Kvalitet kamera na telefonima - Kolike su razlike od jeftinog do flagshipa

Kvalitet kamera na telefonima - Kolike su razlike od jeftinog do flagshipa

Proverili smo kako se zapravo menja kvalitet kamera na telefonima od najpovoljnijih do najskupljih modela. Pogledajte rezultate.

  Sadržaj

   Kamere na mobilnim telefonima su nešto oko čega se tokom godina vodilo puno polemike i što je za mnoge korisnike bilo možda i prelomni faktor pri odabiru narednog telefona. Bitka za najbolju kameru u mobilnom svetu je za proizvođače odavno ne samo borba za kupce, već i stvar prestiža, pa se svi trude da baš njihov telefon bude taj koji će imati odličnu ili najbolju kameru.

   Koji telefon je trenutni vladar u ovom trenutku ste nedavno mogli da vidite i u velikom uporednom testu Benchmark redakcije, ali smo za vas ovog puta pripremili nešto drugačije. Naime, koja kamera je apsolutno najbolja zanima sve entuzijaste, ali realno je mali deo kupaca koji će odvojiti novac za neki od vrhunskih telefona koji svake godine postaju sve skuplji i skuplji.

   Daleko interesantnije pitanje za većinu korisnika je kolika je zapravo razlika između kamera u telefonima različitih klasa, kao i koliko je opravdano potrošiti više para ukoliko želite telefon sa dobrom kamerom. Odgovor na ovo ćemo nadamo se pružiti u ovom testu u kome smo bili u prilici da uporedimo fotografije načinjene sa šest telefona koji pokrivaju rang cene od ispod 200€, pa sve do najviše flagship klase.

   A rezultati su, pa malo je reći zanimljivi, u nekim aspektima možda i neočekivani, ali svakako daju jednu realnu perspektivu koja će vam možda promeniti način razmišljanja pri odabiru narednog mobilnog telefona. Da kažemo odmah koji telefoni su u pitanju i da naglasimo da nismo imali nameru da favorizujemo bilo koji od modela, već smo se vodili nekakvom logikom da na pravi način pokrijemo određene cenovne segmente i ideje različitih uređaja. Pa koji koliko može…

   Kao predstavnika najpovoljnije klase odabrali smo Redmi Note 12, koji po našem mišljenju predstavlja neki minimum ispod koga nema smisla ići jer modeli jeftiniji par hiljada dinara danas stižu uglavnom sa samo jednom kamerom i nekako od njega kreću mnoge karakteristike koje su poželjne za dobro korisničko iskustvo.

   Nakon njega su tu, uzlazno po ceni Honor Magic5 Lite 5G, zatim ključni predstavnik srednje klase Samsung Galaxy A54, pa Galaxy S21 FE koji je još korak više, zatim Motorola Edge 40 Pro koja ima najbolji procesor u ovom trenutku, a ne razmeće se previše nekim moćnim senzorima i na kraju Vivo X80 Pro kao flagship model prethodne generacije, za koji smo se odlučili najpre zbog moćne telefoto kamere ali i zbog toga što ima poseban čip za procesiranje fotografija.

   Da li je selekcija mogla biti i drugačija? Naravno da da. Možda će nam neki zameriti što na testu nema po našem mišljenju i najboljeg telefona u ovom trenutku u pogledu kamera, ali ponavljamo – ovde nije suština porediti ko je najbolji, jer je to bila tema našeg prethodnog testa na temu kamera. Čak smo želeli da pobegnemo od toga.

   Cilj nam je da pokažemo kako se kvalitet i mogućnosti kamera na telefonima menjaju sa cenom uređaja i šta kupci u svakoj klasi mogu realno da očekuju. U tu svrhu smo sa svih šest telefona snimili čak 59 različitih situacija, napravili 446 fotografija i pažljivo ih analizirali kako bismo sa vama podelili naše utiske.

   Glavna kamera

   Nego, da krenemo mi na posao i to od glavne kamere sa kojom se prema neki statistikama načini više od 90% fotografija, ne računajući tu selfi kamere koje su neka druga priča.

   Ono što će vam verovatno odmah upasti u oko je da kada su uslovi idealni, sunčan dan i koristite glavnu kameru, razlike u kvalitetu fotografija nisu velike i više se svode na finese. Da, postoje varijacije u nivou detalja i dinamičkom opsegu koje će iskusnije oko odmah primetiti, ali za mnoge korisnike to ne opravdava razliku u ceni.

   Najveća razlika, koju će uočiti svi je zapravo u reprodukciji boja i procesiranju slike, ali ona zavisi ne od klase uređaja već od toga kako proizvođač misli da bi to trebalo da izgleda. Dakle, više “umetnički dojam” nego tehničke karakteristike, pogotovo ako fotografije posmatrate na ekranu telefona ili društvenim mrežama. Za fotografisanje danju i u idealnim uslovima, čak i povoljni telefoni nude iznenađujuće dobre fotografije i impresivno je koliko je taj segment napredovao tokom godina.

   Ono što vredi napomenuti je da će telefoni više klase biti u dodatnoj prednosti ako želite da naknadno obrađujete fotografije, jer mahom dozvoljavaju više “igranja” sa bojama i osvetljenjem pre nego što dođe do primetnog gubitka kvaliteta, upravo zbog toga što se više oslanjaju na kvalitet senzora nego na procesiranje.

   E sad, ako glavnu kameru izložite malo izazovnijim uslovima, stvari se menjaju i razlike postaju evidentnije. Već kada sunce zađe za oblake i snimate neku scenu sa dosta detalja u daljini, cenovni poredak se odražava na kvalitet, čak i ako možda ne opravdava razliku u ceni u svim slučajevima.

   S druge strane, fotografisanje u sumrak koje svi volimo će dati vrlo različite rezultate na svim telefonima, pa čak i onima istih proizvođača. Ovde je onaj “umetnički dojam” koji smo pominjali još evidentniji, ali i razlika u nivou detalja i mogućnosti senzora da se snađe pri slabijem osvetljenju. Najpovoljniji model je evidentno najlošiji, iako i dalje sasvim upotrebljiv, najskuplji je tehnički i najbolji, mada verujemo da bi se oko toga koja je fotografija najbolja kada se postavi na Instagram bilo različitih mišljenja.

   U testu granica dinamičkog opsega u sceni u tunelu su takođe primetne razlike u tehničkom kvalitetu koje odgovaraju ceni, ali i HDR procesiranja koje je tu da dinamički opseg proširi korišćenjem višestruke ekspozicije i naknadne obrade. Rezultat je da su neki model uspeli da očuvaju detalje samo u tamnim ili svetlim delovima, neki u oba, ali nekada i po cenu da scena deluje previše svetlo, kao na Galaxy S21 FE.

   Kad pominjemo procesiranje, testirali smo i portretni mod koji zamućenjem pozadine treba da istakne subjekat u kadru i kao što ćete videti, rezultati se vrlo razlikuju, možda i ne toliko u pogledu detalja koliko u procesiranju koje varira od telefona do telefona i scene do scene. Iako nijedan od modela nije imun na greške u prepoznavaju ivica subjekta, čini se da su skuplji modeli mahom konzistentniji, mada će to čiji bokeh bolje izgleda biti stvar ukusa.

   Najveće razlike na glavnoj kameri se naravno mogu uočiti na noćnim fotografijama, jer su one zahtevne u pogledu performansi senzora, ali i procesiranja za koje su zaduženi i čipset i softverski algoritam. I očekivano, u ovom slučaju kvalitet direktno odgovara ceni, pa kako idemo od jeftinijih ka skupljim telefonima, fotografije su svaki put sve bolje i bolje, pa je potpuno jasno za šta se plaća više novca ako vam je kvalitet bitan.

   Najpovoljniji Redmi Note 12 možda i najviše odskače u negativnom smislu, dok se već naredni Honor Magic5 Lite bitno bolje snalazi i nudi vrlo zadovoljavajuć kvalitet, dok ima dovoljno uličnog svetla. Što manje svetla, to se i granica onoga što bismo smatrali za dobru noćnu fotografiju pomera gore ka skupljim modelima, a povoljniji počinju da imaju problema sa zadržavanjem odnosa između detalja i šuma.

   Dodatni senzori – Ultraširoki, telefoto, macro

   E sad, sve ovo o čemu smo pričali do sada se odnosi samo na glavni senzor, koji je apsolutno najbitniji, ali telefoni uglavnom imaju više od jedne kamere na poleđini, koje donose i neku dodatnu vrednost.

   Svi telefoni na testu pored glavne imaju i ultraširoku kameru, ali će njen kvalitet varirati zavisno od toga koliko budžeta je ostalo za njenu implementaciju kako bi se telefon uklopio u svoj cenovni rang. Zato su u ovom domenu razlike prilične, čak i u najidealnijim uslovima, a pogotovo onim zahtevnijim i vrlo su evidentne u nivou detalja i reprodukciji boja.

   Najbolje rezultate postižu Galaxy S21 FE i Galaxy A54 sa 12MP senzorima, Motorola Edge 40 Pro sa 50MP i Vivo X80 Pro sa 48MP, dok su 5MP i 8MP senzori na Redmi Note 12 i Honor Magic5 Lite ipak vidno lošiji. Koji od skupljih modela će se najbolje snaći će mahom zavisiti od konkretnih uslova i scene, zavisno od udaljenosti onoga što slikate i izvora svetla, s obzirom da sočiva na ultraširokim kamerama često nisu približnog kvaliteta kao na glavnoj kameri, ali se čini da kako količina svetla u kadru opada, najviša klasa polako dolazi na svoje.

   Ultraširoki senzori nisu baš dobar izbor za noćnu fotografiju, ali su na skupljim modelima ipak u stanju da pruže upotrebljive rezultate. U slučajevima kada vam zatreba da nešto zumirate, za to će vam na raspolaganju biti zaseban senzor samo na S21 FE, Edge 40 Pro i X80 Pro – govorimo naravno o modelima koji su se našli na našem testu. Pritom, Samsung ima uvećanje od 3x, Motorola 2x, dok Vivo ima čak dva senzora, jedan bolji sa 2x uvećanjem i dodatni lošiji sa 5x.

   Što se povoljnijih modela tiče, oni uveličavanje obavljaju softverski kropovanjem slike sa glavnog senzora, što zavisno od kvaliteta senzora može pružiti rezultate različitog kvaliteta. Dakle,na telefonima na tržištu vas očekuju vrlo šarenolike specifikacije, pa su i rezultati slični.

   Pri uvećanju od 2x se svi modeli snalaze makar pristojno, mada je na onima sa telefoto senzorom itekako primetan viši nivo detalja i oštrija slika. 3x optičko uvećanje koje ima S21 FE je još korak dalje i čini se da je ono možda i optimum u situacijama kada vam zatreba zum.

   2x senzor na X80 Pro je tek malo bolji od 2x softverskog uvećanja na A54, ali je pored njega tu i 5x senzor koji pruža rezultate koji nisu mogući na ostalim telefonima. Treba doduše napomenuti da je hardverski zum fiskan, pa vam 5x senzor neće pružiti i 2x ili 3x, što malo komplikuje fleksibilnost u situacijama kada vam zum zatreba. Dakle, komplikovana priča oko nečega što se koristi tek povremeno.

   Što se zumiranja noću tiče, tu puno zavisi od kvaliteta senzora, procesiranja i količine svetla. U konkretnim primerima poredak kvaliteta je mahom u skladu sa cenom uređaja, sa povremenim mešanjem u sredini gde A54 ume da završi iza Magic5 Lite ili ispred S21 FE zavisno od situacije.

   Pored tri kamere sa različitim uglom snimanja, na telefonima ćete često pronaći i macro kameru koju mi u recenzijama često kritikujemo da je tu radi brojnog stanja, kako bi specifikacije izgledale bolje, a manje zbog realne koristi za korisnike. U prilog tome ide činjenica da tri najpovoljnija modela dolaze sa macro senzorima, a onda ga na tri najskuplja nema, već ulogu macro kamere obavlja neka od drugih, mahom ultraširoka ili telefoto.

   U ovom slučaju se Magic5 Lite najlošije pokazao, dok je Redmi Note 12 bio bolji, ali i dalje sa niskom rezolucijom zbog svega 2MP. S21 FE nije baš pravljen za blizak fokus, pa će dobre fotografije praviti samo ako se udaljiite više nego kod drugih modela, istina u tom slučaju čak odlične. A54 je sasvim solidan sa zasebnim senzorom od 5MP, dok su Edge 40 Pro i X80 Pro na vrhu, uz možda malu prednost Motorole u pogledu bližeg fokusa.

   Selfi kamera

   Sve što smo do sada prikazali se odnosilo na kamere na zadnjoj strani telefona, ali ne treba zaboraviti da je za jedan deo korisnika prednja kamera često čak i jednako bitna. U zavisnosti od toga koliki značaj proizvođač daje ovoj kameri i koja je ciljna publika, kvalitet senzora koji će se naći na njoj može dosta da varira. Uostalom, viđali smo telefone poput Huawei Nova 10 koji maltene ima bolju prednju nego glavnu kameru, što samo ilustruje poentu.

   Što se telefona na ovom poređenju tiče, Redmi Note 12 dolazi sa senzorom od 13MP, Honor Magic5 Lite sa 16MP, Galaxy A54 sa 32MP, baš kao i S21 FE i Vivo X80 Pro, dok Motorola Edge 40 Pro ima čak 60MP. Koliko u ovom slučaju cena uređaja nema direktne veze sa kvalitetom prednje kamere pokazuju i primeri, pa su dva Samsung modela i Motorolin Edge 40 Pro u prednosti nad ostalima po nivou detalja.

   X80 Pro ne briljira detaljima, ali ima odličnu reprodukciju boja, Magic5 Lite je suprotnost, dok je Redmi Note 12 očekivano najslabiji. Zanimljivo, sa aktiviranim portret modom nam se Note 12 dopao više od Magic5 Lite. Grupni selfi u zahtevnijim uslovima je pripao Galaxy A54 modelu, dok su u noćnom selfi modu Motorola i Vivo opravdali klasu i bili značajno bolji od ostalih.

   Video

   Posle temeljnog pogleda na sve kamere u pogledu fotografije, red je da se posvetimo i videu, koji je danas izuzetno bitan, sve bitniji faktor, a postaje i sve bitniji. Statistike kažu da korisnici telefona na svakih 26 fotografija naprave jedan video snimak, ali količina Tiktok-ova, Reels-a i Youtube Shorts-a ubrzano menja fokus ka videu.

   Problem je što, za razliku od fotografije, kod videa ne pomažu razni softverski trikovi procesiranja koji služe da se od babe napravi devojka, pa su kvalitet senzora i snaga procesora direktno odgovorni za dobar rezultat. Samim tim, za video važi ona stara “koliko para toliko muzike”. Tim pre što dva najpovoljnija modela, usled ograničenja slabijih čipseta mogu da snimaju samo u 1080p rezoluciji, a ne 4K, mada zanimljivo, od ta dva modela Redmi Note 12 ima nešto kvalitetniji video.

   Dva Samsung modela su vrlo blizu što se tiče kvaliteta slike, ali je stabilizacija na S21 FE bolja, verovatno zahvaljujući snažnijem procesoru. Motorola i Vivo modeli su na vrhu, a X80 Pro kao model realno najviše klase to u videu u potpunosti opravdava.

   Ako uporedimo samo kvalitet video stabilizacije, poredak odgovara onome u klasi, mada dva najskuplja modela i pored glatkoće snimka kvare utisak artefaktima u slici usled ne baš optimalnog algoritma. S21 FE je u tom pogledu znatno bolji.

   Video sniman ultraširokom kamerom je približan na dva najpovoljnija modela, A54 je klasu iznad, S21 FE još bolji, nakon čega slede Motorola i Vivo koji su još minimalno bolji. Ako želite da snimate video noću, zabava kreće tek od srednje klase, odnosno u ovom slučaju od A54. Dva najslabija modela su upotrebljiva, ali ne više od toga, dok je pravi kvalitet rezervisan za višu klasu i dva najbolja modela.

   Zaključak

   I na kraju, kakav zaključak se može izvući iz svega ovoga? Ono ključno po našem mišljenju je da vam nije neophodan najskuplji flagship telefon da biste napravili dobre fotografije. Zavisno od onoga šta najčešće fotografišete i u kakvim uslovima, dobar posao mogu obaviti i relativno povoljni telefoni.

   Takođe, videli smo i da skuplje ne mora obavezno biti najbolje u svim situacijama, mada viša klasa svakako jeste određena garancija da će se kamera telefona dobro snaći u različitim uslovima. Naš utisak je da je neki od telefona srednje klase kojoj pripada npr. Galaxy A54 (ili neki sličan model) možda i optimalna kupovina ako želite dobru kameru – nećete se odreći previše novca, a videli ste da se takav telefon uglavnom vrlo uspešno nosi sa višom klasom u većini situacija.

   Od ove godine se i optička stabilizacija glavnog senzora nalazi u sve večem broju telefona, spustila se nekako kategoriju niže kao standard, pa i to verovatno ima uticaja na finalne rezultate i pomak u odnosu na jeftinije modele. Naravno, ko ima novca i ne želi kompromise, u modelima više klase dobija ono što i plaća – kvalitet koji tehnički jeste korak ispred, za fotografiju, video, danju, a pogotovo noću.

   U svakom slučaju, nadamo se da vam je ovo poređenje u nekoj meri pomogao da vidite kakve su realne razlike u mogućnostima kamera na telefonima različitih klasa i da će vam olakšati odluku ili savet nekom drugom oko toga šta je pravi izbog za konkretne potrebe. Takođe ne govorimo previše o nekim konkretnim modelima već smo samo odabrali predstavnike različitih klasa, pa tako svaki od ovih telefona možete zameniti nekim sličnim modelom iz tih cenovnih razreda

   Nismo želeli da previše navodimo na zaključke, uostalom foto i video primeri govore sami za sebe, pa smo samo davali svoje observacije, a vama ostavili da procenite i formirate svoje mišljenje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi