Mini mehanički duo - Redragon Noctis Pro i Phantom Pro test

Mini mehanički duo - Redragon Noctis Pro i Phantom Pro test

Redragon Noctis Pro i Phantom Pro su dva noviteta iz ove kompanije u domenu kompaktnih bežičnih tastatura. Šta imaju da ponude, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Mini mehanički duo – Redragon Noctis Pro i Phantom Pro test

   Pozitivne ocene

   • Interesantan dizajn oba modela
   • Odličan odnos cene i mogućnosti
   • Mogućnost rada sa 4 ili 5 uređaja istovremeno

   Negativne ocene

   • Softver za Phantom Pro nije dostupan na zvaničnom sajtu
   • Kvalitet prekidača nije baš na Cherry MX nivou

   Dve zanimljive kompaktne bežične tastature koje pružaju puno toga za vrlo razumnu cenu.

   Redragon je jedan od brendova koji je čini se vrlo brzo nakon dolaska na naše tržište uspeo da postigne zavidnu popularnost među korisnicima, najpre naravno među gaming populacijom. Razloga za ovo je više, od vrlo pristojnog dizajna do odličnog odnosa cene i onoga što se pruža korisnicima, zbog čega sam i sam često bio u prilici da pri kupovini za sebe odaberem upravo Redragon.

   Naročito kada su u pitanju tastature, dešavalo se da kada pogledam šta se nudi i šta želim od funkcija, karakteristika i mogućnosti, baš neki od Redragon modela bude upravo ono što tražim. Istina, od kada sam prešao na laptop, nisam imao baš previše kontakta sa Redragon periferijama, ali je kompanija u međuvremenu objavila i neke nove uređaje, među kojima su i dva koja vam predstavljamo danas.

   Redragon Phantom Pro i Noctis Pro tastature su čini se možda i najava nekog novog pravca ovog brenda, osnosno uređaji koji će izgledom biti zanimljivi ne samo gamerima već i svim ostalim korisnicima. Nije da to u određenoj meri nije važilo i za neke prethodne Redragon uređaje, ali ovde uočavamo nešto novo i drugačije, ne samo u odnosu na ovaj brend, što će verujemo biti zanimljivo jednoj široj grupi korisnika.

   U oba slučaja u pitanju su kompaktne prenosne bežične tastature sa mehaničkim prekidačima, ali sa nekim specifičnostima koje će ih preporučiti različitim korisnicima. Hajde da vidimo o čemu se radi i šta to imaju da ponude ove tastature.

   Redragon Phantom Pro – Dizajn

   Krenućemo od Phantom Pro modela koji nas je vizuelno malo podsetio na NuPhi Air koji smo vam predstavili početkom godine. Razlog je kombinacija crnih, belih i narandžastih kapica koja tastaturi daje vrlo karakterističan izgled, ali i olakšava snalaženje jer deli tastere u distinktne celine.

   Tako su funkcijski tasteri naizmenično crni i beli u grupama po 4, svi numerički i slovni tasteri beli, kontrolni i komandni crni, dok Esc i Space odskaču od svega sa narandžastom bojom. Ono što je posebno zanimljivo je da se u pakovanju dobija još jedan kompletan set kapica, ali u kontra nijansama, pa možete npr. imati potpuno crnu ili belu tastaturu, kao i napraviti bilo kakvu kombinaciju koja vama odgovara.

   Bela zapravo i nije bela, već takozvani “aged white”, odnosno bliže krem boji, pa tastatura ima taj vintage šmek koji je vrlo zanimljiv. Kao kontrast tome je tu i RGB led osvetljenje sa različitim efektima i podesivom brzinom i intenzitetom, pa je moguće dobiti vrlo neobičan spoj klasičnog i modernog. Podešavanje svetla je moguće na samoj tastaturi, a verovatno i u softveru koji doduše nismo uspeli da pronađemo za ovaj model na globalnom Redragon sajtu, iako je dostupan za većinu drugih modela koje smo imali prilike da probamo.

   Što se same tastature tiče, u pitanju je takozvani 75% format, bez numeričkog dela i sa Del, Home, PgUp, PgDn i direkcionim tasterima koji su raspoređeni duž desne ivice, kako bi minimalno uticali na veličinu, a pružili potpunu funkcionalnost za rad. Tasteri su u punoj veličini, pa korišćenje izuzev rasporeda ne zahteva neko posebno navikavanje.

   Pored glavnih funkcija, neki od tastera imaju i dodatne putem Fn tastera, bilo za dodatne karaktere ili kontrolu multimedije i svetla. Moguće je i prebacivanje moda zavisno od toga da li koristite Windows i Mac računar, sa odgovarajućim oznakama za oba sistema.

   Redragon Phantom Pro – Tasteri, prekidači i povezivanje

   Što se osećaja kucanja tiče, on je poput bilo koje standardne mehaničke tastature, jer nije u pitanju niskoprofilni dizajn ni tastera ni kapica. Sami tasteri su crveni, odnosno linearni, a zanimljivo je da ih potpisuje sam Redragon, pa nije jasno da li ih proizvodi neko drugi npr. Outemu, a Redragon licencira, ili je kompanija rešila da sve radi u sopstvenoj izvedbi.

   U svakom slučaju, tasteri pružaju linearan hod, bez klika ili taktilnog odziva, ali sa dobro odmerenim otporom koji daje vrlo jasan odziv pri kucanju. Po pitanju glasnoće, rekli bismo da je Redragon Noctis Pro negde na sredini, pošto kapice na kraju hoda proizvode određeni zvuk koji definitivno nije za tiho kucanje, ali nije ni među glasnijim koje smo čuli.

   Prekidači su izmenjivi (u pakovanju se dobijaju i četiri rezervna), a ubačeni su u osnovu koja je blago uvučena u odnosu na okvir tastature i pričvršćena za telo tastature koje je sa sve okvirom izliveno iz jednog dela plastike. Na dnu tastature se nalaze gumene površine na prednjoj strani, kao i gumirane stopice na zadnjoj kojima je moguće tastaturu postaviti ravno ili pod nagibom.

   Na dnu tastature je smešten i USB adapter, kao i prekidač kojim je moguće odrediti mod rada – bežično putem Bluetooth-a ili USB adaptera ili kablom putem USB porta koji se nalazi na levom boku. Pored toga, ukoliko koristite bežični mod, moguće je istovremeno povezivanje sa do tri Bluetooth uređaja i jednim putem adaptera, uz prebacivanje između njih pomoću prečica na tastaturi.

   Kako je u pitanju bežična tastatura, u nju je integrisana i baterija koja bi trebala pružiti oko nedelju dana prosečnog korišćenja, iako će trajanje varirati zavisno od osvetljenja i broja sati koje aktivno provedete za njom.

   Redragon Noctis Pro – Dizajn

   Što se drugog modela na testu tiče, u pitanju je Redragon Noctis Pro, koji je vizuelno ništa manje interesantan, iako je u pitanju dosta drugačija tastatura. Najpre, u pitanju je niskoprofilni model koji je značajno tanji od Phantom Pro, ali i prilično lakši, pa samim ti i zgodniji za one kojima je potrebna tastatura koju će često nositi sa sobom.

   Druga specifičnost je plava boja koja je zaista nešto što ne viđamo baš često na periferijama. Kapice su kombinacija plave na numeričkim i slovnim tasterima, teget na kontrolnim i neke bledo tirkizne na Esc i Enter. Gornja površina tastature je u ovom slučaju napravljena od plavo anodiziranog aluminijuma, dok je donji deo napravljen od plastike u istoj nijansi.

   Za razliku od prethodno pomenutog modela, Noctis Pro je još kompaktniji, odnosno dolazi u takozvanom 60% formatu, ali sa tasterima pune veličine. Iako to ima prednost u pogledu prenosivosti, donosi i neke mane u praksi, s obzirom da su izostali neki od tastera uključujući i direkcione i Delete, koji su itekako korisni za one koji se često bave obradom teksta.

   Zapravo, svi tasteri koji nisu prisutni fizički su i dalje dostupni putem prečica, ali je za njih potrebno koristiti kombinaciju jednog od dva Fn tastera i neki od tastera sa odgovarajućom prečicom, što naravno nije jednako praktično. Ono što jeste praktično su dodatni tasteri u gornjem redu za kontrolu multimedije, kao i vrlo zgodan aluminijumski točkić za kontrolu jačine zvuka.

   Redragon Noctis Pro – Programabilnost, povezivanje, ergonomija

   Pored njih se u levom delu nalaze i četiri programabilna tastera, ali je interesantno da njihova funkcija nije izmenjiva u softveru, već isključivo “on-the-fly”, t.j. na samoj tastaturi tokom korišćenja. Npr. radite nešto, primetite da ćete određenu kombinaciju tastera često koristiti, isprogramirate je na jedan od tastera i pozivate je jednim dodirom. Uostalom, možete ih iskoristiti i upravo za Delete ili neki od tastera koji vam treba i dobiti punu funkcionalnost za vaše potrebe.

   Svi ostali tasteri su programabilni u softveru i možete im remapirati funkciju, dodeliti neki macro ili multimedijalnu komandu, a u softveru je moguće i menjati modove pozadinskog RGB osvetljenja. Na raspolaganju vam je 20 različitih efekata, podešavanje intenziteta i brzine, a svaki od tastera je i individualno programabilan ako baš želite da svetlo potpuno prilagodite nekoj vašoj zamisli.

   Što se samih tastera tiče, u pitanju je kombinacija niskoprofilnih kapica i niskoprofilnih mehaničkih prekidača koja pruža vrlo specifičan osećaj pri kucanju. U odnosu na standardne mehaničke tastature hod je nešto kraći, ali uz preciznost mehanizma kakav i očekujemo od mehaničke tastature.

   Prekidači su u ovom slučaju crveni linearni niskoprofilni bez klika, a takođe potpisani od strane Redragona, iako je vrlo verovatno u pitanju Outemu OEM. U pakovanju je takođe dobijaju četiri rezervna prekidača, kao i alat za promenu kapica i prekidača.

   Ako direktno uporedimo Phantom Pro i Noctis Pro, model pune veličine se meni lično više dopada pod prstima, odnosno deluje mi preciznije, ali je moguće da je u pitanju stvar navike jer sam ipak daleko više koristio taj tip tastera. Ono što je prednost Noctis Pro je tiši rad, jer niskoprofilni tasteri i kapice proizvode primetno manje buke, pa je ovo dobar kompromis između preciznosti mehaničkih prekidača i tišeg rada membranskih tastatura. Nije potpuno tiha kada je normalno koristite, ali ako se trudite da kucate tiho moguće je postići vrlo nizak nivo buke.

   Vredi pomenuti i da je zbog niskog profila tastatura vrlo zgodna za korišćenje bez ikakvog nagiba, kada leži vrlo blizu podloge, mada je nagib moguće i podići putem stopica na donjoj strani. One su naravno gumirane, kao i par na prednjem delu poleđine, što sprečava pomeranje po stolu. Baš kao i kod drugog modela na testu, na donjoj strani je i ležište za USB adapter, dok se na boku nalazi USB port za punjenje baterije i povezivanje tastature kablom.

   Poput svog punijeg rođaka, Redragon Noctis Pro takođe podržava povezivanje putem USB adaptera, Bluetooth-a sa do tri uređaja i USB kablom, uz prebacivanje između njih putem prečica na tastaturi. Razlika je doduše što Phantom Pro zahteva da se za vezu kablom prebaci prekidač, dok je kod Noctis Pro i vezu kablom moguće odabrati putem prečice, dakle čak 5 uređaja istovremeno.

   Takođe, Noctis Pro ne poseduje oznake za MacOS i mogućnost promene moda za taj sistem, pa bismo rekli da je ipak primarno namenjena Windows korisnicima.

   Zaključak i cene

   Sve u svemu, dve vrlo interesantne opcije za one kojima je potrebna kompaktna bežična tastatura koja podržava povezivanje sa više uređaja istovremeno i nudi preciznost mehaničkih tastera, osvetljenje i dosta dodatnih mogućnosti.

   Ono što je najbolje je što vas to neće koštati previše, zapravo cene oba modela su vrlo razumne – 8.999 dinara odnoso 76€ za Noctis Pro i 9.999 dinara za Phantom Pro, t.j. 85€. Uz to oba modela dolaze i sa tri godine garancije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi