Alcatel 1S 2019 test

Alcatel 1S 2019 test

Ne zaboravlja Benchmark ni one koji raspolažu najskromnijim budžetom za nabavku mobilnih telefona: danas vam predstavljamo Alcatel 1S. Bliži se početak školske godine, i roditelji postaju svesni da je korisno u svakom momentu biti u kontaktu sa svojim najmlađima: budžeti su ograničeni i u tom smislu...možda baš Alcatel 1S?

  Sadržaj

   Kada nam na test stignu novi pametni telefoni, uglavnom su to modeli cenovnog ranga 400, 600, 800 ili 1000+ eura, pa je pravo osveženje kada nam se ukaže prilika da vam prenesemo utiske o pametnom telefonu koji cenovno pripada takozvanim „ulaznim“ modelima. Ovo ne mora nužno da bude loša karakteristika. Naprotiv, napraviti vrhunski telefon je mnogo jednostavnije. Odaberete najbolji čipset, najbolji senzor kamere, kupite najbolje raspoložive ekrane i sve što vam ostaje je da se zabavljate sa dizajnom. Kod telefona kod kojih je cena presudna potrebno je mnogo više gimnastike kada na raspolaganju imate (veoma) ograničen budžet.
    
   Reći ćemo vam samo da je maloprodajna cena ovog telefona 15.000 dinara, a da mu hardverske karakteristike ne zaostaju mnogo ni za lepšim, skupljim uređajima. Alcatel se već neko vreme trudi da u niši cenovno pristupačnih modela tržištu ponudi ozbiljan izbor lepo definisanih i segmentiranih modela. Novi 1S za 2019. godinu cilja na korisnike koji ulaze u svet pametnih telefona i na one sa veoma ograničenim budžetom.
   Još od zvanične najave, početkom ove godine, Alcatel 1S je pobrao lepe pohvale na svim frontovima kao model koji obećava, kako na papiru, tako i na prvim testovima. Otkrićemo vam tajnu, odmah na početku – i nama se svideo.Već na prvi pogled Alcatel 1S ostavlja pozitivan utisak, bilo da se radi o dizajnu, dimenzijama ili korišćenim materijalima. Odabir 5,5-inčnog ekrana je odličan izbor jer omogućava da telefon ne bude prevelik i da lepo leži u ruci, dok sa druge strane pruža dovoljno veliku radnu površinu i za zahtevne zadatke. Tome dodatno doprinosi 2:1 odnos ivica ekrana, pa je ovo jedan od retkih telefona za koji se ne morate bojati da će vam ispasti iz ruke zbog svojih dimenzija.
   Alcatel_1s_1s.jpg 
   Cela prednja strana je prekrivena staklom sa oborenim ivicama, što dodatno doprinosi jednostavnijem rukovanju. Zapravo, ceo telefon, sem kućišta kamere nema nijednu oštru ivicu, a ipak je dosta pažnje posvećeno dizajnu, tako da telefon uprkos svojim oblinama nije još jedan „sapunčić“ u vašem džepu.
   Okviri oko ekrana postoje i nisu zanemarivi, ali to je očekivano u ovoj klasi. Lepo su uklopljeni i ne smetaju pri svakodnevnom radu, ni sa funkcionalne, ni sa estetske strane. Na prednjoj strani su jasno uočivi senzori prednje kamera i ambijentalne svetline, te LED blic i rešetkica zvučnika. Levi bok nosi slot za dugačku fiokicu u koju možete smestiti čak dve nano SIM i jednu microSD karticu, što je svakako korisna opcija koja se ne viđa često. Na desnom boku su „power“ taster i klackalica za regulisanje jačine zvuka, dok su na donjoj strani dva otvora zvučnika između kojih se nalazi micro USB 2.0 port. Samo ispod desnog otvora se nalazi zvučnik, dok je leva strana tu više radi simetrije, a pretpostavljamo i da se tu nalazi i mikrofon. Iznenađujuće čista gornja strana nosi samo 3,5 mm džek za slušalice, a primetili smo i nedostatak dodatnih rupica za mikrofone, pa je pitanje da li se drugi mikrofon krije iza rešetke slušalice, jer video fajlovi prijavljuju stereo zvuk. Ruku na srce, ne bi bio prvi put da je u pitanju pseudo-stereo zvuk, odnosno softverski podeljen mono zvuk na dva odvojena kanala.
    Alcatel_1s_2s.jpg
   Dok je okvir prednje strane, kod verzije koja je nama stigla na test – beo, i ne preterano zanimljiv, dotle je plastično kućište zadnje strane posebno tretirano, kako bi se postigao efekat brušenog aluminijuma. Zlatna boja posebno ističe ove šare i deluje veoma lepo, kako na oko, tako i pod prstima, ostavljajući utisak da se radi o mnogo skupljem telefonu. U gornjem levom uglu zadnje strane smešteno je kućište koje nosi sočiva dve kamere i koje neodoljivo podseća na iPhone 7 i 8 Plus modele. Tik pored je jednobojni LED blic, a na očekivanom mestu je i kružni senzor otiska prsta, oivičen unutrašnjim sjajnim prstenom koji ga dodatno ističe na zadnjoj strani.
   Alcatel_1s_3s.jpg[modul]specifikacija=9737[/modul]
   Ekran i kamere
   Ekran ovog modela je IPS tipa, široke (wide) 720p rezolucije, ali su uglovi nešto slabiji nego što smo to navikli kod IPS ekran, posebno kod tamnijih tonova. Korekcija boja je prisutna, pa možete odabrati toplije ili hladnije tonove, u zavisnosti od onoga što vam više prija. Slično je i sa veličinom prikaza i fontovima, koji se mogu menjati prema tome da li volite krupnije ili sitnije elemente na ekranu.
    Alcatel_1s_4s.jpg
   Kada je kamera u pitanju, jasno je da su velike brojke uvek poželjne u nižem cenovnom segmentu, pa Alcatel 1S svoje kamere predstavlja kao 16 MP + 2 MP nazad i 8 MP napred, iako se radi o interpoliranim rezolucijama senzora od 13 MP nazad i 5 MP napred. Kamere su dobre na jakom svetlu, sa nivoom detalja koje očekujete u ovoj klasi, i blago ispranim bojama, a desiće se ponekad i da fokusiranje bude loše, pa se potrudite da telefon držite sa dve ruke kad god je to moguće. Kada padne mrak senzor se snalazi iznenađujuće dobro. Iako su fotografije zrnaste i ponekad van fokusa, kada smirite ruku i dobro fokusirate ono što hoćete, ovaj telefon pravi slike bolje od nekoliko puta skupljih modela. Slično je i sa videom, kojem fali bilo kakva stabilizacija, pa morate biti mirne ruke ukoliko želite iole kvalitetnije snimke. Dostupan je 1080p u 30 fps, bez mnogo dodatnih podešavanja koja bi uticale na kvalitet.
    Alcatel_1s_5s.jpg
   Sa druge strane, dodatni senzor dubine na zadnjoj kameri pravi kvalitetan bokeh efekat, što je prijatno iznenađenje, uzevši u obzir maloprodajnu cenu ovog uređaja. Tu je i AI detekcija scena, sa ne preterano velikim rasponom od 12 predefinisanih režima, ali, bolje išta – nego ništa. Ono što nas je takođe prijatno iznenadilo je LED blic na prednjoj strani koje je znatno upotrebljiviji od onoga nazad, jer se subjekti na selfijima po pravilu nalaze dosta bliže objektivu.
   Alcatel_1s_11s.jpg Alcatel_1s_12s.jpg Alcatel_1s_13s.jpg
   Alcatel_1s_14s.jpg
   Alcatel_1s_15s.jpg
   Alcatel_1s_16s.jpg
   Alcatel_1s_17s.jpg
   Alcatel_1s_18s.jpg
   Alcatel_1s_19s.jpg
   Softverski deo
   Nemojte računati na mnogo različitih režima kamere, ali su tu oni najčešće korišćeni: Manual, Burst, Panorama, Filter, QR code i Night Shot. Primera radi, kod većine telefona, dovoljno je da samo duže držite okidač i telefon će se automatski prebaciti u Burst režim, dok ovde morate da odete u podešavanja, pa da odaberete Burst. U realnim uslovima, Burst (slikanje više kontinualnih slika odjednom) je odlična opcija koja je vrlo korisna u situacijama kada ne stignete lepo da fokusirate ili imate nekontrolisane uslove, pa okinete 20 slika od kojih će bar dve biti dobre. Plašimo se da je odvajanje Burst režima u posebnu kategoriju pogrešan potez, pre svega sa strane upotrebljivosti.
   Alcatel_1s_6s.jpgKako se radi o modelu od kojeg ne očekujete previše po pitanju performansi Alcatel 1S nas je prijatno iznenadio odabirom relativno nepoznatog kineskog proizvođača – Unisoc, čiji čipset kriptične oznake SC9863A raspolaže sa osam Cortex A53 jezgra na 1,6 GHz i PowerVR Rogue GE8322 grafikom. Ovo znači da možete računati na korektne performanse u toku rada, bez izraženih pauza usled velikog broja aktivnih aplikacija. Tome doprinosi i 3 GB raspoložive memorije, ali i dobro balansiran menadžer aplikacija, koji automatski zatvara aktivne programe kada se napuni radna memorije. Raspoloživih 32 GB internog skladišta ne zvuči previše, ali je tu slot za microSD kartice do 128 GB, pa je proširenje krajnje jednostavno i preporučivo, posebno jer nije nauštrb jedne SIM kartice.
   Kada je komunikacija u pitanju, 4G podrška se podrazumeva, kao i WiFi 802.11n na 2,4 GHz opsegu, te GPS i bluetooth 4.2. Zahvaljujući 3,5 mm audio portu tu je i hardverski FM radio, što je uvek dobrodošla opcija, posebno kod populacije koja često putuje, ili voli da trči.
   Alcatel_1s_7s.jpg 
   Integrisana baterija raspolaže sa nešto više od 3000 mAh snage, što u kombinaciji sa, ne previše štedljivim 28 nm čipsetom znači dan i po do dva korišćenja, opet, u zavisnosti od opterećenja i načina korišćenja. Sa punjačem koji na 5V daje jačinu struje od 1A računajte na tri sata punjenja baterije telefona od ugašenog do 100%.Kao što nas je Alcatel navikao, prepoznatljiv čisti Google Android OS najnovije generacije – 9.0 je tu, bez previše dodatnih aplikacija koje bi mogle da utiču na performanse uređaja. To znači kompletnu postavu Google aplikacija – od Gmail i Messages, preko Google Photos, kalendara i kontakata, što bliže Android OS-u koji je Google zamislio. Za one kojima je ovo previše, uvek je tu opcija instaliranja alternativnih aplikacija i launchera, ali imajte na umu na performanse kojima raspolaže ovaj telefon, posebno na 3 GB radne memorije koje launcheri mogu da „pojedu“ za tren.
   Alcatel_1s_8s.jpg 
    Prepoznatljiv izgled Android Pie okruženja je očuvan u najvećoj mogućoj meri, što znači, čist, jednostavan, minimalistički izgled, ali i bez dodatnih mogućnosti na koje nas vremenom proizvođači naviknu.
   Odavno nismo videli objedinjene kontakte kako ih je Google osmislio, jer uglavnom svako ima neku svoju alternativu. Daleko od toga da je ovo loše, pravo je osveženje, ali računajte u startu opcije poput „swipe„ levo-desno neće pozvati nikoga ni poslati poruku (One UI), kao da nećete naći ni detaljan log poziva i poruka u okviru samog kontakta (EMUI). Ono što je Google implementirao je veliki broj pametnih gestova, od onih za pozive: podignite uređaj da pozovete kontakt na ekranu, prinesite telefon koji zvoni uvetu da se javite, podignite telefon koji zvoni i on će prestati, okrenite telefon licem na dole da ga utišate kad zvoni; preko uključivanja ekrana prilikom uzimanja telefona sa stola ili iz džepa, do prevencije slučajnog pozivanja/slanja poruka iz džepa i sličnih zgodnih kontrola.
   Naravno, prilagođavanje veličine elemenata interfejsa i teksta je i ovde prisutno u po tri koraka, pa ćete među devet mogućih izgleda naći prikaz koji vam najviše odgovara. Izmena softverskih tastera se polako ustaljuje i prisutna je gotovo kod svih telefona koji nemaju hardverske dugmiće.
   Alcatel_1s_9s.jpg 
   Pored opcija prikaza Alcatel, odnosno Google nudi i korekciju boja za korisnike koji imaju neki oblik daltonizma. U zavisnosti od toga koje boje vidite bolje, a koje slabije, telefon nudi korekciju prikaza za Deuteranomaliju (crveno-zelena), Protoanomaliju (crveno-zelena) i Tritanomaliju (plavo-žuta), što se ne viđa često kod telefona.
   Alcatel nudi i dodavanje nekoliko korisnika za korišćenje jednog telefona, što može biti veoma zgodno ako se radi o službenom telefonu, ili ako vaše dete koristi vaš telefon, a ne želite da narušavate svoju privatnost, odnosno želite da ograničite korišćenje pojedinih stvari.
    Alcatel_1s_10s.jpg
   Kada su dostupni alati u pitanju, tu je sva što vam je potrebno, uključujući i FM radio, a Alcatel je preinstalirao i Office Suite, koji može biti koristan ako ne želite da koristite Google Docs, sa svim svojim prednostima i ograničenjima. Support centre nudi objedinjenu lokaciju za sve informacije o vašem uređaju: od uputstva, kontakta, preko najčešće postavljanih pitanja i prilike da ostavite svoje utiske o telefonu, sve do hardverske dijagnostike, koja nudi testiranje pojedinačnih komponenata telefona kako bi se utvrdio potencijalni kvar.Na pakovanju se nismo previše zadržavali, jer je krajnje spartansko – punjač sa odvojivim kablićem, kratko uputstvo, iglica za otvaranje fiokice za SIM i microSD kartice i žičane bubice.
    
    
    
   Ako saberete pozitivne i one manje pozitivne strane shvatićete da je Alcatel 1S jedan lepo izbalansiran uređaj nižeg cenovnog ranga koji za uložen novac ipak nudi više od direktnih konkurenata – Nokia 3.1 Plus i Xiaomi 7A. Prednost ovog telefona treba tražiti u 3 GB radne memorije, kvalitetnom ekranu i odličnom dizajnu. Kada na to dodate da telefon dolazi u četiri boje – plava, crna, zlatna i roze, jasno je da su pokrivene sve starosne grupe i da će svako moći da odabere model koji mu najviše „leži“.
    
    
   Prednosti:
   – Dopadljiv dizajn
   – Pristupačna cena
   – Dual SIM sa microSD slotom
   – Dobra autonomija
   – 3 GB / 32 GB u ovoj cenovnoj klasi
    
   Nedostaci:
   – Plastično kućište
   – Mono zvuk
   – Osrednji ekran i kamera
   – Sporo punjenje
   – Osrednje performanse grafike
    
   CENA: oko 130 evra

   Pogledaj i druge Alcatel proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi