Canon EOS R100 test – Moj prvi aparat

Canon EOS R100 test – Moj prvi aparat

Canon EOS R100 je novi pristupačni kompaktni mirorrless aparat, koji je na test stigao sa RF-S 18-45 mm IS STM i RF-S 55-210 mm IS STM objektivima

  Sadržaj
   Canon EOS R100 test – Moj prvi aparat

   Pozitivne ocene

   • Kompaktno telo
   • Brzo fokusiranje i praćenje lica/oka
   • Odličan kvalitet fotografija
   • Odličan OLED ekran na okularu
   • Odličan za početnike

   Negativne ocene

   • Nema ekran osetljiv na dodir
   • Nema DP AF u 4K
   • ISO ide do 12.800
   • Nema sekundarni točkić za promenu parametara

   Ako volite da slikate telefonom, a želite malo više da naučite o fotografiji, R100 deluje kao saputnik koji se lako može smestiti u manju torbu i ponuditi vam priliku da pravite bolje fotografije nego što to možete pametnim telefonom.

   Sa moćnim telefonima opremljenim moćnim kamerama u džepu, malo ko od nas, ko se ne bavi profesionalnom fotografijom razmišlja o digitalnim fotoaparatima. Njihov kvalitet niko ne spori, ali telefon vam je uvek u džepu, a aparat, koliko god da je mali – nije.

   Sa druge strane, kamere telefona su napravljene za jednostavno fotografisanje. Uperite gde hoćete da slikate i pritisnete dugme na ekranu, a neki mali ljudi unutra podese sve parametre za vas. Pravi aparati od vas ipak zahtevaju malo znanja i truda, kako bi konačne fotografije, ili efekti sa njima ispali bolji. Automatika na telefonima je dobra za neke stvari, ali aparati nude veću fleksibilnost, omogućavajući vam da slikate sve: od stvari u pokretu, preko stvari koje su ekstremno blizu ili daleko, do predivnih zalazaka Sunca, ili pravih, ne veštački nalepljenih slika Meseca, koje možete prilagoditi onome što želite, a ne onome što je telefon procenio da treba da se vidi na njima.

   Mi volimo da kažemo da je digitalni fotoaparat ipak korak više od pametnog telefona, koliko god on skup bio, jer vam omogućava da naučite mnogo o fotografiji. Telefon radi upravo suprotno, oduzima vam moć da upravljate onim što slikate, zarad često nerealne HDR fotografije koju ćete okačiti na Instagram uz hešteg #nofilter.

   Fotografija se uči na aparatu

   Od kadriranja, preko igre svetlom, do otvora blende, brzine okidača, ISO vrednosti i kompenzacije ekspozicije. Kada to savladate vaše fotografije nikada više neće biti iste. Čak ni one koje pravite telefonom.

   Upravo jedan od modela koji predstavlja ne toliko skupu ulaznicu u svet fotografije je nedavno predstavljeni kompaktni Canon EOS R100. Mi smo na test dobili kit verziju sa dva objektiva: 18-45 mm IS STM i 55-210 mm IS STM. Ovaj model koristi kompaktno telo sa 24,1 MP kropovanim APSC senzorom iz EOS 250D modela, koje je obogaćeno velikim brojem polu-automatskih režima fotografisanja i 4K video snimcima, doduše u 24 fps.

   Jedna od najvećih prednosti ovog, jeftinog modela, po Canon standardima, je njegovo kompaktno telo sa samo 356 grama sa baterijom. Ako mene pitate, ovo telo je na granici ergonomije i kompaktnosti. Da je malo manje, to bi značajno uticalo na ergonomiju, a samim tim i iskustvo prilikom slikanja. Ipak, dimenzije omogućavaju da ga udobno i čvrsto držite u ruci, kako ste to navikli od jednog Canon aparata, mnogo udobnije nego sa bilo kojim telefonom.

   Ergonomija Canon EOS R100 na nivou

   Sa gornje strane kućišta nalazi se točkić sa režimima rada i prekidačem za uključivanje i isključivanje. Tu je i malo crveno dugme za video snimke, točkić za promenu parametara rada za kažiprst, kao i okidač. Sa zadnje strane je četvorosmerna kontrola za navigacioni meni, pozicioniranje AF oblasti, ili direktno menjanje ISO parametara, režima okidanja, kompenzacije ekspozicije i blica.

   Ako ste navikli na malo skuplje modele, može vam zafaliti taster za zaključavanje autofokusa i sekundarni točkić za selekciju parametara u manuelnim režimima. Podrazumevano točkić gore menja brzinu okidača, ali se pritiskom na gore na četvorosmernom tasteru prebacujete na otvor blende objektiva u odgovarajućem režimu. Iako smo palcem često tražili drugi točkić, kada se malo naviknete, ova ergonomija je prilično dobra i do prečica se dolazi lako bez gledanja.

   Odličan okular i ekran koji nije osetljiv na dodir

   Okular je digitalni, kao i kod svih aparata bez ogledala i ima odlični OLED ekran sa 2,3 miliona piksela sa osvežavanjem do 60 fps i 0,95x uvećanjem. Ako ste navikli na telefone, možete koristiti i fiksni ekran sa zadnje strane koji meri 3 inča po dijagonali i ima malo više od milion piksela na raspolaganju. Nažalost, ekran nije osetljiv na dodir, pa se sve komande obavljaju preko tastera pored, što je možda i najveća zamerka ovom modelu. Naime, u svetu u kojem telefoni sa velikim ekranima osetljivim na dodir koštaju ispod 150 evra, postavlja se pitanje koliko je zaista Canon ovde uštedeo, nauštrb udobnosti korišćenja.

   Primera radi, nama je ekran osetljiv na dodir najviše falio prilikom određivanja fokusa, ali i prilikom pregleda slika i zumiranja određenih delova. Prosto ćete gubiti više vremena na neke stvari na koje ste već intuitivno navikli da radite.

   Portovi i konektori

   Na jednom boku se nalaze USB-C i micro HDMI portovi iza gumirane zaštite, dok su na drugom konektor mikrofona i 3,5 mm džek za daljinsku kontrolu. Ispod slotova na desnoj strani je mesto za UHS-I SD karticu i LP-E17 bateriju, koja se može dopunjavati i preko USB-C konektora i preko eksternog punjača koji stiže u paketu.

   Gore je blic koji se ručno podiže i spušta, a port ima centralni konektor koji omogućava povezivanje većine dostupnih bliceva. Komunikacija je moguća i preko bežičnih Wi-Fi i Bluetooth veza, a prebacivanje je mnogo lakše direktno na telefon ako koristite Canon Camera Connect aplikaciju.

   RF i RF-S kompatibilni objektivi

   Canon EOS R100 koristi RF mount, što znači da je kompatibilan sa Canon RF i RF-S objektivima, a zbog APS-C senzora, vidno polje objektiva je smanjeno za 1,6x. U paketu koji smo mi dobili na test dolaze dva IS STM objektiva: 18-45 mm f/4.5-6.3 i zum verzija 55-210 mm sa f/5-7.1.

   Oba su lagana plastična višenamenska objektiva. 18-45 mm je default objektiv, lagan i kompaktan sa stabilizacijom u 4 koraka koji se sklapa uvlačenjem dela objektiva kada se ne koristi i obezbeđuje raspon od 29-72 mm na 35 mm ekvivalentu.

   Telefoto 55-200 mm IS STM: za putovanja sport i ljubimce

   Sa druge strane, 55-200 mm je telefoto objektiv koji Canon opisuje kao višenamensko rešenje za putovanja, sport, porodice i ljubimce. On ima 88-336 mm ekvivalentni zum i stabilizaciju u četiri i po koraka. Sa svojih 270 grama ne dodaje previše težine na aparat koji je i sa njim znatno lakši od tela većine DSLR aparata, što znači da nije nezgodan za nošenje.

   Osnovni 18-55 mm objektiv je dobro rešenje za početnike, jer pokriva fin raspon zuma i lepo se sklapa kada se ne koristi. Telefoto objektiv koji nosite u torbi povećava nivo zuma i daje dodatnu fleksibilnost za stvari koje se ne odigravaju uvek pred nosom. To znači da ukoliko možete to sebi da priuštite, ovaj kit paket sa dva objektiva deluje kao logičan izbor za početnike koji žele malo više od svojih aparata.

   Bez ugrađene stabilizacije senzora

   Napomenuli smo da su oba objektiva IS tipa, odnosno da imaju svoju stabilizaciju, što je logično jer R100 nema IBIS, odnosno stabilizaciju senzora koja je rezervisana za skuplje modele iz R6 ili R7 serije.

   Ako se sećate naših testova iPhone telefona nove generacije, pominjali smo da njihove primarne kamere koriste takozvanu sensor-shift stabilizaciju, što je ekvivalent IBIS sistemu koji vibracije neutrališe mikro pomeranjem senzora nekoliko hiljada puta u sekundi. U našem slučaju, R100 se oslanja na stabilizaciju unutar objektiva za fotografije, a ako pravite video snimke, tu je i digitalna stabilizacija uz mali krop kadra.

   Video snimci

   Kada smo kod video snimaka, Canon EOS R100 omogućava 4K u 24 fps, 1080p u 25 i 50 fps. U 4k krop je ozbiljnih 1,55x i koristi se kontrastni autofokus koji je dobar, ali nije toliko brz kao Dual Pixel, pa ne preporučujemo snimanje u 4k van situacija u kojima nećete često menjati fokus. Sa druge strane, 1080p je takozvani sweetspot za ovu kameru, što je paradoksalno, jer telefoni klase 200 evra bez problema snimaju video u 4K rezoluciji. Uglavnom, 1080p video snimci u 25 ili 50 fps nemaju krop kadra, a promena fokusiranja je osetno brža sa Dual Focus AF sistemom, bilo da pratite lice subjekta ili nešto drugo.

   Još jedna dostupna opcija je takozvani High Frame Rate režim, koji snima u 120 fps, ali u 720p rezoluciji.

   Režimi rada

   Ono u čemu je Canon EOS R100 mnogo bolji su fotografije. Točkić nudi 9 režima rada. Manuelni, Av za kontrolu blende, Tv za kontrolu brzine okidača, program režim i video. Ako želite polu-automatski režim, tu je Scene Intelligent Auto koji prepoznaje šta snimate, ali i nudi razne dodatne opcije, pa tako možete da kontrolišete zamućenje pozadine, svetlinu, kontrast, saturaciju, boje, ili da iskoristite jedan od pet predefinisanih monohromatskih filtera za malo drugačiju percepciju onoga ispred kamere.

   Hybrid Auto snima kratke video klipove od kojih se pravi kompilacija onoga što ste uradili u toku dana. Special Scene, poznatiji kao SCN režim ima predefinisane režime za različite scene i automatski prilagođava parametre prema njima. Ovo znači da imate već podešene parametre za portrete, pejzaže, sport, makro, hranu, ali i stvari poput noćnih portreta, HDR i slično.

   Za kreativce

   Ako ustanete na kreativnu nogu, tu je Creative Filters režim koji nudi različite opcije poput zrnastih crno-belih snimaka, mekanog fokusa, fish-eye, akvarel, tilt-shift efekata i gomile HDR opcija.

   Što se opcija čuvanja fotografija tiče, imate veliki izbor JPEG kvaliteta kao i običan i kompresovani sirovi (RAW) format, i sve to u četiri odnosa stranica: 3:2, 4:3, 16:9 i 1:1.

   Kada sve to odaberete i podesite vraćate se na senzor, koji možda nije najnoviji i najmoderniji iz Canon ponude, ali nudi odličan Dual Pixel autofokus kao kod EOS 5D Mark IV, koji pokriva 88% kadra, a možete birati spot autofokus, jednu tačku, zonu, ili detekciju lica/očiju. Sa oba isporučena objektiva, fokusiranje je prilično brzo na automatici, a ako sočivo na podržava autofokusiranje, ručni fokus morate odabrati iz menija.

   Prijatno nas je iznenadio i burst režim sa 6-7 fotografija sa kontinualnim autofokusom. APS-C senzor i DIGIC procesor su odličan par koji pravi klasične Canon fotografije – vrlo detaljne, sa odličnom reprodukcijom boja i dobrim dinamičkim rasponom, gotovo bez potrebe za RAW, sem ako baš insistirate na dodatnoj obradi. U suštini, znatno bolje od onoga što možete da dobijete sa pametnim telefonom, koji je ovom telefonu i glavni konkurent. Naravno, sa objektivima iz paketa ne treba da očekujete spektakularno dobre noćne fotografije, zbog manjeg otvora blende i nedostatka stabilizacije, ali uz stativ ili mirnu ruku ni ovde nećete imati problem.

   Jedino realno ograničenje senzora je osetljivost detekcije svetla koja udara u plafon sa ISO 12.800, što znači da ćete šum viđati već na nižim vrednostima u slabim svetlosnim uslovima, posebno ako pokušavate da izvučete više svetla sa višim ISO vrednostima.

   Sem toga, kvalitetom fotografija smo zadovoljni, i to je onaj momenat koji nemate sa pametnim telefonom – brzu manuelnu kontrolu nad parametrima, zum, veću fleksibilnost i realno bolji kvalitet sa više detalja, bez potrebe za spajanjem piksela i veštačkom inteligencijom.

   Odličan za početnike i napredne korisnike

   Nama su tokom korišćenja zasmetale dimenzije aparata, koji je jednostavno premali za velike šake. Možda je to i do navike korišćenja većih, robusnijih aparata, ali R100 ponekad deluje kao igračka. Sa druge strane, njegove performanse nikako nisu za potcenjivanje. Fotografije su odlične, bilo da ih koristi iskusan ili neiskusan fotograf. Tu je i veliki broj filtera koji, kada se malo naviknete omogućava da se igrate i dodate malo kreativnosti direktno pri slikanju.

   Ekran okulara je izuzetan i mirorrless modeli su definitivno stigli DSLR aparate i na ovom polju, bez pravih zamerki na kvalitet prilikom kadriranja. Realne zamerke su osrednji video, pre svega zbog nemogućnosti korišćenja odličnog brzog sistema fokusiranja u 4K, kao i nedostatak ekrana osetljivog na dodira, što je verovatno ograničenje koje je Canon namerno uveo da bi razdvojio klase uređaja.

   Pitanje na koje se danas vraćamo je da li ima smisla kupiti digitalni aparat pored telefona koji su svakim danom po kvalitetu slika i video snimaka sve bliži profesionalnoj opremi. Sa cenom od 96 hiljada za kit sa 18-45 mm IS STM i 130 hiljada dinara za paket sa dva objektiva, Canon EOS R100 definitivno nije usputna kupovina i isto tako neće izvući uzdahe ozbiljnih fotografa, ali je odličan za početnike i one koji žele više od fotografisanja pametnim telefonom.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi