Acer ConceptD 3 Ezel test - računar za kreativce

Acer ConceptD 3 Ezel test - računar za kreativce

Acer ConceptD 3 Ezel je nesvakidašnja digitalna alatka za kreatore u pokretu. Njegove mogućnosti podešavanja ekrana su nešto što do sada nismo videli.

  Sadržaj
   Acer ConceptD 3 Ezel test – računar za kreativce

   Pozitivne ocene

   • Snežno beli keramički finiš
   • Lako se održava
   • Ezel šarke
   • Vrhunski ekran
   • Odlična tastatura i Gorilla Touchpad
   • Performanse

   Negativne ocene

   • Konzervativan oblik kućišta
   • Nema “MUX switch”

   ConceptD 3 Ezel je prenosni računar poptuno neuobičajenog snežno belog izgleda sa specijalnom Ezel šarkom koja dozvoljava postavljanje ekrana u mnogo različitih položaja. Acer je defintivno naumio da kreativcima i dizajnerima ponudi njihov savršeni notebook računar.

   Acer ConceptD 3 Ezel je po mnogo čemu poseban i različit prenosni računar, ali isto tako u nekim detaljima neočekivano uobičajen. Nakon što su proizvođači hardvera, poprilično eksploatisali temu gejminga kako bi stimulisali kupovinu skupljih i naprednijih uređaja, prešlo se na plodniju ali jednako zahtevnu i probirljiviju grupu korinsika – poslovne kreativce. Bez obzira da li ste dizajner, umetnik ili se bavite 3D modeliranjem, vi ste ta ciljna grupa kojoj je namenjen ovaj računar.

   Acer ConceptD 3 Ezel – karakteristike

   A, šta to jedan računar čini dizajnerskim, osim naravno naziva kao u ovom slučaju -ConceptD? Obzirom da je hardver gotovo u 90% slučajeva isti kao i u gejming modelima, detalji su ti koji čine jedan uređaj “dizajnerskim kreativnim alatom”. To se odnosi na specifičan oblik, boju, način na koji je dizajniran računar, neke neobične funkcionalne mogućnosti.

   Iako ova linija računara nije nova, jer je u ponudi Acer-a skoro dve godine, ovo je prvi put da smo imali priliku detaljnog testa i to u najnovijoj verziji.  Kada pričamo o dizajnu nije samo u pitanju oblik prenosnog računara, već i upotrebljeni materijali kao i neke funkcionalne osobine koje odskaču od proseka ponude u ovoj klasi. Upravo po tome se razlikuje ovaj Acer.

   Dizajn uređaja

   No krenimo redom. U pitanju je 14” kompaktni laptop računar sa vrlo klasčnim, čak bi rekli i preterano konzervativnim oblikom šasije. Acer ConceptD ima previše oštre linije i “kockast” dizajn, a tako nešto se ne uklapa u koncept računara koji bi jedan dizjner poželeo, posebno ukoliko imate u vidu dominaciju Apple MacBook Pro linije uređaja. Osim toga nije ni tanak, čak je prilično debeo u delu Ezel šarke.

   Po pitanju izgleda se minimalno ili uopšte nije promenio u odnosu na prvobitni model, a trebalo je ako nas  pitate. Konkurencija ne čeka i ne prašta, a možda najbolji primer je nova serija Yoga konvertibilaca koji su prilično redizajnirani i pri tome su postavili standard modrenog dizajna u ovoj klasi Windows prenosnih računara.

   Prelazimo na lepše stvari, a tu pre svega mislimo na snežno belu pojavu koja je rezultat korišćenja keramičkog premaza. Osim što lepo i originalno izgleda, daje mu robustan osećaj jer je daleko od nekog nežnog detalja koji se lako prlja. Površina je čvrsta i hladna na dodir, zahvaljujući upotrebi keramike. Teško se prlja, a lako se briše i u tu svrhu je posebno efikasna gumica za grafitne olovke. Osećaj pod rukom je za najvišu ocenu.

   Iako proizvođač tvrdi da je lagan… nije. Nešto malo više od 2 kg mase se itekako oseća u ruci. Posebno je ispoljeno u situacijama kada nakon akrobacije ekrana pokušate da ga u tablet modu pridržavate jednom rukom – zaista teško izvodivo. Mora da smrša. Tolika masa je opravdana spiskom jakog hardvera koji “kuca” ispod haube ovog lepuškastog računara.

   Ezel šarka je posebna priča

   Jedna od posebnosti Acer ConceptD 3 Ezel modela je svakako njegov ekran oko koga se vrti glavna priča o ovom računaru. Pre svega zbog specijalne Ezel šarke koja po biblijskom značenju predstavlja nešto što “odvaja” – u ovom slučaju ekran od baze uređaja.

   Ova unikatna šarka je zapravo specijalni naslon za ekran sa sistemom dvostrukih šarki. Prva je klasična koja ovaj deo vezuje na uobičajeni način sa bazom i druga dodatna koja se praktično nalazi na polovini  poklopca i omogućuje podešavanje položaja ekrana.

   Kod ACER ConceptD 3 Ezel modela, zahvaljujući ovom specifičnom sistemu šarki, ekran možde da zauzme više različitih pložaja: klasični laptop položaj, zatim tzv “float” položaj, kada ekran lebdi iznad površine tastature, potom “Share” položaj kada istovremeno radi više korisnika, zatim položaj kada je naslonjen na postolje, šator položaj, klasični tablet mod ili panel prikaz  i još mnogo toga.

   U tom pogledu možete biti kreativni do mile volje. Računar vas prati u akrobaciji zauzimajući idealni položaj orijentacije prikaza zahvaljujući ugrađenim senzorima i Windows 11 interfejsu, automatski prilagodljivom bilo da ste u klasičnom ili tablet modu.

   Acer ConceptD 3 Ezel – Ekran bez kompromisa

   Obzirom da je namenjen dizajnerima, u pogledu kvaliteta prikaza nema kompromisa. Dijagonala od 14” krije u sebi IPS matricu sa “multitouch” komandama i prikazom u 1920×1080 piksela. U pitanju je ekran osetljiv na komande dodira što je itekako poželjna osobina imajući u vidu primarnu korisničku grupu.

   Maksimalno izmereno osvetljenje iznosi 370 nita. Od posebne važnosti u ovom slučaju je osobina verodnostojnog prikaza kolora. Ekran pokriva 100% raspona sRGB kolor palete. Preciznost boja je naglašena DeltaE odstupanjima manjim od 2, a ugrađen je i Pantone sistem korekcije boja. Instalirani Windows 11 OS stiže sa nekoliko profila za podešavanje prikaza na ekranu, a koje možete izabrati prema potrebi rada.

   Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 premazom. Možete ga bez bojazni pipati i koristiti aktivnu olovčicu za crtanje koja registruje 4096 nivoa pritisaka na površinu ekrana. Pruža osećaj približan onome kada crtate po pravoj hartiji koji dodatno pojačava matirana površina ekrana.

   Prilikom crtanja možete dodirivati dlanom površinu po kojoj radite, bez bojazni da će računar pogrešno registrovati ovaj dodir. Na kraju, tu su i neke funkcije prečica koje možete obavljati olovkicom. Jednom rečju pravi dodatak za kreativce.

   Kvalitet prikaza dobar, ali nam smeta nešto drugo

   U pogledu subjektivnog osećaja prikaza, slika je veoma dobra, prijatna i meka za oko. Nema prekomerno izražen kolor, ali nije impresivan na prvu kao kod MacBook Pro modela. Sa druge strane, mana je nedostatak bržeg vertikalnog osvežavanja obzirom da to čini na samo 60Hz, što baš nije poželjno za mašinu koju koriste profesionalci.

   Priča o profesionalnom pristupu “ne pije” vodu i zbog debelih crnih okvira oko ekrana. Oni daju osećaj kao da je neko “nakalemio” ekran na ostatak snežno bele pojave računara kod koga je čak i ispravljač u beloj nijansi. O tome bi trebalo povesti računa ako se već igra na kartu ekstravagantnog dizajna.

   Ekran poseduje zaštitu od plavog spektra LED svetla. Ima ugrađen senzor ambijentalnog svetla za automatsku korekciju inteziteta osvetljenja, a tu je i ugrađena web kamera za video pozive. Par digitalnih mikrofona se smestio na gornjoj ivici okvira ekrana. 

   Tastatura vredna hvale i Gorilla Glass touchpad

   Tastatura je takođe nešto posebno što želimo da pohvalimo na ovom računaru. Zajedno sa onim na ThinkPad modelima, ovo je najbolja tastatura na prenosnom tipu računara. Nešto ovako dobro, skoro nismo osetili pod prstima.

   Za to je zaslužan sistem makazica zbog kojih tasteri daju vrlo dobar osećaj i otpor pod prstima, bez ikakvih nesigurnosti u kretanju kapice ili zveketanja mehanizma vešanja. Otpor i čvrstina putanje su konkretni, a poseban osećaj daju kapice tastera presvučene tankim finim slojem koji ostavlja premijum osećaj na dodir.

   Konačno, tu je i pozadinsko osvetljenje u šmekerski amber, narandžastoj nijansi koja deluje originalno uz snežno belu pojavu ovog Acer-a. Jedini detalj koji zameramo je neujednačenost pozadinskog svetla i slabo raspoznavanje karaktera kako se povećava ugao gledanja. Dovoljno je samo ispraviti leđa i sve će biti u najboljem redu.

   Računar ima dva “power” tastera: jedan na uobičajenoj pozciji gornjeg, desnog ugla i onaj na prednjoj levoj bočnoj ivici kada se koristi u tablet modu. Ovaj integriše i senzor otiska prsta za Windows Hello sigurnosnu opciju.

   Poseban poklon  kreativcima je učinjen prisustvom tri namenska tastera koji su prečice do korisnih funkcija poput: “screenshoot snipping tool” alatke, drugim se prebacujete iz aplikacije u aplikaciju, dok treći služi za menjanje kolor profila u letu, tokom rada.

   Još jedan vanserijski deo je veliki “touchpad”, napravljen od Gorilla Glass stakla. Toliko je lepo raditi sa njim da ćete zaboraviti na miša. Komforne je površine sa klik zonama u donjem desnom i levom uglu. Pravo je uživanje dodirivati ga pošto je u pitanju “multitouch” verzija sa mnoštvom korisnih funkcija. Input sekcija na ovom notebook-u, zaslužuje najviše ocene.

   USB-C konekcija nikada dovoljno

   Raspoložive konekcije su od velikog značaja za jedan ozbiljan računar, naročito kada je namenjen u svrhu bavljenja poslovne kreative. Pozadina je oslobođena u potpunosti od bilo kakvih konektora. U pitanju je zona rezervisana isključivo za zadnje izduve toplog vazduha, dok se na dnu baze nalaze otvori za uvlačenje svežeg. Ulogu u provetravanju ima i jedna široka, gotovo neprimetna perforacija smešetna na bazi u zoni ispod ekrana.

   Leva ivica počinje delom proreza sa otvorom za izbacivanje toplog vazduha, posle koga se nalazi konektor za napajanje. Zbog ovog prethodnog detalja, pozicija nije idealna jer kada punite bateriju kabal u velikoj meri blokira izduvni otvor.

   Iza njega su u nizu poređani: jedan HDMI izlaz pune veličine, USB-C 3.2 sa transferom od 10 Gbps, Display Port funkcijom za sekundarni ekran, Thunderbolt 4 podrškom i funkcijom punjenja pomoću univerzalnog punjača snage 45 W. Takođe, puni druge mobilne uređaje koji povlače 5V i 3A. Nema šta, ovako nešto je neophodno na savrmenim prenosnim računarima, a u ovom slučaju posebno zato što menja klasični ispravljač.

   Druga bočna ivica započinje ponovo ovim svojevrsnim škrgama za izduv zagrejanog vazduha, a što će reći da se ovaj lepotan ozbiljno hladi jer je gotovo čitav zadnji deo otvoren za cirkulisanje toplog vazduha. Nakon toga slede dva USB-A porta, takođe u brzoj 10 Gbps verziji, oba. Bravo, tako treba, bez škrtarenja!

   Specifičan čitač brzih SD kartica

   Nakon toga, tu je neizostavni deo za kreatore u vidu čitača SD memorijskih kartica sa 7.0 specifikacijom. Povezan je PCIe x1 magistralom za SD Express NVMe kartice nove generacije sa transferom od 1 GB/s. Na kraju, tu je kombinovani 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon.

   Voleli bi da ovaj Acer ima još jedan USB-C primarno za punjenje uređaja. Drugi bi korisitili za povezivanje ostalih novijih uređaja za prebacivanje podataka. Na prednjem delu se nalaze signalne amber LED lampice za aktivnost punjenja i “power” funkcije.

   Acer ConceptD 3 Ezel – CPU & GPU hardver

   Generator brzine u realnim situacijama je Intel Core i7-11800H sa 8 jezgara koja uz pomoć podrške operativnog sistema, izvršavaju 16 nizova instrukcija istovremeno. Kada je pod maksimalnim opterećem, svako jezgro radi na 2.3-3.2 GHz u scenariju nekog rendering programa za 3D modeliranje.

   Maksimalna frekvencija pojedinačnog jezgra ide do 4.6 GHz. Pod punim opterećenjem povlači oko 83 W električne energije, a temperatura dodiruje sigurnosni prag od 97 stepeni Celzijusa, nakon čega sledi korekcija i “šaltovanje” frekvencije na manje vrednosti.

   Opremljen je sa 16 GB DDR4-3200  memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada. Na žalost, ne može se  proširiti dodavanjem SO-DIMM modula, već se morate u startu opredeliti za potrebnu količinu RAM-a.

   Grafički par čine integrisano Intel UHD grafičko jezgro i onaj važniji, Nvidia grafički procesor klase RTX 3050 Ti sa 4GB GDDR6 memorije. U kombinaciji sa Nvidia Studio drajverima, zadovoljiće potrebe kreativne korisničke grupe za radom u CUDA ubrzanim aplikacijama.

   Zanimljivo je da je GPU drugačije podešen za rad od gejming laptop modela, obzirom da maksimalni “Boost” korak ide do 1035 MHz, osetno manje od sličnih gejming modela jer za tim nema realne potrebe u ovom delokrugu rada. Istovremeno se ovim potezom kontroliše potrošnja do maksimalnih 45W pa se zbog toga ovaj lepotan i osetno manje greje tokom rada.

   Ostatak sistema prati osnovne komponente

   Procesorski par se hladi vrlo efikasnism sistemom hlađenja. Obzirom na prisutnost velike zone hladnjaka i mnogobrojnih otvora, te pažljivo podešenih vrednosti radne frekvencije, računar nije bučan u radu. Kada se hardver “razmahne”,  buka dva centrifugalna ventilatora ne prelazi 40 dBA u balansiranom režimu rada.

   Za skladištenja podataka koristi brzi M.2 PCIe SSD model sa PCIe x4 magistralom u vidu jednog Samsung uređaja kapaciteta 1 TB. Na žalost, ne dostaje drugi M.2 slot za eventualnu nadogradnju.

   Zvuk je solidnog kvaliteta. Topao i lepo zvuči u visokom i srednjem opsegu. Za slušanje muzikice dok radite i video konferencije, potpuno primeren nameni jednog ovakvog uređaja.

   U pogledu rada na mreži i internetu, na raspolaganju je brzi Wi-Fi 6 sa AX specifikacijama, praktično gigabitna bežična konekcija. Nema LAN konektor, ali je zato tu Bluetooth 5.0 podrška.

   Baterija, potrošnja i autonomija

   Uređaj se napaja preko eksternog ispravljača snage 135 W, dok je autonomni rad baziran na litijum-jonskoj bateriji, kapaciteta 57 Wh. Sa isporučenim ispravljačem puni se oko 2 sata i 15 minuta, dok će sa USB-C punjačem, ista operacija potrajati nešto duže, između 2,5 i 3 sata.

   Baterija nije šampion izdržljivosti sa ostvarnim vremenom od 3 sata i 51 minut u našoj standardnoj test proceduri. Solidno, ali mišljenja smo da je moglo i bolje. Jak hardver uzima svoj danak jer ako imate u vidu da se ne razlikuje previše od jednog Legion 5 gejming modela koji smo nedavno testirali, a pri tome je postigao sat i po (55%) bolju autonomiju, onda je rezultat vredan hvale.

   Računar stiže sa instaliranim Windows 11 Home operativnim sistemom i nekoliko standardnih Acer pomoćnih programa od kojih posebno ističemo novi Acer ConceptD Palette softver u kome možete podešavati kolor profile, pratiti parametre rada računara i podešavati sistemkse parametre. Na žalost nema “MUX switch” za isključivanje integrisanog grafičkog jezgra, kada je ekran direktno povezan sa GeForce grafičkim procesorom.

   Acer ConceptD 3 Ezel – performanse

   Nema tu mnogo iznenađenja jer ovaj notebook postiže rezultate poput sličnih gejming modela, ali uz mnogo bolju ergonomiju rada. Manje se greje, manje je bučan i time neuporedivo prijatniji za rad. Ovi grafikoni najbolje potvrđuju prethodne navode:

   Performanse u aplikacijama:

   Gejming rezultati:

   Acer ConceptD 3 Ezel je u mnogo čemu nestandardan laptop računar zbog čega nije za svakoga. Mnogi će zbog ove činjenice imati neutemeljene kritike iz ugla nekoga ko ne može da iskoristi u potpunosti napredne mogućnosti ovog latop računara. Namenska mašina za specifične, rekli bi korisnike sa potrebama bavljenja profesionalnog rada na zahtevnijiim aplikacijama.

   Acer ConceptD 3 Ezel – kreativno različit

   U tom kontekstu raspolaže izuzetno dobrim ekranom i opcijom podešavanja njegovg položaja čime se usput kandiduje za idealni računar “2-u-1” klasi, mada kome treba samo običan “konvertibilac” pronaćiće neka jeftinija rešenja jednake upotrebne vrednosti. Ovaj ConceptD 3 Ezel je više od toga.

   U krajnjem kada se odmarate možete se igrati i to kao na pravom gejming laptopu… bekompromisno sa visokim frejmrejtom i visoko postavljenim detaljima za šta bi valjalo izbaciti sliku na eksterni monitor.

   Zatim tu je sjajna olovkica, odlična kontrola i reprodukcija kolora, vanserijska tastatura i “touchpad”, što je sve zaokruženo neverovatno lepim i kvalitetnim belim kućištem. Ima on i svojih nedostataka, a možda  najviše smeta arhaični oblik koji zaslužuje modernije linije.

   U radu je bez greške. Imponira taj osećaj sigurnosti i stabilnosti u radu. Cena od 2000 € i još jedan razlog zbog čega nije za svakoga. Mnogi će reći da za te novce mogu i po MacBook Pro kao referencu ove vrste računara, ali sam siguran da nakon ovog testa, Acer CinceptD 3 Ezel ima vrlo jake argumente na svojoj strani.

   Zato pre konačne odluke, ukoliko se prepoznate negde u opisu radnog scenarija koji smo pomenuli tokom ovog testa, obavezno probajte ovaj Acer i videćete da je po mnogo čemu vanserijski računar.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi