Xiaomi Smart Band 7 test - Vredna unapređenja

Xiaomi Smart Band 7 test - Vredna unapređenja

Xiaomi Smart Band 7 donosi vredna unapređenja koja ga čine izuzetno praktičnim nosivim uređajem
Pogledajte zašto je to tako u našem testu.

  Sadržaj

   Xiaomi Smart Band 7 je najnoviji model u Smart Band seriji pametnih narukvica kompanije Xiaomi koja je već generacijama izuzetno popularna među korisnicima. Sedma generacija donosi čini se veće promene u odnosu na svog prethodnika nego što je to ranije bio slučaj. U pitanju su vredna unapređenja koja Xiaomi Smart Band 7 čine izuzetno praktičnim nosivim uređajem, ali i vrednim upgrade-om za postojeće korisnike.
   Pogledajmo zašto je to tako.

   Xiaomi Smart Band 7 test – Vredna unapređenja

   Pozitivne ocene

   • Veliki ekran za ovaj tip uređaja
   • Vrlo dobar senzor pulsa
   • Praktičnost za notifikacije i poruke

   Negativne ocene

   • Mi Fitness aplikacija bi mogla biti bogatija informacijama
   • Nedostatak senzora za automatsku regulaciju svetline ekrana

   Vrlo sposobna pametna narukvica koja može biti odlična alternativa za one koji žele funkcije pametnog sata, ali po nižoj ceni.

   Pametne narukvice su kategorija uređaja koja čini se ne privlači toliko pažnje kao pametni satovi, ne toliko zbog razlike u mogućnostima koliko zbog formata i izgleda, ali je Xiaomi Band serija definitivno izuzetak i veoma popularna među mnogim korisnicima. Čak sam i ja nakon svih testiranih i satova u mom vlasništvu na kraju jedan dug period koristio upravo Mi Band 6 koji me je vrlo dobro služio za svakodnevne stvari, notifikacije i praćenje pulsa tokom treninga i sa kojim sam bio veoma zadovoljan.

   Za relativno malo novca, Mi Band narukvice pružaju zaista puno toga, pa i ne čudi što privlače puno pažnje korisnika, jer je to ipak da tako kažemo pristupačna ulaznica u svet pametnih i fitnes nosivih uređaja. Nakon Band 5 i Band 6 koji su se mogli videti na mnogim rukama, red je došao i na Xiaomi Smart Band 7 koji nam je ovih dana stigao na test u redakciju, a koji donosi malo krupnije izmene u odnosu na svoje prethodnike – sličan koncept, ali opet dovoljno razlika da potencijalno zainteresuje i vlasnike prethodnih verzija za upgrade. Pa hajde da vidimo šta je to novo i drugačije i šta sve nudi Xiaomi Smart Band 7 za oko 7000 dinara, t.j. 59€.

   Xiaomi Smart Band 7 – Dizajn

   Ono što je i dalje isto kao i ranije je generalni dizajn, za koji verovatno važi deviza “ne menjaj ono što funkcioniše”. Narukvica je od termoplastik poliuretana, t.j. TPU i praktično obavija sam uređaj u obliku pilule sa svih strana vrlo čvrsto, tako da deluje da je sve napravljeno iz jednog dela. Što se udobnosti tiče, ona je sasvim korektna iako materijal narukvice nije baš naročito mekan.

   Doduše, imamo jednu zamerku po pitanju narukvice koju ovaj model deli sa svojim prethodnicima, a odnosi se na mehanizam kopče. Narukvica se pri stavljanju na ruku provuče kroz obruč na suprotnoj strani i nitna ubaci u odgovarajuću rupu, što je jednostavno i efektno rešenje, ali će vam se povremeno dešavati da slučajno zakačite ruku na nešto i oslobodite kopču kojoj baš ne treba puno da bi se otkačila.

   Ovako teoretski možete i izgubiti narukvicu, pa treba obratiti pažnju. Kao i obično, narukvice su lako izmenjive i dostupne u bezbroj boja i dezena, kako zvanične Xiaomi, tako i zamenske, pa korisnici zaista imaju puno opcija po pitanju izgleda.

   Ono gde Xiaomi Smart Band 7 donosi prvu primetnu razliku je veličina samog uređaja, odnosno ekrana. Površina ekrana je povećana za 25% u odnosu na Band 6, što će korisnicima prethodnog modela odmah biti uočljivo. Iako veće uvek deluje kao dobra stvar, čisto sa strane ležanja uređaja na ruci to u ovom slučaju baš i nije obavezno tako.

   Naime, Band 5 i 6 su zbog svoje relativno uske širine bili izuzetno zgodni za svakodnevno nošenje, rekao bih znatno zgodniji od većine pametnih satova i pritom vrlo uspešno ostajali u poziciji na ruci u koju ih postavite. Band 7 zbog nešto veće širine ima malo veću tendenciju da malo šeta tokom trčanja, pogotovo ako se dobro oznojite. Srećom to ne utiče na preciznost merenja zahvaljujući novom sistemu senzora koji se nalaze sa donje strane, a o kojima ćemo detaljnije malo kasnije.

   Ekran, skinovi, interfejs

   Veći ekran naravno ima i svojih prednosti, pa je Band 7 sada solidno pregledniji i po površini počinje da podseća na pametne satove, samo u izduženijem formatu. Ekran je naravno AMOLED tipa, dijagonale od 1.62” i rezolucije od 192 x 490 piksela, dakle preko 27% više piksela u odnosu na Band 6, pa je prostora na ekranu prilično za razne korisne informacije.

   Uz to, u odnosu na prethodni model je podignuto i maksimalno osvetljenje ekrana sa 450 na 500 nita – ne velika razlika, ali pomaže da se dobije korektna vidljivost napolju i na suncu. Mala zamerka je što nema senzora osvetljenja za automatsku regulaciju, koji bi baš dobro došao, pa je svetlinu potrebno podesiti ručno kada krenete na trčanje npr. tim pre što je na podrazumevanih 50% nedovoljna za korišćenje van zatvorenog prostora.

   Što se kvaliteta prikaza tiče, on je veoma dobar, sa odličnom oštrinom i živim bojama, a Xiaomi je i skinove prilagodio novom formatu ekrana, pa neki od njih nude daleko više informacija na ekranu nego što smo do sada viđali na pametnim narukvicama. Samim tim, neki od skinova, pogotovo mehanički imaju netipično kompleksan dizajn za ovaj tip uređaja, vrlo nalik onome što viđamo na pametnim satovima.

   Što se selekcije tiče, u aplikaciji je korisnicima dostupno oko stotinak različitih i raznolikih i možemo reći da su i kvalitetom na vrlo dobrom nivou, sa nekim vrlo interesantnim rešenjima – neko se očigledno potrudio i bio kreativan. Još jedan zanimljiv detalj je i da svaki od skinova ima i svoju Always On verziju, jer Xiaomi Smart Band 7 podržava i Always On mod, odnosno opciju da konstantno prikazuje skin na ekranu, istina u nešto pojednostavljenoj crno-beloj verziji – nešto što retko viđamo na pametnim narukvicama, pa čak ne i na svim pametnim satovima.

   Always On je moguće uključiti po želji, stalno ili samo u određenom vremenskom periodu, kao i u Smart modu koji sam određuje kada je aktivan. Interfejs je standardan, sve se obavlja na dodir, pa povlačenje na dole daje pristup aplikacijama i aktivnostima, dok levo i desno cirkulišete između widgeta koje je moguće odabrati po želji u aplikaciji, što pozdravljamo jer omogućuje da svaki korisnik brzo dođe do informacija koje mu trebaju.

   Pametne funkcije i praćenje zdravlja

   Što se pametnih funkcija tiče, jedna od stvari za koje su pametne narukvice najkorisnije u svakodnevnoj upotrebi su notifikacije, koje su na ovom modelu odrađene izuzetno dobro, rekli bismo čak da je u pitanju jedna od boljih implementacija koje smo videli na nosivim uređajima. Naime obaveštenja iz raznih aplikacija koje odaberete, kao i poruke će vam biti dostupne povlačenjem prsta sa vrha ekrana ka dole i za svaku od njih je dostupna ikonica aplikacije iz koje potiče, naslov ili pošiljalac, kao i kratak pregled poruke.

   Ono što je sjajno je što nema agregacije poruka, već dodirom svake poruke možete dobiti njen pun sadržaj, pa samim tim i praktično izbeći bespotrebno hvatanje za telefon, izuzev ako ne želite da odgovorite na nju. Tu su i obaveštenja o pozivima, uz mogućnost odbijanja poziva sa narukvice, naravno bez mogućnosti javljanja i razgovora bez telefona.

   Na raspolaganju su vam i predefinisane aplikacije koje dolaze sa uređajem, a koje se pored raznih fitnes i zdravstvenih opcija, o kojima ćemo uskoro, svode na alarm, štopericu i tajmer, kontrolu muzike na telefonu, pregled vremenske prognoze, baterijsku lampu u vidu belog ekrana, podsetnik i opciju za pronalaženje telefona.

   Drugi razlog zbog koga se mnogi odlučuju za nabavku pametne narukvice je praćenje zdravlja i aktivnosti i dobra vest je da su i u tom segmentu načinjena neka bitna poboljšanja. Najpre zbog novog optičkog senzora pulsa koji je znatno bolji od onog na Band 6 i koji je tokom testiranja koje smo radili paralelno sa novim Garmin Forerunner 255 na drugoj ruci uglavnom držao u jedan ili dva otkucaja sa tim satom tokom raznih aktivnosti, trčanja u konstantnom tempu ili sa sprint intervalima, što je svakako vrlo pohvalno.

   Pored pulsa, Smart Band 7 je u stanju da meri i zasićenje kiseonika u krvi t.j. SpO2 i nivo stresa, da procenjuje broj potrošenih kalorija tokom aktivnosti i prati korake i faze sna. Što se praćenja sna tiče, iako na prvi pogled deluje da ono nije onako kompleksno kao na ranijim modelima, razlika je samo u prezentovanju informacija, pošto su u aplikaciji i dalje dostupne detaljne informacije o dubokom, lakom snu i REM fazi.

   Preciznost naravno nije baš sjajna, ali za referencu u odnosu na vaše normalno stanje je ok. Moguće je i praćenje disanja tokom sna, ali je to potrebno naknadno uključiti u opcijama, pa preporučujemo da ih odmah potražite nakon aktivacije sata i vidite šta vam je potrebno od tih dodatnih stavki i šta želite da bude aktivno stalno. Dostupna su i razna obaveštenja npr. ukoliko stres ili zasićenje kiseonika pređu određenu granicu, kao i podsetnici da ustanete, prošetate i sl.

   Xiaomi Smart Band 7 – Praćenje treninga

   Što se fitness mogućnosti tiče, Xiaomi Smart Band 7 podržava preko 100 različitih aktivnosti, a neke od njih poput trčanja napolju ili na traci, hodanja, veslanja na mašini ili eliptičnog trenažera je u stanju i da prepoznaje automatski. Interesantno je da nema vođenih treninga za početnike, mada se u naprednim opcijama trčanja nalazi dosta stvari, od metronoma, mogućnosti zadavanja tempa, intervala i sl. – prilično bogato za jednu narukvicu.

   Za analizu aktivnosti se pored pomenutog senzora pulsa koriste i akcelerometar i žiroskop, a kako nema GPS prijemnika, ako želite informacije o lokaciji i tačno pređenom putu, biće neophodno da sa sobom tokom aktivnosti nosite i telefon, što će verovatno i biti slučaj ukoliko želite da slušate muziku, jer sat nema tu mogućnost iako može služiti kao daljinac za promenu pesme.

   Iako smo u par navrata tokom trčanja poneli telefon zbog GPS informacija, zanimljivo je da nam aplikacija nije dala procenu Vo2 Max parametra koji bi trebao biti podržan pa je možda neophodno provesti određeno vreme u maksimalnoj zoni pulsa kako bi se dobila procena. Ono što definitivno radi je praćenje kumulativnog opterećenja tela, a u tu svrhu su tu dve stvari.

   Prva je EPOC skor koji pokazuje koliko ste opterećeni tokom prethodnih 7 dana i da li treba da pojačate ili smanjite intenzitet, a druga je PAI skor koji vam za svaku aktivnost dodeljuje određeni broj poena sa ciljem da ih skupite makar 100 kako biste formu poboljšavali. Ovaj skor se automatski prilagođava kako napredujete, pa je jednostavan način da vidite koliko efektno trenirate bez potrebe da ulazite u detalje i razumete brojne parametre – formula samog skora se brine o tome.

   Xiaomi je ovog puta dodao Mi Fitness aplikaciji dodao i društveni aspekt, pa je u njoj moguće dodati svoje prijatelje koji takođe koriste Mi Fitness i takmičiti se sa njima. U istu svrhu je tu i integracija, odnosno deljenje podataka sa popularnom Stravom, pa Smart Band 7 možete koristiti da hranite Stravu podacima i uz pretplatu na toj platformi potencijalno dobijete i napredniju analizu podataka u odnosu na ono što nudi Mi Fitness.

   Zanimljiva opcija, jer iako će mnogima biti dovoljno ono što Xiaomi nudi sam po sebi, dobro je da napredniji korisnici imaju mogućnost da dobiju naprednije statistike bez potrebe za drugim uređajem. Takođe, omogućeno je i deljenje informacija o pulsu putem Bluetooth-a, npr. za kompatibilne sprave u teretani.

   Xiaomi Smart Band 7 – Baterija

   Što se trajanja baterije tiče, izmerili smo oko 6 dana korišćenja sa redovnim treninzima, ali bez konstantnog SpO2 praćenja. Ako se odlučite da pouključujete apsolutno sve opcije koje Smart Band 7 nudi uključujući i sve senzore i Always On ekran, baterija će izdržati oko 3 dana, što je možda i iznenađujuće dobro u odnosu na normalan režim.

   Utisci i cena

   Sve u svemu, utisak je da je Xiaomi ovim modelom napravio prava unapređenja kako u hardveru, tako i u softveru, koja će Smart Band 7 učiniti još praktičnijim i upotrebljivijim u odnosu na već dobre prethodnike. Veći i bolji ekran sa više informacija, vrlo dobar senzor pulsa, čak odličan za jednu narukvicu koji nas je prijatno iznenadio i poboljšanja u sistemu notifikacija su nešto što se meni kao korisniku Band 6 jako dopalo, verovatno toliko da postoji realan razlog za upgrade, pogotovo za aktivnije korisnike.

   Cena jeste nešto viša u odnosu na Band 6, on je oko 6.000 dinara, a Band 7 oko 7.000, ali je za tih oko 59€ ovo i dalje veoma dobra opcija za one koji žele praktičan pametni nosivi uređaj.

   Prostora za poboljšanje ima, ali najpre po pitanju Mi Fitness aplikacije, pa verujemo da će sve ovo postajati još bolje kako budu izlazile nove verzije, uostalom Xiaomi je tu malo lutao, koristio Zepp platformu Amazfita, pa sada ima razloga da se posveti sopstvenoj aplikaciji i unapredi je maksimalno.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi