QNAP TVS-472XT Thunderbolt 3 NAS

QNAP TVS-472XT Thunderbolt 3 NAS

U pitanju je NAS uređaj nesvakidašnje brzog spiska ponuđenih konekcija, što ga uzdiže iznad proseka ponude pre svaga u vidu natprosečno velikih brzina transfera podataka. Međutim to nisu jedini kvaliteti čija je lista podugačka. U skladu sa mogućnostima ide i visoka cena, pa je jasno kako ovaj NAS nije za svakoga već zahtevne pojedinačne korisnike i manje firme koje barataju sa puno podataka...

  Sadržaj

   Novi QNAP NAS gađa u samu suštinu ove vrste uređaja, a koja se tiče potrebe za sigurnim čuvanjem važnih podataka i njihovim lakim deljenjem uz istovremeno vanserijski brzo prebacivanje fajlova, bez obzira da li je NAS povezan sa brzom lokalnom mrežom ili direktno na vaš računar. Očigledno je QNAP imao u vidu ove osnovne vrednosti NAS uređaja i istakao njihov prioritet u prvi plan priikom dizajniranja ovog uređaja. I to nam se jako, jako sviđa. Zato ukoliko ste individualni korisnik koji zahteva maksimalne performanse ili manja firma sa zahtevima brzog i u isto vreme bezbednog čuvanja vaših podataka, ovo je prava stvar za vas.
   Zbog toga je QNAP TVS-472XT opremljen 10 gigabitnim BASE-T mrežnim adapterom, ali i dvostrukim USB-C Thunderbolt 3 konekcijama. Ovako brze opcije mrežne komunikacije garantuju natprosečno visoke vrednosti transfera podataka što ovaj model preporučuje za poslove kod kojih je bitan veliki transfer i cirkulacija ogromne količine podataka, nešto čemu je najbliži scenario poslova video obrade. Obzirom da i sami već duže vremena tragamo za sličnim rešenjem, moramo priznati da je TVS-472XT među zaista unikatnim modelima, gledano iz perspektive video produkcije i kroz prizmu iole pristojne cene kada je u pitanju ova, prilično skupa vrsta posla.
   QNAP_TVS_472XT_1s.jpg 
    Već na prvi pogled, TVS-472XT uliva poverenje jedne ozbiljne sprave. Crno metalno kućište sa četiri fioke koje imaju prekidač za zaključavanje, kao i info ekran o statusu različitih informacija u vezi sa podešavanjem i aktivnosti uređaja, bez i najmanje sumnje govore da se radi o uređaju iz više klase. To vas odmah navodi da pogledate spisak specifikacija, a tamo pronalazite upravo one tehničke detalje na koje vas je inicijalno ascirala pojava ovog uređaja.
   QNAP_TVS_472XT_2s.jpg 
   Čak ni onaj port za USB Copy funkciju nije plavi tj USB-A 3.2 5 Gbps, već crveni koji vas odmah asocira na super brzi USB 3.2 10 Gbps. Bez ikakvih sumnji performanse su ovde na prvom mestu. Na boku kućišta se nalazi perforirani saćasti prorez za bolje hlađenje unutrašnjosti, a pogled otpozadi otkriva da pored super brzih USB 3.2 Gbps portova nudi, par Thunderbolt 3 u vidu USB-C priključaka i to u vidu dodatka preinstalirane PCIe karte, uz koju je predveđeno mesto za još jednu kartu za proširenje – Wi Fi bi savršeno odgovarao, ako nas pitate. Radi kompatiblnosti tu su i dva Gigabitna LAN porta, a pošto se radi o TVS seriji, nezaobilazni na spisku mogućnosti povezivanja je i onaj koji se tiče HDMI 2.0 priključka za direktnu vezu sa ekranima, a njega prati i 3.5mm džekovi za zvučnike i mikrofon. Ovaj NAS može direktno da pušta 4K / 60 Hz video sadržaje na vaš LCD televizor ili monitor.
    QNAP_TVS_472XT_3s.jpg
   Zbog toga što ga je QNAP tako moderno opremio najaktuelnijim standardima i brzom hardverskom platformom, ovaj NAS je vrlo fleksibilan uređaj u radu. Sada možete da konstatujete, džabe mi brzi standardi komunikacije kada je moja gigabitna mreža limitirajuči faktor.
   Ukoliko imate noviji računar sa jačim komponentama, ovaj NAS možete povezati preko integrisane ili naknadno dodate 10 Gbps LAN karte. Kompatibilan je i sa onim sporijim manje brzine prenosa (5/2.5/1GbE). Na taj način možete ostvariti direktnu brzu vezu između PC računara i ovog NAS uređaja. Ukoliko pak imate ploču sa Thunderbolt 3 podrškom, moguće je i tako direktno zakačiti TVS-427XT na kompjuter, kada će se NAS prijaviti u delu uređaja kojima se pristupa preko mreže. Skrećemo vam pažnju da prisustvo USB-C konektora ne znači po automatizmu da je on kompatibilan sa Thunderbolt 3 standardom. Dakle nije svaki USB-C Thunderbolt 3 kompatibilan, ali zato svaki Thunderbolt 3 priključak koristi USB-C interfejs. Prepoznaćete ga po prisustvu oznake munje. Ova opcija je korisna i ukoliko koristitie MacBook Pro notebook računare
   QNAP_TVS_472XT_4s.jpg 
   Direktno povezivanje između računara kao lokalne radne stanice i NAS uređaja ima svoju prednost u smislu ostvarivanja maksimalne brzine protoka podataka, ali je sadruge strane NAS nedostupan ostalim korisnicima u lokalnoj mreži jer traži u tom slučaju, da je računar non-stop uključen. Zato je mnogo bolje imati jedan dobar 10 GbE “switch”, a mi smo imali prilike da se opremimo jednim sjajnim “upravljivim” modelom iz QNAP asortimana –  QSW-M408-2C. Fantastičan “switch” sa 8x GbE LAN portova i četiri 10 Gb SFP+ konekcije od kojih su dve sa opcijom BASE-T priključaka. Portove po potrebi, možete “udvajati” i time dodatno povećati brzinu prebacivanja podataka između pojedinih uređaja. Ovo je definitivno “switch” koji će zbog brzih portova i softverskog kongurisanja rada, podići kvalitet i brzinu rada vaše lokalne mreže na jedan značajno bolji nivo. Pri tome nije papreno skup i zbog toga je definitivno jedan od trenutno najboljih ove vrste koje možete pronaći na tržištu. Jednom rečju je kao stvoren za rad u duetu sa današnjim TVS-427XT NAS primerkom.
    QNAP_TVS_472XT_5s.jpg
   Glavno pitanje je kako bolje i na više uređaja iskoristiti prisustvo brze mrežne infrastrukture i to na postojećim uređajima koji su ograničeni standardno sporim, uglavnom gigabitnim LAN kontrolerima. Pretpostavka je da osim potrebe prebacivanja podataka sa glavne radne stanice, imate jednaku važnu potrebu brzog arhiviranja podataka sa laptop računara ili kakavog drugog prenosnog uređaja. U tim situacijama rešenje može da bude još jedan koristan uređaj – adapter u vidu onog koji se povezuje na USB 3.2 Gen1 port, a sa druge strane vam omoućuje 5 GbE LAN konekciju – tačno koliko iznosi specifikacija maksimalnog transfera ovog USB porta. Sjajan način da ubrzate mrežni saobraćaj na svom laptop računaru i iskoristite prednosti brže mreže kod kuće ili u firmi. Dakle, načina da ubrzate lokalnu mrežu ima, a na vam je samo da dobro sagledate vaše potrebe i prioritete kako cena ne bi prešla granice razumnog. Mi smo se ovde potrudili da vam damo ideju u kontekstu korišćenja bržeg NAS uređaja i brzog mrežnog okruženja za 2-3 računara!
    QNAP_TVS_472XT_6s.jpg
   No vratimo se današnjoj temi. TVS-427XT se bazira na Intel Pentium G5400T procesorskoj platformi. U pitanju je dvojezgarni procesor koji radi na 3.1 GHz sa integrisanim UHD 610 grafičkim jezgrom. Procesor se hladi jednim prilično velikim, rebrastim aluminijumskim hladnjakom koji se provetrava sistemom vertikalno postavljenog turbinskog ventilatora. Naš uređaj je bio opremljen u startu sa 4 GB RAM-a u dva SO-DIMM podnožja. Maksimalno može da adresira 32GB RAM-a (2x16GB), a koliko će vam memorije trebati, zavisi od toga koliko aplikacija startujete istovremeno. Korisnici često po automatizmu kliktanja mišem, pokrenu više aplikacija i jednostavno ih zaborave da se izvršavaju u pozadini, a rezultat takve situacije je prezauzetost resursa i usporenje rada NAS uređaja. Dakle, vodite računa o ovom bitnom detalju!
    QNAP_TVS_472XT_7s.jpg
   QNAP_TVS_472XT_8s.jpg
   Minijaturna matična ploča raspolaže sa dva PCIe konektora 3. generacije: jedan sa 16 komunikacionih putanja je pod direktnom kontrolom centralnog procesora, dok je drugi PCIe x4 pod kontrolom čipseta. Prvi slot je popunjen sa Thunderbolt 3 karticom koja u startu stiže sa ovim uređajem.  
   TVS-427XT raspolaže i opcijom podrške za rad dva M.2 2280 PCIe x2 Gen3 SSD uređaja. Poziciji se pristupa iznutra. Dakle morate rasklopiti uređaj da bi došli do M.2 konektora i oni služe potrebi ubrzanja rada kroz aktivaciju funkcije SSD “keširanja” – bilo operacija čitanja ili čitanja i upisa. Povedite računa o dobrom hlađenju ovih uređaja, naročito kada ih koristite kao “read-write” sistem keširanja.
   QNAP_TVS_472XT_9s.jpg 
   Pored opcije ugradne dva M.2 SSD uređaja za potrebe “keširanja” ili kreiranja brzog prostora za skladištenje, ovaj NAS prima četiri standardna 3.5” hard diska ili isto toliko 2.5” SSD ili HDD uređaja. Montiraju se vrlo jednostavno i praktično bez alata u slučaju 3.5” HDD-a, uz pomoć plastičnih šinskih osigurača, dok je kod 2.5” potrebno koristiti vijke sa glavom malog profila koje dobijate uz ovaj NAS uređaj. Dakle, instalacija i inicijalno puštanje u rad su vrlo jednostavni čak i za manje upućene.
   Povedite računa o još jednom detalju koji se odnosi na izbor dovoljno brzih diskova i SSD uređaja, te odgovarajuće RAID konfiguracije kako bi bili u stanju da iskoristite propusnu moć brzih LAN 10 GbE i Thunderbolt 3 konekcija sa transferom od 40 Gbps. U tom slučaju ćete morati dokupiti odgovarajući kabal koji i nije jeftin jer se ne dobija na spisku opreme uz ovaj NAS. Brzi 10 GbE LAN kabal je prisutan u pakovanju.
    QNAP_TVS_472XT_10s.jpg
   Mi smo za potrebe testa koristili par klasičnih 3.5” WD Purple modela koji iskreno, nisu šampioni brzine i jedan klasični 2.5” SSD kako bi podigli i ostvarili donekle veće brzine transfera podataka.
   Softverska platforma QNAP utređaja je već poznata i o njoj smo već dosta pričali. Odmah smo je ažurirali na novu QTS 4.5.1 verziju operativnog sistema. Kod standardno bogatog dela za preuzimanje aplikacija Appstore, primetili smo jednu čudnu pojavu, a tiče se ikonica pojedinih aplikacija koje su nestale. Nije u pitanju greška QTS OS-a, već  Ad-blocker aktivnosti u internet pretraživaču. Učitavanjem novog OS-a smo rešili ovaj problem.
    QNAP_TVS_472XT_11s.jpg
   QNAP_TVS_472XT_12s.jpg
   Još jedan savet je ukoliko podižete Plex media server, obavezno učinite to preko IP adrese LAN konekcije, a ne preko Thunderbolt 3 veze koja takođe dobija IP adresu. U suprotnom nećete videti server.  Brze izmene opcija setovanja i detekcije uređaja se rade iz odlične QNAP Qfinder Pro aplikacije, dok se čitav QTS OS podiže iz okruženja internet pretraživača. Na raspolaganju vam je obilje opcija za sinhronizaciju i arhiviranje podataka, te brzi presek stanja podataka i snimanje vremenskih tački za eventualni oporavak podataka. Tom je potrebno posvetiti vremena kako bi upoznali i podesili sve potrebne mehanizme za automatsko funkcionisanje ovih veoma korisnih alatki koje podižu bezbednost i sa druge strane štede vreme kroz automatizam definisanih radnji. Sve to pratite kroz konzole i sistem automatskih izveštaja koje uređaj generiše i šalje sistem administratoru.
   Od nekih negativnih strana kojih je zaista malo, nije nam se svidelo veliko procesorsko zauzeće Pentium procesora čak i pri relativno nezahtevnim radnjama i minimumu pokrenutih aplikacija. Mišljenja smo da bi ovako jakom i skupom modelu NAS uređaja, daleko više odgovarao čistokrvni četvorojezgarni 64-bitni centralni procesora na bazi x86 arhitekture.QNAP_TVS_472XT_13s.jpg
    
   Performanse u modu jednog 10GbE linka i  2.5″ SSD uređaja 
    
   [modul]test=1080[/modul]QNAP TVS-472XT je NAS kome ćete realno teško naći realnu manu. Tako je dobro konfigurisan i izrađen da ga je nemoguće voleti, pre svega zbog svestranosti, brzine u radu i izbora vanserijski brzih konekcija. Jednom kada ga pravilno podesite i pustite ga u radni pogon pune brzine – danima će te se zadovoljno osmehivati koliko to “čudao” dobro i brzo radi. Poređenje sa sporijim NAS uređajima je jednom rečju fascinirajuće.
    
   Otuda i ne treba da čudi zašto je QNAP TVS-x72XT jedan od najbrže prodavanih i najpopularnijih NAS uređaja iz ponude ovog proizvođača. Naš brzi test je samo učvrstio ovo uverenje. Ovo je jedan od definitivno najboljih NAS uređaja koje smo do sada probali. Posebno dobar utisak ostavlja u kombinaciji sa pomenutim QNAP 10GbE svičom i brzim adapterima, kada upotreba ovako brzog NAS-a dobija svoj potpuni smisao.
    
   QNAP_TVS_472XT_14s.jpg
    
   Brzina rada, kvalitet izrade, sjajno softversko okruženje, odlične opcije dodatne nadogradnje, veliki broj NAS opcionih uređaja za proširenje namene i ubrzanje, komfor dostupnosti opšte korišćenih brzih intrefejs konekcija, kao i mogućnost da ga koristitie poput zasebnog računara kome ćete povezati tastaturu i miša, dodati čak grafičku karti ili ga odmah povezati na ekran… su samo neke od glavnih mogućnosti na skoro beskonačnom spisku funkcionalnosti ovog nesvakidađnjeg NAS uređaja. Pri tome ako je nekome malo četiri disk fioke, tu su i modeli sa šest i osam, te opcija naknadnog povezivanje dodatnih magacina za diskove preko USB 3.2 Gbps , TB2 i SATA interfejsa. Kao nekoga ko godinama koristi NAS uređaj, TVS 427XT nas je oduševio i postao naša čežnja na spisku želja pre svega zbog cene koja prelazi 1550€ bez diskova. Ako realno sagledavamo sve te mogućnosti u kontekstu namene zahtevnih i dobro plaćenih poslova, cena i nije velika, jer  mogućnosti TVS 472XT uređaja su ograničene samo vašom dovitljivošću i realnim potrebama, sve ostalo je pravo uživanje u radu!
        
   __________________________________________
    
   Prednosti:
   – Velika brzina transfera podataka,
   – Izbor brzih konekcija: 10GbE, Thunderbolt 3
   – Odličan QTS operativni sistem
    
   Nedostaci:
   – Nedostatak quad core CPU-a
    
   Cena: oko 1550€
    
   Korisna adresa: MikroPrinc

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan