Xiaomi FlipBuds Pro test -Slušalice na Qualcomm pogon

Xiaomi FlipBuds Pro test -Slušalice na Qualcomm pogon

Xiaomi FlipBuds Pro se iz mora ovakvih modela izdvajaju činjenicom da ih pokreće Qualcomm platforma sa brojnim tehnologijama ove kompanije vezanim za zvuk.

  Sadržaj

   Xiaomi FlipBuds Pro se iz bogate selekcije true wireless slušalica ove kompanije, ali i mora ovakvih modela na tržištu izdvajaju činjenicom da ih pokreće Qualcomm platforma sa brojnim tehnologijama ove kompanije vezanim za zvuk.

   Xiaomi FlipBuds Pro test -Slušalice na Qualcomm pogon

   Pozitivne ocene

   • AptX Adaptive podrška
   • Udobnost
   • Odličan kvalitet zvuka u kombinaciji sa Qualcomm opremljenim telefonima

   Negativne ocene

   • Maksim će izvući samo u kombinaciji sa Qualcomm telefonima
   • Prosečan kvalitet veze koji u “gustom etru” pokazuje nedostatke

   DObre slušalice, ali najpre za korisnike telefona sa nekim od Qualcomm chipseta sa AptX Adaptive podrškom,

   Xiaomi je kompanija kojoj audio uređaji svakako nisu strani – zapravo, nije im strano ništa, od kišobrana do robota, ali se audio proizvodima, odnosno konkretno slušalicama bave jako dugo i to sa prilično uspeha. Primera radi, još su mi u sećanju neke od žičanih bubica pre skoro desetak godina koji su bili iznenađujuće dobre.

   U aktuelnom trenutku True Wireless modeli su fokus svih proizvođača, a Xiaomi poput onoga što radi i sa mobilnim telefonima ima vrlo široku ponudu ovakvih slušalica, što pod Xiaomi, što pod Redmi brendom i to u praktično svim cenovnim kategorijama – čak 7 različitih modela na zvaničnom sajtu i još 4-5 pored toga koji se mogu pronaći u prodavnicama.

   Među njima su i Xiaomi FlipBuds Pro, model koji je vrlo interesantan, jer pored toga što pripada višoj klasi sa sobom donosi i Qualcomm audio chip i podršku za brojne tehnologije ove kompanije uključujući i AptX Adaptive kodek i njihovu redukciju buke, pa je ovo bila prilika i da se upoznamo sa tim šta Qualcomm ima da pruži u ovom domenu, pošto se proizvođači retko odlučuju za ovu opciju, a daleko češće za sopstvena rešenja, što uostalom važi i za Xiaomi na većini modela. Da kažemo odmah i da je cena Flip BudsPro kod nas 19.990 dinara, t.j. oko 170€, što je okvirno rang i Huawei Freebuds 4, Apple Airpods 2 ili Samsung Galaxy Buds Live.

   Xiaomi FlipBuds Pro – Dizajn

   Što se izgleda tiče, FlipBuds Pro imaju taj premijum šmek i to najpre zahvaljujući površinama na kutiji i samim slušalicama koje podsećaju na metal, iako je zbog udobnijeg nošenja i lakše prenosivnosti sve izrađeno od plastike. Trik je u takozvanom nano-NCVM premazu, odnosno “non conductive vacuum metallization” procesu koji površinu čini vrlo glatkom, sjajnom i refleksivnom, a zanimljivo ne i klizavijom, što je naravno plus.

   Jedina mana je što privlači otiske što bi se reklo “za sve pare”, pa ako želite da kutija izgleda reprezentativno, moraćete da je redovno brišete. Varijacija u bojama nema, pa je dostupna samo ova tamnosivo-crna varijanta koja je istina prilično univerzalna i praktična.

   Dimenzije kutije za nošenje su umerene, sasvim zgodne za nošenje u bilo kom džepu, a oblik je pravougaon sa potpuno zaobljenim ivicama. Na kutiji zatičemo USB Type-C port i taster za uparivanje na dnu, kao i Xiaomi logotip na zadnjoj strani na sredini dela gde se spajaju vratanca.

   Same slušalice se u kutiju smeštaju uspravno i vade prilično lako zahvaljujući svom obliku koji za razliku od nekih modela koje smo viđali zapravo omogućuje da slušalicu možete čvrsto da uhvatite, čak i pomalo vlažnim rukama. Inače, između slušalica se u kutiji nalazi i dioda za indikaciju uparivanja, dok je dioda za indikaciju punjenja i baterije spolja, na sredini prednje strane.

   Telo samih slušalica je izrađeno od praktično istog materijala kao i kutija, sa izuzetkom spoljašnjeg dela produžetka, koji je slične nijanse, ali drugačije teksture i znatno manje refleksivne površine. Na dnu produžetka su dva kontakta za punjenje i mikrofon za pozive, a tu su još jedan mikrofon za redukciju buke sa spoljašnje strane i senzor koji daje indikaciju da li je slušalica u uvetu ili ne.

   Udobnost, kontrole

   Oblik same slušalice je praktično idealan i napravljen tako da optimalno legne u ušnu školjku i skoro u potpunosti zatvori kanal, kao i da se osloni na ključne tačke kako bi sprečio ispadanje. Tokom trčanja sa ovim slušalicama nam se nije dešavalo da ispadnu, iako je u nekim trenucima nakon duže aktivnosti i puno znoja delovalo kao da ne stoje jednako stabilno, pa imamo poverenja da će ostati tu gde jesu.

   U tome, ali i pasivnoj izolaciji pomažu i standardni silikonski čepići takođe sive boje, koji dolaze u tri veličine. Ako niste sigurni koji je najbolji za vas, u aplikaciji je moguće pokrenuti i test koji će izmeriti koliko zvuka “curi” napolje i reći vam da li je odabrana veličina optimalna.

   Na obe slušalice su naravno implementirane i kontrole za muziku i javljanje na pozive, ali zanimljivo ne u vidu uobičajenih površina osetljivih na dodir, već je potrebno uštinuti onaj produženi deo kako biste ih aktivirali. Ako ste neko poput mene ko ima običaj da slušalice stalno dodiruje kako bi ih vratio u optimalnu poziciju tokom trčanja npr. ovakvo rešenje je daleko bolje, jer izbegava slučajnu aktivaciju komandi.

   Pritom, iako nisu u pitanju mehanički tasteri već i dalje površine osetljive na dodir, Xiaomi je dodao zvučni odziv poput mehaničkog tastera koji je vrlo uverljiv i ostavlja odličan utisak. Podržani su jedan, dvostruki, trostruki i dugi pritisak, dakle 4 različite komande po slušalici, a sve osim pojedinačnog pritiska je moguće i programirati i prilagoditi komande kako vam odgovara, istina uz određena ograničenja, pošto ne može baš svaka komanda biti bilo šta.

   Od podržanih funkcija tu su preskakanje pesama u oba smera, kontrola glasnoće, kontrola redukcije buke i aktivacija glasovnog asistenta.
   Sve pomenuto je moguće podešavati u Mi Buds M8 aplikaciji koju zanimljivo nije pravio Xiaomi, ali je izgleda usvojio kao zvaničnu, jer je preko nje moguće i ažuriranje firmware-a, pregled nivoa baterije i podešavanje brojnih funkcija među kojima je i redukcija buke.

   Šta nudi Qualcomm zvučni čip?

   Pre nego što se pozabavimo njom, moramo krenuti od Qualcomm QCC5151 čipseta koji pokreće ove slušalice. Ako se pitate čemu čipset na slušalicama, pa on je zadužen za brojne funkcije, od Bluetooth veze, obrade zvuka, redukcije buke i sve ostalo što zahteva neko procesiranje.

   Sve slušalice na tržištu imaju neki čipset u sebi, ali je ono što je specifično u ovom slučaju to što Qualcomm QCC5151 sa sobom donosi i Qualcomm Adaptive Active Noise Cancellation, odnosno redukciju buke, podršku za aptX Adaptive kodek, programabilni DSP odnosno procesor za obradu signala t.j. zvuka, algoritme za smanjenje eha i buke sa mikrofona i naravno energetsku efikasnost koju Qualcomm uvek ističe.

   Kako ovo radi u odnosu na neka prethodno viđena rešenja?
   Pa u slučaju aktivne redukcije buke zaista veoma dobro. Ne možemo možda reći da je u pitanju daleko najbolja redukcija koju smo čuli na nekom modelu, ali svakako jeste u samom vrhu i vrlo uspešno umanjuje ambijentalne zvukovove, šumove i brujanje.

   U aplikaciji vam je dostupan izbor između nekoliko različitih modova – Office, Daily, Airplane i Wind i svaki od njih će imati određenih prednosti zavisno od situacije i ambijenta, pa će vam oni svakako biti od koristi da dobijete maksimum u raznim uslovima. Pored toga tu je naravno i pristojan ambijentalni mod koji nije baš transparentan kao da ne nosite slušalice, viđali smo i bolje implementacije, ali radi ok za to čemu je namenjen.

   Transparency ima i dva svoja moda, transparentniji i onaj koji zadržava određenu redukciju buke, ali izoluje glas. Tu je i opcija da potpuno isključite redukciju buke ukoliko npr. želite da uštedite na bateriji, mada kada se jednom naviknete na aktivnu, sumnjamo da ćete slušalice koristiti bez nje.
   Inače, za ANC algoritme, Qualcomm u ovom slučaju koristi informacije sa tri mikrofona po slušalici – Feedback unutar uveta, feedforward na kućištu i talk na dnu produžetka, a ista kombinacija se koristi i za redukciju buke i izolaciju vašeg glasa u slučaju poziva.

   Kako zvuče Xiaomi FlipBuds Pro?

   Što se samog zvuka koji Xiaomi FlipBuds Pro nude tiče, za njegovu “proizvodnju” su zaduženi driver zvučnici od čak 11mm uz dodatni, kako u Xiaomi-u kažu “profesionalni tjuning” za optimalni kvalitet zvuka. Subjektivno, zvuk je svakako dopadljiv i ubedljiv, iako ne možemo reći da je naročito ravnog odziva već je kako se to kaže “topliji”, odnosno sa malo više basa, što će mnogi korisnici verovatno i preferirati.

   Srećom, bas je tako podešen da nije preteran već samo prisutniji, iako ipak pomalo maskira ostatak spektra, pa samim tim i utiče na nešto manje detalja u srednjim i visokim frekvencijama. Niske frekvencije koje su FipBuds Pro u stanju da reprodukuju se prostiru do oko 30Hz i to sa relativno ujednačenom glasnoćom, što je impresivno, mada preciznost tranzijenata u niskim frekvencijama nije baš na preterano visokom nivou.

   U onaj profesionalni tjuning koji smo pomenuli spada i poboljšanje zvučne slike i po tom pitanju je ovaj model sasvim solidan za jedne bubice – ne baš vrhunski, ali daleko od onog zvuka sa levim i desnim kanalom i ničim između. E sad, sve rečeno važi ako imate neki telefon poput mog Galaxy S21 Plus koji ima podršku samo za osnovni AptX kodek koji ipak ograničava ove slušalice da dostignu svoj maksimum.

   Ako FlipBuds Pro pak uparite sa nekim telefonom koji podržava AptX Adaptive, poput npr. Redmi Note 11 Pro 5G koji nam je bio pri ruci u redakciji, zvuk u svakom aspektu postaje za klasu bolji usled činjenice da AptX Adaptive podržava bitrate do 420kbit/s i 24bitni zvuk u do 96KHz. Što bi se reklo, slušalice prosto “progledaju” u ovom modu i postaju daleko ozbiljnije.

   Bluetooth veza, baterija

   Pritom, u kombinaciji sa Xiaomi telefonom je i povezivanje praktično automatsko, a i aplikacija integrisana u sam interfejs – prednosti ekosistema i Xiaomi-evog, i Qualcomm-ovog.
   Takođe, u AptX Adaptive modu je deklarisana latencija oko 80ms, što je više nego pristojno i za gaming i gledanje videa bez desinhronizacije zvuka i slike.

   Veza se inače uspostavlja putem Bluetooth 5.2 i nezavisna je za obe slušalice, pa možete koristiti samo jednu bilo koju ili obe istovremeno, pri čemu senzor pri svakom vađenju slušalice iz uveta automatski pauzira pesmu. Omogućeno je i istovremeno povezivanje slušalica sa dva uređaja za izvor zvuka, npr. telefon i laptop, a zanimljivo je i da ako imate dva para FlipBuds Pro, oba se mogu povezati sa jednim uređajem i reprodukovati isti sadržaj.

   Što se kvaliteta veze tiče, on je prosečan, solidnog dometa, ali smo primetili da je ovaj model u nekim situacijama u okruženju sa puno uređaja i da tako kažemo “gužvom u etru” imao češće smetnje i gubitke u signalu od nekih drugih modela koji su nam tokom testa bili pri ruci radi poređenja.

   Za kraj, pomenimo i bateriju koja je deklarisana na 5 sati neprekidnog slušanja sa uključenom redukcijom buke sa jednim punjenjem slušalica, uz do 22 sata ukupno kada se uračuna dopunjavanje u kutiji. Ako ne želite redukciju buke, potrošnja je manja, pa je autonomija 7 i 28 sati.

   Podržano je i brzo punjenje – 5 minuta za do 2 sata slušanja, a slušalicama treba nešto preko pola sata da se potpuno napune u kutiji. Kad smo kod kutije, pomenuli smo USB Type-C port za punjenje, ali je ono, kao što se i očekuje na jednom modelu više klase, moguće i bežičnim putem uz neki od QI kompatibilnih punjača.

   Xiaomi FlipBuds Pro – Utisci i cena

   Sve u svemu, Xiaomi FlipBuds Pro su same po sebi vrlo dobre slušalice, ali njihove kupce najpre vidimo u onima koji poseduju neki od telefona sa AptX Adaptive podrškom, pogotovo za vlasnike Xiaomi modela sa Snapdragon chipsetom. Dok vlasnici drugih telefona možda imaju i boljih opcija, za Xiaomi korisnike će za oko 19900 dinara, odnosno 170€ ovo biti izuzetne slušalice jer će biti u prilici da iskoriste njihov pun potencijal.

   Što se Qualcomm priče tiče, tu su nam utisci malo pomešani jer neke stvari rade jako dobro, ali neke ne tako dobro da budu u prednosti nad sopstvenim rešenjima proizvođača telefona, u koje uostalom spada i Xiaomi.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi