QNAP TS-963X

QNAP TS-963X

Kada se spoje SSD diskovi i brza 10GBase-T mrežna konekcija nastaje "vatromet" podataka. Naravno tu su i standardne pozicije za hard diskove kao i podrška za sve popularniji RAID-5. U pitanju je napredna NAS mašina koju mirne duše možemo preporučiti kako pojedinačnim zahtevnim korisnicima, tako i firmama...

  Sadržaj

   Kada govorimo o potrebama pojedinačnih zahtevnih korisnika ili srednje velikih firmi u pogledu čuvanja podataka i brzog transfera potrebnih informacija do svakog pojedinačnog klijenta, dobili smo na test jedan gotovo idealan NAS uređaj visokih performansi  – QNAP TS-963X. U pitanju je moderno koncipiran proizvod kako u pogledu svojih karakterističnih fioka za prijem standardnih 3.5” mehaničkih diskova, tako i horizontalno postavljenih 2.5” HDD/SSD pozicija. Tome dodajte i jedan 10 Gbe mrežni kontroler, pa čitava priča o hibridnoj strukturi (HDD/SSD) ovog uređaja, dobija potpun smisao u vidu vanserijski dobrih performansi.
   Na sam pomen NAS kategorije uređaja, prva asocijacija jeste veliki prostor za skladištenje podataka i brz prenos podataka. To je zapravo ogoljena suština jer su moderni NAS uređaji dobili pregršt novih mogućnosti i prevazišli prethodno spomenuti zahtev.
   QNAP_TS963X_1s.jpg
   Proizvođači su ugradnjom sve naprednijih procesora i operativnih sistema proširili spisak mogućnosti i od klasične eksterne “fioke za diskove” napravile jedno važno čvorište za podatke koje barata vašom arhivom, elektronskom poštom, temelj je virtuelizacije i potrebnih podataka, centar za video nadzor itd.
   Uprkos svojim impersivnim dodatnim mogućnostima, suština korišćenja NAS uređaja se nije promenila jer po pravilu želimo sve bržu i bržu razmenu velike količine podataka, a kako oni postaju kompleksniji i veći, važnost prethodnog zahteva brzog prebacivanja i velike propusne moći, postaje sve važniji. Zapravo, to je jedan od ograničavajućih faktora primene NAS uređaja posebno na nivou pojedinačnih korisnika i manjih poslovnih okruženja tj. jeftinijih NAS modela.
   QNAP_TS963X_2s.jpg
   Čini nam se da danas nikada nije bio veći zahtev za širokom implementacijom 10 Gbe standarda jer je gigabitna infrastruktura postala ozbiljno usko grlo u želji za postizanjem brzog i efikasnog okruženja u kome radite i koristite vaše računare.Imajući u vidu prethodne zahteve, QNAP je predstavio TS-963X NAS koji je upravo suština koja pogađa u centar potreba korisnika za brzim prebacivanjem podataka i obiljem prostora za odlaganje istih. U tom kontekstu sve važnija postaje uloga brzih SSD uređaja koji osim u pogledu nadmoćne brzine, sve češće menjaju mehaničke diskove (HDD) i u pogledu kapaciteta. QNAP_TS963X_3s.jpg

   Iako su NAS uređaji poslednji bastion HDD tehnologije zbog prednosti u pogledu jeftinog kapaciteta, najnoviji uređaji pokazuju da je uticaj SSD tehnologije sve jači u delu brzih NAS uređaja. Baš takav je i današnji QNAP TS-963X.
   Sličan uređaj smo testirali pre 6 meseci, QNAP TVS-951X koji je skoro identičan uz dodatak HybridDesk Station mogućnosti da se jedan NAS za tili čas pretvori u moćna multimedia stanicu (plejer). Današnji model je vrlo, vrlo sličan, ali još konkretniji u pogledu NAS funkcije jer nema opciju povezivanja direktno na ekran monitora ili TV-a kao spomenuti prethodnik. Dakle, u slučaju TS-963X modela fokus je na brzom saobraćaju podataka, a uz to je i nekih stotinu evro novčanica jeftiniji od pomenutog multimedia NAS predstavnika. QNAP_TS963X_4s.jpg

   QNAP TS-963X stiže u skoro identičnom “kockastom” kućištu. Prednjim delom dominira maska sa otvorima fioka za prihvat HDD/SSD diskova. Specifična struktura vertikalno grupisanih 3.5” fioka i malih horizontalnih boksova za 2.5” uređaje mu daju prepoznatljiv izgled QNAP SMB “serije-9” uređaja. Oblik je zapravo namera da se prostor što funkcionalnije iskoristi i istovremeno u unutrašnjosti kućišta obezbedi potrebni volumen za pravilno provetravanje diskova.
   Ovaj NAS prima ukupno devet diskova što prema QNAP metodologiji, predstavlja prva brojka u oznaci modela. Od predviđenih 9 pozicija, 3.5” HDD modeli se mogu instalirati u pet uspravno pozicioniranih fioka, dok preostale četiri pozicije su rezervisane za manje 2.5” HDD/SSD uređaje. Bitno je pomenuti da ovaj model ne prima M.2 SSD modele već isključivo 2.5” SATA diskove. Naprosto, idealno za nekoga ko planira periodičnu nadogradnju prostora neophodnog za čuvanje i snimanje podataka.
   QNAP_TS963X_5s.jpg Uređaj je zasnovan na AMD platformi, tačnije  AMD GX-420MC četvorojezgarnom visoko integrisanom procesoru (SoC-SystemOnChip) druge generacije koji integriše procesorska jezgra, iGPU i I/O kontroler. Ovog puta je integrisana grafika isključena, pa ovej “štediša” još manje troši energije i emituje minimum toplotnog otiska. Procesor prati 8 GB RAM memorije koja se sjajno upotpunjuje u radu sa CPU jezgrima na taktu od 2GHz, dok pokreću najnoviju QTS verziju operativnog sistema i pratećih apliakcija.
   Dobro pakovanje hardvera i akcenat na ugradnji SSD uređaja je neminovno uslovio prisustvo brze 10 Gbe mrežne konekcije. Naime, gigabitne konekcije su prevaziđene zbog propusne moći od realnih 100 MB/s, i primerenije su starijim HDD NAS modelima. Čak i kada su prisutne dve gigabitne konekcije sa mogućnošću agregacije i dalje su nedovoljne za karakteristike brzih SSD  modela. Otuda je 10 Gbe nužnost na NAS uređaju poput današnjeg TS-963X modela. Važno je da 10 gigabitna konekcija stiže u vidu Base-T interfejsa koji se direktno povezuje se istim takvim na sviču/klijentu pomoću klasičnog Ethernet Cat 5e/6 kabla i RJ-45 konektora. Dakle, nije u pitanju SFP+ interfejs koji zahteva posebne skupe kablove i specijalne konektore. Ovaj tehnički detalj u značajnoj meri olakšava instalaciju i korišćenje QNAP TS-963X modela čak i u uslovima kućnog okruženja jer se sve češće susreću matične ploče sa ugrađenim 10 Gbe mrežnim kontrolerima.
   QNAP_TS963X_6s.jpg QNAP_TS963X_7s.jpg
   Što se tiče konekcija i raspoloživih portova, TS-963X nudi dva USB 3.0 i dva kalsična USB 2.0 porta. Brži, USB 3.0 se nalazi i na prednjoj strani uređaja i služi za brzi “bekap” fleš memorija (OneTouch Copy), USB diskova i sličnih medija za brzi prenos sa uređaja na uređaj.
   Na zadnjoj strani dominira pozicija velikog ventilatora, prečnika 14 cm koji služi za provetravanje unutrašnjosti NAS uređaja, tačnije on izvlači topao vazduh koji nastaje radom ugrađenih diskova. Ovaj NAS poseduje i mali zvučnik iz koga se čuje sintetizovan glas koji vas obaveštava o statusu uređaja (aktivan, greška, itd.). Uređaj meri nepunih 19 cm u visinu, 32 cm u širinu i 28 cm u dubinu. Težak je oko 3.5 kilograma bez diskova, a u radu je skoro bešuman sa 15dB buke koju pravi. Potrošnja maksimalno konfigurisanog NAS-a u koji su ugrađene sve raspoložive opcije diskova, iznosi oko 55W. Obzirom da ne želite da ostanete bez vaših dragocenih podataka, osim softversko bezbednosnih mehanizama (AES-NI), ugrađen je i onaj fizički u vidu Kensington otvora. QNAP_TS963X_8s.jpg

   QNAP NAS uređaji su poznati i po vrhunskom softveru, a tom pogledu se ne razlikuje ni TS-963X uređaja. Najnovija QTS 4.3.6 verzija besprekorno sarađuje i sa bogatim izborom aplikacija uposlićete sve resurse ovog NAS uređaja na vrlo lak i intuitivan način. Dobro koncipiran softver u značajnoj meri olakšava upotrebu jednog ovako naprednog NAS modela. Tu pre svega mislimo na one naprednije korisnike virtuelizacije, hibridnog “back-up” i procesa sinhronizacije podataka sa eksternim uređajima i namenskim “cloud” servisima. Međutim, jednako komforno tj. slobodno će se osećati i oni manje vični koji se po prvi put susreću sa ovakvim proizvodom. Jednostavno, softver je za najvišu ocenu i jedan od svakako najboljih delova QNAP NAS uređaja jer vam pruža apsolutnu kontrolu nad uređajem i svim njegovim vitalnim delovima. Detaljnost dotičnih opcija je neprevaziđena i retko viđena čak i u ovom delu IT industrije, zbog čega QNAP zavređuje apsolutnu preporuku.TS-963X se lako pušta u rad. Potrebno je ubaciti diskove u predviđena ležišta. U našem slučaju to su bila dva 3.5” SATA3 WD RED diska pojedinačnog kapaciteta 2 GB. Dodali smo i jedan 240 GB veliki SSD u svrhu funkcije brzog keširanja.  Povedite računa prilikom podešavanja da li SSD koristite za potrebe keširanja operacija čitanja ili kombinovano čitanja i pisanja. U skladu sa tim, izaberite i odgovarajući model SSD-a, sa dobrim vrednostima transfera prilikom upisa podataka. Sa čitanjem podataka nema problema jer iole dobar “mainstream” SSD bez problema prevazilazi performanse dva hard diska u RAID-0 režimu.
   QNAP_TS963X_9s.jpg Takođe, imajte na umu da prilikom konfigurisanja veoma popularnog i korisnog RAID-5 režima rada trebate najmanje tri fizički prisutna uređaja. Pri tome ne možete mešati HDD i SSD uređaje, već samo jedne ili druge.
   Nakon što smo konfigurisali diskove u tzv “pool” i uključili opciju keširanja za diskove, bili smo spremni za testiranje. QNAP TS-963X smo u nedostatku odgovarajućeg “svič” uređaja direktno povezali na 10 Gbe LAN port matične ploče pomoću isporučenog, doduše vidno  kvalitetnijeg Cat 5e kabla i posle toga je krenuo proces testiranja.
   QNAP_TS963X_10s.jpg
    QNAP_TS963X_11s.jpg
   Najlepše od svega je što pri tome, potpuno automatski, ovaj NAS radi na hijerarhiji učestalo traženih podataka, migrirajući ih na brže diskove (SSD) što značajno podiže performanse i odziv u radu sa podacima. Takođe je procentulano moguće rezervisati do maksimalno 60% kapaciteta jednog SSD diska u svrhu napredne tehnike keširanja upisa kada se performanse jednog običnog SSD-a podižu na nivo namenskih poslovnih modela, produžavajući njihov radni vek ali i performanse tokom operacija intezivnog upisa podataka. Sve to je omogućeno naprednim QNAP algoritmima upravljanja radom SSD uređaja.
   QNAP_TS963X_12s.jpg QNAP_TS963X_13s.jpg
   QNAP_TS963X_14s.jpg
   Već nakon prvih nekoliko testova je bilo jasno kako je brzina kopiranja značajno veća, a prebacivanja velikih fajlova se odvijalo osetno kraće nego na klasičnoj gigabitnoj konekciji. Do sada nismo imali prilike da osetimo ovakav nivo ubrzanja i konstantno visokog transfera “na mreži”. Ko barata sa velikim podacima, bez obzira da li je u pitanju pojedinačni korisnik ili firma, uvideće da je ulaganje u 10 Gbe mrežnu infrastrukturu, itekako ispravna investicija. Kada su u pitanju velike brzine kod prebacivanja podataka, vodite računa da izberete brže modele SSD diskova sa približno ujednačenim maksimumom vrednosti čitanja i pisanja – isplati se.[modul]specifikacija=9689[/modul]
   Windows 10 File Explorer – kopiranje
   [modul]test=876[/modul] 
   I/O Meter – performanse
   [modul]test=877[/modul]Na kraju dana ostajemo zaista impresionirani mogućnostima i instant pozitivnog efekta koje proizvodi instalacija NAS uređaja kao što je QNAP TS-963X. Oduševljeni smo lakoćom ugradnje čitavog rešenja i pametno konfigurisanim NAS mogućnostima koje omogućavaju svakome, pa i nama, pojedinačnim korisnicima za potrebe ličnog rada u uslovima kućnog okruženja ali i manjih firmi, da momentalno osetimo efekte ubrzanja kombinacije SSD tehnologije i brzog 10 Gbe LAN okruženja.
    
   Posebno koristan detalj po krajnje korinike je što ovaj uređaj, zahvaljujući prisustvu 10 Gbe LAN konekcije, ne zahteva agregaciju fizički odvojenih LAN linkova u jedan veće propusne moći, a što sa druge strane uslovljava instalaciju posebnih verzija OS-a (Windows Server), već blagodeti velikog transfera možete osetiti i u klasičnom Windows 10 okruženju. Pri tome praktično ne zahteva ni neku veliku investiciju u dodatnu mrežnu opremu. Ako je već nemate na ploči, trošak se svodi na nabavku jedne 10 Gbe mrežne karte od stotinak evra. 
    QNAP_TS963X_15s.jpg
    
   Pri svemu tome je jednostavan za rukovanje i odlično sarađuje sa korisnikom zahvaljujući poslovično dobrom QTS softveru. Zbog svega izrečenog i doživljenog u direktnom radu sa ovim NAS uređajem,  možemo ga mirne savesti preporučiti  kako zahtevnim korisnicima koji se bave video montažom, 3D animacijom i sličnim poslovima koji rezultiraju sadržajima velikog zauzeća prostora. Obično ovi korisnici istovremeno zahtevaju brzu komunikaciju radi arhiviranja i kopiranja, pa je ovaj uređaj kao preporučen za njih. Jednako je idealan za manje i srednje firme sa istim potrebama za što bržim serviranjem podataka do ciljanog klijenta. Razlika u brzini transfera je toliko primetna i oseća se na svakom koraku u radu, kao kad vam se nakon teške prehlade otpuši nos i počnete da dišete. E, upravo se to dešava i sa vašim podacima, počinju da se prenose od računara do drugog račuinara bez ikakvog otpora ili usporenja. Razlika u stvarnom životu je osetna i zato ovaj uređaj ima veliku upotrebnu vrednost u realnim situacijama te bezrezervno zaslužuje sve preporuke za nabavku!
    
   Prednosti:
   – Brzi 10GBase-T LAN
   – Podrška za rad SSD uređaja u RAID-5 konfiguraciji
   – Natprosečna brzina prenosa podataka
   – Laka instalacija i rukovanje
   – Vrhunski QTS softver
    
   Nedostaci:
   – Nešto veća početna nabavna cena sistema (uslovno)
   CENA: oko 800€
   Korisna adresa: MikroPrinc

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan