Acer Swift Edge 16 test - AMD Phoenix ultramobilna platforma

Acer Swift Edge 16 test - AMD Phoenix ultramobilna platforma

Acer Swift Edge 16 je sve ono što bi korisnik želeo od modernog Windows prenosnog računara. Veliki deo zasluga ide na račun savremene AMD Phoenix ultramobilne platforme zbog koje je ovaj računar predvodnik jedne nove generacije laptop računara

  Sadržaj
   Acer Swift Edge 16 test – AMD Phoenix ultramobilna platforma

   Pozitivne ocene

   • Vanserijski tanak i lagan laptop dijagonale 16″
   • Vrhunski OLED ekran
   • Savremena AMD Phoenix APU platforma sa hardverskom AI podrškom
   • Mala potrošnja i grejanje
   • Respektabilne performanse u ultraportabl kategoriji
   • Dva USB4 priključka

   Negativne ocene

   • Želeli bi da vidimo bateriju većeg kapaciteta

   Acer Swift Edge 16 je vesnik jedne nove i modernije generacije Windows prenosnih računara. Zapravo on je ostvarenje želja mnogih Windows korisnika koji nisu želeli dosadašnje kompromise, pa su čežnjivo gledali u pravcu MacBook Air modela. Konačno je AMD sa ultramobilnom Phoenix APU platformom omogućio ostvarenje takvih želja. Ako se po jutru dan poznaje čeka nas prava renesansa Windows laptop računara.

   Pravo iznenađenje kada su u pitanju prenosni računari, stiže nam za sam kraj godine u vidu jednog ekskluzivnog, lako prenosnog računara, pozamašne veličine ekrana i velike snage procesiranja. U pitanju je Acer Swift Edge 16 na bazi AMD Phoenix APU procesorske platforme.

   Acer Swift Edge 16 – karakteristike

   Za Acer Swift modele ste većina vas već čuli. Uglavnom se do sada radilo ili o Swift X ili Swift Go računarima koje smo i mi imali prilike da predstavimo tokom prethodnih godina. Međutim, verujem da su samo retki od vas imali prilike da vide i drže u rukama Swift Edge i to u varijanti sa 16 inčina velikim ekranom. Obično kada kažemo Ultrabook PC, mislim na male i lagane ultra kompaktne modele prenosnih računara sa najmanjom veličinom ekrana od 13.3 ili 14 inča. E, pa ovaj Swift Edge je tanak i lagan a pri tome koristi veliki ekran dijagonale 16“ i to OLED.

   Ako nas pitate – prava stvar. Zašto? Pa zato jer je ovakav računar definitvno prvi izbor ukoliko želite lagan, brz računar sa prilično velikim i korisno upotrebljivim ekranom za rad u pokretu.

   Dizajn je pravo osveženje nakon brojnih testova klasičnih i gejming modela. Njegove čiste linije sa blago zaobljenim ivicama su nesumnjivo moderne i jasno kao dan naslućuju koju grupu korisnika ciljaju. Sve one kojima je MacBook Air neodoljiv ali se ne mogu odreći Windows operativnog sistema – to je on stvoren za vas ukoliko ste se prepoznali u ovoj formulaciji.

   Debljina uređaja od nepunih 12.9 mm čini profil ovog računara još tanjim nego što jeste jer su pred vama gabariti pune „šesnaestice“ tako da velika površina uređaja vara vaša čula i izgleda kao da je razvučena te čini, da se sa posebnom pažnjom odnosite prema njemu i rukujete oprezno čineći se natprosečno tankim  i krhkim. Što zapravo i nije, jer je čitava šasija i telo napravljena od kombinacije aluminijuma i magnezijuma. Dakle vrlo izdržljivo i fleksibilno.

   Ekran je bajan

   Ogroman poklopac ekrana je obojen u praktičnu nijansu tamno sive, grafitne boje, čiju površinu tek diskretno prekida Acer logo. Ekran otvarate lakim pokretom jedne ruke. Šarke pružaju taman koliko i treba otpora prilikom ove radnje.

   Onda će se pred vašim očima pojaviti ogromna efektivna površina ekrana dijagonale skoro 41 centimetar čiju veliku radnu, korisnu površinu naglašavaju veoma tanki okviri. Iznenađujuće tanak je i onaj u dnu ekrana. U gornjem se nalazi još jedan specijalitet, web kamera koja snima u 1440p rezoluciji i daje natprosečno dobar kvalitet slike. Napredak u odnosu na prosek u kome smo se do sada ogledali je neverovatan. Za one koje interesuje nema fizički niti elektronski zatvarač već samo diskretno zelenu LED signalizaciju aktivnosti web kamere.

   Kvalitet slike dok gledate ovaj OLED ekran je zaista upečatljivo iskustvo. Ekran ima kao i većina OLED modela onaj staklasti visoko reflektivni filter koji pojačava dinamiku boja. Izmereni intenzitet osvetljenja dostiže vrednost od 360 nita i to ujednačenih na čitavoj površini ekrana, a već legendarni OLED kontrast samo pojačava našu euforiju. Prikazuje rezoluciju od čak 3200×2000 piksela u 16:10 formatu i to pri osvežavanju ekrana od 120 Hz. Jednom rečju ovaj ekran treba videti i doživeti u situaciji “1-na-1” jer dalji opis zaista nema smisla.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Generalno kao stvoren je za svakodnevni rad, velike tabele i dokumenta, a uživaćete i u podeljenom ekranu sa Windows 11 desktopom. Jednako impresivan je i prilikom gledanja filmova, obrade fotografija, pa čak i ako hoćete da odigrate neku laganu „on-line“ igru. Za visoku ocenu, što i potvrđuje činjenica da ovaj Acer Cine Crystal ekran stiže fabrički kalibrisan i pokriva kompletnu sRGB i DCI-P3 kolor paletu. O njegovom kvalitetu govori i prisutni VESA DisplayHDR True Black 500 sertifikat.

   Ne samo da je lep već i je siguran po vaše oči koje štiti od zračenja plavog spektra. Zato poseduje Eyesafe 2.0 RPF 50 sertifikat koji znači da ovaj ekran zrači upola manje u odnosu na standardne ekrane.

   Neću preterati ako zaključimo da je ekran jedan od definitivno najboljih delova ovog Acer Swift Edge 16 računara.

   Acer Swift Edge 16 je AI laptop

   Međutim, iznenađenja kao da nemaju kraja kada je u pitanju ovaj računar. Naime za glavnu platformu, Acer je izabrao AMD Phoenix ultra štedljivu platformu u vidu Ryzen 7 7840U APU procesora. On je značajan po tome što je to praktično prvi procesor koji donosi korisnicima namenski XDNA hardver za potrebe obrade i procesiranja AI modela. Dakle, može da pokreće direktno servise bazirane na veštačkoj inteligenciji i izvršava ih lokalno na klijent uređaju.

   Ovo je bitno jer nas u bliskoj budućnosti očekuje velika tranzicija i silazak veštačke inteligencije u naše neposredno radno okruženje desktop i laptop PC računara, mobilne telefone, tablet uređaje i ostalo. Dakle AI više neće biti nešto imaginarno u oblaku i neopipljivo za pojedinačnog krajnjeg korisnika, već sa novom generacijom računara i mobilnih uređaja silazi direktno među nas da nam služi konkretnoj svrsi i pomaže u svakodnevnim aktivnostima i poslu. Uostalom budite uz nas i iduće godine, pa ćete sve lepo saznati i korak po korak, i ući u  svet veštačke inteligencije i ličnih digitalnih asistenata.

   Ovo je računar je opremljen sa procesorom koji nam otvara vrata novog vremena. Dakle, u pitanju je AMD APU prva serija x86 procesora sa hardverskom AI podrškom i adaptivnom XDNA arhitekturom. Ona će vam pomoći i asistirati u slučaju softvera sa podrškom za AI funkcionalnosti.

   Dobro a, gde ja to mogu da iskoristim. Za početak u Windows 11 operativnom sistemu i Microsoft Studio Effect dodacima. Dakle, naprednim efektima dok koristite odličnu web kameru možete koristiti kroz Eye Contact, Auto Framing i Background Effect opcije čime postižete neke veoma zanimljive i korisne stvari dok sastančite na Teams-u ili ćaskate sa prijateljima u intimi svog okruženja.

   Ovo je samo početak gde AI može da asistira, a inače ukoliko nemate procesor sa AI mogućnostima kao što je recimo Intel Core 13 generacije, ovi efekti vam neće biti dostupni. Kako vreme bude odmicalo, biće sve više naprednog AI softvera koji će vam efikasnije asistirati i pomagati.

   Jedan od onih koji vam mogu nagovestiti kako će to izgledati je svakako fantastični Adobe Photoshop sa svojim ekskluzivnim Generativnim AI „Fill i Expand“ efektima na koje zaista nismo mogli da ostanemo imuni, a da ne potrošimo novac za godišnju pretplatu. Ako je sudeći po početku, očekuje nas vrlo uzbudljiva AI sutrašnjica i to ponavljam na nivou pojedinačnog korisnika.

   Acer Swift Edge 16 ima savremenu AMD Phoenix APU platformu

   Inače Ryzen 7 7840U je proizvod 4nm FinFET tehnologije sa prosečnom potrošnjom svojih 8 jezgara visokih performansi klase Zen 4 u okvirima potrošnje od 15-30W. Jezgra imaju baznu frekvenciju od 3.3 GHz i postižu maksimalni „boost“ korak od 5.1 GH za pojedinačna. Drugim rečima vrlo sposoban procesor u pogledu računskih mogućnosti i pri tome natprosečno efikasan u potrošnji energije. Prava kombinacija za jedan ovakav brz, sposoban i lako prenosan računar nove generacije.

   To je demonstrirao i tokom naših testova u Photoshop aplikaciji i korišćenju naprednih funkcija najnovije verzije. Sa lakoćom je dostigao 5.1 GHz i to prilično skromnoj potrošnji. Rezultati su pak bili na nivou dojučerašnjih „high performance“ mobilnih procesora. U igrama su procesorska jezgra donekle manje opterećena jer je grafičke jezgro u prvom planu. Uglavnom impresionira činjenica da AMD Phoenix praktično najveći deo vremena i kada postiže visoke frekvencije ostaje u okvirima realnog proseka od 20 W potrošnje i temperaturom oko 60. podeoka na Celzijus skali. Pri tome se zadržava na 70 % toplotnog limita što zaista pokazuje energetsku efikasnost na delu, bilo da je u pitanju rad u aplikacijama ili gejming.

   Zbog toga i ne zahteva neki naročiti sistem hlađenja. Možete videti da je APU povezan jednom spljoštenom toplotnom cevi sa minijaturnim hladnjakom i dva tanka centrifugalna ventilatora što svakako ima uticaja na malu masu uređaja. Plus dodatno uvlači svež vazduh preko otvora na tastaturi.

   Procesor koristi integrisano grafičko nove generacije na bazi RDNA 3 arhitekture. U pitanju je Radeon 780M koji deli sistemsku memoriju. Dovoljan je za poslove kojima je namenjen ovaj računar, a to je produktiva, svakodnevni poslovi, multimedija i lagana gejming zabava.

   Da bi odgovorio na ove zadatke, računar je opremljen sa 16 GB LPDDR5x memorije koja radi na efektivnih 7.5 Gbps. Memorija je zalemljena direktno na štampanu ploču i u pitanju su brzi Samsung čipovi visoke efikasnosti. Brzi u radu i štedljivi po pitanju energetskih zahteva. Organizovani su u vidu četiri DRAM čipa, pojedinačnog  kapaciteta 4 GB. Svaki od njih je pojedinačno povezan preko 64-bitne magistrale sa memorijskim kontrolerom procesora. Pošto je svaki memorijski čip interno organizovan u „Dual Rank“ (2R) konfiguraciji, praktično čitav memorijski podsistem je podešen za postizanje maksimalnih performansi u vidu dvokanalne konfiguracije.

   Za Instalaciju softvera i čuvanje podataka, zadužen je SK Hynix M.2 PCIe x4 SSD kapaciteta 512 GB. Za ciljnu grupu korisnika i namene ovog računara je sasvim dosta za početak. Ukoliko vam tokom vremena ponestane prostora možete koristiti brze eksterne USB SSD uređaje ili jednostavno izvaditi i staviti drugi M.2 NVMe SSD većeg kapaciteta. Drugi slot je izostavljen zbog dimenzija uređaja.

   Mobilni “hardware” poslednje generacije

   U radu deluje agilno i ispunjava tu brzinsku normu od 4.5 GB/s prilikom testiranja u Adobe aplikacijama. Ne greje se previše jer je praktično čitava štampana ploča zajedno sa NAND kontrolerom i memorijskim čipovima obučena u termalnu foliju koja drži temperaturu uređaja pod kontrolom, uprkos tankom kućištu i maloj zapremini vazduha za provetravanje.

   Iako ima prilično solidne zvučnike, utisak je da audio reprodukcija nekako plitka i što bi rekli tanka. Dakle što se tiče zvuka bez iznenađenja, ostaje pravilo da ukoliko želite dobar zvuk obavezno koristite slušalice.

   Vezu sa internetom i mrežom u lokalu ostvaruje preko AMD Wi-Fi 6E rešenja ugrađenog u sam AMD Phoenix APU procesor dok podršku u vidu fizičkog interfejsa daje MediaTek M.2 kartica. Bežična veza veoma brzo radi i uživali smo u brzinama od preko 70 MB/s prilikom prebacivanja potrebnih instalacija u kombinaciji sa našim referentnim Netgear Nighthawk Wi-Fi 6 ruterom.

   Acer Swift Edge 16 – baterija i konekcije

   Ovako lagan i efikasan prenosni sistem napaja baterija kapaciteta 54 Wh. U pitanju je standardna litijum polimer baterija koja je zbog ograničenja prostora nekako razvučena i tanka, pa na prvi pogled deluje kao da je u pitanju baterija značajno većeg kapaciteta.

   Uprkos tome, na našem testu izdržljivosti, izdržala je 4 sata i 15 minuta što je zaista dobar rezultat. Puni se uz pomoć USB-C ispravljača snage 65 W i potrebno joj je oko sat i 15 minuta da povrati pun kapacitet. Ima funkciju brzog punjenja pomoću koga do 10% stiže za 6 minuta, 25% kapaciteta puni za 15 minuta, a pola kapaciteta je spremno za nešto malo više od 30 minuta. Vrlo dobar rezultat.

   Uprkos tankom profilu i ekstremno niskim ivicama, ovaj Acer Swift Edge 16 ima bogatu ponudu brzih konekcija. Tu su pre svega dva USB4 porta u vidu USB-C konektora koji osim za brzo prebacivanje podataka, obezbeđuju vezu sa DP ekranima i služe za povezivanje pomenutog punjača uređaja.  Dodata su još dva USB-A 3.2 port prve generacije, zatim jedan HDMI 2.1, Kensington nano za osiguravanje pozicije uređaja, a tu je i jedan mali specijalitet u vidu čitača MicroSD memorijskih kartica, još jedan 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon i dve signalne LED  diode, prva za aktivnost uređaja i druga koja signalizira status procesa punjenja baterije.

   Kod ovako tankih prenosnih računara, tastatura zna da bude izazov zbog kraćene putanje i niskog profila uređaja. Ipak, ova na Swift Edge 16 pruža sasvim lep i korektan osećaj u radu. Ima prijatno tvrd početni otpor koji uz kratku putanju tastera pruža sasvim solidno iskustvo prilikom kucanja. Tastatura ima dvostepeno belo LED pozadinsko osvetljenje veliki „Shift, Enter i Backspace“ tastere te numerički deo tastature. Bilo je sasvim dovoljno mesta na ovoj 16-ici.

   Čitavu priču upotpunjuje veliki i komforni „touchpad“ sa svojom staklasto finom površinom prijatnog otpora koji pruža dok prst klizi njegovom površinom. Power taster integriše i senzor za očitavanje otiska prsta. Potreban u slučaju kada hoćete da zaštitite pre svega podatke na računaru. Inače ugrađena kamera nema IR senzor i funkciju detekcije lica koja je zbog ovoga izostala sa ovog modela.

   Acer Swift Edge 16 – performanse:

   U pogledu performansi Acer Swift Edge 16 na bazi Ryzen 7 7840U procesora pokazuje zašto je bolji izbor od Intel Core i7 1260P i 1360P konkurencije. Manje troši, brže radi, ne aktivira „throttling“ mehanizam tokom zahtevnijih poslova u nastojanju da postigne što veću, deklarisanu radnu frekvenciju i na kraju, zbog manje potrošnje ima veću radnu autonomiju.

   U igrama, očekivano AMD sa Radeon 780M integrisanim RDNA 3 grafičkim jezgrom je na tronu ovog tipa grafičkih adaptera, a od njega su brža samo diskretna rešenja u vidu zasebnih grafičkih procesora i prisustva lokalne video memorije.

   Računar je prilično tih u radu. Njegov „firmware“ ima tri predefinisana radna režima: Silent, Normal i Performance. U sva tri je bio neprimetan u pogledu emitovane buke koja se kretala u graničnoj vrednosti od oko 30 dB.

   Takođe sva priča o efikasnosti 4nm AMD tehnologije dobija potvrdu i vidi se u grafikonu trajanja baterije. Obavezno pogledajte vrednosti kapaciteta baterije u konkretnom modelu. Intel bazirani notebook modeli moraju imati skoro upola pa čak i veći kapacitet baterije da bi u sličnim uslovima postigli slično vreme autonomije ili manji ekran. 

   Pošto je mali potrošač, Acer Swift Edge 16 se malo greje u radu. Čak i u najzahtevnijem režimu rada skoro jedva da je topao o čemu govore i sledeće termo fotografije:

   Acer Swift Edge 16 – vesnik lepše budućnosti

   Na kraju čitave ove priče i testa Acer Swift Edge 16 laptop računara ostaje dubok uzdah koji je rezultat čežnje zašto nema više ovakvih laptop računara u svakodnevnoj ponudi. Prvi razlog je doskorašnja nestašica čipova, jednostavno nije bilo dovoljno novog Phoenix AMD APU silicijuma za ugradnju u ove laptop modele nove generacije.

   Već smo svedoci da je najavljen izlazak AMD 8000 APU Strix i Hawk Point serije koje će između ostalog integrisati napredniji AI hardver. Koliko je to zaista bitno u nekom budućem razvoju događaja govore i poslednje informacije vodećih IT kompanija u ovoj oblasti koje praktično trasiraju buduće tehnološke trendove.

   Iz njihovih izvora danas dopiru vrlo čudne informacije o tome kako se trenutno treba uzdržati od kupovine notebook računara, najmanje do polovine prvog kvartala sledeće godine i momenta dok tržište ne bude snabdeveno novom generacijom laptop računara sa AI hardverom koji će lokalno a ne u „cloudu“ pokretati LLM veštačke inteligencije i drugi aplikativni softver koji će imati podršku za AI servise. Naime 2024. godina je označena kao prekretnica tj tačka koja označava početak zamene i supstitucije laptop računara, generacijski novijim modelima sa NPU procesorima za akceleraciju veštačke inteligencije.

   U tom pogled  naš današnji Swift Edge 16 ispunjava svoju ulogu misionara i vesnika nekih moćniji i sposobnijih računara u budućem vremenu i moram priznati da sve to izgleda zaista uzbudljivo makar to sada bio samo delić kolača koji smo imali prilike da vam danas demonstriramo. Očekujte više sledeće godine. I sve to u kućištu tankom tek nešto više od jedan centimetar, sa velikim ekranom od 16 inča i masom od 1.24 kilograma. Vrhunski prenosni računar i jedva čekam da ovakvi modeli preplave tržište.

   AMD je dokazao da je u ovom trenutku bolji od Intela ne samo na desktop PC terenu, već je u ovom momentu ubedljiviji od mobilnih Intel Core varijanti. Brži je, manje troši i definitivno se manje greje, što povlači i bolje ponašanje u radu. Baterija duže traje i emituje malo buke. Zbog toga ne treba mu skupa baterija pa je od sličnih Intel konfigurisanih modela jeftiniji ili tu razliku u ceni koristi za bolji i veći ekran ili neki drugi napredniji hardver, tek konkretna korist je tu. Cena jednog ovakvog računara je oko 1200-1500 evra na nemačkom tržištu. Kod nas ga još uvek nema, ali će vrlo brzo stići.

   Zato naoružajte se još malo strpljenja i već početkom sledeće godine možete očekivati prenosne računare koji će ispuniti i vaše najsmelije želje. Do tada Acer Swift Edge 16 figurira kao jedan od najpoželjnijih Windows PC prenosnih računara u ovom trenutku.

   NAPOMENA: U međuvremenu, tačnije pred sam kraj decembra, predstavnici kompanije Acer su nas obavestili da je Swift Edge 16 stigao na naše tržište, ali u jačoj konfiguraciji sa Ryzen 7 7840U Pro verzijom centralnog procesora i 32 GB sistemske memorije (RAM). Dakle, konfiguracija za profesionalne poslovne korisnike.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra