Xiaomi Redmi Buds 4 Pro - bežične bubice koje redefinišu klasu

Xiaomi Redmi Buds 4 Pro - bežične bubice koje redefinišu klasu

Xiaomi Redmi Buds 4 Pro se izdvajaju u moru bežičnih bubica slične cene na tržištu pružajući znatno više. Kako rade, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Xiaomi Redmi Buds 4 Pro su primer kako u moru bežičnih bubica na tržištu, povremeno “nikne” i neki model koji se izdvaja u odnosu na ostale slične cene i pruža znatno više. Ovo je model praktično bez bitnih kompromisa, a uz cenu koja je značajno niža od premijum modela sličnih mogućnosti.

   Xiaomi Redmi Buds 4 Pro – bežične bubice koje redefinišu klasu

   Pozitivne ocene

   • Vrlo dobar zvuk
   • LDAC kodek
   • Odlična aktivna redukcija buke

   Negativne ocene

   • Visok bitrate LDAC kodeka malo umanjuje maksimalan domet

   Sjajne slušalice u svojoj klasi koje ispunjavaju sve najbitnije zahteve.

   Biranje bežičnih bubica u segmentu relativno povoljnih uređaja nije nimalo jednostavan zadatak. Najpre, jer je u ponudi baš veliki broj modela nekih potpuno nepoznatih proizvođača za koje je možda moguće pronaći specifikacije, ali je realno teško pogoditi kako to zapravo radi u praksi i da li vas neće razočarati kada krenete da ih koristite.

   Drugi razlog je što mnogi od tih modela moraju da uštede negde kako bi se uklopili u povoljan cenovni rang, pa se morate odreći neke od korisnih funkcija koje su odavno standard na nešto skupljim true wireless bubicama. Ovo drugo je zajedničko i za poznate brendove, što ste mogli videti i u nekim našim prethodnim testovima.

   Ipak, ovog puta su nam se na testu našle jedne slušalice koje bi mogle promeniti stvari u ovoj klasi. U pitanju su Redmi Buds 4 Pro, a njihovo ime je zapravo zanimljivije nego što deluje. Redmi je kao što znamo brend Xiaomi-a koji se fokusira na povoljnije uređaje, pa je njegovo kombinovanje sa Pro oznakom interesantno jer implicira neke Pro mogućnosti za manje para.

   I zaista, za 9490 dinara, odnosno oko 80 evra na domaćem tržištu, Redmi Buds 4 Pro su možda i jedini model koji nudi aktivnu redukciju buke, kao i napredniji LDAC kodek pored standardnih SBC i AAC. Dakle, ovaj model je potencijalno sve što je većini korisnika potrebno, bez bitnih kompromisa, makar na papiru, ali hajde da vidimo kako to zapravo radi i šta realno dobijate.

   Dizajn, udobnost, kontrole

   Same slušalice dolaze u ovalnoj kutiji za nošenje i punjenje koja je vrlo kompaktnih dimenzija, što nam se dopada jer je izuzetno praktična i staje i u mali džep na farmerkama i uspravno i vodoravno. Kutija je naravno plastična, ali je čvrstina vrlo solidna, pa nema nikakvog krckanja ili klimanja poklopca, što je zaista pohvalno za ovu klasu.

   Na kutiji se nalaze samo USB Type-C port za punjenje i taster za uparivanje na donjoj strani, kao i LED indikator na sredini prednje strane.
   Slušalice su smeštene uspravno u otvore sa gornje strane ispod poklopca i nisu baš najlakše za vađenje ukoliko vam ruke nisu potpuno suve, jer je potrebno vrhovima prstiju uštinuti telo slušalice i savladati magnet koji ih drži na mestu. Šteta je što je Xiaomi propustio da oblikuje ležište tako da pomeranjem na stranu slušalica sama izađe, jer smo takvo rešenje viđali na nekim drugim modelima.

   Same slušalice su vrlo klasičnog oblika za jedan in-ear true wireless model, ali i nešto kompaktnijih dimenzija od proseka, što je takođe pohvalno. Razliku pravi onaj produžetak, odnosno da tako kažemo “vrat”, koji je nešto kraći i taman dovoljan da slušalicama možete normalno baratati, ali ne i dovoljno dugačak da smeta ili viri puno van ušiju.

   Njegova spoljna površina koja je osetljiva na dodir je siva na obe dostupne varijante, jer slušalice i kutija dolaze u beloj verziji koju vidite na ovom testu, takozvana “Moon White”, kao i crnoj “Midnight Black” koja nam se na slikama možda i više dopada, iako su obe opcije čista klasika.

   Slušalice dolaze sa silikonskim jastučićima i to u tri veličine, koji uz oblik samih slušalica obezbeđuju vrlo anatomsko i udobno ležanje u ušima i korektnu pasivnu izolaciju. Način na koji slušalice leže u uvetu uz pomenute kompaktnije dimenzije čini da slušalice stoje vrlo čvrsto u poziciji i imaju minimalnu tendenciju da se pomeraju, što sprečava klizanje i ispadanje tokom trčanja npr. na nadprosečnom nivou za ovaj tip slušalica.

   Pomenuli smo da su spoljne površine obe slušalice osetljive na dodir, pa su tim putem implementirane i kontrole i to putem dvostrukog, trostrukog i dugog pritiska. Pojedinačni je namerno preskočen da ne biste slučajno kada dodirnete slušalicu aktivirali neku funkciju, što je dobra odluka, pogotovo što je ovim što je raspoloživo moguće uraditi praktično sve što vam može zatrebati.

   U tom pogledu moramo pohvaliti i softver u kome je moguće dodeljivati funkcije po želji svakoj varijanti dodira i to nezavisno za obe slušalice, pa možete fino prilagoditi kontrole svojim potrebama, uključujući i preskakanje pesama, pauziranje i puštanje, kontrolu glasnoće, pokretanje glasovnog asistenta i promenu moda redukcije buke.

   Aktivna redukcija buke

   Kad pominjemo ovo poslednje, aktivna redukcija buke nije baš tako česta u ovoj klasi, pogotovo ne neka naprednija, a na ovom modelu ona radi zaista dobro, ne baš daleko od najboljih modela na tržištu i svakako je premašila naša očekivanja. Ona se obavlja uz pomoć mikrofona unutar slušalice i vrhu spoljašnjeg dela i obećava do čak 43dB manje po specifikaciji.

   Prijatno iznenađenje je i da softver nudi vrlo fino podešavanje redukcije, pa su vam na raspolaganju tri nivoa – light, balanced i deep, kao i adaptivna redukcija koja će nivo prilagođavati zavisno od situacije u okruženju i koja je ujedno i najefikasniji mod. Aktivnu redukciju je moguće i isključiti i osloniti se samo na pasivnu, a dostupan je i transparency mod koji bi trebao zaobići pasivnu izolaciju kako biste bili svesni svog okruženja.

   Transparency mod takođe ima dva nivoa podešavanja, Regular u kome je transparentnost solidna, ne baš kao da nemate slušalice u ušima, ali sasvim korektna da čujete sve zvukove oko vas, kao i Enhance Voice mod koji deluje kao hibridni, odnosno umanjuje buku iz okoline, ali propušta glasove i zvukove van niskih frekvencija, odnosno u opsegu ljudskog glasa, pa je svakako korisna alternativa. Aktivna redukcija se koristi i za razgovore, osim što je u tom slučaju aktivan i treći mikrofon koji se nalazi na dnu produženog dela.

   Kako zvuče Xiaomi Redmi Buds 4 Pro?

   Verujemo da vas pored ovih raznih opcija najviše zanima kako slušalice zapravo zvuče. Za proizvodnju zvuka, Xiaomi je u ovom slučaju upotrebio dvostruki dinamički zvučnik, sa 10mm aluminijumskom membranom za niže i 6mm titanijumskom za više frekvencije – takođe ne baš tako česta kombinacija van nekih skupljih modela.

   Iako ovo naravno ne mora da znači ništa, jer na kvalitet zvuka utiče još puno faktora, moram reći da mi se zvuk Redmi Buds 4 Pro vrlo dopada, jer ima koliko god je to moguće neutralan frekventni balans u kome ništa ne štrči, dominira niti bode uši. Iako neke druge varijante mogu zvučati malo uzbudljivije za određene žanrove i korisnike, za moj ukus ovo je optimalan zvučni potpis koji omogućuje da muzika zvuči blizu onoga kako je zamišljena i da svi žanrovi zvuče dobro, bez nekog dodatnog ulepšavanja.

   Basa ima taman koliko treba, a prostire se do oko 30Hz sa laganim padom glasnoće ispod 50Hz, tako da solidno pokriva i subbass deo spektra bez maskiranja ostatka. Za one koji vole puno basa, u aplikaciji se nalazi i audio effects opcija u kojoj je moguće izabrati Enhance bass i dobiti taj basshead zvuk, ali i poboljšati detalje u visokim ili jasnoću glasa ukoliko slušate neki podcast npr. Dakle nema klasičnog ekvilajzera, ali ove opcije nude ono što korisnici najčešće požele da promene.

   Što se zvučne slike tiče, ona je ne najbolja koju smo čuli na nekom true wireless modelu, ali i dalje sasvim korektna. Doduše, Xiaomi je i ovde mislio na one koji žele više, pa je implementirana immersive sound opcija koja koristi njihov sopstveni algoritam za okružujući zvuk i značajno proširuje zvučnu sliku. Ova opcija je najpre namenjena gledanju filmova, ali je naravno možete koristiti i za muziku i druge sadržaje. Glasnoća je kao i na većini bubica više nego dovoljna za one koji ne žele da oštete sluh preglasnim slušanjem.

   Ono što značajno doprinosi utisku koji Redmi Buds 4 Pro ostavljaju je dodatak podrške za LDAC kodek koji je sposoban za bitrate do 990kbps i reprodukciju u 96kHz i 24bit, što je ogroman napredak u odnosu na standardne SBC i AAC kodeke koji su dostupni na većini slušalica. Ovo je skoro pa presedan u klasi i pohvala Xiaomi-u što pomera stvari unapred kada su u pitanju slušalice van višeg segmenta. Mala napomena, ukoliko koristite LDAC, neće vam istovremeno biti dostupna i immersive sound opcija.

   Što se veze tiče, u pitanju je Bluetooth 5.3, koliko mi se čini prvi put na nekom uređaju na testu, a podržano je i povezivanje sa dva uređaja istovremeno. Domet je dobar, ali ne i šampionski, mada u tome udela ima i zahtevni LDAC koji zahteva baš dobru vezu za glatko funkcionisanje, pa je preporučljivo da vam je telefon ili uređaj sa koga puštate u relativnoj blizi od par metara, iako smo i na 8-9 često i dalje imali vezu kroz tanji zid.

   Lag, odnosno kašnjenje veze je dovoljno nisko da ne kvari utisak pri gledanju videa, mada ćete ako se baš foksirate moći da uočite sa sinhronizacija sa usnama kada neko govori nije potpuno savršena.
   Da kažemo i da je Xiaomi najzad napravio zvaničnu Xiaomi Earbuds aplikaciju umesto Mi Buds M8 koju je neko prosto izvukao iz MIUI softvera, pa ćete sve vezano za podešavanje slušalica i ažuriranje firmware-a obavljati iz nje.

   Trajanje baterije

   Za kraj pomenimo i bateriju koja je deklarisana na do 36 sati slušanja kada se uračunaju baterije i na slušalicama i kutiji za punjenje, ili do 9 sati neprekidnog slušanja, dakle kutija obe slušalice može potpuno dopuniti još oko 3 puta. Punjenje je omogućeno putem USB-C porta, dakle nema bežičnog, ali je to ujedno i jedina funkcija koja će vam nedostajati u odnosu na neke skuplje modele – ako nas pitate, potpuno nebitno u ovoj klasi i dobar kompromis. Podržano je i brzo punjenje koje za 5 minuta pruža do 2 sata slušanja.

   Xiaomi Redmi Buds 4 Pro – Best Buy

   Sve u svemu, Redmi Buds 4 Pro su na nas ostavile veoma dobar utisak, čak i ako se u obzir ne uzme cena. Vrlo dobar zvuk, LDAC kodek koji omogućuje da se izvuče maksimalan kvalitet, zaista dobra aktivna redukcija buke i puno opcija za podešavanje zvuka i kontrola kojima će ih svako moći prilagoditi svojim potrebama i ukusu.

   Kada u to uračunamo i cenu od rekli smo 9490 dinara t.j. oko 80€, ovaj model je trenutno apsolutno sjajna kupovina i ima preporuku u vidu naše Best Buy nagrade. Ako ste gledali npr. našu recenziju OnePlus Buds Pro koje su jedan od mojih favorita na tržištu, ovaj model nudi praktično vrlo sličan paket kvaliteta i mogućnosti, a za skoro upola para, pa zaista pohvala za Xiaomi.

   Vredi reći i da je su ponudi i Redmi Buds 4 bez Pro, ali je u pitanju konstrukcijski dosta drugačiji model, koji doduše po još nižoj ceni od 5990 odnosno oko 50€ takođe nudi aktivnu redukciju buke, što je opet presedan za tu cenu, ali izgleda ne i LDAC, pa možda bude prilike da testiramo i njega i vidimo kakav je.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi