Cooler Master okreće novi list - slušalice za 2019.

Cooler Master okreće novi list - slušalice za 2019.

Novi Cooler Master zvučni portfolio donosi pravo osveženje na tržište

  Sadržaj

   Slušalice su jedna od naših omiljenih kategorija. Dobre slušalice su verovatno najpovoljniji način za uživanje u dobrom zvuku, uz cenu koja je značajno niža od para zvučnika ekvivalentnog kvaliteta, ali i bez zahteva po pitanju akustičkog tretmana prostorije u kojoj se sluša. Pravi ljubitelji dobrog zvuka su uvek u potrazi za nečim što će im pružiti još bolji doživljaj muzike i kao i mi, raduju se prilici da probaju nešto novo u nadi da će baš to biti “prava stvar”. Naravno, ljubitelja dobrog zvuka ima i među gejmerima, ali tu nailazimo na jedan problem. Ukoliko želite slušalice koje su baš namenjene gejming populaciji, tu stvari često nisu baš ružičaste, a pogotovo iz perspektive nekoga ko je navikao na zaista dobar zvuk, kakav npr. pružaju određeni studijski modeli. Kvalitet zvuka koji pružaju gejming slušalice varira od sjaja do očaja, a pritom ni renomirani proizvođači nisu garancija da će konkretan model biti zaista dobar. Gledajući unazad, probali smo znatno više više loših nego dobrih gejming slušalica, a lista modela koji se mogu nositi sa studijskim modelima je naravno vrlo kratka, čak i u cenovno najskupljoj kategoriji. 

   Od ovoga nije izuzet ni Cooler Master čiji prethodni modeli takođe nisu ostavljali naročito dobar utisak u poređenju sa referentnim studijskim slušalicama. Da, kvalitet izrade je bio na visokom nivou, kako se uostalom i očekuje, bilo je tu i nekih tehničkih inovacija, ali jednostavno zvuk nije bio adekvatan renomeu ove kompanije. U Cooler Masteru su očigledno bili svesni ovoga, pa su protekle godine napravljene neke velike promene u ovom segmentu, od novog vođe tima zaduženog za audio, nove fabrike i potpunog redizajna. Prvi rezultati toga su pred nama u vidu MH751 i MH752 gejming slušalica, kao i MH710 in-ear bubica koje smo slušali i testirali prethodnih par nedelja kako bismo vam preneli utiske o ovom novom smeru u kome je krenuo Cooler Master.
   cmslusalice23_resize.jpgPrvi model na testu, Cooler Master MH751 su slušalice su vrlo jednostavnog, ali efektnog dizajna. Skoro u potpunosti crne, jedino što se izdvaja su kontura logotipa na obe slušalice i deo koji povezuje slušalicu sa okvirom, a koji su u sivo/mat srebrnom dizajnu. Najveći deo slušalica je izrađen od crne plastike solidne čvrstine, pa nismo primetili nikakvo krckanje i uleganje, što uliva poverenje kvalitet izrade ovog modela. S druge strane, plastika je i vrlo lagana, što je (dok god je ispunjen uslov neophodne čvrstine) pozitivno, jer je manje mase na glavi uvek dobro.
   cmslusalice01_resize.jpg
   MH751 su čak vrlo lagane, možda i među lakšim gejming modelima koje smo probali sa svojih 250g bez kabla, što će svakako značiti gejmerima koji ih budu nosili u dužim periodima prilikom igranja. Deo iznad glave, kao i jastučići na ušima su popunjeni vrlo mekanim i udobnim sunđerom obloženim veštačkom kožom, pa su slušalice vrlo prijatne za nošenje. Iako je pliš možda nešto prijatniji pri letnjim temperaturama, u tim situacijama je znojenje neizbežno. S druge strane, obzirom da jastučići na ovom modelu nisu izmenjivi, makar ne bez rasklapanja slušalica, veštačka koža pruža i lako brisanje i održavanje.
   cmslusalice17_resize.jpg
   Česti problem gejming slušalica sa jakim pritiskom je ovde izbegnut, što odlično komplementira već pomenutu laganu konstrukciju. I pored toga, izolacija koju MH751 pruža je odlična, pa moramo pohvaliti Cooler Master da su odlično izbalansirali udobnost i izolaciju, praktično bez kompromisa po oba pitanja. Rezultat su verovatno najudobnije zatvorene slušalice koje smo probali i po tom pitanju su ne tako daleko od onih jednostavnih laganih on-ear modela, što su dobre vesti za gejmere.
   cmslusalice19_resize.jpg
   Ovaj model dolazi sa odvojivim fleksibilnim mikrofonom, kao i odvojivim opletenim kablom od 1.5m na kome se nalazi i kontrola za pojačavanje i isključivanje mikrofona. Kabl poseduje konektor sa četiri prstena, pa slušalice možete koristiti i kao headset za mobilni telefon, a u pakovanju se nalazi i adapter na odvojene konektore za slušalice i mikrofon za povezivanje sa PC-em.
   cmslusalice08_resize.jpg
   Što se zvuka tiče, štagod da je Cooler Master uradio i ko god da je sada zadužen za njihovu Audio sekciju, očigledno zna šta radi i napredak u odnosu na prethodne modele je itekako primetan. Frekventni balans ovog modela je odličan, pa se nije preterivalo ni sa jednim delom spektra. Basa ima sasvim dovoljno da ne ometa detaljnost srednjeg spektra, a da ga svakako čujete i osetite, kako u eksplozijama u igrama, tako i u bas linijama vašeg omiljenog muzičkog žanra. Granica bas reprodukcije je taman negde oko 20Hz, ispod čega jačina značajno opada, ali je to dovoljno da se čak i sub bass spektar svih instrumenata itekako dobro čuje. Visoki tonovi su jasni, ali se i sa njima nije preterivalo radi detaljnosti, pa su zahvaljujući tome slušalice prijatne i za duže slušanje bez efekta zamaranja ušiju koji je vrlo čest kod modela koje krasi izuzetna detaljnost.
   cmslusalice06_resize.jpg
   Ukupno rekli bismo odlično balansiran model kako po pitanju zvuka, tako i kompletnom udobnošću, ali i cenom koja se kreće oko vrlo korektnih 10.000 dinara, odnosno 84€. Rekli bismo da je do sada neprikosnoveni HyperX Cloud najzad dobio pravu konkurenciju, od čega će gejmeri i ljubitelji dobrog zvuka svakako imati samo koristi.cmslusalice07_resize.jpg
   Drugi model na testu, MH752 je zapravo skoro identičan kao i MH751. Izgled, udobnost, izrada, i sve rečeno za MH751 važe i za ovaj model. MH752 je opremljen identičnim 40mm Neodymium zvučnicima impendanse od relativno niskih 26 oma, a poseduje i identični odvojivi mikrofon koji radi prilično dobro kada je in-game komunikacija u pitanju. Razlika u odnosu na MH751 je u tome da se za cenu koja je viša za oko 2000 dinara, odnosno oko nekih 18€ dobija i USB modul, odnosno zvučna karta koja pruža okružujući 7.1 zvuk.
   cmslusalice11_resize.jpg
   Sam modul je takođe in-line, odnosno nalazi se na kablu koji vam je uvek pri ruci, a na njemu su kontrole za jačinu zvuka i mikrofona, isključivanje mikrofona, kao i uključivanje 7.1 procesiranja. Iako nismo preterani ljubitelji virtuelnog surround zvuka, ono što ovaj model radi zapravo funkcioniše.
   cmslusalice12_resize.jpg
   Testirali smo ga u PUBG-u koji je igra gde je dobro pozicioniranje zvuka jako bitno. Prvobitno ova funkcija zahteva malo navikavanja, jer će se sve čuti malo drugačije nego inače, ali čim se naviknete, lociranje protivnika po zvuku jeste nešto preciznije i lakše nego bez ove funkcije. Za slušanje muzike smo ipak preferirali 7.1 isključen, iako u nekim situacijama može da proširi zvučnu sliku, što je donekle tradicionalna boljka slušalica zatvorenog dizajna.
   cmslusalice15_resize.jpg
   Po našem mišljenju, MH752 nije toliko skuplji od MH751, pa će sa svojih oko 105€ biti odličan izbor za gejming, naročito ako se uračuna i to da dodatna USB zvučna karta garantuje dobar i vrlo glasan zvuk i na lošijim zvučnim kartama integrisanim na matičnim pločama.Pored dva klasična modela, Cooler Master MH serija slušalica sadrži i jedne bubice, koje takođe nisu obične. MH710 izgledaju kao uobičajene, mada svakako kvalitetno izrađene in ear bubice. Metalno cilindrično telo i kabl sa opletenom zaštitom (koja ujedno i smanjuje upetljavanje) svakako ulivaju poverenje u trajnost ovog modela.
   cmslusalice04_resize.jpg
   Ono što zapravo izdvaja MH710 u odnosu na slična rešenja je nešto što Cooler Master naziva Focus FX 2.0. U pitanju je mehanizam poput mehaničkog prekidača na zadnjoj strani bubice čijim se pritiskom menja tip slušalice između otvorenog i zatvorenog, pa samim tim i zvučni potpis. Zatvoreni je praktično standardan za ovaj tip slušalica i daje fokusiraniji bas i veću izolaciju od spoljne buke. Otvoreni sa druge strane daje širu zvučnu sliku i detaljniji zvuk, pa na taj način ove slušalice nude najbolje od oba sveta u jednom proizvodu. Koliko je ovo praktično, to će zavisiti od vas. Prisustvo mehanizma čini da je bubica malo duža, pa npr. nošenje sa kapuljačom nije baš zgodno, jer slušalica iz uveta viri nešto više nego kod manjih modela. Takođe, obzirom na poziciju prekidača na samom boku, odnosno kraju suprotnom od izvora zvuka, dešavalo nam se i da prilikom nameštanja bubice u uvo slučajno pritisnemo prekidač. Srećom razlika se čuje, pa ćete relativno lako ustanoviti u kom modu je koja slušalica, iako sam pritisak ne daje nikakvu indikaciju pozicije, bilo vizuelnu ili taktilnu. Unutar svake od slušalica nalazi se 10mm Neodymium zvučnik impendanse od 16 oma.
   cmslusalice14_resize.jpg
   Što se kvaliteta zvuka tiče, ocenjivanje toga kod bubica je pomalo nezahvalno, obzirom da zvuk jako zavisi od toga kako bubica leži unutar uveta, što naravno zavisi kako od slušalica, tako i od anatomije samog korisnika. U pakovanju se dobijaju tri veličine silikonskih čepića, a iako autoru teksta obično odgovara najveća, u ovom slučaju je delovalo da bi zvuk bio još bolji da je bila dostupna još jedna veličina više. Kada su slušalice bile postavljene u odgovarajuću poziciju, zvuk jeste bio dobar i  zadovoljavajućeg balansa, a zatvoreni mod nam se više dopao u odnosu na otvoreni, kako zbog bolje izolacije, tako i po pitanju zvučnog balansa. Deluje da je otvoreni mod koristan pre u situacijama kada želite da nešto slušate usput, a budete svesni svog okruženja, nego što je njegov zvučni potpis koristan sam po sebi.
   cmslusalice22_resize.jpg
   Pakovanje ovog modela je više nego bogato, pa se pored pomenutih silikonskih čepića u tri veličine dobijaju i Adapteri sa 3.5mm na Type-C za mobilne telefone sa tim konektorom, adapter za povezivanje na PC, kao i adapter za avion, sve to u vrlo lepoj i zgodnoj torbici. Slušalice na sebi poseduju i omnidirekcioni mikrofon, kao i taster za kontrolu, pa su zaista spremne za svaki uređaj i primenu. Cena ovog modela bi trebala da bude oko 60€ na domaćem tržištu, što je obzirom na kvalitet i dodatke koji se dobijaju vrlo konkurentno.
   Moramo priznati da nam se dopada novi smer u kome je krenuo Cooler Master sa svojim gejming audio proizvodima , naročito kada su u pitanju MH751 i 752 modeli. Ne samo da je zvuk znatno unapređen u odnosu na ranije modele, već je i na vrlo dobrom nivou i više nego konkurentan sa najboljim slušalicama u svom cenovnom rangu, ne samo kada su gejming modeli u pitanju. Iz tog razloga, ova dva modela zaslužuju naše Benchmark Approved priznanje.
   cmslusaliceaward_resize.jpg 
   Mi se svakako radujemo promeni koju su oni doneli i željno iščekujemo i naredne Cooler Master slušalice jer imamo utisak da su tek počeli da nam donose prave stvari.

   Možda vam se svidi