Synology predstavio potpuno novi DSM 7.0

Synology predstavio potpuno novi DSM 7.0

Nakon godina rada i strpljivog učenja na korisničkim sugestijama i potrebama, Synology je rešio da iz osnove napravi potpuno novi i bolji operativni sistem. NAS uređaji su danas postali sinonim za sigurno čuvanje i brz pristup dragocenim podacima, a nova generacija softvera je zadržala osnovne principe Synology jednostavnosti i intuitivnosti korišćenja, uz unaprađenje kriterijuma sigurnosti i boljih performansi...

  Sadržaj

   Synology je napokon izbacio Disk Station Manager (DSM) 7 – dugo očekivani operativni sistem za NAS uređaje ove renomiranse svetske kompanije. DSM 7 je rezultat  dugogodišnjeg iskustva, razvoja i poboljšanja. Synology s ponosom najavljuje da je to najbolji operativni sistem koji su ikad napravili.
   Pouzdanost, perfomanse, jednostavnost i skalabilnost su četiri stuba na kojima stoji DSM 7. Pouzdanost je već dugo zaštitni znak Synology-a, ali nova nadogradnja značajno pomaže da pouzdanost i sigurnost podataka budu još bolje.
    1_2.jpg
   Pouzdanost
   DSM 7 donosi poboljšanu i ubrzanu zamenu diskova, popravak RAID konfiguracije i održavanje back-up-a, ne samo radi veće pouzdanosti, već i boljih performansi u kritičnim situacijama. Zamena diska moguća je bez usporavanja trenutne RAID postavke.
   Synology je dodao novu opciju za prijavu na DSM – aplikaciju zvanu „Secure Signin“ odnosno novi način faktora dvostruke autentifikacije metodom FIDO2.
    2_1.jpg
   Performanse
   U DSM 7 korisnici će primeteti znatno bržu DSM prijavu, rad sa aplikacijama i paketima. Nadalje, korisnici će imati na raspolaganju bolje performanse u RAID 6 konfiguraciji. U DSM 7 Synology je uspeo postići do 80% poboljšanje performansi, a postupak popravljanja RAID postavke je takođe znatno brža. Primerice, popravka RAID-a sa diskom popunjenosti 50% kapaciteta, traje upola kraće u poređenju sa prethodnom verzijom DSM-a. Poslovni korisnici će takođe profitirati sa bržim automatskim prebacivanjem sa aktivnog i pasivnog servera u slučaju kvara na sistemima lake dostupnosti.
    3.jpg 
    
   Jednostavnost
   Poboljšani integrisani „čarobnjak“ olakšava postavljanje i upravljanje NAS-om. Mnogi  elementi grafičkog okruženja su modifikovani ne samo iz estetskih razloga, već i radi bolje funkcionalnosti i preglednosti. „Help“ meni nudi bolje opise i linkove, kako biste lakše razumeli svaku stavku, ali i kako biste lakše ispravili greške. DSM 7 donosi jednostavnost, intuitivnost, pouzdanost i performanse koji su donedavno bile rezervisane za poslovna rešenja.
   Skalabilnost
   Današnji svet se bazira na podacima koje treba čuvati na sigurnom, pa tako Synology u novoj nadogradnji donosi i „Peta Volume“. U DSM 7 korišćenje „Peta Volume-a“ dozvoljava kreiranje „volume-a“ do 1PB. Kako bi snimanje podataka  radilo što bolje, deduplikacija u DSM 7 proširiće se sa nivoa aplikacije na čitav NAS.
    4.jpg
   Fotografije
   Sigurno, besplatno, automatsko arhiviranje fotografija je „trade mark“ Synology NAS-a. Synology Photos je potpuno nova aplikacija, dodatno poboljšana novim naprednim funkcijama. Ako ste na odmoru, izrada sigurnosnih kopija fotografija putem mobilnih podataka može biti spora i skupa. Kada se vratite u hotel i spojite na WiFi mrežu, fotografije se automatski prebacuju na vaš Synology NAS-u. Traženje fotografija i video zapisa sada je još bolje pomoću pametnog filtera za pretraživanje koji podržava pretragu po više kriterijuma: prepoznatog lica, mesta i datuma snimanja fotografije ili kombinacije svih ovih kriterijuma.
    5.jpg
   Backup
   Izrada sigurnosnih kopija uvijek je tema broj jedan. Mnoge kompanije kao i pojedinci svesni su važnosti ovog postupka. Synology pokušava podići svest o ovoj temi i proaktivno učiti korisnike kako najlakše da naprave sigurnosne kopije.
    
   AB Paket
   Kako prepoznati dobro rešenje za sigurnosno kopiranje? Pravi sigurnosnu kopiju kompletne infrastrukture – fizičkih klijent računara, virtualnih i fizičkih servera, a danas čak i više od toga jer obuhvat ai sam „cloud“. Da, upravo to čini sa „cloud“ servisima kao što su sve popularniji: G-Suite i Microsoft 365. Dobro rešenje takođe podržava deduplikaciju, zbog uštede prostora za skladištenje. Međutim, dobra rešenja su po pravilu veoma skupa, jer podležu nekom modelu licenciranja. Suprotno ovom, Synology nudi sve pomenute napredne funkcije dobrog rešenja i ne zahteva troškove licence. A to je Active Backup Suite for Bussiness!
    
   ABB
   Active Backup for Business donosi nekoliko poboljšanja sledeće godine. Podrška za Windows i Linux platforme na nivou sigurnosne kopije datoteka. Nadolazeća poboljšanja za Linux okruženje i dolazak Active Backup-a, od sada će se proširiće i na MacOS. Active Backup će podržavati AES256 enkripciju kopije, što dodatno podiže nivo sigurnosti vaših podataka.
    
   ABO C2
   Sa DSM 7, Synology integriše „Active Backup for Business“ u Synology C2 cloud okruženje. Sigurnosne kopije spomenutih platformi moći će se od sada sačuvati ne samo na Synology NAS-u, već i na Synology C2 Serveru koji se nalazi za u Frankfurtu u Njemačkoj.
   ______________________________________________

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan