QNAP TVS-873e

QNAP TVS-873e

Njegova dvostruka ličnost je velika prednost jer iz strogo poslovnog odela začas uskače u pidžamu i relaksiranu varijantu zaluđenog filmofila ili ljubitelja muzike koji svoje kolekcije mogu do mile volje ažurirati, dodavati prostor i diskove. Jednom rečju, mogu perfektno organizovati svoje vredne arhive. Sa druge strane teško je iskoristiti njegove maksimalne brzinske mogućnosti zbog ograničenja skupe mrežne infrastrukture.

  Sadržaj

   TVS-873e NAS prilično odudara od stereotipa klasičnog mrežnog uređaja za čuvanje i razmenu podataka, praktično od svega što smo videli na sličnu temu do sada. QNAP nas je navikao na iznenađenja obzirom da je sigurno jedna od vodećih kompanija na polju inovacija i razvoja NAS uređaja. QNAP reklamira TVS-873e kao moćno rešenje za poslovno okruženje koje se zasniva na četvorojezgarnom AMD APU sa Carizzo procesorskim jezgarima i integrisanom Radeon R7 grafičkom rešenju. Potpuno drugačije od hardvera koji očekujete da pronađete u jednom NAS uređaju. Odatle zapravo potiče njegov multimedijalni karakter, jer je ovakav hardver primereniji nekom početnom HTPC sistemu.
    
   Otuda zapravo potiče njegova dvostruka priroda jer je za realno pretpostaviti da jedan ovakav uređaj neće raditi samo klasični “storage” za serviranje podataka korisnicima u lokalnoj mreži, a ponovo kada sa druge strane pogleda niz od čak 8 prisutnih fioka za prijem i rad sa hard diskovima, nesumnjivo je prva asocijacija da se radi o klasičnom NAS uređaju. Neodumicu o nameni ovog uređaja razbija i letimični pogled na poleđinu panela na kome se nalaze konektori za povezivanje uređaja, a gde zatičemo čak dva HDMI porta kao i blok sa četiri gigabitna LAN porta.  
    QNAPTVS873e1s.jpg
    
   Pojava QNAP TVS-873e NAS uređaja je takođe različita od klasičnih “storage” rešenja, obzirom da stiže u lepoj šampanj nijansi pozlate, pa ga već vidimo na polici nekog zagriženog ljubitelja filmova i dobre muzike kome je potreban ogroman prostor za skladištenje probranih kolekcija. Time je čitav uređaj nekako više personalizovan za pojedinačnog korisnika, nego što liči na neki dosadni kancelarijski uređaj za razmenu podataka. Nama se ovaj detalj izuzetno svideo jer su nam dosadila bezlična crna kućišta koja deluju bez imalo duše naročito u sklopu jednog klasičnog NAS uređaja. Uglavnom, QNAP TS873e će izgledom definitivno privući pažnju kako iskusnijih, tako i one manje verziranih korisnika. U pitanju je uspešan potez QNAP-a u želji da privuče pažnju izgledom ovog uređaja.
    
   Prednjom stranom dominira veliki niz sa osam fioka za diskove kao i vertikalni panel sa “power” tasterom ispod koga se nalazi USB 3.0 port za pravljenje brzih kopija pritiskom na jedno dugme, a tik ispod njega je USB “B-tip” konektor za povezivanje i momentalni pristup podacima. Zapravo ovaj port vam omogućava da NAS uređaj direktno povežete na računar i brzo pristupite podacima koji se nalaze na NAS uređaju bez ikakve potrebe za povezivanjem na lokalnu mrežu. Na taj način možete brzo i jednostavno izvršiti inicijalno podešavanje i setup, direktnim pristupom sa PC ili Mac računara. Kao da je u pitanju jedan gigantski, veliki eksterni USB HDD 🙂 
    QNAPTVS873e2s.jpg
    
   Velike pozlaćene površine prekida horizontalni ekran u vidu crne lajsne pomoću koga ovaj NAS komunicira sa korisnikom. Na njemu se prikazuju sve korisne informacije i trenutni radni status uređaja. Čitav kabinet tj. kućište uređaja deluje kvalitetno izrađeno i robusno za učestalu, svakodnevnu upotrebu. Bočne stranice imaju perforirane površine radi efikasnijeg provetravanja unutrašnjosti, sa kuriozitetom na levoj stranici uređaja kod koje su prorezi izbušeni u stilizovanom slovu “Q”, baš kao što izgleda logo kompanije QNAP. 
    
   Na zadnjoj strani dominiraju dva ogromna izreza sa ugrađenim ventilatorima koji izbacuju topao vazduh iz unutrašnjosti, nastao radom mnogobrojnih diskova. Tu je i otvor za jedan omanji koji hladi instalirani hardver, dok je deo sa konektorima i opcijom nadogradnje, grupisan na levoj strani uređaja. Tamo zatičemo pomenutu grupu od 4 gigabitna LAN konektora, zatim tri USB 3.0 konekcije i pomenuta dva HDMI porta. U pitanju su HDMI konektori sposobni da prikažu 4K rezoluciju pri vertikalnom osvežavanju od 30Hz. U delu otvora predviđenom za prijem dodatnih karti za nadogradnju uređaja, nalaze se dva prazna slota, a QNAP nudi karte sa dodatnim ultra brzim USB 3.1 konekcijama kao i 10Gbps mrežne adaptere. U pitanju su opcije o kojima definitivno treba razmisliti. Pošto ovaj uređaj ima nesumnjive multimedijalne ambicije, obavezni su i audio konektori – jedan za slušalice, odnosno izlaz zvučnog signala i jedan za mikrofon. Tu je i jedan konektor za povezivanje infra-crvenog prijemnika za rad daljinskog upravljača. 
     QNAPTVS873e4s.jpg
    
   Pošto nas je QNAP TVS-873e privukao lepim izgledom ništa manje nas je zainteresovao svojim neuobičajenim, za ovu vrstu uređaja, ugrađenim hardverom. Zbog toga smo odlučili da zavirimo “ispod haube”. Tamo nas je dočekala minijaturna matična ploča sa ugrađenim AMD procesorom iz R-serije RX-421BD sa četiri jezgra koja po svim svojim karakteristikama predstavlja APU verziju prilagođenu radu u poslovnom okruženju. Procesorski deo radi na taktu od 2.1GHz sa turbo korakom do maksimalnih 3.4GHz. Naravno, u pitanju je 64-bitna CPU arhitektura. Čip integriše grafičko jezgro klase Radeon R7. Ako se pitate čemu ovako jaka grafika na vrednoj NAS “krtici”, odgovor je potreba za 4K dekodiranjem video signala i to trenutno najpopularnijeg – 4K H.264 formata. Pošto je u pitanju poslovna strana namene, TVS-873e integriše i poseban deo za hardversku enkripciju podataka na bazi AES-NI algoritma.
    
   Specifična arhitektura APU procesorskog rešenja je uslovila i potrebu za 4GB instalirane RAM memorije jer ne zaboravite da integrisani Radeon R7 uzima deo sistemske memorije za obavljanje grafičkih operacija. QNAP TVS-873e se može proširiti na maskimalnih 64GB RAM memorije koliko i klasični PC desktop računar. Uređaj se nadograđuje sa SODIMM DDR4 modulima, istim onim koji se koriste na notebook računarima. Vodite računa da upareni memorijski moduli moraju biti identični. 
   QNAPTVS873e5s.jpg
    
   Naš test uređaj može da primi u svoje kućište čak osam klasičnih 3.5” SATA hard diskova, otuda broj 8 u oznaci modela. Dostupni su i modeli u verziji sa 4 i 6 fioka. U dotične fioke pored pomenutih možete instalirati 2.5” SATA III hard diskove odnosno 2.5” SSD SATA uređaje. Unutar NAS uređaja na samoj matičnoj ploči se nalaze i dva M.2 slota za podršku SSD SATA diskova koji se posebno kupuju i naknadno ugrađuju. Oni po potrebi služe za funkciju ubrzanja rada NAS uređaja i protoka podataka sistemom brzog keširanja podataka. U tu svrhu se može koristiti bilo koji instalirani SSD uređaj, koji se nalazi u jednoj od osam prisutnih fioka ili M.2 slotovima. Za potrebe testiranja NAS uređaja standardno koristimo dva WD Red SATA hard diska kapaciteta 2TB svaki. Procedura jednostavne ugradnje u fioke i vraćanja u predviđene slotove, nam nije uzela više od par minuta. Nisu vam potrebni ni šrafovi za diskove. QNAP je inicijalizovao diskove i odmah krenuo sa radom. Inače inicijalno aktiviranje uređaja podrzumeva, kao u našem slučaju, da ugradite pomenute diskove, povežete NAS uređaj u struju i “ubodete” mrežni kabal iz vašeg ruter uređaja na jedan od slobodnih portova.
    
   QNAPTVS873e6s.jpg 
   Nakon početne inicijalitzacije koja traje malo duže, a što je kod NAS uređaja uobičajena situacija, QNAP TVS-873e dobija od ruter uređaja odgovarajuću IP adresu preko koje će komunicirati sa ostalim klijentima u lokalnoj mreži. Detaljno upravljanje radom QNAP TVP-873e NAS-a se vrši iz QTS softvera, a najosnovniji status i radne parametre možete očitati sa prisutnog statusnog ekrana na samom NAS-u. Preporučujemo naravno QTS operativni sistem koji se zapravo startuje preko interfejsa internet pretraživača. Skrećemo pažnju da potražite pomoć iskusnijeg jer početnici mogu lako da se izgube “u moru” tehničkih podataka ukoliko ne znaju šta traže među mnogobrojnim podešavanja kojima QTS raspolaže.
    
   Inicijalna setup procedura će vas voditi korak po korak. Tokom postupka prvog puštanja u rad ovog uređaja, podešavaćete ključne parametre rada kao što su konfiguracija diskova, RAID nivoi, način zaštite podataka itd. Mi smo se kao i svaki put do sada opredelili za brzinu i RAID “stripe” konfiguraciju. 
    
   QNAPTVS873e7s.jpg
    
   QTS funkcioniše kao pravi operativni sistem sa velikim brojem pomoćnih aplikacija od kojih smo neke pomenuli u prethodnim testovima QNAP NAS uređaja. One su dostupne i u ovom slučaju. Ipak, pažnju smo ovog puta usresredili na mulitmedijalni karakter i mogućnost reprodukcije 4K videa. To znači da smo zbog prisustva integrisanog APU rešenja kao pravog pravcatog računara, TVS 873e mogli da povežemo direktno na ekran tj. monitor, dodali smo USB tastaturu i miš, te direktno ušli u operativni sistem NAS uređaja koji je radio nezavisno od PC računara. 
    

   QNAPTVS873e8.jpg

    QNAPTVS873e9.jpg
    
   Procedura podizanja ugrađenog OS-a traje poprilično, a zasmetala nam je učestala procedura autentifikacije korisnika, koja je na svakom koraku tražila unos user/administratora i odgovarajućih lozinki. Dotični postupak je neizbežan pa dosta usporava rad, da ne kažemo, pomalo ide na živce. Kada se startuje operativni sistem sa web interfejsom, izrađen očigledno na platformi prilagođene distribucije Linux jezgra, dostupna vam je radna površina sa ključnim aplikacijama među kojima je i ona koja se tiče rada sa media sadržajima: fotografijama, muzikom i videom. Centralna aplikacija nakon pokretanja traži ponovo “login” proceduru da bi vas propustila do jedne od tri ponuđene podaplikacije (video, foto, audio), ali kada pokušate da ih startujete pojedinačno, sačeka će vas poruka o tome kako svaki modul morate da preuzmete posebno sa internet web servisa. Kada to učinite ponovo u toku startovanja sledi “login” procedura, zaista zamorno i QNAP bi morao da poradi na komfornijem radnom okruženju. Uostalom, čitav grafički interfejs deluje pomalo tromo, ali se definitivno može pohvaliti preglednim “smart” izgledom koji značajno olakšava upotrebu čitavog koncepta – NAS kao multimedijalna mašina. 
    

   QNAPTVS873e10.jpg

    QNAPTVS873e11.jpg
    
   U kontekstu testova ako to činite sa stanovišta krajnjeg korisnika, pojedinca pa čak i nekih malih firmi koje zbog ograničenih sredstava itekako su ograničene u pogledu ulaganja u mrežnu infratstrukturu, vrednovanje postignutih rezultata korišćenjem najpopularnijih gigabitnih uređaja je limitirajući faktor za ovako napredan NAS uređaj. U tim situacijama možete biti zadovoljni ako postignete maksimum protoka gigabitne konekcije koja u realnom radu iznosi oko 100MB/s. Nova generacija hard diskova kakav je korišćeni WD Red model, lako prebacuje tu granicu, posebno kada su diskovi vezani u brži RAID “Stripe” mod. U takvim situacijama čak je i dodavanje SSD diska radi ubrzanja aktiviranjem funkcije naprednog keširanja podataka, prilično diskutabilno. 
    
   Moguće i jedino prihvatljivo rešenje kako bi uposlili maksimalne brzinske mogućnosti TVS-873e NAS uređaja jeste ulaganje u bržu mrežnu infrastrukturu, pre svega u brži 10Gbps “switch” i odgovarajuće LAN adaptere. To će u kombinaciji sa četiri postojeće gigabitne konekcije na NAS uređaju značajno podići brzinu transfera podataka. Ovo je posebno bitno ako NAS uređaju pristupate sa više računara istovremeno. Samo nabavkom “switch” uređaja sa bržim portovima i eventualno sa opcijom agregacije više portova u jedan virtualni veće propusne moći, možete naslutiti krajnje domete ovog uređaja. 
    QNAPTVS873e12s.jpg
    
   Nakon što smo rešili višedecenijski problem sa hard diskovima kao uskim grlom PC računara, ličnog smo stava da je mrežna infrastruktura sledeća na listi prioriteta kada su u pitanju unapređenje performansi i brzina saobraćaja podataka. Omasovljenje bržih protokola i mrežnih standarda je preka potreba, a ne luksuz jer ovako korisni uređaji poput NAS sistema neće naći neku širu praktičnu primenu dok god se ne reši ovaj ključni problem.
    
   Do tada smo uz pomoć naše standardne test konfiguracije ostvarili uobičajeni rezultat od 200MB/s, sa naznakom da je lakše po krajnjeg korisnika ukoliko je to pojedinac, ostvariti veće brzine korišćenjem USB 3.0 konekcije kada se transfer u jednom trenutku popeo i do veoma dobrih 298MB/s jer su diskovi bili konfigurisani u RAID modu. Međutim, to svakako nije rešenje za lokalnu mrežu gde radi više korisnika i pristupa NAS uređaju istovremeno.Performanse uređaja smo testirali uobičajenom metodologijom kopiranja velikih i malih datoteka iz Windows File Explorer-a, i postigli smo sledeće vrednosti:
    
   QNAPTVS873e13s.jpg
    
   [modul]test=709[/modul]QNAP TVS-873e nas je pre svega iznenadio svojom različitom i veoma lepom pojavom u šampanj zlatnoj boji i vertikalno postavljenim fiokama za čak 8 diskova. Tu je i izražena sklonost ka radu sa multimedija sadržajima, zahvaljujući ugrađenom AMD hardveru, pa ga lako možemo videti u ulozi ključnog uređaja zagriženih kolekcionara filmova i muzike. Naravno da će ga njegova visoka cena udaljiti od većine korisnika čak i pri prvom pomenu sume od čak 1400€ i to bez diskova. Pa iskreno, toliko su nekada koštali kvalitetniji video rekorderi, zbog čega i smatramo da će ga ozbiljni pojedinici koji itekako cene dobro rešenje za arhivu sadržaja, uzeti ozbiljno u razmatranje i pronaći da je ovaj NAS “ono pravo”.
    
   Druga strana je uobičajeno poslovno lice za svrhu brze podele fajlova. Njegova dualna karakteristika ga iz kućnog okruženja lako premešta u poslovni svet, gde se zbog dobrih opcija za proširenje i dva para ugrađenih gigabitnih linkova brzo uklapa u lokalnu mrežu, dok će maksimalne potencijale ispoljiti ugradnjom još bržih 10Gbps kontrolera. 
    
   Mnoštvo opcija za instalaciju diskova i bržih SSD uređaja kao i onih na samu matičnu ploču NAS uređaja u vidu M.2 SSD SATA modela je poseban kvalitet QNAP TVS-873e. Pri tome ne treba zaboraviti tradicionalno fantastični QTS operativni sistem sa pratećim ekosistemom dostupnih web aplikacija koji zajedno daju posebnu upotrebnu vrednost ovom svestranom uređaju.
    
   Ipak, nije bez mana, a one se tiču dela u kome planirate da ga koristite kao video plejer mašinu jer je integrisani OS sistem sa pratećim aplikacijama ostavio prilično trom utisak, i učestalim login procedurama pomalo komplikovan osećaj komunikacije sa krajnjim korisnikom. Kao što smo rekli ovaj deo zaslužuje značajniji “facelift”, posebno imajući u vidu premijum cenu ovog uređaja. 
    QNAPTVS873e14s.jpg
    
   Dodatni kvalitet je njegova modularna struktura koja vam dozvoljava da za tili čas nadogradite mogućnosti i perfektno ih prilagodite trenutnim potrebama, pri tome značajno menjajući suštinu njegove namene kao naprednog kućnog ili jednako efikasnog poslovnog uređaja u manjim firmama.
    
   Na kraju, sumiramo utiskom da je jednom ovako skupom i naprednom NAS uređaju u isto vreme lako, ali i teško pronaći pravu namenu. Nesumnjivo njegova dvostruka ličnost je velika prednost jer iz strogo poslovnog odela začas uskače u pidžamu i relaksiranu varijantu zaluđenog filmofila ili ljubitelja muzike koji svoje kolekcije mogu do mile volje ažurirati, dodavati prostor i diskove. Jednom rečju, mogu perfektno organizovati svoje vredne arhive. Sa druge strane teško je iskoristiti njegove maksimalne brzinske mogućnosti zbog ograničenja skupe mrežne infrastrukture. Uglavnom, TVS-873e ide pomalo ispred vremena sa gledišta prosečnog korisnika, ali za one naprednije kojima je prevashodno namenjen, a koji znaju da se malo više truda itekako isplati i time iskoriste njegove mnogobrojne kvalitete, QNAP TVS-873e je gotovo idealan NAS uređjaj! 
    
   Prednosti:
   – Svestran uređaj 
   – Izbor opcija za proširenje
   – 4x Gbps LAN 
   – Ogroman dostupan prostor za skladištenje
   – Prisustvo brzih USB 3.0 konekcija
   – Statusni ekran
   – Dekodiranje 4K H.264 video sadržaja
   – Povezivanje sa ekranom preko HDMI konekcije
    
   Nedostaci
   – Trom rad web OS sistema
   – Česta autentifikaciona procedura
    
   CENA: 169,999.99 RSD
   Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi