ROG Rapture GT-AC5300

ROG Rapture GT-AC5300

Konkurencija svakako ima slične uređaje u svojoj ponudi, ali ni jedan nema ni približno tako napredne opcije za podešavanje "on-line" gejminga. Testirani Rapture GT-AC5300 pripada klasi premijum kućnih rutera sa cenom koja prelazi iznos od 400€. U pitanju je pozamašan iznos. Međutim, ne zaboravite da suma koju plaćate se ne odnosi na običan ruter ili čak neku napredniju pdvarijantu sa MU-MIMO podrškom. U pitanju je specijalan ruter sa vrhunskom gejming optimizacijom

  Sadržaj

   Najnoviji ASUS gejming ruter najbolje možemo opisati kao uređaj zbog koga volimo ovaj posao kojim se bavimo. To je hardver koji pomera granice, jedan od onih uređaja kada pomislite da od njegovog prethodnika ne može bolje, a onda vas dotični demantuje u najboljem smislu. ASUS GT-AC5300 je jedan vanserijski Wi Fi ruter sa posebnom vrstom optimizacije za gejmere. Ako je njegov prethodnik oličen u RT-AC5300 modelu donekle bio “civilna” varijanta ultra naprednog Wi Fi rutera, onda je GT-AC5300 “čistokrvna” gejming sprava koja će vas ostaviti bez teksta…  
    
   ROG Rapture GT-AC5300 Tri-Band gigabitni ruter je jedan od trenutno najboljih kućnih bežičnih rutera za specifičnu namenu vrhunskog online/internet gejminga koje možete nabaviti na tržištu. Sa sigurnošču tvrdimo kako je jedan od retkih uređaja koji pružaju najsigurnije držanje stabilne bežične konekcije obezbeđujući najbolje pokrivanje prostora i najbolje internet performanse u okruženju vaše kuće. Ovo je jedan od onih uređaja koji će izvući maksimum performansi iz vaše brze internet konekcije primarno za potrebe on-line gejminga, ali i u uslovima korišćenja velikog broja mobilnih uređaja i računara koji se istovremeno povezuju na lokalnu mrežu bežičnim putem, korišćenjem 2.4GHz/5GHz tehnologije.
    
   rograpturegtac53001s.jpg
    
   Velika kutija, ataktivna ROG grafika već na prvom susretu će vas ostaviti bez teksta. Sve govori da se radi o vrhunskom uređaju sa “urođenim” gejming instiktom o čemu svedoči Republic of Gamers pripadnost. Nakon što se prvi utisak euforije “slegne” i konačno zavirite u unutrašnjost kutije, fasciniraće vas uređaj neverovatnog oblika i veličine koji svakako ne povezujete sa pojmom uređaja koji služi kao kućni ruter. Za nekog ko se nije susreo sa njegovim prethodnikom, a koji inače deli isti vizuelni identitet, GT-AC5300 izgleda u najmanju ruku fascinirajuće.
    
   Impresionira već na prvi pogled svojim glomaznim telom izazivajući sveopšti osećaj sigurnosti i ozbiljnosti kvalitetom izrađenih detalja. Oblikom podseća na vanzemaljske arahnide, kao da je izašao iz nekog naučno fantastičnog filma zahvaljujući avangardnom dizajnu i prisutnosti mnoštva specijalno oblikovanih antena, te vam prvi utisci nepogrešivo nameću osećaj da je ovaj Wi Fi ruter stigao sa druge planete zbog čega će ga garantovano obožavati ljubitelji najnovijih tehničkih spravica. 
    
   rograpturegtac53007d.jpg
    
   Međutim, izgled ovog rutera nije jedini adut. Spoj vrhunskih performansi, velikog broja mogućnosti i nesvakidašnjeg naučno fantastičnog izgleda, nateraće vas da se već kod prvog susreta fatalno zaljubite u Rapture GT-AC5300. U pitanju je jedan od onih uređaja kod kojih vam iz dubine, tehnološki zavisne duše, izmiče uzdah u stilu – ovo moram da imam. Tako je bilo i sa nama tokom jednomesečnog rada, testiranja i online gejminga posle čega se u naša srca uselio nemir jer kada se jednom naviknete na komfor i brzinu, zaista teškog srca se odvajte od ovako dobrog rutera sa kojim brzi bežični internet i osećaj rada u lokalnoj mreži, dobija jedno sasvim novo i neuporedivo bolje značenje. 
    
   Na žalost, vanserisjke karakteristike prati i enormno visoka cena koju u ovom trenutku ipak nismo spremni da platimo. Ovo je uređaj za “hardcore” gejmere, gde su one finese i vrhunska optimizacija ključni detalji koji čine prednost u “on-line” takmičenju, a svaka prednost se skupo plaća. ASUS GT-AC5300 je poput skupe supersportske gejming mašine. Kada jednom ovladate njenim vrhunskim mogućnostima i brzinom koja vam se tako neprimetno uvlači “pod kožu”, naknadni prelazak na obične rutere predstavlja u najmanju ruku neprihvatljivo bolan “downgrade”.ASUS RT-AC5300 je bežični mrežni ruter koji radi u opsegu tri talasne dužine. Dakle u realnom radu on pokriva tri Wi-Fi opsega: jedan na 2.4GHz talasnoj dužini i dva na 5GHz. U tu svrhu koristi različita i međusobno izolovana elektronska kola, kako bi obezbedio integritet signala i maksimalnu brzinu protoka podataka. To je praktično kao da imate više rutera u jednom uređaju obzirom da je moguće za svaki opseg podići različiti SSID (bežičnu mrežnu konekciju). Pošto je ovo gejming ruter, upravo taj dodatni brzi kanal na 5GHz možete upotrebiti za podizanje vaše bežične gejming mreže obezbeđujući maksimalnu brzinu transfera podataka i koja će funkcionisati potpuno nezavisno od preostalih na 5GHz ili 2.4GHz.   
    rograpturegtac53004s.jpg
    
   Kao što smo ranije spomenuli u pitanju je namenski gejming ruter koji omogućuje potpuno upravljanje mrežnim resursima, a sve kako bi postigli što bolje uslove za on-line gejming. U tom pogledu Rapture GT-AC5300 koristi specijalan upravljački softver u kome se podešavaju najvažnije funkcije i dobijaju ključne informacije za upsešan gejming kao što su: lag, statistika saobraćaja, konekcija uređaja itd. Ovaj ruter je krcat opcijama za optimizaciju gejming saobraćaja bilo da se radi o klasičnoj LAN ili bežičnoj Wi Fi vezi sa računarima. 
    
   Osim neuobičajeno moćnog hardvera koji je ugrađen u jedan uređaj ove vrste, Rapture GT-AC5300 odlikuje vrhunski softver i ROG Gaming Center pomoću koga se upravlja impozantnim brojem mogućnosti i funkcija. Upravljanje dotičnim mogućnostima je ostvarivo i sa Android mobilnog uređaja kada nemate potrebe da ulazite u web interfejs pomoću interent browsera, već sve podešavate pomoću mobilnog telefona ili tablet uređaja. 
    rograpturegtac53005s.jpg
    
   ASUS ponosno ističe da je ROG Rapture GT-AC5300 prvi namenski gejming ruter sa trostrukom optimizacijom koja omogućuje brže on-line igranje. U tu svrhu ovaj ruter poseduje sa dva namenska LAN gejming porta čiji je rad optimizovan za povezivanje gejming uređaja. Saobraćaj podataka na ovim portovima je povlašćen u smislu većeg prioriteta u odnosu na ostale, tako da računari povezani na gejming LAN portove su uvek na čelu liste kada je u pitanju saobraćaj internet podataka. 
    
   Game Boost funkcija analizira mrežni saobraćaj i daje prioritet gejming podacima obezbeđujući na taj način drugi nivo ubrzanja i bolje gejming performanse. Ova se funkcija aktivira jednim klikom u Gaming Center konzoli i direktno podržava rad najpopularnijih uređaja kao što je PlayStation serija konzola, Wii U, Nintendo 3DS, XBox One i naravno sve gejming PC računara. Konačno, tu je i ugrađena Gamers Private Network opcija koja optimizuje vašu internet konekciju sa ciljanim gejming serverima, smanjujući ping, kašnjenje u razmeni podataka što sve rezultuje “tečnijim” osećajem u igranju on-line igara, maksimalno osolobođenog od nepoželjnog efekta “lag-a”. 
    Rapturefirmwaregameboosts.png
    
   ASUS nije zapostavio ni sigurnosni element, pa je tako moguće koristiti čitav niz naprednih opcija u okviru Game IPS (Intrusion Prevention System) na bazi Trend Micro tehnologije kako bi zaštitili svoju gejming mrežu od spoljnih napada, pretnji i neutralizovati ih pre nego što uspeju da se dokopaju vaše mreže. Ovaj sistem deluje čak i ukoliko na važem PC računaru nije aktivan antivirus softver jer čak i tada Game IPS funkcija štiti i sprečava nedopuštene upade u vašu mrežu. Sistem zaštite od spoljnih napada je dopunjen detaljnim delom za roditeljsku kontrolu gde je moguće kontrolisati vrstu sadržaja prema uzrastu korisnika pa čak i tip uređaja kojim se korisnik povezuje na ruter, jer će ruter sačuvati sve podatke o konkretnom profilu korisnika i na taj način omogućiti pristup dozvoljenom sadržaju. Tu je i nezaobilazna vremenska kontrola aktivnosti internet veze, pa je moguće isključiti kada je vreme deci za spavanje i time onemogućti noćne internet i gejming sesije.
    
   Jedna od posebnosti Rpture GT-AC5300 rutera je prisustvo čak 8 gigabitnih LAN portova što je jedna od razlika u odnosu na “civilni” RT-AC5300 model. Kao što smo rekli na panelu sa LAN konektorima su izdvojena dva gejming porta, ali primećujemo i prisustvo dva dodatna za tkz “teaming” opciju kada dva fizički porta možete pretvoriti u jedan logički sa brzinom od 2 Gbps. U pitanju je opcija agregacija linka pomoću korišćenja 802.3ad protokola na klijent uređaju koji se povezuje na označene portove. Da bi iskoristili ovu naprednu opciju morate imati klijent uređaj koji podržava funkciju agregacije linka kao što to čini i ovaj ruter. Posebno je korisna u slučaju povezivanja NAS uređaja.  
    Rapturefirmwarelinkagregations.png
    
   Mi smo imali mogućnost da tokom testa povežemo jedan QNAP TS-431P2 NAS sa opcijom povezivanja pomoću dva prisutna gigabitna LAN porta. U tom slučaju je bitno da na ruter uređaju u okviru upravljačkog softvera uključite funkciju agregacije linka na predviđenim portovima, baš kao i na dotičnom NAS uređaju. Logika stvari nalaže da bi zaista uživali u ovoj blagodeti morate i na ploči imati dva gigabitna LAN porta što i nije retkost kod naprednijih modela, ali imajte u vidu da je Microsoft u najnovijim verzijama Windows 10 operativnim sistemima blokirao funkciju LAN “teaming-a” i praktično sprečio većinu običnih korisnika da koriste blagodeti ove funkcije u kombinaciji sa  ruter i NAS uređajima. Ona je postala ekskluziva za Windows Server verzije OS-a, tako da smo u konretnom slučaju i dalje ostali zaglavljeni na 100MB/s prilikom kopiranja podataka sa lokalnog PC-a na pomenuti QNAP NAS preko Rapture GT-AC5300. Bitno je da opcija postoji, a rešenje ćete već nekako naći (korišćenje Windows 10 Bulid 1511 verzije OS-a i sl.).
    
   Pored većeg broja brzih LAN konekcija Rapture u odnosu na svoh prethodnika donosi i više dostupnih USB 3.0 portova. Sada su tu dva USB 3.0 porta na konzoli sa priključcima dok je RT-AC5300 imao samo jedan i dodatni USB 2.0 port sa strane. Veći broj brzih portova će omogućiti lakše i brže deljenje fajlova sa eksternih SSD/HDD diskova ali i USB fleš diskova kada je potrebno brzo učiniti dostunim svima na mreži određene datoteke sa podacima. USB portovi su jednako upotrebljivi za povezivanje i deljenje štampača u mreži, zatim “share point” prostora za centralizaciju i razmenu podataka klijenata. Zgodna namena prisutnih USB portova je mogućnost da se po potrebi na njih zakači 3G ili 4G modem kao rezervna internet konekcija u situacijama nužde i time se podeli sa ostalim korisnicima u lokalnoj mreži.  Osim pomenutih na zadnjem panelu sa priključcima se nalazi i jedan WAN port, taster za reset uređaja na fabričke postavke, taster za uključenje/isključenje uređja i konektor za eksterno napajanje. 
    rograpturegtac53006s.jpg
    
   Ovoliki broj brzih portova i naprednh funkcija bi bilo gotovo nemoguće opslužiti bez ispomoći moćnog hardvera. Otuda ROG Rapture GT-AC5300 koristi četvorojezgarni 64-bitni procesor koji “kuca” na frekvenciji od 1.8GHz što je skoro na nivou nekih desktop računara.  Opremljen je sa 1GB RAM memorije i 256MB fleš memorije u kojoj se čuva upravljački softver uređaja. Gledajući ove podatke jasno zaključujemo da je po pitanju hardverske snage Rapture GT-AC5300 duplo moćniji od svog naizgled sličnog RT-AC5300 prethodnika. To mu nesumnjivo pomaže da ostvari veće radne brzine prilikom prenosa podataka i to ne samo kada se radi o internet sadržajima već i u lokalu tj. radu sa brzim USB 3.0 eksternim uređajima.
    
   Ovaj ruter koristi čak 8 eksternih antena. Pokrivanje prostora kvalitetnim signalom se podrazumeva. Dotični detalj govori o sposobnosti odličnog pokrivanja mrtvih uglova, tamo gde je kvalitet signala do sada bio problematičan zbog prisustva tkz. “mrtvih” zona do kojih obični ruteri ne mogu da dobace ili pokriju odgovarajuće snažnim signalom koji bi u kontinuitetu podržao razmenu velike količine podataka.  
    rograpturegtac53002S.jpg
    
   Podržan je rad MU-MIMO tehnologije i to u 4×4 režimu jer ruter može istovremeno da bežično komunicira sa većim brojem uređaja i to na sve tri talasne dužine. Kada radi u opsegu frekvencija na 2.4GHz, Rapture GT-AC5300 postiže maksimalni bežični transfer od 1000 Mbit/s, dok na svakom od 5GHz opsega dostiže top brzinu od 2167 Mbit/s. Kombinujući rad na više talasnih dužina, u situacijma kada opslužuje više povezanih uređaja istovremeno, postiže kumulativni transfer podataka od 5300 Mbit/s! 
    
   Naravno, u pitanju je teorijski maksimalni transfer u idealnim uslovima koje ćete retko videti tokom svakodnevne upotrebe jer navedene performanse jednako zavise od Wi-Fi specifikacija klijent uređaja, mrežnih adaptera koje koristite kao i drugih faktora kao što su udaljenost njihovih pozicija, uticaj smetnji i fizičkih prepreka, preopterećenost hardverskih i softverskih resursa itd. Međutim, generalno gledano maksimalne Wi-Fi specifikacije i top hardverske mogučnosti Rapture GT-AC5300 rutera nesumnjivo će uticati na bolje ponašanje i performanse u realnom radu, usled čega imate daleko bolji osećaj prilikom prebacivanja, prenosa velikih fajlova u lokalnoj mreži i svakako internet gejminga.
    
    Rapturefirmwaretrafficanalyzers.png
    
   Primarna funkcija ovog rutera je povezana sa brzim bežičnim pristupom i na tom polju GT-AC5300 je na visini zadatka. To se posebno odnosi na situacije kada pristupate bežičnim putem internetu sa više uređaja istovremeno. On će podržati istovremeni rad sa 10 i više istovremeno povezanih mobilnih telefona, tablet , notebook i PC računara. Radi se o uređaju sa pomenutom podrškom za MIMO tehnogiju (multiple input/multiple output). Dakle, može da prima zahteve i šalje podatke sa i na više različitih uređaja koji se “kače” na ovaj ruter u istom trenutku. Probajte to da uradite na nekom jeftinijem ruter uređaju ili modelu koji nema MIMO podršku, pa ćete videti šta znači nesnosno usporenje veze i učitavanje sadržaja kada muzika počne da preskače, a efekat pikselizacije na strimovanim filmovima izobliči sliku do neprepoznatljivosti.
    
   ASUS RT-AC5300 Tri-Band gigabitni ruter jednostavno briljira na pollju upotrebe bežične komunikacije. U tom pogledu podržava rad sa apsolutno svim standardima bežične komunikacije uključujući i prilično egzotičnu 802.11b specifikaciju. Ipak, da bi izvukli apsolutni maksimum iz ovog rutera kao napredni kućni korisnik kome je preko potreban konstantno visoki transfer podataka, neophodno je koristiti uređaje opremljene integrisanim ili zasebnim USB Wi-Fi adapterima na bazi 802.11ac standarda. U takvim situacijama ćete do maksimuma iskoristiti trenutno najjače internet pakete lokalnih provajdera ostvarujući veoma dobrih 150Mbit/s u “download-u” bežičnim putem. 
   Ovakav jedan ruter će u najvećem broju slučajeva zadovoljiti sve potrebe bežične i internet komunikaciju čak i u većim stanovaima, kao i onim na više nivoa pa čak i porodičnim kućama. Ipak, ukoliko želite da kvalitetnije pokrijete veliki prostor čak i onaj spoljni kao što je okućnica, moraćete da posegnete za opcijom povezivanja više bežičnih rutera. ASUS ovu tehnologiju obeležava pojmom AiMesh, a GT-AC5300 je jedan od uređaja na listi koji podržavaju ovu vrlo korisnu funkciju. Jedini uslovni problem je što AiMesh podržava rutere novijeg datuma istog proizvođača (ASUS), dok je naš redakcijiski RT-N66U izostao sa ove liste. 
    AiMesh1s.png
    
   Šta je zapravo AiMesh? Na pokrivenost bežične mreže kvalitetnim signalom koji znači brz internet protok, utiče mnogo faktora poput: rasporeda prostorija, materijala od koga su izrađeni zidovi prostorija, pa čak i nameštaj koji imate. Ako u stanu postoje zone sa slabijim Wi Fi signalom, ASUS AiMesh je rešenje problema. AiMesh je funkcija na ASUS ruterima koja u suštini bežično povezuje više ASUS ruter uređaja kako bi se kreirala jedinstvena kućna Wi-Fi mreža sa karakteristikom boljeg pokrivanja jačim signalom. AiMesh vam omogućava kompletnu kontrolu nad prisutnim ruterima objedinjenim pod jedinstvenu kućnu mrežu. Postoupak instalacije je veoma jednostavan i obavlja se u nekoliko koraka. Dovoljno je pokrenuti automatizoveni web postupak, izabrati da li je uređaj glavni AiMesh ruter ili čvorište (node) i potom na upravljačkom softveru ruter uređaja detektovati ostale prisutne AiMesh kompatibilne “node” rutere i aktivirati njihovu funkciju u okviru jedinstvene kućne bežične mreže. Vrlo korisna i praktična opcija za većinu kućnih korisnika koji su nezadovoljni kvalitetom signala i brzinom bežičnog interneta.
    
   Jedno od važnijih stvari koju nikako ne bi smeli zapostaviti prilikom isticanja kvaliteta Rapture GT-AC5300 rutera, iako smo već to u par navrata pomenuli, je vansersijski kvalitetan i detaljan upravljački softver. Osim brojnih funkcionalnih unapređenja moramo istaći i novi grafički izgled koji je postao atraktivniji u tradicionalno crvenoj kolor temi što je uobičajeno za ROG uređaje. Takođe, u okviru upravljačkog softvera primećujemo više zasebnih celina za praćenje performansi, monitoringa i detaljne analize saobraćaja. Game Radar deo je obogaćen čak i delom za detekciju prisustva najbržih gejming servera čiju konekciju ruter proverava i predlaže vam najbržu lokaciju u zavisnosti od omiljene igre. Postoji čak i padajući izbor sa listom trenutno najpopularnijih gejming online naslova.
    
   Rapturefirmwaredashboards.png 
   Jedno je sigurno, za ovako napredan ruter uređaj trebaće vam dosta vremena da otkrijete i u potpunosti iskoristite sve njegove prednosti, ali je nesumnjiva činjenica da se radi o jednom od trenutno najatraktivnijih i najkompletnijih gejming ruter uređaja na tržištu. Test sistem:
    

   MB
   Gigabyte Aorus X370 Gaming 5

   CPU
   AMD Ryzen 7 1700X

   RAM
   2x8GB HyperX Fury DDR4 2666 CL16 

   VGA
   MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB

   HDD
   Seagate Barracuda ST1000

   SSD
   Kingston A400 240GB

   Cooler
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240

   PSU
   Cooler Master V1200 Platinum

   USB Wi-Fi
   Tenda W900U Wireless AC

   Laptop
   Apple MacBook Pro 13

   USB drive
   Kingston Data Traveler Elite G2

    rograpturegtac53008s.jpg
    
   Performanse:
    
   [modul]test=667[/modul] 
    
   [modul]test=668[/modul]
    
   ROG Rapture GT-AC5300 je jedinstven uređaj u svetu gejming rutera. Međutim, ne može se izbeći analogija sa RT-AC5300 verzijom koja je takođe ciljala gejming publiku ali je nesumnjivo, bar prema funkcijama bila više “civilna” varijanta za kućne korisnike primenjiva i u uslovima manjih poslovnih objekata. Sa druge strane noviji Rapture GT-AC5300 je postao još više gejming. Zadržao je isti agresivni oblik, ali umesto crvenih, dobio je bronazno bakarne detalje koji ga jasno razlikuju od pomenutog prethodnika. 
    
   Vizuelno ih je lako poistovetiti ali je noviji model otišao značajno ispred u smislu funkcionalnosti, raspoloživosti brzih konekcija i posebno u pogledu naprednih opcija ugrađenog upravljačkog softvera i hardvera. U tom pogledu to je skoro potpuno različit uređaj. Komfor i brzina su bili natprosečni i kod prethodnika, a na ovom uređaju sve to dobija jedan potpuno novi i napredniji oblik značenja kada govorimo o kućnom bežičnom ruteru sa posebnim fokusom na brzinu online gejminga. Otuda on sa potpunim pravom nosi ROG etiketu. 
    rograpturegtac5300awards.jpg
    
   Brzina transfera je ograničena dostupnim internet paketima lokalnih provajdera i u tom pogledu nismo ni izbliza dotakli maksimalne mogućnosti ovog uređaja. Ali opcije gejming akceleracije su svakako korisne i poželjene kada je gejming u pitanju. Ruter bukvalno “uči” igre koje igrate i pažljivo selektuje podatke koji se tiču igara, stavljajući u drugi plan saobraćaj koji se direktno ne tiće gejminga. To smo i osetili igrajući CS GO u periodu kada je Windows uporno pokušavao da prebaci gomilu podataka za “update” operativnog sistema. Ruter je bez problema prepoznao i sprečio situacije u kojima bi ping porastao, a veći lag igranje učlinio neprihvatljivo usporenim. Ažuriranje je  odloženo za period kada se nismo igrali i to zaista lepo funkcioniše u praksi jer definitivno štiti vašu takmičarsku sposobnost dok se igrate, a pri tome vam ruter dozvoljava da sve to lepo proverite putem grafikona i istorije kretanja vrednosti “ping-a”. Ma jednom rečju sjajno, naročito za sve one sladokusce tehničkih novotoarija koji uživaju u oblju podataka i telemetrije, kao da ste ukrcani na komandni most vaše borbene gejming stanice.
    
   Dolazimo i do samog kraja, kada je potreban konkretan zaključak. Konkurencija svakako ima slične uređaje u svojoj ponudi. U pitanju su bežični kućni ruteri iz premijum klase. Testirani Rapture GT-AC5300 svakako pripada toj klasi sa cenom koja prelazi iznos od 400€. U pitanju je pozamašan iznos. Međutim, ne zaboravite da suma koju plaćate se ne odnosi na običan ruter ili čak neku napredniju pdvarijantu sa MU-MIMO podrškom. U pitanju je specijalan ruter sa vrhunskom gejming optimizacijom koju ne možete tek tako izmeriti isključivo kroz standardne testove transfera podataka na deklarisanim talasnim dužinama. Potrebno vam je vreme da se naviknete i do tančina podesite njegove napredne gejming opcije koje će tek tada dati realne prednosti u korišćenju jednog ovakvog uređaja u okruženju hardcore on-line gejminga. Otuda kada uporedite njegovu cenu sa sličnim skoro jednako skupim Wi Fi ruter uređajima, shvatate da ASUS ROG Rapture GT-AC5300 nudi daleko, više opcija finog podešavanja, a razlika kod ovakvih uređaja je upravo u tim sofisticiranim detaljima zbog čega ih uostalom tako skupo plaćate!
    
   Prednosti:
   Atraktivan SciFi izgled
   Vrhunska online gejming optimizacija
   Natprosečno detaljan upravljački softver
   Brzina i kvalitet pokrivanja bežične veze
   Gejming LAN portovi 
   Funkcija agregacije linka
    
   Nedostaci:
   Glomazan i prilično skup uređaj
    
   CENA: preko 400€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi