QNAP TS-1232XU-RP-4G

QNAP TS-1232XU-RP-4G

Investicija u QNAP TS-1232XU-RP-4G je bez sumnje vredna važnosti vaših podatka i njihovom brzom pristupu. Svako ko iole ozbiljno razmišlja o informatičkoj infrastrukturi svoje kompanije ozbiljno mora uzeti u razmatranje jedan ovakav uređaj, a on će to vratiti vanserijskim performansama i sigurnošću važnih poslovnih informacija jednom, kada ih uskladištite na ovaj NAS uređaj

  Sadržaj

   Većinom testiramo NAS rešenja za kućna i manja poslovna okruženja, ali danas ćemo vam predstaviti jednog klasičnog “radnika” u zahtevnijim poslovnim uslovima, a koji dolazi u obliku “rackmount” uređaja. Time vam jasno sugeriše da je njegovo radno mesto u takozvanom serverskom ormanu i namenskoj serverskoj prostoriji. Jednom rečju, ozbiljan uređaj za jednako važnu i ozbiljnu poslovnu ulogu – upravo bismo u najkraćem tako opisali QNAP NAS na današenjem testu – TS-1232XU-RP-4G.
    
   Važnost poslovnih podataka je od neprocenjive vrednosti i to već vrapci na grani znaju. Međutim u dinamičnom biznis okruženju gde kvalitet poslovne odluke zavisi i od brzine reakcije na poslovni izazov tj. šansu, sve više ističe i zahtev za brzinom, odnosno blagovremeno dobijenom informacijom.  
    QNAP_TS_1232XU_1s.jpg
    
   Upravo u tom domenu TS-1232XU-RP ističe svoju kandidaturu za idealni izbor poslovnog NAS rešenja. Dosta pozicija za ugradnju diskova i SSD uređaja koji mogu biti konfigurisani u najbrže i najsigurnije RAID režime rada uz osobinu prisustva brzih mrežnih standarda za komunikaciju u lokalnoj mreži su najbolja preporuka za ovaj uređaj. Nema tu previše mudrovanja, dovoljno je i letimično pogledati ovaj NAS i njegove specifikacije pa izvesti ovakav zaključak. 
    
   Neko će odmah prokomentarisati – da sve je to lepo, ali takav uređaj je papreno skup. QNAP je rešio da vas i u ovom delu razuveri jer TS-1232XU-RP-4G košta oko 1500 evra, što priznaćete za ovako jedan ozbiljan uređaj sa “mission critical” ulogom u vašoj firmi, svakako nije visoka cena. Time se jasno preporučuje ne samo za najveća već i srednja preduzeća koja ozbiljno shvataju svoje poslovanje, a ono upravo “leži” na informacijama.Vodoravna forma “rackmount” kutije širine skoro pola metra i visine 9 cm, pruža dovoljno prostrora za 12 ugrađenih 3.5″ fioka za hard diskove ili SSD uređaje. Svaka fioka ima već uobičajeni način otključavanja mehanizmom poluge na koji smo već navikli kod ovakvog tipa uređaja, a tu je i LED signalizacija aktivnosti svake od njih.  Na krajnjim ivicama su ispusti za montiranje u “rackmount” orman, dok se na desnoj strani našao minijaturni panel koji signalizira aktivnost čitavog uređaja. 
    QNAP_TS_1232XU_2s.jpg
    
   Na zadnjem delu, blještavog kućišta kojim dominira pocinkovani lim se nalazi panel sa konektorima na levoj strani, centralna pozicija je rezervisana za slot u koji se ubacuje karta za proširenje mogučnosti u vidu dodatne 10GbE karte ili specijalne SSD karte za ubrzanje komunikacije sa NAS uređajem. Končano, desna strana je rezervisana za redundantni modul napajanja sa dva slota. Svaki od modula je snage 250W i mogu se u slučaju kvara, promeniti “na vruće”. Njihova uloga je da obezbede 24-časovno radno vreme uređaja čineći ga potpuno sigurnim rešenjem za čuvanje podataka.
    
   Kada govorimo o načinu povezivanja ovog NAS uređaja sa lokalnom mrežom, dotični set mogućnosti zavređuje malo više pažnje. Naime, QNAP TS-1232XU-RP-4G   raspolaže sa dve gigabitne Ethernet konekcije i čak dva 10GbE adaptera sa izvedenim SFP+ konektorima. Jasno je da su u prvi plan istaknuti zahtevi za što bržom komunikacijom sa ugrađenim diskovima. Pravilno upareni mogu da ostvare 2.5GB/s prilikom transfera podataka. Ovi brzi mrežni adapteri su naročito korisni u situacijama intezivnog rada sa bazama podataka, prostorom za skladištenje podataka na virtuelnim mašinama kao i u slučaju pravljenja sigurnosnih kopija velike količine podataka – jednom rečju, svuda gde se prevlači enormno velika količina podataka. 
    QNAP_TS_1232XU_3s.jpg
    
   QNAP_TS_1232XU_31s.jpg
    
   QNAP_TS_1232XU_32s.jpg
    
   Gigabitne Ethernet konekcije možete spajati i tako agregirati mogućnost većeg protoka podataka, a pošto se radi o serverskom okruženju to se svakako podrazumeva. Možete ih koristiti i kao odvojene krakove pristupa različitim domenima. Brzi 10GbE portovi su izvedeni u SFP+ formatu koji dozvoljavaju korišćenje različitih tipova transivera za optičku vezu ili pomoću 10BaseT konekcija kojim ga lakše integrišete u postojeću infrastrukturu lokalne mreže. Morate voditi računa i o kablovima obzirom da brži standard zahteva i bolju infratrukturu pa je preporuka da koristiti Cat 6e ili Cat 7 kablove kako bi postigli maksimalnu brzinu prenosa podataka. Pored mrežnih konekcija tu su i dva para USB 3.0 portova, koji nikad nisu na odmet.
    
   Srce uređaja čini ARM Cortex A-57 četvorojezgarna, 64-bitna platforma sa procesorom koji radi na 1.7 GHz. On raspolaže i mogućnošću AES 256-bitne hardverske enkripcije podataka što je gotovo standard u svetu poslovnih rešenja. Treba imati na umu da kada koristite šifrovanje podataka “u letu”, vrednosti transfera podataka duplo opadaju, zbog toga što je to ipak procesorski zahtevna operacija.
    
   Uređaj na testu je opremljen sa 4GB RAM memorije, a vi je shodno potrebama možete proširiti do maksimalno 16GB, odgovarajućim DDR4 DIMM modulom. Vodite računa da platforma ima na raspolaganju samo jedan DIMM slot pa ukoliko želite da proširite RAM, morate zameniti postojeći, modulomvećeg kapaciteta. Platforma nudi i jedan PCIe Gen 2.0 x2 slot za proširenje mogućnosti NAS uređaja.
    
   QNAP_TS_1232XU_4s.jpg
    QNAP_TS_1232XU_41s.jpg
    
   U 12 pomenutih fioka za diskove, ovaj QNAP će primiti sve aktuelne modele hard disk uređaja koji su izređeni u 3.5″ i 2.5″ formatu kao i 2.5″ SSD uređaje.  Pozicije diskova su hlađene radom dva ventilatora “blower” tipa, prečnika 7cm koji izvlače topao vazduh iz pozicija fioka i izbacuju ga sa zadnje strane. Podržani su svi trenutno aktuelni RAID nivoi uparivanja diskova, uključjujući Virtual JBOD kada neiskorišćeni prostor na diskovima vašeg TS-1232XU-RP-4G  NAS-a može putem mrežne konekcije, biti iskorišćen od strane drugog QNAP NAS uređaja formirajući  jedan veliki virtuelni disk.   
    
   Velika upotrebna vrednost QNAP TS-1232XU-RP-4G  uređaja se nalazi u njegovom tradicionalno dobrom softveru. QTS 4.3.4 fenomenalno obavlja svoju ulogu zahvaljujući velikoj bazi aplikacija koje u najvećem slučaju možete slobodno preuzeti.  Obzirom na namenjenu ulogu glavnog distributivnog čvorišta za brzu razmenu podataka, posebno je korisna funkcija hibridnog pravljenja sigurnosne kopije i sinhronizacije podataka. Pri tome su podržani svi aktuelni protokoli komunikacije obezbeđujući unakrsnu kompatibilnosti između Windows, Mac i Linux /UNIX platformi. Korist od toga je laka razmena podataka između različitih klijent stanica koje rade u različitim mrežama i operativnim sistemima.  
    QNAP_TS_1232XU_5s.jpg
    
   QNAP TS-1232XU-RP-4G  se poput ostalih QNAP NAS uređaja veoma lako konfiguriše i pušta u rad. Tome svakako doprinosi odličan QTS OS i njegova intuitivna procedura “setup-a”. Posebno ističemo brzinu kojom se uređaj podiže i stavlja u pogon. 
    
   Jedina poteškoća jesu visoki zahtevi za naprednom infrastrukturom. Jedan 10GbE “switch” sa cenom od 500 evra u verziji za početni model nije mali izdatak, ali je svakako neuphodan ukoliko želite da osetite punu blagodet maksimalnih brzinskih potencijala ovog NAS uređaja. 
    
   Tokom testa, ovaj NAS se očekivano besprekorno ponašao, ali moramo istaći da zbog nedostatka odgovarajućih transivera i media konvertera nismo mogli da iskoristimo SFP+ portove, a što je prava šteta.[modul]test=769[/modul]QNAP je sa TS-1232XU-RP-4G  još jednom dokazao, da kada pričamo o NAS modelima za rad u stresnom poslovnom okruženju, njegovi uređaji predstavljaju sam vrh ponude u ovoj probirljivoj, ali i vrlo zahtevnoj kategoriji uređaja za čuvanje važnih podataka. Uprkos ozbiljnoj misiji, ovaj NAS se i dalje veoma lako i logično korisiti jer je u svakom trenutku izražena njegova osnovna namena – brzog dopremanja i sigurnog čuvanja fajlova i potrebnih podataka. 
    QNAP_TS_1232XU_6s.jpg
    
   Veliki broj aplikacija i odličan QTS operativni sistem će omogćiti da ovaj model lakše prilagodite specifičnostima vaših potreba. Prisustvo par ultra brzih 10GbE konecija će vas u to još lakše ubediti.
    
   Ovo svakako nije NAS za prosečne kućne korinsike, ali svakako jeste skoro idealno rešenje za srednje i veće firme. Možda vam to na prvi pogled nije preterano bitan argument, ali istinaje da ozbiljno bavljenje protokom i čuvanjem podatka predstavlja žilu kucavicu vaše firme. Investicija u QNAP TS-1232XU-RP-4G je bez sumnje vredna važnosti vaših podatka i njihovom brzom pristupu. Svako ko iole ozbiljno razmišlja o informatičkoj infrastrukturi svoje kompanije ozbiljno mora uzeti u razmatranje jedan ovakav uređaj, a on će to vratiti vanserijskim performansama i sigurnošću važnih poslovnih informacija jednom, kada ih uskladištite na ovaj NAS uređaj. QNAP će vas u to ubediti svojim velikim iskustvom i bezbroj pogodnosti kojima ovaj uređaj raspolaže.
    
    
   Prednosti:
   – Jednostavna procedura instalacije
   – Fleksibilnost u smislu broja i tipova podržanih uređaja
   – 2x 10GbE i 2x GbE mrežne konekcije
   – QTS operativni sistem
    
   Nedostaci:
   – SFP+ zahteva dodatni izdatak za odgovarajući transiver
    
   Cena:  oko 1500€
   Korisna adresa: MikroPrinc

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan