Cooler Master MM731 i MM730 - Gaming miševi sa i bez žice

Cooler Master MM731 i MM730 - Gaming miševi sa i bez žice

Cooler Master MM731 i MM730 gaming miševe donose neka interesantna rešenja koja mogu biti prednost svakom igraču. O čemu se radi pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Cooler Master MM731 i Cooler Master MM730 gaming miševe donose kombinaciju male težine, modernih senzora i mobilnosti sa ciljem podizanja performansi igrača na naredni nivo. Dobar miš je definitivno neophodan alat u arsenalu svakog ozbiljnog gamera, a Cooler Master MM730 i njegova bežična varijanta MM731 su upravo dizajnirani sa tom svrhom.

   Cooler Master MM731 i MM730 – Gaming miševi sa i bez žice

   Pozitivne ocene

   • Mala težina oba modela
   • Odlični senzori
   • Optički prekidači veće preciznosti i dugotrajnosti

   Negativne ocene

   • Levoruki korisnici neće imati isti doživljaj kao desnoruki

   Lagani i precizni, sa nekoliko pametnih rešenja koja ne viđamo često, ovi miševi su vrlo dobro osmišljeni za dobro gaming iskustvo

   Iako vam na našem sajtu redovno predstavljamo nove modele gaming monitora, prošlo je sada već prilično vremena od kada smo poslednji put testirali neki gaming miš. Ruku na srce, miševi i nisu kategorija uređaja u kojoj se baš često dešavaju neke tektonske promene, pa dobar deo modela ume da bude samo blago osvežavanje ponude i da donese neke blage varijacije na već viđeno.

   Od onoga što možemo nazvati revolucionarnim unapređenjima u ovom domenu, tu je najpre pojava modernih senzora bez akceleracije koji su odavno postali standard, kao i modernih wireless sistema komunikacije koji su bežičnim miševima omogućili brzinu veze koja se ne razlikuje od one sa kablom, pa samim tim i bolju mobilnost bez ometanja.

   No, u proteklih godinu dve, dešava se još jedan bitan trend koji na prvi pogled i ne deluje tako bitno, ali od koga u praksi zapravo ima realne koristi. U pitanju je tendencija smanjivanja težine miša, kako bi on pri brzim pokretima pružao što manje otpora i omogućio brže reakcije, ali i manje zamaranje šake pri dugom igranju.

   Pred nama su ovog puta dva modela kompanije Cooler Master koji prate ovaj trend i objedinjuju praktično sve najbitnije što je neophodno za takmičarski gaming i one koji žele najbolje performanse u ne obavezno najskupljoj izvedbi. MM730 i njegova bežična varijanta MM731 su miševi koji u relativno jednostavnom formatu donose maksimalnu mobilnost i performanse i koji su nam se, možemo odmah reći, dopali više nego što smo to očekivali. Pa hajde da vidimo šta to oni nude i kako rade.

   Cooler Master MM730 – Dizajn

   Krenućemo od MM730 modela koji je naizgled potpuno klasičan miš sa kablom i na prvi pogled ne ukazuje na to da je po bilo čemu poseban u odnosu na mnoge druge modele na tržištu. U pitanju je miš srednje veličine koji će odgovarati većini korisnika, makar onih desnorukih kojima je oblik ipak prilagođeniji, iako relativna simetrija omogućuje i korišćenje levom rukom.

   Naravno, desnorukim korisnicima će na raspolaganju biti blago udubljenje za palac sa leve, kao i isto tako blago proširenje sa desne strane za mali prst. Zakrivljenje gornje površine je vrlo dobro odmereno, ni previše ravno, niti sa prevelikim lukom, pa najizbočeniji deo miša baš lepo leži u sredini šake ukoliko koristite palm grip.

   Ono što ovaj model izdvaja u odnosu na mnoge na tržištu je ukupna težina od svega 48g, što miš čini vrlo lakim za pomeranje po podlozi. Poređenja radi, bazični i čak nešto manji Logitech G203 koji redovno koristim na poslu je težak 85g, pa je jasno koliko je Cooler Master uspeo da redukuje težinu ovog modela.

   Cooler Master je i pre ovoga imao lagane modele poput MM710, 711 i 720, ali je ovog puta umesto heksagonalnih rupica radi olakšanja miš potpuno zatvoren, zapravo sa izuzetkom donje strane koja jeste rupičasta, ali prekrivena nalepnicom, a gde je verovatno ostvarena i najveća ušteda u težini. Ovo je ujedno i jedini deo miša koji je da tako kažemo “mekan”, jer je ostatak kućišta miša potpuno čvrst i kvalitetan, bez krckanja ili uleganja i savijanja, pa je očigledno u pitanju neka moderna plastika koja i pored male mase pruža odličnu čvrstinu i stabilnost.

   Površina miša je relativno glatka, a za one koji preferiraju gumirane miševe, Cooler Master je u pakovanju obezbedio i skrojene dodatke koje je po potrebi moguće zalepiti na miša i koje će obezbediti manje klizanje ukoliko vam ruke postaju znojave tokom igranja. Lagano kućište ovog modela nije jedino unapređenje po pitanju mobilnosti, jer su tu i podloške i kabl koji zaokružuju ceo paket.

   Ultralagani kabl zapravo više podseća na neku pertlu nego kabl i izuzetno je mekan i savitljiv, pa čak i bez Mouse Bungee-a omogućuje praktično neometano kretanje po podlozi, nešto što je sigurno jedna od stvari koje često umeju da nerviraju gamere koji koriste miš sa kablom. Takođe, sa donje strane miša se nalaze četiri stopice od teflona čistine preko 95%, što obezbeđuje minimalan otpor pri klizanju po podlozi. Stopice su vrlo velike površine, što je iz mog iskustva daleko trajnije i pouzdanije rešenje.

   Tasteri i senzor

   Pomenuli smo već da je Cooler Master ovim modelima išao na jednostavnost, pa su pored levog i desnog klika i točkića tu još samo dva dodatna tastera sa leve strane, što u doba modela sa po desetak tastera može delovati baš spartanski. Kao neko ko je tokom godina koristio i Razer Nagu i Logitech G502, mogu reći da sam i sa njima u 99% slučajeva koristio samo ta dva bočna tastera, pa da ova bazična varijanta zapravo ima i najviše smisla za većinu korisnika.

   Sami tasteri takođe nisu baš obični, već se Cooler Master umesto klasičnih mehaničkih prekidača odlučio za optičke, koji nude nekoliko prednosti. Najpre, dugotrajnost, jer se kontakt ostvaruje putem prekidanja snopa svetla umesto mehaničkim dodirom, pa nema bojazni od toga da će miš nakon nekog vremena razviti dupli klik što sam do sada viđao na brojnim modelima posle par godina korišćenja.

   Druga prednost je odsustvo takozanog de-bounce delay-a, odnosno vremena potrebnog da se mehanički prekidač stabilizuje i ostvari kontakt nakon pritiska, pa optički prekidači nude i dosta brži i konzistentniji odziv – kako kažu iz Cooler Mastera, oko 3x brži. Što se točkića tiče, on je čista klasika, sa taktilnim korakom prilikom okretanja i ne baš idealnom ali sasvim solidnom preciznošću. Dakle, nije baš MX Master, ali je za da tako kažemo “običan” točkić više nego ok.

   Senzor koji koristi MM730 je potpisan od strane Pixart-a, a iako nije naveden tačan model senzora, najverovatnije je u pitanju PAW3370. Ovaj senzor dolazi sa rezolucijom od 19.000 DPI i brzinom praćenja od 400 inča u sekundi, a nudi veoma dobre performanse po svim relevantnim parametrima, kao i naravno potpuno odsustvo akceleracije. Zanimljivo je da je senzor izmešten malo ka gornjoj ivici miša, što može biti i prednost, pogotovo kod gamera koji koriste fingertip ili claw grip.

   Cooler Master MM731

   E sad, ako vam se sve ovo do sada dopalo, Cooler Master MM731, odnosno bežična varijanta MM730 na to dodaje još par vrlo korisnih stvari koje ga čine jednim od miševa koje bih za sebe kupio bez razmišljanja. U pitanju je vizuelno praktično identičan miš, istog oblika i dizajna, pri čemu je jedina vizuelna razlika sa gornje strane to što za razliku od MM730 točkić nije osvetljen, već samo Cooler Master logotip.

   Osvetljenje je naravno RGB i moguće ga je podešavati u Master Plus softveru, koji ujedno na oba modela dozvoljava i programiranje macro-a i funkcija tastera, podešavanje performansi, pravljenje profila i sl. Umesto fiksnog kabla na MM730, uz MM731 dolazi isti savitljivi kabl, ali odvojiv i sa USB Type-C konektorom, a koji može služiti kako za vezu sa računarom, tako i za punjenje integrisane baterije od 500mAh koja pruža i do 72 sata rada, zavisno od moda korišćenja.

   Umesto kabla ovaj model može koristiti i Bluetooth vezu, kao i Wireless putem USB adaptera koji se dobija uz miša, pri čemu je Wireless svakako najbolja opcija za gaming, dok Bluetooth koristi smanjen polling rate, ali nudi i bolje trajanje baterije i mogućnost povezivanja sa raznim uređajima. Putem prekidača na donjoj površini miša je moguće izabrati vrstu konekcije i prebacivati se između više uređaja, a na donjoj strani se nalaze i taster za uparivanje, taster za promenu DPI-a i mesto za čuvanje USB adaptera.

   MM731 naravno koristi identičan senzor kao i MM730, ali su u ovom slučaju potencijalne gaming performanse ipak nešto veće usled potpunog odsustva kabla i neometane glatkoće kretanja miša po podlozi. Usled prisustva punjive baterije, MM731 jeste nešto teži od MM730, 59g, ali opet bitno lakši od npr. 99g na Logitech G305 koji inače koristim za gaming. U ovom slučaju velike teflonske stopice, bežična veza i mala masa su zaista dobitna kombinacija, pa je osećaj pri igranju sjajan i miš praktično prestaje da bude prepreka pokretima koje ste zamislili.

   Cooler Master MM731 i MM730 – Utisci i cene

   Ukupno, oba modela ostavljaju odličan utisak kao miševi visokih performansi i jednostavnog dizajna bez nepotrebnih dodataka. Na mene je MM731 ostavio naročito dobar utisak, pa da u ovom trenutku biram bežični gaming miš, bez dileme bih izabrao njega, makar sa stanovišta udobnosti korišćenja i performansi.

   Faktor je naravno i cena, a ona je u ovom slučaju 11.199 dinara odnosno oko 95€ za Cooler Master MM730 sa kablom i 15.490 dinara, t.j. 131€ za bežičnu Cooler Master MM731 varijantu. U ovoj cenovnoj klasi je dostupno puno dobrih modela, ali Cooler Master svakako ima svojih aduta.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi