Realme Buds Air 3 test - Zvuk bez buke

Realme Buds Air 3 test - Zvuk bez buke

Realme Buds Air 3 se fokusiraju na ono što je najbitnije većini korisnika, a naročito na izvanrednu redukciju buke. Pogledajte našu recenziju za više detalja.

  Sadržaj

   Realme Buds Air 3 su još jedan uređaj kompanije od koje smo navikli na proizvode sa dobrim odnosom mogućnosti i cene. U pitanju je njihov novi model True Wireless slušalica čija su jača strana upravo stavke koje su najbitnije većini korisnika, a među kojima se naročito izdvaja izvanredna redukcija buke.

   Realme Buds Air 3 test – Zvuk bez buke

   Pozitivne ocene

   • Odlična redukcija buke
   • Vrlo ubedljiv bas
   • Izuzetan kvalitet veze
   • Udobnost

   Negativne ocene

   • Odsustvo naprednijeg kodeka od AAC i SBC

   Vrlo dobro zaokružene slušalice koje će uspešno ispuniti zahteve većine korisnika po pitanju udobnosti, zvuka i praktičnosti korišćenja.

   Realme je već neko vreme u naletu, najpre kada su u pitanju mobilni telefoni sa dobrim odnosom cene i mogućnosti, a čini se da ove godine nastupa još agresivnije na tržištu, što je dobra vest za korisnike u inače za sada ne baš sjajnoj godini punoj nekih prinudnih tehničkih rešenja i slabe dostupnosti usled problema sa sa snabdevanjem.

   Pre oko 4 meseca smo bili u prilici da upoznamo i njihovu ponudu van ove kategorije, u vidu Watch S Pro pametnog sata i Buds Air 2 bežičnih slušalica, koji su deo njihovog Smart Life portfolia nosivih i pametnih uređaja, a ovoga puta nam se na testu našao i naslednik pomenutih slušalica – Realme Buds Air 3, pa hajde da vidimo u kom smeru se kompanija kreće u ovom domenu.

   Ponuda True Wireless bubica na tržištu je već obilna u svim cenovnim kategorijama, ali modela koji obećavaju dobre performanse i mogućnosti po pristupačnoj ceni nikad dosta – većina korisnika uostalom traži neke ključne stvari poput dobrog zvuka, efikasne redukcije buke, niske latencije i udobnosti, dok je sve ostalo bonus koji ume prilično i da košta, a ne donosi toliko koliko pomenute stavke.
   Hajde da vidimo šta od toga ima da ponudi Realme Buds Air 3 za oko 8999 dinara, odnosno oko 76€.

   Realme Buds Air 3 – Dizajn

   Najpre, što se dizajna tiče, možemo reći da je u pitanju jedan od lepših modela koje smo videli u skorije vreme i to u skoro potpuno klasičnom formatu, bez nekih avangardnih linija i oblika. Na prvi pogled tipične True Wireless bubice sa silikonskim čepićima i izduženim valjkom u kome se nalazi elektronika, baterija i antene.

   Ono što izdvaja model na testu je najpre boja koju Realme naziva Starry Blue, jedna od dve varijante u kojima ovaj model dolazi, dok je druga tradicionalnija Galaxy White. Zvezdano plava se u ovom slučaju sastoji od lepe metalik plave na tom izduženom delu, vrlo tamno plavog, skoro crnog tela slušalice napravljenog od reflektivne plastike i tamno plavih silikonskih čepića, mat naravno.

   Kombinacija odabrana sa ukusom koja će se verovatno dopasti muškoj, možda i ženskoj publici, mada je možda šteta što Realme nije ponudio i treću, neku ekvivalentnu bordo kombinaciju baš za dame. U istom stilu koji krasi slušalice je i kutija za nošenje koja je u sličnoj nijansi plave koja se malo menja pod različitim svetlom i malo je više mat.

   Na vratancima koja kriju same bubice se nalazi i Realme logo ispod 3D stikera koji je vrlo lepo detalj i vizuelno zaokružuje kutiju na pravi način. Kutija je inače ovalnog oblika sa zaobljenim ivicama i umerenim dimenzijama, što je čini dosta zgodnom za nošenje u džepu. Na njoj je izostao taster za uparivanje, pa je praktično jedini detalj USB Type-C konektor za punjenje, koji je ujedno i jedini način punjenja – bežično u ovoj klasi ipak nije realno očekivati, makar ne bez nekih velikih kompromisa na drugom mestu.

   Mesta za postavljanje slušalica u kutiju nisu baš naša omiljena opcija, jer vađenje nije uvek potpuno lako ako su vam ruke klizave. Neki od proizvođača čak i u istom položaju ovo rešavaju blagom konturom slušalice i mesta koja omogućuje da slušalica sama krene napolje kada je pomerite bočno, ali to ovde nije slučaj, pa zahteva malo “štipanja”.

   S pozitivne strane, oblik tela same slušalice je zapravo baš onakav kakav treba da bude za udobno nošenje, vrlo ergonomski i savršeno naleže na uvo, što omogućuje da slušalice stoje čvrsto bez osećaja da bi mogle ispasti pri nekom pokretu glave, a pritom i dobro zatvaraju spoljni deo uha i ušni kanal. Težina po slušalici je uobičajenih 4.2g, pa ukupno možemo reći da su Realme Buds Air 3 dobro rešenje po pitanju ergonomije i zgodne kako za svakodnevno nošenje, tako i za sportske aktivnosti.

   Uz to, slušalice su i IPX5 vodootporne, što podrazumeva da im recimo kapi kiše ili znoj neće smetati, a Realme se hvali i rigoroznim testovima izdržljivosti po pitanju povezivanja USB kabla, otvaranja i zatvaranja kutije, radu na temperaturama od -40 do +50 i sl. Uz slušalice dolaze silikonski čepići u tri veličine, S, M i L, a u Realme Link mobilnoj aplikaciji se nalazi i test koji proverava da li je veličina koju ste odabrali odgovarajuća za vas, putem mikrofona koji se na obe slušalice sa unutrašnje i spoljašnje strane uha.

   Redukcija buke

   Ovi mikrofoni se ujedno koriste i za aktivnu redukciju za koju možemo reći da nas je oduševila na ovom modelu. Iako je i pasivna izolacija sasvim korektna, algoritam koji je Realme primenio za aktivnu redukciju radi izuzetno dobro i skoro u potpunosti uklanja npr. zvuk klima uređaja, ventilatora računara i drugih stvari koje vam realno smetaju, a jedino što ostaje, istina takođe umanjeno su ljudski glasovi i neke korisne informacije poput npr. kucanja na vrata.

   Vrlo smo prijatno iznenađeni koliko je Realme ovo dobro optimizovao, pa nam je ovo do sada verovatno omiljena implementacija aktivne redukcije buke na nekim slušalicama ovog tipa. Pored pasivnog i aktivnog moda redukcije podržan je i dosta dobar Transparency mod u kome se zaobilazi pasivna izolacija kako biste mogli čuti sve oko sebe kao da ni ne nosite slušalice, a tu je i posebna opcija za jak vetar koja malo menja algoritam aktivne redukcije za tu specifičnu situaciju.

   Uz redukciju buke pri slušanju, Realme se hvali i redukcijom buke iz vaše okoline u mikrofonu kada razgovarate sa nekim, u kom slučaju se koriste dva mikrofona i veštačka inteligencija kako bi se glas izdvojio iz signala. Kvalitet ovog rešenja nije baš jednako dobar kao u slučaju aktivne redukcije za slušanje i dosta zavisi od konkretnih uslova, negde se snalazi odlično, a negde ne.

   Realme Buds Air 3 – Zvuk

   Kada je zvuk u pitanju, njega na ovom modelu proizvode Dynamic Bass Boost driver zvučnici sa 10mm LCP membranama, odnosno napravljenim od polimera tečnih kristala. Poenta ovoga je da membrana bude lagana, ali visoke čvrstine kako bi se omogućio dobar odziv pri niskim frekvencijama i svim jačinama.

   Mereći frekventni odziv na ovom modelu, rekli bismo da ovo nije samo marketing, jer je bass veoma ujednačene glasnoće čak do 24Hz, što je zaista impresivno, nakon čega opada do minimalnih 20Hz. Rezultat je vrlo ubedljiv zvuk, istina za moj ukus sa malo naglašenijim niskim frekvencijama, ali opet – mislim da je to potpis koji večina korisnika zapravo i preferira, pogotovo ukoliko ste još u gradskom prevozu i jako bučim sredinama.

   Osim toga, zvučni balans je korektan i ukupan kvalitet zvuka vrlo dobar, pogotovo za ovu klasu uređaja, rekli smo oko 76€. U Realme Link aplikaciji je pored podrazumevanog Balanced zvučnog profila moguće odabrati i Bass Boost+ sa još više basa, kao i Bright koji je više orjentisan na govor, a dostupna je i Customized Audio Tuning opcija koja može donekle optimizovati zvuk prema vašem sluhu – suptilna razlika makar u mom slučaju, ali ipak radi.

   Ono što ovaj model zapravo ograničava da ponudi još više je činjenica da su podržani samo SBC i AAC kodeci, ne i neki od naprednijih sa višim bitrate-om zvuka, mada je to nešto na šta smo navikli u ovoj, pa i nešto višim klasama i što čeka neko sveobuhvatnije rešenje na nivou čitave industrije. Mislim da su u tom domenu odavno neophodni bolji standardi, ali ako kupujete u skorije vreme nećete ništa propustiti sa ovim što je trenutno aktuelno – potrajaće dok dočekamo neki univerzalan standard na svim uređajima.

   Konekcija, kontrole, baterija

   Što se konekcije tiče, ona se uspostavlja putem Bluetooth 5.2 standarda i to sa svim prednostima True Wireless modela poput mogućnosti da koristite obe ili samo jednu bilo koju slušalicu, sa transparentnim prebacivanjem veze. Kvalitet veze je izuzetan, pa su slušalice radile bez ikakvog štucanja čak i na 18 metara od telefona ili na 10 metara kroz zid, što je možda i najbolje što smo videli do sada na nekim slušalicama ovog tipa.

   Moguća je čak i konekcija sa dva različita uređaja istovremeno, što može biti korisno ukoliko npr. koristite laptop i mobilni telefon. Realme na svom sajtu latenciju veze deklariše na 88ms i rekli bismo da je to i tačna cifra, jer je kašnjenje prilično nisko, čak i van Game moda koji je tu da dodatno smanji kašnjenje. U obe varijante je kašnjenje zvuka za slikom toliko malo da je skoro neprimetno i ne smeta za normalno gledanje videa i igranje igara.

   Na spoljnom delu valjka svake slušalice se nalaze i površine osetljive na dodir koje služe za kontrolu funkcija poput puštanja, pauziranja i preskakanja pesama, aktivacije Game moda, glasovnog asistenta ili promene moda redukcije buke. Ove funkcije je moguće dodeliti po želji dvostrukom, trostrukom ili dugom dodiru za obe slušalice posebno, kao i istovremenom dugom dodiru obe slušalice, pa je jedina zamerka što među podržanim funkcijama nije i podešavanje jačine zvuka, mada je teoretski za to moguće iskoristiti glasovnog asistenta.

   Za kraj, pomenimo i bateriju za koju Realme ne navodi tačan kapacitet u mAh, već samo trajanje u raznim scenarijima upotrebe. Tako je baterija u samim slušalicama u stanju da pruži između 5.5 i 7 sati neprekidnog slušanja, zavisno od toga da li koristite aktivnu redukciju buke i Transparency mod ili ne, a zajedno sa baterijom u kutiji, ukupno trajanje se kreće između 22 i 30 sati. Uz to, 10 minuta punjenja daje oko 100 minuta slušanja bez aktivne redukcije, dakle nešto manje ukoliko koristite i nju.

   Realme Buds Air 3 – Utisci i cena

   Sve u svemu, utisak koji ostavljaju Realme Buds Air 3 je više nego pozitivan, pogotovo ako se u obzir uzme i razumna cena od oko 8999 dinara, t.j. 76€ koja je još uvek u pristupačnijem delu spektra za jedne True Wireless bubice. Za tu sumu dobijate vrlo dobar zvuk sa snažnim basom, izvanrednu aktivnu redukciju buke, impresivan domet i kvalitet Bluetooth veze i generalno udobne i lepo dizajnirane slušalice koje su zaista dobro zaokružene za prosečnog korisnika.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi