Acer Swift X SFX14 test - kreativac u akciji

Acer Swift X SFX14 test - kreativac u akciji

Acer Swift X SFX14 je računar stvoren za one koje ne drži mesto. Za korisnike koji stvaraju u pokretu. One koji su stalno u akciji.

  Sadržaj
   Acer Swift X SFX14 test – kreativac u akciji

   Pozitivne ocene

   • Lep za oko i prijatan na dodir
   • Dobar ekran
   • GeForce RTX 3050
   • Tanak i lagan
   • Dva USB-C 3.2 Gen2 porta sa Thunderbolt 4 podrškom
   • Tih u radu, malo se greje
   • Brzo punjenje baterije do pola kapaciteta

   Negativne ocene

   • Mali touchpad
   • Nedostak lokalizovane tastature

   Acer Swift X SFX14 je notebook za posao i svakodnevnu zabavu koji u određenom trenutku života svako od nas poželi.

   Acer Swift X SFX14 je računar koji ima zaista veliku upotrebnu vrednost. Acer je definitivno znao koga cilja i kako da konfiguriše ovakav prenosni računar. Veličina 14-ice se pokazala kao idealna za put. Dovoljno kompaktna da stane u torbu, a velika taman toliko da pruži iole produktivan rad kada ste van kancelarije ili kuće.

   Acer Swift X SFX14 – karakteristike

   Kada govorimo o ovom tipu prenosnog računara, većini korinsika na prvi pogled ne treba ništa preterano jako. Hardver dovoljan za većinu svakodnevnih, da ne kažem laganih poslova. Međutim onda kada je najpotrebnije, dođete u situaciju kada shvatite da je osnovna konfiguracija nekog intergisanog procesora preslaba, a ekran slabašno svetao i skoro nepregledan, pri iole jačem ambijentalnom svetlu.

   Inženjeri kompanije Acer očigledno dobro poznaju problematiku, pa su zato Swift X SFX14 dobro odmerili u svakom detalju imajući u vidu pomenute potrebe. Njegovo kućište je od metala tj legure aluminijuma koje daje čvrstinu i izdržljivost na putovanjima, a sa druge strne čini uređaj lakšim, omogućavajući mu istovremeno da se lakše hladi tokom rada.

   Lep na oko, prijatan pod rukom

   Dimenzije su skladne, a računar tek umereno težak sa svojih 1.4 Kg. Nije ekstremno tanak, ali ni debeo sa profilom od 18 mm, tek da vam pruži konkretan osećaj kada ga imate u ruci. Zaista se lepo i bez problema drži bez obzira da li ga nosite ili ga dodajete nekom, tek osećaj je baš kako treba.

   Bi-kolor kombinacija je takođe zanimljiva. Pre svega nije dosadan kao neki klasični biznis uređaj. Poklopac ekrana u našoj verziji ima alga zelenu nijansu, iako to na prvu ne zvuči Bog zna kako, tirkizno metalik nijansa deluje umirujuće lepo. Ostatak tela i deo sa tastaturom je ofarban tamno-sivo metalik nijansom praktičnom za upotrebu. Osećaj metalnih površina itekako prija pod rukom.

   Klasični školjkasti izgled blago zaobljenih ivica u kombinaciji sa dvobojnom kombinacijom stvara onaj osećaj privrženosti i pojačava utisak ličnog uređaja. Nije hladan i odbojan, već kad pogledate u njegovom pravcu pomislite baš mi je drago što ga imam i sa osećajem zadovoljstva posegnete za računarom. Upravo taj osećaj ličnog mi se dopada kod Acer uređaja jer ga gotovo uvek tako naprave, osim u slučaju onih razumljivo najjeftinijih budžet modela.

   Ekran je na visini zadatka, tastatura zadovoljavajuća

   Kod kompaktnih 14-ca uvek treba obratiti pažnju na ekran. Na većim dijagonalama još nekako i možete da podnesete kompromis solidnijeg ekrana, ali na ovako maloj dijagonali ekran mora da bude kvalitetan i svetao.

   Acer Sift X SFX14 ima ekran 3:2 formata i prikazuje rezoluciju od 2240×1400 piksela. To vam odmah sugeriše da je efektivna radna površina veća jer se vidljivi deo matrice pruža do samih ivica dela predviđenog za smeštaj ekrana.

   Izmereno maksimalno osvetljenje iznosi 325 nita što je od presudne važnosti za rad na terenu. Prija oku i daje dobar kontrast. Kada tome dodate i činjenicu lepo balansiranog kolora IPS matrice, dobijate kvalitetan ekran. Ključan detalj kod ovako kompaktnih prenosnih računara. Svakako ima i boljih ekrana u 14” dijagonali ali su papreno skuplji. U gornjoj lajsni se nalazi par digitalnih mikrofona i web kamera koja snima u Full HD rezoluciji.

   14-ice obično imaju problema sa tastaturom jer je fizički manje prostora za ugradnju nekog kvalitetnijeg mehanizma tatsera. Ovaj Acer ima solidnu tastaturu plitkog hoda ali sa vrlo konkretnim osećajem otpora na pritisak što vam daje dobru informaciju o aktivaciji tastera. Poseduje prijatno belo pozadinsko osvetljenje, kao i čitač otiska prsta integrisan u “Power” taster. Touchpad je dobar pod prstom ali njegova površina je morala biti veća.

   Acer Swift X SFX14 – produktivna hardverska platforma

   Acer je izabrao osnovne komponente koje vam omogućuju prevashodno produktivnost, pa tek onda zabavu. Mnogi kada čuju da ima GeForce RTX 3050 grafički procesor, odmah pomisle pa šta će mi gejming mašina. On ovde nije zbog igranja, već produktivnijeg rada u aplikacijama koje sve češće koriste snagu grafičkog porcesora čime podižu performanse i brzinu odziva računara.

   Naravno to vas ne sprečava da se u trenucima relaksacije zabavite i opustite. Pa je ovakv potez i kombinacija integrisanog i diskretnog procesora zadovoljavajuće snage, prava mera za kompaktnu četrnaesticu. Imate dovoljno performansi u svakoj prilici, a pri tome ne troši puno i ne utiče previše na grejanje.

   Produktivnost je bila zvezda vodilja i prilikom izbora centralnog procesora. Swift X pokreće Intel Core i7-1260P centralni procesor sa 12 fizičkih jezgara. Osam je energetski efikasnih, dok su preostala četiri tzv brza jezgra. Sveukupno izvršava 16 tredova isotvremeno u rasponu frekvencija od 3.4-4.7 GHz. Jasno je da je akcenat na manjoj potrošnji i favorizovanju energetski efikasnijih jezgara i njihovoj brojnosti.

   Računar je opremljen sa 16 GB dvokanalno konfigurisane LPDDR5 memorije efektivne radne frekvencije na 4800 MT/s. Memorija je zalemljena na štampanu ploču i ne može se proširiti dodatkom SO-DIMM modula. Smatramo da je 16 GB sasvim dovoljno za rad u narednom periodu, “future proof” opcija za računar ove namene i delokruga rada.

   Za čuvanje podataka, instalaciju aplikacija i ostalog softvera, služi M.2 PCIe SSD uređaj kapaciteta 512 GB. Računar poseduje slot za dodatni M.2 port sa PCIe putanjama 3. generacije Zvuk je standardnog kvaliteta i emituje se iz bočnih proreza podvučenih ispod prednje ivice kućišta računara.

   Konekcije

   Veza sa internetom i lokalnom mrežom se isključivo ostvaruje preko brzog Wi-Fi 6E adaptera, koji dodatno ima podršku za rad Bluetooth 5.2 uređaja. Rešenje koje se oslanja na Intel AX 211 kontroler.

   Prilično je brz kada ga uparite sa odgovarajućim 802.11ax ruterom koji je neophodan ukoliko želite da iskoristite maksimalne brzinske domete bežičnog rešenja. LAN veza je u potpunosti izostavljena.

   Acer Swift X SFX14 za povezivanje sa eksternim uređajima koristi dva USB-A 3.2 porta prve generacije sa funkcijom punjenja mobilnih uređaja, čak i kada je računar ugašen. Za brzi transfer podataka, punjenje baterije i vezu sa eksternim monitorima preko USB-C DP konekcije, služe dva USB-C 3.2 Gen 2 porta sa podrškom za Thunderbolt 4. Sasvim dovoljno za komforan i brz rad bez obzira da li ste u avionu, kancelariji ili kod kuće. Dodatno tu je jedan klasični HDMI 2.1 port sa podrškom za 4K 120 Hz prikaz.

   Baterija i autonomni rad

   Kada ste u pokretu, rad računara obezbeđuje 4-ćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 59 Wh. Prema našim merenjima dovoljna je za 3 i po sata umereno zahtevnog kreativnog rada. Kada radi na bateriji u štedljivom režimu performanse su 35% slabije u odnosu na režim maksimalnih performansi dok radi na ispravljaču.

   Baterija se puni uz pomoć USB-C ispravljača snage 100 W koji ima klasični oblik punjača za laptop računare. Takođe, možete upotrebiti i odgovarajući, malo jači model punjača za mobilne telefone. Potrebno mu je sat i 20 minuta da napuni bateriju. Raspolaže i funkcijom brzog punjenja kada pola kapaciteta puni za 40 minuta.

   Isključivanje GeForce RTX 3050 procesora nije donelo iole duži rad baterije, makar ne u radu sa Photoshop obradom fotografija, konverziji videa ili obrdi audio zapisa.

   Acer SwiftX SFX14 – performanse

   Performanse Acer Swift X SFX14 modela su očekivane za klasu uređaja koji se baziraju oko platforme sa Intel Core i7 1260P procesorom. Nešto su niže od sličnih koji koriste isti model procesora, ali to je sve stvar podešavanja i finog štelovanja proizvođača, kako bi pogodio balans ponašanja u radu. Razlike su zaista neprimetne u radu, a zapravo imaju svoju ulogu u manjem grejanju.

   Performanse u aplikacijama:

   Iz prikazanih podataka vidimo koliko znači prisustvo GeForce RTX 3050 grafičkog procesora u Adobe aplikacijama, posebno Premiere Pro 2022 koji odmah reaguje kada na red dođu testovi primene GPU ubrzanih efekata. Slično je i sa renderingom u Blenderu koji beleži i do 5x bolje vreme u odnosu na situaciju kada istu operaciju obavlja isključivo centralni procesor.

   Gejming performanse:

   U igrama smo poredili GeForce RTX 3050 Ti i RTX 3050. Veliku ulogu u gejming testovima na jednom ovakvom sistemu igra i snaga centralnog procesora. Možete videti da insistiranje na verziji procesora gde je akcenat na energetski efikasnim jezgrima, njihovoj brojnosti i nižem radnom taktu, se plaća određena cena u vidu manjeg frejmrejta nego u slučaju Core i7 11800H modela na sličnom Acer računaru. Zato i kažemo da ovo nije gejming mašina već da može periodično poslužiti za zabavu u manje zahtevnim igrama i naročito u slučaju Battle Royal “online” naslova.

   Ponašanje u radu

   Grafikon temperatura pokazuje uobičajene vrednosti za novu generaciju centralnih procesora kod kojih je sasvim normalno da rade pod opterećenjem u opsegu temepratura od 80 stepeni. Praktično kod ovog modela Acer je spustio temperaturu za 10-ak stepeni, ograničavanjem frekvencije oko granice proseka od 2.5-3 GHz.

   Većinu rada Acer Swift X SFX 14 je tek umereno topao. Hladnjak sa ventilatorom je smešten na desnoj strani uređaja. Dodatni ventilacioni otvor je postavljen na površini tastature i pomeren u krajnju desnu stranu. Zanimljivo je da rashladni sistem svež vazduh, osim predviđenim otvorima na bazi uvlači i kroz otvore na tastaturi, pored tastera.

   Ukupna potrošnja varira od 50-90 W prilikom rada u Adobe Premiere Pro programu do maksimalno izmerenih 100 W prilikom gejminga. Kada se igrate, poželjno je da bude povezan na ispravljač radi maksimalnih performansi.

   Računar nije bučan i većinu vremena tokom umerenog opterećenja je praktično bešuman. Ventilator se oglašava samo u situacijama izrazitog opterećenja grafičkog i centralnog procesora, ali čak je i tada prilično tih.

   Acer SwiftX SFX14 – putnik namernik

   Na kraju ovog prikaza dolazimo do konstatacije da je konkurencija u ovoj klasi kompaktnih računara dijagonale 14” u poslednje vreme je prilično jaka, ali i šarenolika. Svašta tu može da se pronađe od jeftinijih i skupljih primeraka Lenovo ThinkBook serije, zatim Thinkpad E14 modela, Gigabyte U4 koji ima fantastičan ekran, preko Yoga modela i sličnih. Uglavnom neki detalji koji možda i nisu toliko od presudnog značaja mogu da drastično podignu cenu uređaja.

   Zato vam prilikom izbora na umu moraju biti prevashodno vaše potrebe u radu i nikako se nemojte voditi emocijama jer to može skupo da vas košta.

   Ako poredite Yoga 9i ili MateBook Pro X, računare slične namene čak identičnih procesorskih platformi, skuplji su i bolji u delu ekrana. Ali kome još teba 3K rezolucija na 14” dijagonali?

   Sa druge strane ni 2200 piksela koje prikazuje Swift X uopšte nije loše, a pri tome dodatak RTX 3050 grafičkog procesora pravi odlučujuću razliku u velikom broju aplikacija, poput Premiere Pro gde je Swift X ostvario duplo bolje rezultate od modela koji koriste samo integrisano grafičko jezgro.

   Konačna odluka je na vama

   Šta u stvari želimo da vam kažemo. Krajnji, konačni sud morate doneti sami, ali pri tome se vodite svojim osnovnim potrebama u radu sa jednim ovakvim računarom, kako ne biste zalutali među mnoštvom modela.

   Pomenimo da Swift X postoji i u verziji sa 16” ekranom i malo drugačijim hardverom, te da je u opticaju i verzija koja umesto GeForce koristi Intel ARC A370 grafički procesor.

   Za sada se držimo modela koji nam je došao na test. Acer Swift X SFX14 je dobro pogođena kombinacija hardvera, gde ni jedan deo ne štrči preterano i predstavlja skladno podešenu celinu. Kada ga gledate kao kompletan uređaj i svakako u kontekstu cene od 158000 dinara tj preporučenih 1250 €, shvatate da je ovaj kompaktni putnik namernik, jedna od najboljih i najkonkretnijih ponuda u ovoj klasi.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan