Alcatel 1 SE test

Alcatel 1 SE test

Kada date 14.000 dinara za pametni telefon u 2020. morate spustiti lestvicu očekivanja. Alcatel 1 SE je baš telefon takve klase - šta nudi kupcu za taj iznos?

  Sadržaj
   Alcatel 1 SE test

   Pozitivne ocene

   • Dopadljiv dizajn
   • Pristupačna cena
   • Dual SIM
   • Dobra autonomija
   • Solidan hardver

   Negativne ocene

   • Plastično kućište
   • Mono zvuk 
   • Osrednja rezolucija ekrana
   • Sporo punjenje 
   • Slabe GPU performanse 

   Alcatel 1 SE je dobar telefon za malo novca. Nemojte ga kupovati ako telefon koristite najviše za fotografisanje, jer ćete ostati razočarani lošom kamerom. Solidna hardverska osnova, veliki ekran i dobra autonomija su ono što će prodavati ovaj telefon

   Ako ste u poslednjih nekoliko godina promenili više od dva telefona, i na nekim društvenim mrežama objavili kako je ovaj ili onaj telefon bolji ili gori od drugih, automatski ste dospeli u videokrug drugara, tetki, ujni i strina kao neko ko se razume u te telefone i ume da preporuči šta je dobro za male pare. Kao i sa kupovinom računara, svi bi običan laptop, ni za šta posebno, samo da može da tera Doom Eternal u 4K u 200 fps. I ako može na rate. Tako je i sa telefonima, niko od pomenutih nije zahtevan korisnik, ali im je baš bitna kamera, i da radi brzo, da ne secka, da im ne fali memorije posle godinu dana, i ako može za dinar uz paket od 1500 dinara mesečno. Na primer, Alcatel 1 SE…

   Da telefoni koji koštaju 1 dinar uz pristojne pakete kod operatera ne moraju da budu loši, videli smo više puta, posebno u poslednjih godinu dana, kada je segment pristupačnih telefona prosto eksplodirao. U moru Lite verzija ovog ili onog modela, Alcatel 1SE je pristupačni telefon namenjen ne previše zahtevnim korisnicima, idealan za vaše bake i deke ili za školarce.

   Sa cenom od oko 14.000 dinara nećete previše osetiti udar na budžet sa ovim modelom, a ako vam uskoro ističe ugovor kod operatera, velika je šansa da je ovaj telefon u kategoriji „za 1 dinar“ uz većinu postpaid paketa.Kada kažemo da je idealan za školarce i za bake i deke, ovde ne mislimo apsolutno ništa loše, naprotiv.

   Za malo uloženog novca, korisnik će dobiti veliki, 6,22-inčni ekran, sveži Android 10, osmojezgarni čipset, 3 GB memorije i 32 GB skladišta, te 4 kamere i dobru autonomiju baterije. Ako nas pitate, ovo je više nego dovoljno za ne previše zahtevne korisnike.

   Dizajn

   Kada za telefon ne dajete mnogo više od 100 evra i koji dinar preko, ne treba očekivati ništa spektakularno, posebno po pitanju dizajna. Alcatel 1SE izgleda kao moderni veliki telefon, sa velikim ekranom i prednjom kamerom izvedenom u vidu notch-a.

   Kućište je plastično, onako, baš plastično, posebno zadnja strana koja poseduje rebrastu teksturu koja prilikom pomeranja pravi čudne zvuke. Ram kućišta je takođe plastičan, ali je u pitanju deblji i čvršći sloj, koji daje dobru čvrstinu ovom telefonu.

   Naš model došao je u zeleno-plavoj boji, sa tri kamere nazad i centralno postavljenim senzorom otiska prsta. Ostatak konekcija je ne mestima na kojima ih očekujete, sa dodatkom srebrnog Google Assistant tastera sa leve strane telefona.

   Zvuk se snima preko jednog mikrofona, istog onog koji koristite tokom razgovora, pa ne računajte na stereo snimke video materijala. Simetrični otvori donje strane kriju pomenuti mikrofon i zvučnik na suprotnoj strani. 

   Kao i do sada, blago zakrivljena leđa, zaobljeni ram telefona i ravni ekran su postali standardni dizajn u poslednje vreme. Okviri ekrana su ozbiljni, posebno sa donje strane, a blago zakrivljenje uglova donekle ih vizuelno smanjuje, o čemu svedoči odnos ekrana i prednje strane od 81,6%.

   Specifikacije

   Panel je IPS tipa, a rezolucija 720p+, sa prosečnom svetlinom za ovaj cenovni rang. To znači korektan prikaz, ali uz jak izvor svetla iza vas, bolje bi bilo da potražite hladovinu ili senku koja će omogućiti bolji prikaz. Senzor ambijentalne svetline donekle pomaže, posebno pri korišćenju unutra, kada se jačina svetlosti prilagođava osvetljenju ambijenta, čime se štedi baterija i ne opterećuju oči u velikoj meri.

   Ispod ekrana se krije MediaTek Helio P22 čipset sa osam Cortex A55 jezgara na 1,6 GHz. Tu je 3 GB RAM-a i 32 GB skladišta, koje možete proširiti ako žrtvujete jedan od dva SIM slota. GPU je PowerVR GE8322, i dok može da pokreće neke starije nezahtevne igre, nemojte računati da Asphalt serijal igrate bilo kako drugačije osim kao slajd-šou.

   WiFi je ograničen na 802.11n na 2,4 GHz, a LTE modul na kategoriju 4, iako kod nas teško da će vam mobilni operateri obezbediti mnogo veće brzine. Tu su i Bluetooth pete generacije, GPS, i FM tjuner, dok je NFC čip izostao u cilju omogućavanja što niže cene.

   Baterija od 4000 mAh omogućava solidnu autonomiju od dva dana kombinovanog korišćenja, a micro USB Travel charger koji dolazi u paketu omogućava punjenje brzinom od 10W, što znači da će telefonu trebati oko tri sata za punjenje baterije od 0 do 100%. Sa autonomijom od bar dva dana, i navikama korisnika da telefone pune uglavnom noću, ovo ne bi trebao da bude preveliki problem.

   Kamere

   Sa tri kamere nazad i jednom napred Alcatel 1SE godinu prati popularne trendove pametnih telefona. Glavna kamera raspolaže sa 13 MP, otvorom blende od f/1.8 i solidno velikim pikselima od 1,12 µm. Slede širokougaona kamera od 5 MP sa f/2.2 i pikselima iste veličine, te senzor dubine od 2 MP i f/2.4.

   Senzor selfi kamere poseduje iste karakteristike kao i onaj iza ultraširokog sočiva, pa nas ne bi mnogo čudilo da su Alcatel inženjeri odlučili da koriste isti senzor za ove dve kamere.

   Po svetlom danu možete očekivati korektne fotografije sa glavnog senzora. Reprodukcija boja je osrednja, i varira od ispranih do nešto življeg prikaza, u zavisnosti od toga šta AI proceni da se nalazi u kadru, retko ubadajući realni prikaz. Dinamika kadra je uska, sa detaljima koji se gube kako u najtamnijim, tako i u najsvetlijim delovima. Ovo ne poboljšava ni činjenica da kamera ima tendenciju preeksponiranja, pa će vam slike često biti dosta svetlije nego što bi trebale da budu. Na žalost ovo možete kompenzovati samo ukoliko odaberete ručni režim rada, ne i u Auto modu, koji ćete najčešće koristiti. Šum je zadržan u određenoj meri, ali ipak primetan na delovima sa nijansiranim prelazima. 

   Ultra-široko sočivo sedi ispred senzora od 5 MP solidno velikih piksela korektnog otvora blende od f/2.2. Redukcija šuma je loša, pa je on vidljiv preko celog kadra. Slike su oštre samo na sredini, sa evidentnim opadanjem fokusa ka ivicama kadra, gde se pored oštrine gube i detalji i geometrija objekata, koji deluju iskrivljeno usled prirode konveksnog sočiva. Dinamika kadra je još slabija nego na glavnoj kameri, a boje deluju isprano i bledo. Jedina dobra stvar je znatno širi ugao koje ovo sočivo zahvata u odnosu na glavnu kameru. 

   Noćni uslovi su pravi izazov za Alcatel 1SE, što je i bilo očekivano u ovoj klasi uređaja. Na glavnoj kameri šum je znatno povećan, a fokusiranje ume da potraje. Dobro osvetljeni delovi kadra deluju pristojno, ali je evidentna nemogućnost ove kamere da se izbori sa izazovnim svetlosnim uslovima. Noćni režim donekle popravlja stvari, ali kako je potrebno da kliknete tri puta da dođete do njega, i isto toliko da se vratite na normalni režim, njegovo korišćenje ne preporučujemo. Širokougaonu kameru prosto nemojte ni da pokušavate da koristite u uslovima slabog svetla. Ograničenje senzora i blende rezultuje mutnim i zdrnastim fotografijama koje će retko biti upotrebljive. 

   Video i selfi kamera

   Video snimci su mogući u 1080p u 30 fps. Nedostatak stabilizacije, ograničenost senzora i slabija dinamika daju snimke sličnih karakteristika kao slike sa glavne kamere. Boje su isprane, detalji dobri u centralnom delu kadra, sa primetnim softverskim izoštravanjem koje više odmaže nego što pomaže. Snimanje iz ruke prilikom kretanja se ne preporučuje, pošto će video uhvatiti svaki vaš pokret, pa je mnogo bolje da snimate iz stacionarnog položaja, bez mnogo pomeranja. 

   Selfi kamera takođe ume da preeksponira slike, ali su detekcija boja i oštrina na udaljenosti od jednog metra dobri. Sa dosta svetla u kadru i glavnim izvorom svetla iza objektiva možete računati na pristojne fotografije, u ograničenjima senzora od 5 MP. 

   Softver

   Jedna od očiglednih prednosti Alcatel 1SE telefona je Android 10 sa prepoznatljivim okruženjem i minimalnim izmenama koje donose originalno Google iskustvo do krajnjeg korisnika. Na ovaj način sistem nije opterećen nepotrebnim dodacima koji umeju da uzmu danak kod telefona sa ograničenim hardverskim mogućnostima.

   Uz 1SE preinstalirane dolaze aplikacije kao što su Avast SecureLine trial, Booking, Office Suite, ali i Enjoy.now, Switch Phone i korisni Moon+ Reader za čitanje elektronskih knjiga. Naravno, sve ono što vam nije potrebno je moguće obrisati ili isključiti. 
    
   Glavni ekran poseduje deo sa najnovijim vestima sa leve strane, dok je fioka sa aplikacijama smeštena na uobičajenom mestu i poziva se u skladu sa Android 10 gestovima. Moguće je prilagođavanje broja ikonica od 4×5 do 5×6 rasporeda, a sortiranje svih aplikacija i pretraživanje je moguće preko polja na vrhu i dve ikonice sa desne strane. 

   Aplikacija kamere nema preveliki broj opcija, a do podešavanja se dolazi preko „more“ slajdera što smatramo nepotrebnom komplikacijom. Dostupne opcije su fotografije i video, kao i širokougaoni režim, bez mogućnosti dodavanja dodatnih opcija u glavni meni. Moguća je i ručna kontrola parametara rada, kao i burst, panorama, filter, portret, light trail…   

   Tamni režim je takođe tu, dostupan kod oba modela, a tu je i podešavanje boja ekrana u tri koraka, te nivo kontrasta, u takođe tri koraka. Kako Netflix dolazi preinstaliran, napomenućemo da telefon poseduje Widevine CDM sertifikat, pa nema ograničenja po pitanju reprodukcije sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima.

   Kada su gestovi u pitanju, korisniku su na raspolaganju opcije pozivanja dela sa obaveštenjima prevlačenjem prsta odozgo na dole preko senzora otiska prsta, prikaz obaveštenja kada podignete telefon i brzo pozivanje kamere duplim pritiskom na taster za pojačavanje glasnoće. Nema mutiranja dolaznog poziva i alarma okretanjem telefona licem na dole, screenshota prevlačenjem tri prsta na dole i podela ekrana prevlačenjem tri prsta na gore, što je očigledno rezervisano za skuplje modele.

   Naravno, prilagođavanje interfejsa je i dalje dostupno promenom veličine fonta, kojom se dalje skaliraju drugi elementi, a na raspolaganju su vam četiri koraka. Prisutan je i režim za čitanje knjiga preko pomenute Moon+ Reader aplikacije, kada ekran prelazi u monohromatski režim, kao i odmaranje očiju kada se eliminiše većina plavog svetla (sa mogućnošću podešavanja intenziteta), opcija idealna za pred spavanje.  

   Utisci

   Utisak u svakodnevnom radu se pokazao boljim od onoga što smo očekivali. Naime kada date 14.000 dinara za pametni telefon u 2020. morate spustiti lestvicu očekivanja. Ipak, pored očiglednih ograničenja, rad sa OS-om je korektan, bez nekih većih usporenja i čekanja.

   Ostali smo razočarani senzorom otiska prsta, koji gotovo nikada nije uspevao da otključa telefon iz prvog puta, ali je zato otključavanje detekcijom lice radilo mnogo bolje.

   Alcatel 1SE je pravi primer dobro odabranih ušteda u cilju kreiranja telefona za korisnike koji nemaju veliki budžet na raspolaganju. Možda kamera nije nešto čime ćete se hvaliti na društvenim mrežama, ali je zato dvodnevna autonomija baterija, u paketu sa velikim ekranom i dobrim performansama ono na šta sigurno možete da računate. Ograničenja su vidljiva, i to posebno u radu sa memorijom, pa instalacije umeju da potraju više nego što biste to očekivali, ali to ne utiče previše na sveukupni osećaj u radu koji je dobar.

   Alcatel 1 SE je dobar telefon za malo novca. Nemojte ga kupovati ako telefon koristite najviše za fotografisanje, jer ćete ostati razočarani lošom kamerom. Solidna hardverska osnova, veliki ekran i dobra autonomija su ono što će prodavati ovaj telefon. Pride ćete dobiti lepo optimizovan UI, simpatičan dizajn i kvalitetnu izradu, što je u ovom cenovnom rangu prava retkost. 

   Pogledaj i druge Alcatel proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi