Realme Buds Air 2 test - Iznenađenje za malo novca

Realme Buds Air 2 test - Iznenađenje za malo novca

Realme Buds Air 2 bežične bubice zvukom i opcijama pucaju znatno iznad svoje cene. Kako rade, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Realme Buds Air 2 je možda baš prava stvar za vas ako vam se koncept bežičnih bubica dopada, ali se zbog cene niste odlučivali da sebe obradujte jednim ovakvim uređajem. Ne samo zbog cene, već i zvuka i opcija koje ovaj model čine vrlo bliskim nekim dosta skupljim rešenjima.

   Realme Buds Air 2 test – Iznenađenje za malo novca

   Pozitivne ocene

   • Reprodukcija basa
   • Prijatan frekventni balans
   • Dobra redukcija buke

   Negativne ocene

   • Odsustvo naprednijeg audio kodeka, očekivano za ovu cenu

   Slušalice koje po najbitnijim parametrima za većinu korisnika nude više od očekivanog u klasi oko 50€.

   Brend Realme ne treba posebno predstavljati, jer iako je i dalje u pitanju relativno sveže ime u mobilnoj industriji, za kratko vreme je stekao priličnu popularnost svojim pristupom i proizvodima koji nude vrlo dobru vrednost za razumnu sumu novca.

   Od početka prodaje Realme proizvoda na domaćem tržištu pre oko 2 godine, viđali smo mahom mobilne telefone, ali kompanija nudi i proizvode vezane za njih, sa planovima za proširenje ponude na razne pametne kućne aparate i Smart Home uređaje. I na našem tržištu je od nedavno dostupan prošireni portfolio, pa smo nakon testiranog Realme Watch S Pro pametnog sata u prilici da vam prikažemo i Realme Buds Air 2 bežične slušalice.

   Da, u pitanju je još jedan model na već krcatom tržištu True Wireless bubica, ali se poput Realme pametnog sata i Realme Buds Air 2 slušalice izdvajaju vrednošću za uloženi novac, odnosno činjenicom da za svega 5599 dinara, odnosno oko samo 47€ dobijate naizgled isto što nude i neki višestruko skuplji modeli. Hajde da vidimo da li je to zaista tako i u praksi.

   Realme Buds Air 2 – Dizajn

   Poput svih bubica ovog tipa, slušalice dolaze u kutiji za nošenje, koja je u osnovi kvadratnog oblika, ali sa potpuno zaobljenim ivicama sa svih strana, pa deluje skoro kružno. Dimenzije su relativno kompaktne, a profil prilično tanak, pa je kutija vrlo praktična za nošenje – rekli bismo čak jedna od najboljih do sada po tom pitanju i lako se smešta u praktično svaki džep.

   Vađenje slušalica iz kutije doduše i nije tako praktično, pogotovo ako vam ruke nisu suve, ali je ok kad se malo naviknete. Na prednjoj strani kutije se pored Realme logotipa nalazi i dioda za indikaciju rada i uparivanja, na desnom boku taster za uparivanje, dok je na dnu tu USB Type-C port za punjenje.

   Pogađate, punjenje kablom je i jedina opcija jer za ispod 50€ zaista nemoguće očekivati bežično. Kutija, kao i same slušalice su na primerku na testu u beloj boji, ali je u ponudi i crna verzija, pa ko šta voli – obe su čista klasika i Realme izgleda nije želeo da eksperimentiše previše sa nekim smelijim bojama kao što to rade sa sa svojom ambalažom, pa i mobilnim telefonima.

   Kad pominjemo ambalažu, u upečatljivom žuto-crnom Realme pakovanju ćete pored samih slušalica zateći i vrlo lep kabl za punjenje, kao i dva para rezervnih silikonskih čepića, veće i manje od standardnih koje dolaze na samim slušalicama. Čepići i telo same slušalice su u izabranoj boji, beloj ili crnoj, dok je onaj nastavak u koji su smeštene baterije, antene i kontrole na beloj verziji na testu u srebrnoj poliranoj varijanti koja malo razbija monotoniju potpuno belih slušalica.

   Zanimljivije jeste, a kako se vama dopada, recite nam u komentarima. Na spoljašnjem delu slušalice zatičemo još samo par otvora za mikrofone, bas refleks port na vrhu tela slušalice, kao i po dva kontakta za punjenje na dnu proširenog dela.
   Sa svega 4.1g, slušalice su vrlo lagane, što u kombinaciji sa oblikom čini da budu izuzetno udobne za nošenje i da stoje u ušima bez tendencije da ispadnu čak i pri trčanju i naglim pokretima glave.

   Što se pasivne izolacije tiče, sa odgovarajućom veličinom silikonskih nastavaka ona je na korektnom nivou, nešto boljem od onoga što nudi većina modela u Airpods stilu bez njih.

   Aktivna redukcija buke, kontrole

   No ono što je jedan od glavnih aduta Buds Air 2 je aktivna redukcija buke, koja je podešena tako da eliminiše niske frekvencije spolja poput buke motora u autobusu, kao i buku aparata poput klima uređaja i ventilatora, a propušta glasove, zvono na vratima i druge zvuke koje zapravo želite da čujete.

   Neko će možda poželeti baš potpunu izolaciju, ali možemo reći da ovako kako je podešena, aktivna redukcija buke na Realme Buds Air 2 radi prilično dobro, pogotovo ako se u obzir uzme i cenovni rang kome slušalice pripadaju.

   Pored aktivne redukcije moguće je koristiti i samo pasivnu, a implementiran je i Transparency mod koji dodaje zvukove spolja kako bi zaobišao pasivnu izolaciju i omogućio vam da čujete sve oko sebe, kao i da ne nosite slušalice, što takođe radi dosta dobro. Između modova je moguće cirkulisati putem kontrola, ali i odabrati koje želite da koristite a koje ne.

   Što se kontrola tiče one su izvedene u standardnom stilu, dodirivanjem spoljašnjeg dela svake od slušalica, pa je u Realme Link softveru moguće izabrati šta će raditi dvostruki, trostruki i dugi dodir i to za svaku od slušalica posebno, kao i dugi dodir obe slušalice.

   Lista dostupnih funkcija koje možete birati uključuje sve što je potrebno, od puštanja i pauze, preskakanja pesama i aktivacije glasovnog asistenta, moda redukcije buke i Game Moda, a jedino što nedostaje je promena glasnoće, pa bi bilo lepo kada bi Realme i to dodao u nekom narednom ažuriranju.

   Realme Buds Air 2 – Zvuk

   Što se zvuka tiče, njega proizvode 10mm driver zvučnici i to dovoljno glasno da na maksimumu bude na ivici neprijatnog za normalno slušanje – verovatno dobre vesti za one koji vole baš glasnu muziku, a znam da ima i takvih korisnika. Pritom je u softveru moguće aktivirati i Volume enhancer za još glasnoće, pa vam to na ovom modelu neće nedostajati.

   Frekventni balans je prijatan, ali ne baš potpuno ravan već sa blago povučenijim srednjim i malim akcentom u višem srednjem delu spektra koji dodaje utisak detaljnosti zvuka, srećom ne toliko da postane naporno pri dužem slušanju.

   Kada je odziv niskih frekvencija u pitanju, Realme Buds Air 2 su prijatno iznenađenje, jer iako bas nije preteran i ne maskira ostatak spektra, dobro je odmeren, a i prostire se vrlo nisko, sa prilično ravnim odzivom do oko 30Hz, nakon čega opada do 25Hz, što je i minimalna granica reprodukcije za ovaj model.

   Podrazumevani mod zvuka je Dynamic, a u softveru je moguće još izabrati i Bright koji je prilagođen dijalogu, kao i Bass Boost+ koji je Realme podesio u saradnji sa popularnim DJ dvojcem Chainsmokers. Meni se ovaj mod lično ne dopada, ali možda će basshead korisnicima upravo to biti prava stvar, tim pre što osim ovih modova nema dodatnih podešavanja u vidu ekvilajzera.

   Ako zvuku išta da tako kažemo “fali” je možda malo detalja u najvišim frekvencijama, ali to vrlo verovatno možemo pripisati i činjenici da se ne koristi nijedan napredniji audio kodek visoke rezolucije, već su podržani samo standardni SBC i AAC koji su sami po sebi ograničavajući faktor. No, ovo je uobičajena boljka mnogih modela, čak i onih dosta skupljih, pa se ovom koji košta ispod 50€ i ne može uzeti za zlo.

   Konekcija, baterija

   S pozitivne strane, veza koju nudi Bluetooth 5.2 konekcija je izvanredna, daleko najbolja koju smo videli do sada, pa smo se po čitavom studiju koji je dugačak nekih 18m kretali bez ikakvih smetnji i prekida tokom reprodukcije, dalje od mesta na kojima bi drugi modeli imali problema sa održavanjem veze. Konekcija sa uređajima je naravno u pravom True Wireless maniru, pa slušalice možete vaditi i vraćati u kutiju, a dok god je makar jedna u uvetu ili van kutije, zvuk će se reprodukovati bez prekida.

   Što se latencije tiče, ona je standardno ne baš sjajna u standardnom modu, ali je aktivacija Game moda spušta na oko 88ms, što je sasvim dovoljno za gledanje videa, pa i igranje igara bez vidne desinhronizacije između slike i zvuka. Pohvalno je i što Game mod radi pri vezi sa svim uređajima, a ne samo mobilnim telefonom na kome je instalirana aplikacija.

   Za kraj pomenimo i bateriju koja omogućuje između 4 i 5 sati neprekidnog slušanja zavisno od jačine i moda redukcije buke, dok u kombinaciji sa baterijom u kutiji za punjenje slušalice ukupno omogućuju do 25 sati slušanja. Slušalice i kutija se u potpunosti napune za oko 2 sata, a ako ste u žurbi, 10 minuta punjenja omogućuje do 2 sata slušanja.

   Realme Buds Air 2 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Realme Buds Air 2 su kao i nedavno testirani Realme sat ostavili vrlo dobar utisak, pa možemo reći da daleko prevazilaze ono što bismo očekivali s obzirom na cenu od 5599 dinara, t.j. nešto ispod 50€.

   Performanse su zapravo vrlo poredive sa nekim modelima koji koštaju i preko 100€, kao uostalom i softver i dodatne mogućnosti, pa ovaj model nudi zaista odličnu vrednost za uloženi novac onim korisnicima koji bi želeli true wireless bubice, ali ne žele da izdvoje baš previše novca.

   Ima naravno modela sa boljom redukcijom buke i kvalitetnijim zvukom, ali je njihova cena mahom oko tri puta veća, pa Realme Buds Air 2 apsolutno ima našu preporuku u klasi povoljnih bežičnih bubica kao model koji vas neće razočarati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi