ARM arhitekture koji uz pomoć 512MB RAM-a može prema podacima Xiaomi-a da poveže i radi sa 248 uređaja istovremeno – nemamo ih toliko, ali nismo mačji kašalj pa ćemo da proverimo tu činjenicu može li uz podršku MIMO –OFDM tehnologije da izgura zbirnih, obećanih 3000Mbps. To za one manje upućene znači da za razliku od običnih rutera ovaj može da razmenjuje brže podatke sa više uređaja istovremeno – klasični to ne mogu već u deliću vremena to rade sa svakim ponaosob razmenjujući brzo male pakete podataka dok ostali čekaju da dođu na red – situacija slična kao kad delite karte.
    
   ruti2s.jpg
    
   Ukoliko pak vaš stan ima tzv. mrtve zone, ovaj ruter podržava Mesh funkciju, odnosno dodavanje više Xiaomi identičnih ili drugih sa podrškom za ovu funkciju, tako da ste u mogućnosti da kreirate Mesh WiFi 6 sistem sa tzv. “nodovima-satelitima” za pokrivanje većih površina ili stambenih celina na više etaža.
    
   Pored toga poseduje BSS Coloring tehnologiju za lakše prepoznavanje signala između samih rutera i povezanih uređaja u slučaju preklapanja signala WiFi uređaja iz susedstvu. Time se smanjuju smetnje, čime signal dobija na kvalitetu i dometu. Takođe pomenimo i mogućnost WPA3 enkripcije signala.
    
   Prisutne su i opcije roditeljkse kontrole kojima možete ograničiti vreme koje deca provode na internetu ili dobiti poruku na mobilni telefon, ukoliko neko pokuša neovlašćeno da pristupi vašoj WiFi mreži i momentalno ga blokirate pomoću firewall-a.
    
   Mi AX3600 se lako i jednostavno instalira. Na zadnoj strani rutera imate četiri LAN priključka sa LED signalizacijom aktivnosti. Preostala tri su klasični LAN portovi za žičanu vezu sa računarima i ostalim uređajima. Sve konekcije rade na brzini od 100/1000MBps. 
    
   ruti3s.jpg
    
   Pored LAN portova tu je jedan konektor za eksterni ispravljač za napajanje energijom potrebnom za rad uređaja i jedan reset taster. Sve što je potrebno jeste da ga prikačite na struju i priključita LAN kabal sa vašeg kablovskog modema u WAN port. Prvo će se na prednoj strani aktivirati jedna plava LED vertikalna signalizacja i iznad nje narandžasta, a nakon uspostavljanja internet veze narandžasta prelazi u plavi režim svetla.
    
   Nakon toga postoje dva načina podešavanja, pomoću web instalacione procedure iz samog internet pretraživača gde ćete u adresu uneti ruter.miwifi.com ili uneti adresu 192.168.31.1. Potom pratite par jednostavnih koraka za podešavanje naziva SSID mreže na 2.4 i 5 GHz opsegu i dodeljujete lozinku pristupa za svaku talasnu dužinu, a imate i pametnu opciju da obe talasne dužine dobiju identičan naziv i da se vide kao jedna, a ruter će prepoznati mogućnost uređaja koji se bežično povezuje i prebaciti ga na brži opseg. Sve ovo je moguće uraditi i na drugi način, preko mobilnog telefona uz odgovarajuću aplikaciju koju preuzimate pomoću QR koda.
    
   Nakon završetka osnovnih podešavanja ruter je spreman za rad i nakon obaveznog restarta primećujemo standardnu situaciju da se provo podiže 2.4GHz i jedno 15 sekundi posle 5GHz mreža. Pošto ste se povezali na željenu talasnu dužinu možete prethodno opisanim postupkom da uđete u napredne opcije Open WRT operativnog sistema i podesite: IPv6, kloniranje MAC Addresee, DHCP/DDNS/Static IP, VPN QoS, i UpnP, port forwarding i druge opcije.
    
   ruti4s.jpg
    
   Inače, ovaj ruter smo probali u evropskoj verziji upravljačkog softvera 3.0.22 za koju mnogi korisnici kažu da je bagovita kada krenete u neka naprednija podešavanja. Kineska verzija firmware-a je navodno mnogo bolja po ovom pitanju. Možemo vam potvrditi iz prvog lica da smo prilikom prebacivanja iz klasičnog ruter u repeater mod dobili željenu opciju produžetka postojeće lokalne mreže i vidljivost svih uređaja u njoj, ali zato više nismo mogli da pristupimo upravljačkom softveru rutera koji je postao nedostupan sve dok nismo ponovo resetovali firmware uređaja. Pokušaj aktiviranja QoS funckije radi i povećava transfer u željenoj aplikaciji, ili igri, ali po cenu drastičnijeg povećanja latencije i gubitka paketa podataka. Pomalo čudno ponašanje koje svakako možemo pripisati rovitom upravljačkom softveru koji definitivno treba jedno dobru optimizaciju.
    
   Sa druge strane ako ste korisnik osnovnih funkcija u smislu uspostavljanja brze i stabilne veze između uređaja na umerenoj udaljenosti, Mi AX3600 je prava stvar za vas. Mi smo u Ookia Speed Testu izmerili maksimalnih 820-830 Mbps za down i upload podataka. Generalna provera brzine bežične mreže je bila u prenosu podataka sa NAS-a na lokalni SSD našeg desktop računara gde je MI AX3600 potvrdio vrhunsku formu i brzinu. Praktično je bio brži od dosadašnje Huawei, Honor i DLink konkurencije dok je od njega brži bio samo naš redakcijski Netgear NighHawk model WiFi6 rutera ali koji je i osetno skuplji. U pogledu brzine on zaista radi odlično pogotovu na manjoj udaljenosti kada je u vidnom polju klijent uređaj do nekih 5m i tada isporučuje maksimalne vrednosti transfera podataka. Jača strana mu je upload brzina, tako je bar bilo na našem testu.
    
   Transfer_Performance_Graph.png
    
   Sa druge strane domet signala nije njegova jača strana jer je po tom pitanju nešto slabiji od konkurencije ali ništa što bi vas značajnije pokolebalo jer u takvim situacijmam nema idealnog WiFi rutera, a kod ovog situaciju popravlja postojanje Mesh opcije. Tako recimo Signal na 10m udaljenosti i sa preprekom jednog nosećeg zida slabi signal upola dok transfer pri download-u pada na 40Mbps dok upload drži na 130MBps. 15m udaljenosti zasebna prostorija sa mrtvom zonom je izazov i za mnogo skuplje modele signal pada na trećinu maksimalne vrednosti, a download na 15Mbps uz prekid dovršetka testa i poruku o prekidu konekcije. Tada u pomoć priskače prelazak sa 5GHz na 2.4GHz talasnu dužinu koja ima veći domet i sa polovinom maksimalne vrednosti signala, ostvaruje 50 MBps kako pri download tako i uploadu podataka. Korektan rezultat.
    
   Signal_Performance_Graph.pngI za sam kraj pitanje, vredi li ovaj ruter novca koji Xiaomi traži. Lično mislimo da vredi. Ukoliko niste od onih koji imaju potreba za čestim podešavanjem naprednijih opcija rutiranja – ovo je uređaj za vas.
    
    

    
   Jednostavno i brzo se instalira pri čemu isporučuje skoro maksimalne vrednosti transfera Gigabitne bežične veze. Ukoliko ste pak jedan od ovih prethodno pomenutih, potražite drugi ruter po većoj ceni.
    
   Kabast je i veliki, te nema opciju kačenja na zid pomoću nosača i rupica na poleđini – jednostavno previše je veliki za takvu akrobaciju, njemu treba mesta na stolu ili većoj polici. Zato je sa druge strane jednostavan za korišćenje. Pa ukoliko želite da brzo povežete nove uređaje i to uradite lako uživajući istovremeno u brzom internetu – evo jednog konkretnog rešenja.
    
   _____________________________________________
    
   Prednosti: 
   – Visoke vrednosti transfera na malim razdaljinama
   – Jednostavan postupak instalacije
   – AioT funkcija za vezu sa pametnim Xiaomi uređajima
   – Mesh funkcija
   – Cena
    
   Nedostaci:
   – Domet
   – Firmware
   – AIoT ne radi u svim državama
    
   CENA: 100€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi