Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro - test nosivih uređaja

Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro - test nosivih uređaja

Redmi Watch 2 Lite pametni sat i Redmi Smart Band Pro pametna narukvica su pristupačni, ali sposobni nosivi uređaji
Šta pružaju pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Redmi Watch 2 Lite pametni sat i Redmi Smart Band Pro pametna narukvica su nosivi uređaji koji pripadaju kategoriji vrlo pristupačnih modela. Ako ste u potrazi za sposobnim pametnim nosivim uređajima koji ne zahtevaju da potrošite puno novca, ono što Xiaomi nudi u ovom slučaju vam može biti vrlo zanimljivo.

   Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro – test nosivih uređaja

   Pozitivne ocene

   • Vrlo korektna preciznost merenja i praćenja aktivnosti za ovu klasu
   • AMOLED ekran na Smart Band Pro
   • 5ATM vodootpornost

   Negativne ocene

   • Sporiji interfejs na Redmi Watch 2 Lite

   Dva povoljna nosiva uređaja koji su za svoju klasu vrlo upotrebljivi, a u slučaju Redmi Smart Band Pro i čak vrlo dobrih specifikacija u odnosu na cenu.

   Xiaomi je kompanija poznata po svom izuzetno širokom portfoliu proizvoda, kako po brojnim kategorijama uređaja koje nude, tako i po broju samih uređaja unutar kategorija. Tako smo čak i mi koji to sve redovno pratimo ponekad bili zbunjeni, pogotovo u domenu mobilnih telefona, gde su pored uređaja sa brojnom oznakom generacije tu bile i razne podvarijante – što Pro, što Lite, pa onda sve to isto, ali sa Redmi imenom, koje mahom označava povoljniju seriju Xiaomi proizvoda.

   I upravo su Redmi modeli često bili vrlo popularni među kupcima, upravo jer nude najveći broj mogućnosti svojih Mi rođaka, ali po još boljoj ceni. Na ovo smo navikli u domenu mobilnih telefona, ali je Xiaomi izgleda rešio da isti recept proširi i na neke druge kategorije, mahom vezane za mobilne telefone, pa su nam se ovih dana na testu našla dva para slušalica koje ćete gledati u posebnom videu, kao i pametni sat i narukvica koje vam prikazujemo u ovom. U pitanju su Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro, pa hajde da vidimo šta to možete očekivati od ova dva pametna uređaja.

   Redmi Watch 2 Lite – Dizajn

   Krenućemo od Redmi Watch 2 Lite, koji neodoljivo podseća na Mi Watch Lite, mada nije baš identičan kako bi neko ko je video oba mogao pomisliti. Interesantno je da je u ovom slučaju Redmi Watch 2 Lite zapravo i skuplji za par evra, odnosno košta 8990 dinara na domaćem tržištu, t.j. oko 76€, a iz opisa na Xiaomi sajtu se da zaključiti da je u pitanju direktni naslednik Mi Watch Lite, sa određenim unapređenjima.

   Izgleda da je Xiaomi rešio da malo promeni svoju hierarhiju proizvoda i u domenu nosivih uređaja, što je očekivano zbunjujuće u ovom prvom periodu, ali se nadamo da će kasnije to biti razumnije za kupce. Što se samog sata tiče, Lite u nazivu i ukazuje da je u pitanju relativno povoljan uređaj, pa se on po pitanju dizajna, materijala i izrade ničim naročito ne izdvaja u odnosu na brojne slične modele.

   U pitanju je pravougaoni sat, sa zaobljenim uglovima i relativno kompaktnim dimenzijama, 41 x 35mm i profilom od 10.7mm. Kućište je plastično i napravljeno iz jednog dela, pa kroz prorez na zadnjoj strani praktično viri sistem optičkih senzora, a sa gornje strane je naravno ekran, za koji bismo zbog čvrstine rekli da je prekriven staklom, a ne plastikom, iako se u specifikacijama ne navodi tačan tip zaštite.

   Narukvice su izmenjive, ali ne nekim univerzalnim već samo onim pravljenim baš za ovaj model, usled specifičnog sistema montaže koji i nije tako jednostavan za aktivirati. Narukvica je od silikona i to malo krućeg, što nije obavezno loše jer pomaže da sat na ruci stoji tamo gde ga postavite, čak i ako ne stegnete narukvicu preterano tesno. Sat inače dolazi u čak pet boja, crna, maslinasto zelena, roza, braon, boja slonovače i teget plava koju vidite na ovom testu, a koja izgleda taman malo zanimljivije od obične crne, a ne bode oči u uklapa se uz sve.

   Redmi Watch 2 Lite – Ekran, interfejs

   Sam ekran je dijagonale 1.55″ i Xiaomi navodi da zauzima oko 10% više prednje površine nego na Mi Watch Lite, mada su tu umereni okviri sa gornje i bočnih strana i nešto širi okvir duž donje ivice. U pitanju je LCD, odnosno rekli bismo IPS tip ekrana i rezolucije 320×360 piksela.

   Iako je rezolucija dovoljno visoka da sve bude jasno i bez pikselizacije, kvalitet prikaza je korektan, ali ne i više od toga, najpre zbog svetline i reprodukcije boja koji su tek prosečni. Takođe, sat ne poseduje senzor osvetljenja, pa neće prilagođavati svetlinu ekrana prema uslovima u prostoriji ili napolju, već ćete morati da ručno promenite vrednost i izaberete nivo od 1 do 5.

   Na glavnom ekranu vas najpre dočeka jedan od oko stotinak skinova dostupnih u aplikaciji, čija selekcija nije baš vrhunska, ali se da probrati ponešto za svakog, bilo da volite analogne, digitalne, dečije šarene ili čak da napravite neki sa slikom po izboru.

   Što se samog interfejsa tiče, on je vrlo jednostavan, pa prevlačenjem levo i desno cirkulišete između 5 widgeta za puls, prognozu, pregled ispunjenja dnevnih ciljeva, SPo2 i aktivnosti. Prevlačenjem odozgo dobijate pregled notifikacija, a odozdo brzi meni sa najbitnijim podešavanjima. Na desnoj strani sata se nalazi i jedan taster čijim pritiskom pozivate listu aplikacija, kojih je u ovom slučaju 19 preinstaliranih, bez mogućnosti instalacije dodatnih.

   Od onog što je dostupno, tu su standardne stvari poput štoperice, tajmera i alarma, aplikacija za kontrolu muzike i kamere na telefonu, korišćenje ekrana sata kao baterijske lampe, pronalaženje telefona ako je u blizini, kao i pokretanje praćenja aktivnosti, ili neke od zdravstvenih funkcija poput praćenja pulsa, zasićenja kiseonika u krvi, sna, stresa, ženskog ciklusa (pod uslovom da ste žena, naravno) i vežbi disanja.

   Brzina interfejsa baš nije sjajna, prisutan je neki mali lag, ali je ok, t.j. podnošljivo u radu. Od dodatnih smart funkcija tu su naravno notifikacije iz aplikacija sa mobilnog telefona, kao i prikaz poruka u punoj sadržini, bez mogućnosti odgovaranja, kao i bez mogućnosti javljanja na pozive – možete samo videti ko vas zove ili odbiti poziv.

   Redmi Watch 2 Lite – Praćenje zdravlja i aktivnosti

   Što se praćenja zdravlja i aktivnosti tiče, pored optičkih senzora za merenje pulsa, stresa i praćenje sna, sat je opremljen i akcelerometrom, žiroskopom, magnetometrom, kao i GPS-om sa podrškom za 4 satelitska sistema. Iako bismo od ovako povoljnog pametnog sata očekivali relativno loše performanse kada su senzori u pitanju, jer je to često slučaj i sa znatno skupljim modelima, možemo reći da je preciznost merenja zapravo sasvim pristojna, pogotovo za ovu cenovnu klasu, pa će onima koji žele sat baš u svrhu merenja i praćenja aktivnosti, ovo biti jedan od boljih izbora za ovaj novac.

   Merenje pulsa je sasvim korektno, pogotovo ako sat nosite malo višlje i čvršće na ruci, a solidno je i praćenje sna, koje vam daje informacije o lakom, dubokom snu i REM fazi. Podržano je praćenje priličnog broja aktivnosti, preko 100 različitih, uključujući i plivanje, pošto je sat i 5ATM vodootporan, a podržana je i sinhronizacija sa Stravom, ne direktno, već putem Xiaomi Wear aplikacije koja ujedno i služi za sinhronizaciju i sva podešavanja sata. Zanimljivo je da je podržana razmena podataka i sa Apple Health-om, mada nismo sigurni koliko korisnika iPhone-a će se odlučiti za kombinaciju sa Lite verzijom sata.

   Redmi Smart Band Pro – Dizajn

   Drugi uređaj na testu, Redmi SMART Band Pro je jedna malo ozbiljnija pametna narukvica, koja se u mnogim stvarima zapravo i ne razlikuje toliko od Watch 2 Lite, ima čak i nekih prednosti u odnosu na njega, a možete je pronaći za oko 5490 dinara na domaćem tržištu, t.j. oko 46€.

   Ovo praktično deluje kao neka veća verzija Xiaomi-evog Smart Band 5 ili 6 koji je vrlo popularan, pa verujemo i poznat jednom delu naših gledalaca. Najveća razlika je što u odnosu na te modele, Band Pro malo više podseća na pametni sat, usled oko 6mm veće širine, ali i 5mm manje dužine, tačnije 42 x 24.5mm.

   Izrada uređaja je slična kao i kod Redmi Watch 2 Lite, osim što Xiaomi ovde navodi da je kućište od najlona ojačanog staklenim vlaknima. Narukvica je izmenjiva i specifična za ovaj model, a napravljena je takođe od nešto čvršćeg silikona, naravno uža kao i sam uređaj, a drugačija je i kopča, koja nije kao ona kod klasičnih satova kakvu smo videli i na Watch 2 Lite, već se provuče kroz rupu, pa kopča spolja, kao i na Xiaomi Band modelima.

   Redmi Smart Band Pro – Ekran i interfejs

   Ekran je dijagonale od 1.47” i zanimljivo AMOLED tipa umesto IPS-a, a sa 194×368 piksela, rezolucija ekrana, odnosno gustina piksela je negde između Band 5 i 6. Kvalitet prikaza je korektan, zapravo verovatno bolji od dizajna samog interfejsa, uz solidnu svetlinu od 450 nita koja omogućuje i pristojnu vidljivost pri jakim dnevnim svetlom.

   Za razliku od Redmi Watch 2 Lite, SMART Band Pro podržava i automatsku regulaciju osvetljenja, kao i Always On prikaz, a izričito se navodi i da je preko ekrana 2.5D kaljeno staklo, pa uz AMOLED, eto još razloga da možda odaberete Pro pametnu narukvicu umesto Lite sata. Skinovi su naravno prilagođeni ovom modelu i nema ih baš onoliko kao kod Watch 2 Lite, otprilike upola manje, ali se da pronaći nešto po svačijem ukusu, iako dizajn nije baš vrhunski.

   Rekli smo već da je podržan Always On prikaz, ali se on svodi na jedan digitalni skin koji nije moguće menjati. Moguće je doduše postaviti da se Always On koristi samo u određeno vreme tokom dana po rasporedu koji odaberete kako biste dodatno uštedeli na bateriji.

   Što se interfejsa tiče, on je vrlo sličan onom koji smo videli i kod sata, sa malim prilagođenjem formatu ekrana, ali i činjenici da nema fizičkog tastera, pa se sve obavlja dodirom ekrana. Tako se i ovde povlačenjem odozgo dobijaju notifikacije, ali povlačenje odozdo poziva listu aplikacija, dok je brzi meni izmešten među widgete koji se skroluju levo i desno. Brzina interfejsa je doduše bolja nego na Watch 2 Lite, pa je i kretanje kroz menije i skrolovanje aplikacija dosta brže.

   Redmi Smart Band Pro – Aplikacije, aktivnosti, baterija

   Selekcija aplikacija je skoro identična, sa izuzetkom kompasa koji je izostao kao i sam geomagnetni senzor. Od nedostajućih stvari najbitnija je verovatno GPS, pa su tu samo akcelerometar i žiroskop, uz identičan sistem optičkih senzora kao i na Watch 2 Lite modelu koji obezbeđuju praćenje pulsa, stresa, sna i zasićenja kiseonika u krvi.

   I Smart Band Pro je 5ATM vodootporan i podržava praktično identične mogućnosti praćenja aktivnosti, kao i sinhronizaciju podataka sa Stravom i Apple Health-om.
   Što se trajanja baterije tiče, Smart Band Pro je deklarisan na do 14 dana korišćenja, a Redmi Watch 2 Lite na do 10 dana sa jednim punjenjem.

   Realno, ako koristite notifikacije i uključite sva podržana praćenja zdravstvenih parametara, sat izdrži oko 5 dana normalnog korišćenja, dok narukvica može i do 10 dana sa isključenim Always On prikazom, ili oko 4 dana sa njim. Oba uređaja se pune putem USB kabla sa konektorom sa dva pina na drugom kraju koji se magnetom sam privlači u odgovarajuću poziciju.

   Utisci

   Sve u svemu, Xiaomi Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro su relativno povoljni pametni uređaji, svaki sa svojim prednostima i manama, koji za novac koji koštaju, rekli smo oko 76€ za sat i 46€ za narukvicu pružaju dosta dobru vrednost, sve esencijalne pametne funkcije i vrlo pristojnu preciznost merenja za ovu klasu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra