Alcatel 3X i 3L

Alcatel 3X i 3L

Alcatel telefone zaista odavno nismo imali prilike da vidimo. Tradicionalno, ovi telefoni ciljaju manje zahtevne korisnike - da li će modeli za 2020-u godinu ispuniti njihova očekivanja?

    Sadržaj

      Za one koji ne prate pomno tržište pametnih telefona, možda će kao iznenađenje doći informacija da je još od 2004. godine vlasnik kompanije Alcatel kineska kompanija TCL. Ovo smo vam rekli pre svega da bi vam bilo jasno zbog čega Alcatel u poslednjih nekoliko godina pozicionira svoje telefone isključivo u srednji i niži cenovni segment. Za sam vrh ponude, tu su TCL brendirani telefoni, trenutno perjanicu ponude čine TCL 10 Pro i 10L, a odmah ispod slede Alcatel modeli, od kojih su nam dva upravo stigla na test – 3X i 3L.
       

       
      Ako već nismo zakomplikovali stvari, moraćemo još malo da se potrudimo. Modeli 3X i 3L su u stvari 3X-2020 i 3L-2020, jer postoje i oni za 2019. godinu. Ali tu nije kraj, 3X model koji smo mi dobili na test je u stvari 3X Pro, iako to nigde na kutiji nećete naći, a razlika je u oznaci, količini memorije i kamerama. Dakle naš 3X je u stvari 3X Pro, odnosno 3X-2020-5061U, dok verzija koja nije Pro ima oznaku „K“ na kraju umesto U. Pro verzija ima 6/128 GB memorije, naspram 4/64 GB, i 48 MP glavnu kameru umesto 16 MP kod „ne Pro“ modela. 
       
      E sad, kad smo vas potpuno zbunili, ’ajmo malo o samim telefonima. 3X i 3L su modeli namenjeni korisnicima koji ne žele da daju mnogo novca, ali ipak žele pristojne performanse, kako po pitanju rada, tako i po pitanju kamera. I upravo tu leži snaga ova dva Alcatel modela.Ono što je zajedničko je hardverska osnova. Oba modela pokreće tri godine star MediaTek Helio P22 čipset sa osam Cortex A53 jezgara big.LITTLE arhitekture, što znači četiri brza jezgra na 2 GHz i četiri energetski efikasna jezgra na 1,5 GHz. Oba modela takođe imaju i veoma sličan sistem kamera: glavnu od 48 MP, ultra-široku od 5 MP, makro od 2 MP. 3X takođe poseduje zasebni senzor dubine od 2 MP, dok kod 3L tu funkciju obavlja ultra-širokougaona kamera. Oba telefona pokreće i Android 10 operativni sistem sa identičnim korisničkim interfejsom i oba imaju veoma slične ekrane.
      alcatel1s.jpgOno gde je Alcatel napravio razlike između ova dva modela su količina memorije, veličina ekrana, kapacitet baterije, prednja kamera i naravno – dizajn. Kako 3X dolazi u verzijama sa 4/64 i 6/128 GB, praktično slabiji model je hardverski skoro identičan kao 3L. Haj’mo mi redom.
       
      alcatel5s.jpg
       
      Sa ekranom od 6,52 inča, 3X je nešto veći od modela 3L čija dijagonala broji svega 6,22 inča. Rezolucija kod većeg modela je tek toliko veća da bi se gustina piksela izjednačila kod oba modela i stala na 270 ppi. U pitanju je 720p+ rezolucija, sa 1600×720 piksela kod većeg i 1520×720 piksela kod manjeg modela. Okviri ekrana su zaobljeni na uglovima i primetni, posebno sa donje strane. 
       
      Na ovako velikoj dijagonali 720p+ rezolucija definitivno omogućava da vidite pojedinačne piksele ako se zagledate, ali performanse oba ekrana su skroz korektne. Uglovi gledanja su dobri, boje mirne i precizne a svetlina dovoljna da uspešno kompenzuje sunčane dane. Jačina osvetljenja deluje nešto veća kod većeg modela, a 3L je ostao uskraćen i za senzor ambijentalnog svetla, pa ćete morati ručno da podešavate jačinu pozadinskog osvetljenja kada promenite ambijent sa veoma različitim svetlosnim uslovima.
       
      alcatel8s.jpg
       
      Oba ekrana su potpuno ravna i poseduju svoje kućište, koje je lepo uklopljeno sa ostatkom telefona. Sa dizajnerske strane i 3L deluje kao manja verzija modela 3X, sa nešto drugačijom kamerom i leđima. Svi fizički elementi su na istim mestima, pa čak i oba ekrana imaju prednju kameru izvedenu u obliku kapljice na sredini. I dok 3L poseduje plastičnu zadnju stranu koja obuhvata ceo telefon čije se kućište praktično formira iz dve celine – zadnje strane i ekrana, dotle 3X ima odvojeni ram telefona, ekran i staklena leđa kao zasebne celine. Za razliku od 3L modela, obe strane 3X modela poseduju oleofobni premaz protiv zadržavanja otisaka prstiju, što je uvek korisno videti na telefonima bilo koje klase. Kod oba modela Power i tasteri za regulaciju zvuka su sa desne strane, dok se dugme za Google asistenta nalazi sa leve strane, tik ispod fiokice za dve nanoSIM kartice, sa deljenim microSD slotom. Sa gornje strane su sekundarni mikrofon i 3,5 mm audio konektor, dok su dole smeštene simetrične rešetkice mono zvučnika, glavni mikrofon i USB port (tip C kod 3X i micro USB kod 3L).
       
      alcatel2s.jpg
       
      Pored dimenzija, zadnje strane su elementi gde se ova dva telefona najviše razlikuju. Plastična leđa 3L modela poseduju centralno pozicioniran senzor otiska prsta i kućište tri kamere u nizu ispod kojih se nalazi jednobojni LED blic. 3X Pro, sa druge strane poseduje četvrtasto kućište kamera, nalik onom na Samsung S20 seriji, koje udomljava četiri kamere i LED blic. Staklena leđa su potpuno ravna, što 3X Pro modelu daje određenu dozu elegancije, kombinovanjem oblina i ravnih površina, dok 3L ima nešto konzervativniji obli izgled. U paketu uz 3X Pro dolazi i providna silikonska obloga, obavezna oprema uz velike telefone, dok ćete za zaštitnu foliju na oba telefona morati sami da se snađete, posebno jer Alcatel ne deklariše tip zaštite ni kod jednog telefona.
       
      alcatel4s.jpg

      Kada su kamere u pitanju, nema šta mnogo pričati. Dobro poznati senzor od 48 MP na širokougaonoj kameri je Quad Bayer tipa, sa 0,8 µm pikselima. On je dopunjen ultra širokim sočivom iza kojeg leži 5 MP senzor, te 2 MP makro sočivom, i 2 MP senzorom dubine, čiju funkciju kod 3L preuzima ultra širokougaona kamera.

      Kada krenete da slikate, jasno se vide sve prednosti 48 MP sočiva koje po danu daje odlične fotografije, bogate detaljima sa preciznim bojama. Dinamika nije na najvišem nivou, a kamere imaju tendenciju da preeksponiraju kadar. Kada uspete da iskontrolišete balans svetla, senzor će vam se zahvaliti dobrim i veoma oštrim fotografijama čak i kada nemate previše svetla na raspolaganju. Za baš detaljne fotografije možete odabrati punu rezoluciju senzora i po lepo sunčanom danu uživati u fotografijama od 48 MP. 
       
      Širokougaono sočivo zahvata znatno veći ugao od inače širokog glavnog sočiva i omogućava mnogo veću fleksibilnost kadra. Sa druge strane, boje vuku ka hladnijim nijansama, a oštrina se gubi ka ivicama kadra. Ograničenja 5 MP senzora se ogledaju i u količini detalja koje ta rezolucija može da primi, a nešto manji otvor blende od f/2.4 će postati evidentan čim nemate veliku količinu svetla na raspolaganju. To znači i pojavu šuma na svetlim elementima fotografije kao što je nebo, te nemogućnost da se izbori sa tamnijim delovima kadra.


      Sa 2 MP makro kamere imaju svoja ograničenja, poput blende od f/2.8, ali se lepo snalaze sa objektima koje baš želite da slikate iz blizine. Plitak fokus omogućava lep DOF efekat, ali kako sočivo ima fiksirani fokus, niste mnogo fleksibilni po pitanju kadriranja. Tu je i pitanje rezolucije koja sa 2 MP ne ostavlja mnogo prostora za detaljne fotografije. Sa druge strane, glavno sočivo raspolaže sa 48 MP i f/1.8 i realno daje mnogo bolje i detaljnije slike koje se mogu kropovati po želji, obesmišljavajući ispod prosečnu makro kameru.  
       
      Noćne fotografije sa velikim senzorima sa QB tehnologijom i velikim pikselima omogućavaju upijanje velike količine svetla, pa je kvalitet na visokom nivou, sa šumom koji je pod kontrolom, osim u najtamnijim delovima kadra. Boje su dobro reprodukovanje, dinamika je nešto slabija, a razlike između slike koje su snimljene sa noćnim režimom koji je detektovala veštačka inteligencija, i onih kada je AI isključena gotovo i da nema. Očekivano, fotografije snimljene ultra širokim senzorima pate od dosta šuma, nemogućnosti da upiju dovoljno svetla i ograničenosti rezolucijom koja ne može da parira glavnom senzoru ni u kom pogledu. 


      Video je kod oba modela ograničen na 1080p u 30 fps, što je posledica mogućnosti čipseta, a snimanje je dostupno na glavnom i širokougaonom senzoru. Zbog mogućnosti optike i kvaliteta senzora nema mnogo smisla koristiti bilo šta osim glavnog senzora za video. Kvalitet snimka je osrednji, sa mekanim ivicama, zagasitim bojama i elektronskom stabilizacijom koja donekle kompenzuje pokrete. Kako to obično biva, sa dosta svetla na raspolaganju, snimci će biti bolji, detaljniji, ali ne očekujte mnogo više od cenovne kategorije kojoj telefoni pripadaju. 
       
      Selfi kamera je kod 3L modela 8 MP odnosno 13 MP kod 3X Pro, sa jasnim razlikama u kvalitetu fotografija. Slabija kamera ima nešto mekše fotografije, sa manje detalja, ali i prirodnijim bojama nego što je to slučaj kod 3X Pro selfi kamere. Senzor od 13 MP uspeva da prikupi mnogo više detalja, ali boje vuku ka hladnijem spektru, menjajući percepciju onoga što vidite svojim očima. Ipak, kvalitet je za koplje iznad kamere na 3L, uprkos lošoj dinamici kadra kod oba modela.


      Oba telefona koriste istu verziju Android 10 OS-a, sa vrlo neopterećenom verzijom korisničkog interfejsa koja omogućava brz rad sistema i veliki broj dostupnih opcija koje je doneo najnoviji Android. Pored nemogućnosti podešavanja automatskog osvetljenja, modelu 3L nedostaje i navigacija gestovima, što je jedna od karakteristika na koje su korisnici navikli još nekoliko generacija telefona unazad.
       
      Navi_s.jpg
       
      Iako na oko deluju veoma slično, postoje suptilne razlike između dva UI-ja, sa dialerom kao pravim primerom i rasporedom elemenata. Naravno, to su sve finese koje postaju jasne tek kada direktno poredite dva modela, ali funkcionalne prednosti gotovo i da nema. 
       
      3X_UI_s.jpg
       
      3L_UI_s.jpg
       
      Dial_s_3.jpg
       
      Aplikacija kamere nema preveliki broj opcija, a do podešavanja se dolazi preko „more“ slajdera što smatramo nepotrebnom komplikacijom. Dostupne opcije su fotografije i video, kao i portretni, odnosno širokougaoni režim, bez mogućnosti dodavanja dodatnih opcija u glavni meni. Moguća je i ručna kontrola parametara rada, kao i timelapse, light trail, panorama i mnoge druge opcije. 
       
      Camera_s_1.jpg
       
      Tamni režim je dostupan kod oba modela, a ono što nam je zafalilo je promena režima prikaza pod opcijama ekrana, što će posebno nedostajati korisnicima koji su navikli na HDR pogled na svet. Kako Netflix dolazi preinstaliran, napomenućemo da Widevine CDM sertifikat dolazi preinstaliran, pa nema ograničenja po pitanju reprodukcije sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima. 
       
      Apps_s.jpg
       
      Kada su gestovi u pitanju, korisniku su na raspolaganju opcija mutiranja dolaznog poziva i alarma okretanjem telefona licem na dole, screenshot prevlačenjem tri prsta na dole i podela ekrana prevlačenjem tri prsta na gore, te brzo pozivanje kamere duplim pritiskom na power taster. 
       
      Naravno, prilagođavanje interfejsa je i dalje dostupno promenom veličine fonta, kojom se dalje skaliraju drugi elementi, a na raspolaganju su vam četiri koraka. Prisutni su i režimi za čitanje knjiga, kada ekran prelazi u monohromatski režim, kao i odmaranje očiju kada se eliminiše većina plavog svetla (sa mogućnošću podešavanja intenziteta), opcija idealna za pred spavanje. 
       
      Font_s_1.jpgSadržaj paketa nije nešto čime 3L i 3X Pro mogu da se pohvale. Ruku na srce, uz 3X Pro dolaze silikonska obloga i slušalice, što nije slučaj sa 3L modelom, uz koji stižu punjač i odvojivi kabl, za prebacivanje podataka direktno na računar. 
       
      alcatel6s.jpg
       
      WiFi mogućnosti su ograničene na 802.11n na 2,4 GHz, dok je Bluetooth 5.0 tu za štedljivi prenos podataka visokog kvaliteta. Iako oba telefona dolaze sa 3,5 mm konektorom sumnjamo da FM tjuner nije prisutan jer uz telefon ne dolazi aplikacija za slušanje radio programa. 
       
      Sa baterijama od 4000 mAh (3L) i 5000 mAh (3X), autonomija je jača strana ovih telefona, sa dan i po, odnosno dva dana kombinovanog korišćenja, što je pohvalno. Ako malo prištedite vreme aktivnog ekrana i ne igrate mnogo igara, ove cifre bez problema skaču na dva dana kod 3L odnosno dva i po dana kod 3X Pro modela.
       
      alcatel7s.jpgU svakodnevnom radu, razlike između 3L i 3X Pro modela su osetne prilikom korišćenja. Više radne memorije omogućava nešto komforniji i agilniji rad, dok ćete kod 3L s vremena na vreme morati malo da pričekate da se otvori neka opcija na koju ste kliknuli. Naravno, ne govorimo o sporom radu, ali razlike postoje i prava je šteta što 3L nema 6 GB memorije, jer bismo onda mirne duše mogli da preporučimo oba telefona, a da izbor ostane na vama i da se svede na dizajn i fizičke dimenzije. Ovako, pored brzog i agilnog 3X Pro modela 3L deluje kao utešna nagrada, iako zbog svojih dimenzija vrlo lepo leži u ruci, što će ceniti korisnici koji ne žele tablete već telefone koji bez problema mogu da stanu u prednji džep farmerica.
       

       
      I Alcatel 3L i 3X Pro su telefoni koji u svojim cenovnim kategorijama nude zaista mnogo za uložen novac. Sa različitim dimenzijama ova dva modela komplementarno gađaju veoma široku publiku, dok veliki senzori kamera omogućavaju korisnicima koji ne žele da izdvoje veliku količinu novca da prave kvalitetne fotografije, kako danju, tako i noću zahvaljujući Quad Bayer senzorima. Brzi senzori otiska prsta u kombinaciji sa otključavanjem licem i agilni OS čine rad na nivou telefona više cenovne klase, posebno u slučaju 3X Pro modela. Dodajte na to i dobru autonomiju i Alcatel 3L i 3X Pro očekuje svetla budućnost, posebno kroz pakete operatera, pa će i krajnji korisnici biti iznenađeni količinom dobrih stvari koje su stale u mala kućišta ovih telefona vrlo pristupačne cene. 
       
       
      __________________
       
       
      Prednosti: 
       
      Dopadljiv dizajn  
      Pristupačna cena 
      Dual SIM sa microSD slotom 
      Dobra autonomija  
      48 MP glavna kamera  
      6 GB / 128 GB u ovoj cenovnoj klasi (3X Pro) 
      Oleofobni premaz napred i nazad (3X Pro) 
       
      Nedostaci: 
       
      Plastično kućište (3L) 
      Mono zvuk  
      Osrednji ekran 720p rezolucije 
      Sporo punjenje  
      Osrednje performanse (3L) 

      Pogledaj i druge Alcatel proizvode

      Ostani u toku

      Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

      Hvala!

      Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

      Možda vam se svidi
      Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra