Acer Aspire 3 A315-24P - moderan i pristupačan laptop

Acer Aspire 3 A315-24P - moderan i pristupačan laptop

Može li laptop sa pristupačnom cenom da bude dobar i moderan. Da nema bolne budžetske kompromise i da u vama izazove plimu pozitivnog zadovoljstva u svakodnevnom radu i zabavi. Odgovor je u današnjem Acer Aspire 3 A315-25P modelu laptop računara

  Sadržaj
   Acer Aspire 3 A315-24P – moderan i pristupačan laptop

   Pozitivne ocene

   • Klasičan, neprolazni izgled
   • Elegantna silueta
   • Solidne performanse
   • Otporan na prljanje
   • Dobar ekran
   • Brzi Wi-Fi 6
   • USB-C 3.2 Gen 2 10 Gbps
   • Cena

   Negativne ocene

   • RAM se ne može proširiti dodatkom SO-DIMM modula
   • Nema dodatni M.2 konektor, kao ni SATA za drugi SSD

   Acer Aspire 3 A315-24P je dobro hardverski odmeren i teško da ćete pronaći laptop sa više savremenih detalja u ovoj cenovnoj klasi. Svestran u funkciji i dizajniran u skladu klasičnih, neprolaznih linija, očigledno je zamišljen da traje i radi ono zbog čega i kupujete jedan laptop računar, bar većina nas.

   Većina naših poznanika priču o prenosnim računarima započinje konstatacijom – pa lako je vama kada imate sve najnovije, najbolje i najskuplje modele na testu. Daj neki narodni za nas obične korisnike, da je dobar i da ne košta puno. Pokazalo se da je to čitava mudrost, napraviti i pronaći jedan takav model iako svi u ponudi navodno imaju takve laptop računare. Jedan od računara koji zadovoljava taj zahtev je i naš današnji Acer Aspire 3 A315-24P model.

   Da bi odgovorili na ovu temu i zahtev jer je jesen i početak školske i studentske godine pravo vreme za prikaz jednog takvog uređaja, danas smo izabrali Acer Aspire 3 A315-24P, model jednog klasičnog 15.6“ velikog laptop računara. Ne bismo da izgleda kao reklama, ali naše iskustvo u vezi preporuke različitih modela u ovoj relativno rečeno budžetskoj klasi od 500€ i koju desetinu više, su pokazali da je Acer dobar izbor i jedan od onih koji se najmanje kvari i na koje su moji poznanici imali najmanje primedbi.

   Uprkos tome što izgledaju prosečno, neverovatno su izdržljivi, pokazali su zavidnu kompatibilnost sa novijim verzijama Windows operativnih sistema. Jednom rečju prava radna snaga, pod uslovom da im pružite minimum ljubavi, pažnje i održavanja.

   Upravo sa takvom idejom smo  se vodili i ovog puta u preporuci jednog, dobrog savremenog i svakome pristupačnog laptop računara.

   Acer Aspire 3 A315-24P – karakteristike

   Kompanija Acer neprekidno osvežava svoju liniju pristupačnih Aspire 3 modela novim tehnološkim rešenjima osvežava iz generacije u generaciju. Pred nama je upravo jedan takav primerak, pristupačnog ali tehnološki svežeg modela sa zaista dobrim karakteristikama koje će zadovoljiti one prosečno zahtevne korisnike u smislu svakodnevne potrebe za radom i uživanju na računaru.

   Spoljašnjost deluje klasično, nekima će izgledati „kockasto“. Ima blago klinasti oblik i fine ispuste na ivicama.  Relativno je tanke građe i spakovan u komforno sivo metalik kućište čiji je poklopac na ekranu i deo oko tastature, navodno izrađen od legure aluminijuma, dok je baza očekivano napravljena od ABS plastičnih materijala. Zaista je teško proniknuti u vrstu materijala jer slojevi definitivno rade pod rukom podsećajući vas da je ovo budžetski orijentisana klasa.

   To pokazuje i tzv MacBook test jer se prilikom otvaranja ekrana, podiže i baza. Ipak, sa druge strane  kućište je otporno na prljanje i masne otiske prstiju. Dizajn je dakle neprolazno klasičan sa kombinacijom materijala u korak sa kompromisom niže cene, ali u potpunosti odgovara na zadatak jednog laptop računara koji ćete često nositi sa sobom.

   Deo sa tastaturom se blago produžava ka delu u kome se nalazi ispust i gde su smešteni otvori za ventilaciju unutrašnjosti. Zbog ovog produženog dela, naslon koji nosi monitor ima gumene stopice i zapravo izdiže bazu računara kako bi ventilator dobio dovoljno svežeg hladnog vazduha kroz sistem otvora na donjoj strani uređaja. Sve u svemu i pored klasičnog oblika on je zapravo moderan u funkciji detalja koji itekako znače u radu.

   Aspire 3 A315-24P ima vrlo korektan ekran

   Deo sa monitorom ima moderne i tanke okvire. Onaj na donjoj ivici je vidno tanji u odnosu na prethodne generacije tako da nema onu primetno visoku crnu ivicu koja vam subjektivno otima vidljivu površinu. Umesto toga vidljiva površina i 16:9 format savršeno odgovaraju Full HD prikazu i rezoluciji od 1920×1080 piksela. U gornjoj lajsni je smešten par digitalnih mikrofona kao i web kamera u HD 720p rezoluciji koja snima video sa 30 kadrova u sekundi i ima tzv plavo staklo u sočivu kamere.

   U pitanju je Acer ComfyView ekran sa IPS matricom i mat premazom pa je uz pomenutu formu zapravo podešen univerzalnom korišćenju malo za posao, a malo za zabavu i gledanje multimedija sadržaja i eventualno poneku igru sa manje zahtevnom grafikom. Kontrast je dobar, kao i osvetljenje. Deluje još bolje u stvarnosti i definitivno je iznad proseka za laptop modele u ovoj cenovnoj klasi.

   Ekran prikazuje 45% NTSC kolora i osvežava na 60 Hz, dakle prosečnih karakteristika, ali sa lepim prikazom što svakako raduje jer ovi jeftiniji modeli itekako znaju da zakažu sa tamnim i teže čitljivim ekranima. Ovaj odlično deluje na 100% Windows prikaza, a za one sa dioptrijom će 125% uvećanja biti sasvim dovoljno za komfornu identifikaciju tekstualnog sadržaja.

   Dobra tastatura i solidan touchpad

   Tastatura je još jedno lepo iznenađenje. Iako naravno nije vrhunska, iznenađuje kao veoma korektno rešenje. Nagledali smo se raznih strahota u ovoj jeftinoj klasi, ali ova tastatura deluje za dve klase bolje od slične konkurencije. Tasteri su nešto sitniji ali vrlo precizni sa korektnim povratnim osećajem membrane koja je prijatno tvrdo podešena, tako da imate nepogrešiv povratni osećaj o aktivaciji tastera. Zbog toga prilikom bržeg kucanja, čak i kada ga delimično zakačite, takođe ćete znati da li ste aktivirali taster ili ne.

   Raspored je bez naših lokalnih karaktera, što mi baš i ne volimo, ali pretpostavljamo da ima dosta vas sa drugačijim mišljenjem. S obzirom na to da je u pitanju budžetska klasa, nema pozadinskog osvetljenja, ali su tasteri jasno obeleženi belim printom. Ipak to nije toliko jasno vidljivo u nekom polumraku i jedva čekamo trenutak kada će pozadinsko osvetljenje postati standardna opcija na svim cenovnim kategorijama prenosnih računara.

   Tu je i numerička tastatura sa nešto užom formom tastera kao i blok sa kursorskim strelicama kod kojih je veličina gornje i donje strelice prepolovljena po visini. Levi i desni Shift su produženi, kao i Backspace, dok je Enter taster kobajagi oblika slova J sa zapravo skrivenim tasterom kose crte. Tastatura zaslužuje pohvale i jedna je od definitivno boljih koje sam video u ovoj klasi uređaja.

   Touchpad takođe zaslužuje pohvale s obzirom na izrazito veliku i komfornu površinu i prijatan osećaj na dodir, što je u skladu sa savremenim trendovima i na skupljim laptop modelima. Ukoliko vam smeta tokom gejminga tu je i funkcijski taster kojim ga možete isključiti kako bi neutralisali prelaz korena palca preko njegove površine.

   Acer Aspire 3 A315-24P – konekcije

   Na elegantnim bokovima koji se neprimetno spuštaju ka prednjem delu uređaja, smeštena je ponuda konektora. Na levoj ivici se nalazi konektor za namenski ispravljač, mada možete po potrebi koristiti odgovarajući USB-C snage 45 W od 19 V i 2.75 A, zahvaljujući 3.2 USB-C konektoru druge generacije koji se nalazi tik pored njega.

   Dakle na delu je AMD-ova ultra štedljiva mobilna platforma što se da primetiti i po isporučenom ispravljaču minijaturnih dimenzija. Uz sve to vam nudi i brzi transfer podataka od 10 Gbps kao retko koji uređaj u ovoj cenovnoj konkurenciji jer većina njih ima USB-C ali sporiji, prve generacije sa transferom od 5 Gbps. To je upravo onaj savremeni detalj na ovom budžetski orijentisanom modelu nove generacije. Od ostale ponude na ovom delu tu je jedan HDMI 2.1 port i još jedan USB-A 3.2 konektor prve generacije.

   Na suprotnoj strani je prvi u redu sigurnosni Kensington otvor, sledi jedan USB-A 3.2 prve generacije, 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon, zatim je tu par LED indikatora za punjenje baterije i aktivnost uređaja kada je laptop aktivan. Nije preterani raskoš i izobilje, ali sasvim dovoljno.

   Aspire 3 A315-24P – hardver

   U unutrašnjosti se krije hardverska platforma koja je zapravo srce ovog Acer Aspire 3 laptop računara i ovog puta je poverena AMD procesoru. U pitanju je AMD Ryzen 5 7520U četvorojezgarni procesor koji izvršava 8 tredova istovremeno i izdanak je 6 nm tehnologije. Njegova Zen 2 jezgra rade u rasponu od 2900-4300 MHz. Inače razlika u odnosu na Ryzen 3 model koji takođe možete pronaći kao verziju u ovom laptop modelu je zapravo samo u većoj frekvenciji, dok je broj jezgara nepromenjen.

   Procesor je zanimljiv u smislu aktuelnosti jer njegov memorijski kontroler podržava rad LPDDR5 memorije koja je i ovde ugrađena u vidu zalemljenog jednokanalnog modula. Dakle birajte odmah na početku 4, 8 ili naravno 16 GB RAM-a, i imajte na umu da integrisano Radeon 610M jezgro uzima deo, tačnije 512 MB od sistemske memorije za potrebe rada grafičkih operacija. Grafička jezgra su zapravo ona sa RDNA 2 arhitekturom i rade na frekvenciji od 1900 MHz.

   CPUAMD Ryzen 5 7520U
   Ekran15.6″, IPS, 1920×1080 / 60Hz, ComfyView, Anti-glare
   GPUAMD Radeon 610M, 512 MB
   RAMLPDDR5, 16 GB, Single Channel
   SSDM.2 NVMe 512 GB, Western Digital SN 720
   Mreža802.11 ax, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
   Konekcije1x HDMI 2.1
   2x USB 3.2 Gen 1 Type-A
   1x USB 3.2 Gen 2 Type-C
   1x 3.5mm Audio
   BaterijaLi-Ion 40 Wh
   Potrošnja45 W od 19 V i 2.75 A
   DimenzijeVisina: 18.90 mm
   Širina: 362.9 mm
   Dubina: 237.5 mm
   Masa: 1.78 Kg
   Test sistem:

   Računar je opremljen sa M.2 NVMe SSD uređajem koji je u ovom slučaju Western Digital SN720 model kapaciteta 512 GB i koji u praksi gura transfer podataka od preko 2 GB/s. Zvuk je tek da posluži i stiže iz dva zvučnika smeštena u prednjem delu uređaja koji emituju zvuk iz ovih otvora. Za lepši audio doživljaj koristite slušalice koje su tada zapravo neophodne.

   Što se tiče povezivanja na internet, Acer Aspire A315 koristi Wi-Fi 6 dvopojasno rešenje sa 2×2 MIMO tehnologijom i podrškom za Bluetooth 5.2 standard. Bežična mreža lepo drži vezu i radi brzo, tako da će do maksimuma iskoristiti vaš internet kućni paket.

   Skromna potrošnja i sasvim korektna autonomija

   Ugrađena baterija je kapaciteta 40 Wh sa 3 litijum jonske ćelije i ostvaruje prilično lepu radnu autonomiju pre svega zbog činjenice štedljivog procesora koji zajedno sa integrisanim grafičkim jezgrom ne prelazi potrošnju od 30 W. Tačnije retko je dodiruje a u jednom zahtevom Premiere Pro scenariju u proseku troši 26 W.

   Zbog toga je u našem standardnom testu srednje zahtevnog radnog scenarija obrade zvuka, fotografije i konverzije video klipova, ostvario autonomiju od 3 sata i 14 minuta, a što je ponovo bolje od većine konkurencije iz ove cenovne klase pre svega zasnovanim na Intel procesorskoj platformi koja definitivno troši više i pri tome se intenzivnije greje.

   Baterija se puni preko pomenutog ispravljača od 45 W i potrebno joj je sat i 19 minuta do punog kapaciteta.

   Acer Aspire 3 A315-24P – performanse

   Kao što možete i naslutiti od jednog klasičnog budžet laptop računara, performanse nisu takmičarske ali u ovom slučaju nisu ni lose. Prilikom kupovine pristupačnijih modela smo uvek spremni na kompromise po ovom pitanju i to uglavnom opisujemo zahtevom da je bitno da radi, ali ovde moramo dodati – da svakako, da radi, ali ne i da se vuče po Windows operativnom sistemu i onim najčešće korišćenim aplikacijama.

   Upravo taj nivo živosti u radu pruža ovaj Aspire A315. On nije najbrži ali daleko od toga da je inferioran već je na jednoj razumno maloj distance od onih u bržoj i skupljoj klasi. Opisani nivo performansi nije nešto apstraktno, već prijatno brzo i dobro u realnom radu. Računar je živahan i oštar u radu sa MS Office aplikacijama, a ima dovoljno hitrosti u Photoshop-u.

   Definitivno nije za zahtevnu video obradu u Premijeru, ali većinu standardnih poslova i rada u najčešće korišćenim Windows aplikacijama i pretrage interneta čak i u višestruko otvorenim i aktivnim tabovima, obavlja savršeno glatko bez zadrški ili eventualnog zastajkivanja ili nedoumice. Dakle, dobro odmerena platforma za prosečnog korisnika.

   Aspire 3 A315-24P – performanse u manje zahtevnim igrama

   Isto tako će vam dozvoliti da se zabavite u nekim manje zahtevnim igrama. Nemojte gajiti iluzije o nekom ultra gejmingu. On je tu tek radi razonode i definitivno vam neće obezbediti takmičarski osećaj već relaksaciju i razonodu. Pokušaj igranja sa kompetetivnim Battle Royal naslovima kažnjava velikim lagom, pa Fortnite čak i na najnižim detaljima jedva dostiže prosek od 30 frejmova uz povremeni pad. Međutim ponavljamo, možete se itekako dobro zabaviti. Osećaj u DOTA 2 je nešto bolji.

   Acer Aspire 3 A315-24P – utisci u radu

   Utisci tokom rada su veoma pozitivni, ukoliko pravilno odmerite svoje zahteve. Lepo reprodukuje You Tube klipove, čak i one u 4K rezoluciji. Čak i AV1 format uz 22% CPU i 35% GPU zauzeće resursa i 15 W potrošnju u 1080p rezoluciji, odnosno  30% CPU i 70% GPU zauzeća u 4K i 15-20W potrošnje. Uz sve to ne zaboravite detalje, da se filmovi se brzo prebacuju zahvaljujući USB-C 3.2 konekciji od 10 Gbps.    

   Uz sve to je primetno štedljiviji i hladniji od sličnih Intel modela. To potvrđuju i naši termo snimci, kao i subjektivni osećaj pod rukom. Komforno kućište samo ga čini još otpornijim na pregrevanje, a to pokazuju i podaci jer Ryzen 5 sa svojim integrisanim Radeon jezgrom ni jednog trenutka nije udario u limit od 100 stepeni i aktivirao „trottling“ zaštitu, a što po običaju čini slična Intel konkurencija i to je detalj koji moramo primetiti i naglasiti. Jednom rečju ovakav računar deluje kontrolisano i pristojno u radu iako je u pitanju, ponavljam, budžetska klasa.

   Windows se lako instalira i pokreće, uprkos tome što stiže bez preinstaliranog operativnog sistema, čemu pomaže već kreirana particija na disku sa Windows drajverima i autorun fajlom koji će pokrenuti interfejs za instalaciju drajvera.

   Acer Aspire 3 A315-24P – od sada USB-C 10 Gbps dostupan u budžet klasi

   Na kraju ostajemo zaista sa dobrim utiskom. Naša dobra iskustva potvrđuje i prodaja ovog uređaja jer kupci vrlo brzo namirišu dobru ponudu, pa smo na jedvite jade iščupali jedan primerak za ovaj prikaz, praktično sa naloga koji je već bio spreman za jednu prodavnicu.

   Dakle, Acer Aspire 3 A315-24P je dobro hardverski odmeren i teško da ćete naći laptop sa više savremenih detalja u ovoj cenovnoj klasi. Obavezno ga uzmite u razmatranje ukoliko ste odlučili da vam je potreban dobar i pristupačan laptop računar.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi