Vivo X80 Pro test - telefon sa Zeiss pečatom

Vivo X80 Pro test - telefon sa Zeiss pečatom

Predstavljamo vam mogućnosti najboljeg vivo telefona do sada - jer Vivo X80 Pro je telefon premijum klase a kamere je potpisao Zeiss

  Sadržaj
   Vivo X80 Pro test – telefon sa Zeiss pečatom

   Pozitivne ocene

   • Snažan procesor: Snapdragon 8 Gen1 je u ovom trenutku najbolji
   • Jedinstven i upečatljiv dizajn 
   • Odličan AMOLED displej sa LTPO3 matricom
   • Najbrži senzor otiska prsta – ikada
   • ZEISS potpis na sistemu kamera koji je opravdao visoka očekivanja
   • Još mnogo dobrih osobina…

   Negativne ocene

   • Ne baš sjajna autonomija
   • Video snimanje jeste dobro, ali nije na nivou top konkurenata

   vivo X80 Pro ima sve što je potrebno jednom flagship modelu: tu je izvanredni sistem kamera koji pravi nestvarno dobre fotografije i dobar video. Veliki zakrivljeni ekran poseduje sve moguće i nemoguće tehnologije dostupne danas, a da je izašao koji mesec kasnije, ne sumnjamo da bi hardver bio osveženi Snapdragon 8+ gen 1. Daleko od toga da je situacija ovako loša, ali je grejanje Snapdragon 8 Gen 1 čipseta nešto za šta moderna tehnologija danas nije pronašla pravo rešenje a odražava se i na autonomiju. Onda na sve to dodate najbrži senzor otiska prsta, specifičan dizajn i saradnju sa kompanijom ZEISS, koja je donela zaista mnogo toga u priču sa ovim telefonom…

   U godini u kojoj se proizvođači takmiče ko će da ima veći kamera sistem na poleđini telefona mislimo da za sada imamo pobednika, a to je vivo X80 Pro. Telefon na čije je kamere pečat stavila čuvena kompanija Zeiss, sa kojom vivo ima partnerski odnos.

   Napomenućemo i da je ovo prvi pravi flagship telefon koji je vivo predstavio na Starom kontinentu, iako je ova kompanija već nekoliko generacija unazad u Kini predstavljala ozbiljne modele.

   Bilo bi suvišno porediti ga sa X70 Pro+, čiji je on direktni naslednik, jer se taj telefon nije prodavao u Srbiji, ali vivo X80 Pro ima toliko novina da zaista nije potrebno upoređivati ga sa bilo kojim modelom pre njega.
    
   Ukratko, u pitanju je ozbiljan flagship plave krvi, sa svim štikliranim kućicama potrebnim da uđete na kratku listu modela koji se mogu nazvati premijum klasom. To znači najbolji, veliki AMOLED ekran, najjači Snapdragon čipset, 12 GB RAM-a i 256 GB skladišne memorije, brutalni sistem kamera u saradnji osmišljen u intenzivnoj saradnji sa kompanijom ZEISS, brzo punjenje, premijum dizajn i još malo pikanterija o kojima ćemo kasnije.

   Kada smo rekli da se proizvođači takmiče u tome ko ima veće kamere, vivo je sa X80 Pro postavio domaći zadatak. Ozbiljno veći od kućišta na Xiaomi Mi 11 Ultra, X80 Pro ima dizajn koji je upečatljiv. Da li vam se sviđa ili ne, to je na vama, vidim u komentarima nakon objave iz Berlina da su mišljenja dijametralno suprotna, ali jedno je sigurno – nema šanse da ga pomešate sa nekim drugim telefonom.

   Veliko kućište kamera ima ogledalo završnicu, što, u kombinaciji sa velikom površinom omogućava da ga koristite za poziranje na selfi fotografijama koje možete praviti glavnom kamerom. Pored ovako velikog i dominantnog elementa vivo nije mnogo eksperimentisao po pitanju dizajna, pa je ostatak telefona neupadljiv, verovatno da ne bi odvlačio pažnju sa kamere.

   Verovatno ćemo vam dosaditi u ovoj recenziji pričom o kamerama, ali na predstavljanju u Berlinu, 97 posto priče bilo je vezano upravo za kamere – i svi predavači na radionicama su bili upravo iz kompanije Zeiss. Za relativno nepoznatu kompaniju kakav je vivo u Evropi, saradnja i brending kompanije Zeiss znače, nećemo reći sve, ali strašno mnogo – kako bi se nametnuli i bili primećeni u brojnoj konkurenciji.

   Nesvakidašnji dizajn Vivo X80 Pro telefona

   Pored kamera, zadnja strana je od stakla koje poseduje mat završnicu, sa finom teksturom koja svetluca pod svetlom, taman toliko diskretno da naruši monotoni izgled. Pri dnu su „vivo“ logo i gomila nepotrebnih informacija koji imaju sjajnu teksturu i koji se mogu osetiti pod prstima.

   Staklo na leđima je zakrivljeno sa sve četiri strane, diskretno gore i dole, i lepo sa strane. Staklo leđa sa jedne i ekran sa druge strane obavijaju aluminijumsko kućište, koje nije baš tanko kao što je to uobičajeno, već je malo deblje na bokovima, otprilike između Honor Magic4 Pro i Samsung Galaxy S22 Ultra. Aluminijumski ram ima mat teksturu koja takođe ima blago svetlucajuću teksturu koja je diskretnija od poleđine.
    
   Gornji deo telefona ima umetnuti ravni stakleni ili plastični deo sa natpisom „Professional photography“, što, ako nas pitate ima potpuno suprotan efekat od onoga što su želeli da postignu. Otprilike kao da kupite Porsche koji na vozačevim vratima ima natpis „Veoma brz auto“. 
    
   Pretpostavljamo da je ovo urađeno zarad boljeg signala bežičnih konekcija, a tu su i rupica za mikrofon i IC port.

   Leva strana je potpuno čista, dok se jedina dva tastera nalaze na uobičajenom mestu desnog boka. Lepo su skockani, sa malo do gotovo nimalo lateralne kretnje i preciznim klikom. Sa donje strane se nalaze USB C port, primarni mikrofon, rešetka zvučnika i dual nano SIM slot, bez opcije za proširenje memorije.

   Drugi zvučnik stereo sistema je onaj koji obavlja ulogu slušalice, i poseduje mali prorez na spoju ekrana i kućišta. Kvalitet zvuka je dobar i fino izbalansiran, a glasnoća osrednja, i za korak ispod konkurencije sa ozbiljnijim zvučnicima. Vivo se odlučio za sistem sa dva mikrofona, gore i dole, tako da na video snimcima ne možete računati na usmereni zvuk koji snima sve što se dešava direktno ispred zadnje kamere. Nije deal-breaker, ali jeste nešto što očekujete od pametnih telefona najviše klase.

   Ekran: AMOLED, LTPO3

   Ekran je premijum u meri u kojoj to može biti jedan telefon u 2022. godini. U pitanju je zakrivljeni AMOLED ekran sa jednom milijardom boja, osvežavanjem od 120 Hz sa LTPO3 matricom, 3200×1140 rezolucijom i dijagonalom od 6,78 inča, što je S22 Ultra i iPhone 13 Pro Max teritorija, od kojih ima veću gustinu piksela po inču.

   Vivo navodi svetlinu od 1000 nita i detekciju dodira od 300 Hz, što deluje tačno. U praksi to znači vrlo odzivan ekran i vrlo dobru vidljivost i kada vam je izvor svetla na nezgodnom mestu – tačno iza vas. Prikaz boja je jako dobar po default vrednostima, odnosno Standard profilu, uz karakteristični nešto hladniji AMOLED prikaz koji se jednostavno ispravlja pomeranjem slajdera ka toplijim tonovima.

   Visoka rezolucija garantuje jako oštru sliku, a tu je i HDR podrška u kojoj ekran može da dobaci do 1500 nita svetline na određenim delovima slike.
    
   LTPO3 matrica garantuje fina podešavanja stepena osvežavanja ekrana za balans između potrošnje i najboljeg mogućeg prikaza. Možete odabrati prikaz u 60 Hz, 120 Hz i Smart Switch koji je suštinski identičan kao i 120 Hz. U sva tri slučaja stopa osvežavanja opada na statičnim slikama i manje zahtevnim aplikacijama i to do 1 Hz, a naredni koraci su 10, 24, 30 i 60 Hz, ili bar tako detektuje Android sistem.

   Napomenućemo da u realnoj upotrebi to nije uvek tako i da ponekad telefon odabere da ne spušta stopu osvežavanja ispod 30 Hz. Da li je u pitanju neko dodatno podešavanje koje vivo treba da ispegla ili postoji nešto što nam je promaklo – nismo sigurni, ali svakako će osvežavanje pasti prilično nisko kada ne pipate ekran, i poleteti na 120 Hz, kada imate bilo kakvu interakciju sa njim.
    
   Istaknimo da je minimalna stopa osvežavanja direktno vezana za svetlinu ekrana. Ovo znači da kada vam je slajder svetline do nekih 10-15%, minimalna stopa osvežavanja neće pasti ispod 30 Hz. Od 15 do 95% je 10 Hz, a 1 Hz osvežavanja ćete videti samo kada je svetlina na maksimumu ili jako blizu njega.
    
   U svakom slučaju, displej je baš onakav kakav očekujete od jednog telefona premijum klase, ni manje ni više nego najbolje što industrija sada može da ponudi. Zakrivljenje ekrana je taman toliko da vam poboljša vizuelni ugođaj, a ne previše da bi vam to smetalo u bilo kom smislu.

   Po pitanju zaštite ekrana, na događaju u Berlinu dobili smo i ekskluzivnu informaciju da je staklo ovog telefona zaštićeno zaštitnim premazom kompanije Shot, partnerske kompanije Zeissa – te da je po rečima predstavnika ove kompanije, reč o nečemu potpuno novom.

   Naravno, Snapdragon 8 Gen 1

   Očekivano, srce sistema je Snapdragon 8 Gen 1 koji je dobio, kako vivo to kaže na sajtu Ultra-veliku tečno hlađenu parnu komoru. Nije nam baš najjasnije na šta se ovde misli, jer se princip parne komore zasniva na tečnosti koja se nakon zagrevanja pretvara u gas, dolazi do hladnjaka, gde odaje toplotu i vraća se u tečno stanje.

   Uprkos poboljšanom hlađenju Snapdragon 8 Gen 1 je jedna vrela rernica, pa kada baš želite da ga opteretite, telefon postaje neprijatno vruć. Najgora kombinacija nam se desila kada smo ga punili dok smo igrali Diablo Immortal, kada su se udružile snage zagrevanja baterije i čipseta, i kada smo, nakon pola sata morali da ostavimo telefon da se ohladi, jer je bio previše vruć.
    
   Nadamo se da će Snapdragon 8+ Gen 1 i 8 Gen 2 biti bolji po pitanju zagrevanja i termalne efikasnosti, jer nije bilo previše telefona koji efikasno uspevaju da se izbore sa visokim taktovima ovog čipseta. Voleli bismo da smo imali mogućnost da probamo ovaj telefon sa Dimenity 9000 čipsetom, ali jasno smo čuli od strane predstavnika proizvođača da oni više veruju Snapdragonu.
    
   Pored Snapdragon 8 Gen 1, pomenuli smo i 12 GB brze LPDDR5 memorije i 256 GB skladišnog prostora UFS 3.1 tipa, čime se garantuje da će ovaj telefon i u narednim godinama bez problema izlaziti na kraj sa najzahtevnijim igrama i aplikacijama.
    
   Kada su konekcije u pitanju, X80 Pro ima Wi-Fi 6 (S22 Ultra ima 6e), Bluetooth 5.2 sa A2DP, LE i aptX HD podrškom. Tu su NFC, IC port, GPS sa svim poznatim i nepoznatim sistemima geolociranja, kao i potpuno novi, 3D Ultrasonic senzor otiska prsta ispod ekrana.

   Munjevito brz senzor otiska prsta

   Ovde moramo malo zastati jer je ovaj senzor bez ikakve trunke sumnje, ubedljivo najbrži i najprecizniji sa kojim smo se do sada sreli. Ovo znači da je za proces registracije prsta potrebno samo da jednom naslonite prst na ekran, i to je – to. Znate koliko to ume inače da iritira kada nikako da pod znacima navoda, napunite taj otisak na nekim drugim telefonima. A ovde, registracija prsta traje sekund do dva, najviše. Otključavanje je toliko munjevito da je svako poređenje sa konkurentima suvišno.

   Možda u dobu kada Apple kaže da vam ne treba senzor otiska prsta i da je detekcija lica više nego dovoljan sistem provere identiteta, vivo se ne slaže, i to sa stilom, pokazujući ozbiljan napredak na polju biometrije.
    
   Takođe bismo pomenuli mogućnost zabrane pristupa određenim aplikacijama tako što ih je moguće pokrenuti samo istovremenim otiskom – dva prsta.
    
   Ono što nije najsrećnije rešeno je isključena opcija raise to wake i tapkanje po zaključanom ekranu, kako biste videli gde treba da smestite palac da biste otključali telefon. Ove opcije postoje, ali se zovu Smart Motion, i dok ih ulovite proklinjaćate vivo što ih nije nazvao logičnije i smestio tako da ih lako nađete. Prisutna je i opcija koja aktivira lampicu kada prodrmate telefon koji je zaključan ili na Home ekranu, ali za razliku od Motorola telefona, to ovde ne radi baš tako jednostavno.

   Baterija, 80W punjenje

   Baterija koju je vivo smestio u X80 Pro ima 4700 mAh, a sa punjačem koji dolazi u paketu i koji ima 80 W, vivo kaže da telefonu treba malo manje od 40 minuta za punjenje od 0 do 100%. Na žalost, zbog kratkog vremena koje smo imali sa ovim telefonom, nismo imali prilike da proverimo ove tvrdnje, ali verujemo da su istinite, ili bar veoma blizu istinitih – jer jednostavno imali smo samo telefon, bez punjača, njega smo tek sada pred snimanje dobili.

   Vivo X80 Pro podržava i brzo bežično punjenje snagom od 50 W, ali kako se ovaj punjač dodatno dokupljuje, opet ćemo im verovati na reč da baterija do 100% stigne za 50 minuta.
    
   Ono što jesmo imali prilike je da isprobamo bateriju, i kao i svaki namunjeni moderni flagship, baterija će vam omogućiti jedan dan autonomije i ne mnogo više od toga. Na našem desetočasovnom YouTube testu, baterija je pokazivala 33% što nije sjajno, već na granici.

   Android 12, FunTouch 12

   Flagship kompanije vivo za 2022. godinu stiže sa svežim Android 12 operativnim sistemom i FunTouch OS 12 verzijom korisničkog interfejsa koji ozbiljno prilagođava Android. Ovo će se nekome dopasti, a nekome ne, ali iz iskustva vam kažemo da se na lepe stvari lako naviknete. Primera radi, kada pozovete aktivne aplikacije, imate dugme koje vam ih prikazuje kao MIUI: u dva reda, jednu pored druge, ili klasično, kao vrtešku, sa horizontalnim skrolom.

   Ono što nam se nije baš svidelo je što se prečica – zupčanik za Settings meni pojavi tek kada proširite meni sa obaveštenjima, što je dodatni korak koji će vas nervirati kada nešto brzo treba da uradite.
    
   Zanimljiva je i Ambient light opcija koja osvetljava ivice ekrana kada vam stigne neko obaveštenje, što je super kada vam je telefon na stolu okrenut licem na dole. Imate i opciju da podesite koje aplikacije aktiviraju ovu zamenu za signalnu lampicu i slično.
    
   Kao i na većini AMOLED ekrana, prisutna je i Always On opcija, a vivo, kao i svi drugi kineski proizvođači nudi beskonačno mnogo najrazličitijih opcija za prilagođavanje prikaza, kako zaključanog ekrana, tako i pozadine, ikonica i drugih elemenata. S obzirom da je senzor otiska prsta jako veliki, vivo nudi opciju da na zaključani ekran dodate dve prečice, i kada pritisnete prstom na njih, otključaće telefon i otvoriti direktno tu aplikaciju.

   Neke stvari po pitanju softvera još uvek zahtevaju poliranje, pa se dešavalo da nakon detekcije lica ostanemo „zarobljeni“ na otključanom lock screen-u, ali bez mogućnosti da dođemo do bilo koje druge funkcije telefona. Naravno, očekujemo da će ovakve stvari vrlo brzo biti sređene, tako da i softver omogući potpuni premijum osećaj u radu.

   Zeiss kamera sistem

   Sistem kamera je glavna stvar ovog telefona i na zadnjoj strani vivo X80 Pro ima četiri kamere, ali ne u očekivanom rasporedu. Pre samih kamera napomenućemo da je kućište kamera zadnje strane potpuno asimetrično.

   Pravougaonik u sebi ima kružni deo u kome se nalaze tri kamere i laserski sistem fokusiranja. Pored je dvobojni blic sa dve LED lampice, a ispod, u uglu 5x periskop telefoto kamera. U krugu je mesta našao i ZEISS logo, koji se ne viđa baš toliko često na pametnim telefonima.

   ZEISS kolaboracija na planu hardvera znači kristalno čista Zeiss stakla ali i T* premaz, takozvani coating za sočiva koji onemogućava pravljenje „duhova“. Znate koliko vam je puta neki izvor svetlosti pokvario sliku usled neželjenih duhova ili flerova. Pored toga, vivo koristi zasebni V1 čip za obradu slike, pa su ZEISS inženjeri i tu umešali prste i novi senzor ima malo drugačiju oznaku – V1+. Njegov je zadatak da unapredi kvalitet prikaza na ekranu i podigne kvalitet gejminga na još viši nivo. Takođe unapređuje uklanjanje šuma iz noćnog videa, kako bi  dobili dobar kvalitet u uslovima slabog osvetljenja.
    
   I u samom meniju aplikacije kamere imate veliki ZEISS natpis koji aktivira ZEISS kolorni profil, kako biste snimili najtačnije boje na svojim slikama.
    
   Glavna zvezda sistema je primarna kamera koja koristi specijalnu verziju dobro poznatog Samsung GN1 senzora veličine 1/1.3’’. Rezolucija je 50 MP, sa krupnim 1,2 µm pikselima i stabilizovanim sočivom sa žižnom daljinom ekvivalentnom 23 mm dok je blenda  f/1.6.

   Poučeni onim što smo videli na X60 Pro, ozbiljnim najavama i saradnjom sa kompanijom ZEISS, od X80 Pro smo očekivali mnogo, a mnogo smo i dobili. Kolaboracija sa kompanijom ZEISS donela je pravo malo osveženje kada su dnevne fotografije u pitanju, jer je vivo očigledno odlučio da žrtvuje atraktivnost nauštrb realnijih i mirnijih boja.
    
   90% proizvođača namerno odvrne boje na svojim telefonima, tako da slike izgledaju atraktivnije nego što jesu, praveći ih idealnim za društvene mreže, ali su takve slike, iako izgledaju veoma lepo za oko – neprecizne i nerealne. Kod vivo X80 Pro slike se ne razlikuju mnogo na ekranu telefona i van njega.

   Kontrast i dinamički raspon su na vrlo visokom nivou, kao i detalji u kadru. Slike su oštre i prijatne za oko, a telefon se lepo bori sa izazovnim uslovima kao što su Sunce u kadru ili kontrastne scene. Sve u svemu, među najboljima koje smo videli u poslednje vreme.

   U slabim svetlosnim uslovima slika nije mnogo drugačija, čemu pomaže polu-automatski noćni režim koji se aktivira kada nema dovoljno svetla u kadru i malo produži ekspoziciju pri slikanju. Da se razumemo, kada kažemo produži, mislimo na sekund, dva, nekada i više u baš tamnim uslovima, kada biste inače morali da aktivirate noćni režim, ali će u većini slučajeva i noćne fotografije biti momentalno gotove. Interesantno je da ćete pre okidanja, dobiti informaciju koliko će trajati fotografisanje, u zavisnosti od kadra.
    
   Ove slike su jako dobre, sa odličnim dinamičkim rasponom koji lepo pokriva najtamnije i najsvetlije delove kadra, uspevajući da zadrži realne tonove onoga što slikate. Detalja ima dovoljno, ali je primetna razlika u oštrini, kada se aktivira polu-automatski noćni režim, koji dodatno izoštrava sliku, da bi ona izgledala jasnije i atraktivnije, uprkos svetlosnim uslovima. Kontrola šuma je na najvišem nivou, čak i u potpuno tamnim delovima kadra, gde baš morate da se potrudite da pronađete šum u senkama.
    
   Aktiviranje noćnog režima znači da ćete morati da stojite mirno koji sekund više, ali je glavna kamera toliko dobra, da će vam retko zaista trebati noćni režim. Razlike postoje, ali su male i svode se na ekstremne situacije, pa ih tako i treba posmatrati: videćete malo više detalja u senkama i ulična svetla će imati više detalja. Međutim kada uzmemo u obzir da će se automatika aktivirati sama kada to bude potrebno, noćni režim na glavnoj kameri i nije previše potreban.

   Širokougaona kamera ima Sony IMX598 senzor od pola inča rezolucije 48 MP, sa autofokusnim sistemom. Ugao koji zahvata je 114 stepeni, što je korektno, ali smo viđali dosta šira sočiva. Kvalitet i količina detalja su slabiji nego kod glavne kamere, ali to je očekivano. Kolorni profil je gotovo identičan kao na glavnoj kameri, a dinamika kadra je na veoma visokom nivou za kameru ovog tipa. Autofokusni sistem pomaže da dobijete bolju oštrinu tamo gde želite. Detalja ima dovoljno, tako da se nećete mnogo libiti da proširite kadar kada situacija to zahteva, a svetlosni uslovi su dovoljno dobri.
    
   I noćni režim na ovoj kameri je sličan kao na glavnoj. Dobijate više detalja nego u regularnom režimu, ali se javlja i šum na uniformnim tamnim delovima kadra kao što je nebo, pa morate sami proceniti da li vam je to dobro ili ne. Dinamički raspon je iznenađujuće dobar i bez noćnog režima, pa ultra-širokougaona kamera, koja je kod telefona srednje klase u ovakvim situacijama uglavnom neupotrebljiva, ovde pokazuje da je reč o vanserijskom telefonu visoke klase.
    
   Napomenućemo i da ova kamera zbog autofokusnog sistema ima mogućnost snimanja makro fotografija, a prečica se nalazi na vrhu u glavnom meniju kamere, odmah pored ZEISS profila i jednostavno je dostupna, što je mnogo bolje rešenje nego guranje u More meni i zavlačenje u podmenije glavne kamere.
    
   Fotografije su jako dobre, a softver koristi samo centralni deo kadra, kako bi se izbeglo krivljenje perspektive. Za povremeno slikanje zanimljivih stvari iz blizine aktivirajte automatski Makro režim koji odlično radi i prepustite sve automatici.
    
   2x telefoto kamera je posebno zanimljiva iz nekoliko razloga. Njena glavna svrha ovde je izuzetna stabilizacija, i ona koristi čuvenu gimbal OIS ispred Sony IMX663 senzora. Dnevne fotke su jako lepe i kao i širokougaona, 1:1 prati kolorni profil glavne kamere. Ako zanemarimo malo manje agresivan sistem uklanjanja šuma, nivo detalja je zaista dobar, kao i dinamički raspon, a optička stabilizacija pomaže da se eliminišu mikro kretnje, koje na telefoto kamerama umeju da upropaste konačni rezultat.

   U slabim svetlosnim uslovima slike i dalje zadržavaju visok nivo kvaliteta i dobru količinu detalja. Kada je objekat fotografije taman noćni režim lepo otvara delove koji su inače manje vidljivi na regularnim fotografijama. U suštini, nemamo neke preterane zamerke i slike sa ove telefoto kamere su u rangu koji očekujete od premijum klase uređaja.
    
   Pomenuću fantastičnu ponudu režima slikanja u portretnom modu: ko se razume u fotografiju malo više, prati tržište: taj dobro zna za razne serije objektiva kompanije Zeiss kao što su Planar, Sonnar, Distagon ili Biotar. Svaka serija objektiva nudi različite bokeh prikaze, drugačije predstavljaju pozadinu i naročito svetlo koje se nalazi iza subjekta. E sada na vivo X80 Pro telefonu korisnik može da bira tip bokeha u smislu simulacije upotrebe različitih Zeiss objektiva, a tu je čak i anamorphic prikaz prepozantljiv po svetlima u pozadini nalik jajetu… mnogo je interesantno igrati se ovim podešavanjima, nisu to velike razlike ali je maksimalno zabavno.
    
   Sa druge strane, 5x telefoto kamera ima 8 MP OmniVision OV08A10 senzor koji se nalazi na kraju periskop sistema, sa sve optičkom stabilizacijom, koja je ovde više nego potrebna. I ove slike su podjednako dobre po pitanju kvaliteta, a stabilizacija svakako odlično kompenzuje neželjene pokrete, pa vam se neće desiti da vam slika bude mutna, jer niste mogli da ostanete mirni dovoljno dugo da napravite dobru fotografiju.
    
   I na ovoj kameri je kolorni profil podjednako dobar, što nas je oduševilo, jer nema onog vidljivog skoka sa jedne na drugu kameru, gde se pored kvaliteta primećuje i razlika u bojama. Kvalitetom smo prilično zadovoljni, kao i nivoom zuma koji vam sada već zaista omogućava da pravite akrobacije sa kamerom i donosi fleksibilnost kadra od 0,6x do 5x zuma.
    
   Svi već dobro znate da periskop kamere nisu namenjene za noćne fotografije i tu su više da posluže nego što se od njih očekuju stelarne performanse. Kada imate dovoljno svetla u kadru, ova kamera vas podseća na svoj pedigre po svim parametrima, ali računajte na vidljiv šum u tamnim delovima kadra i izraženo softversko izoštravanje.

   I vivo nije odoleo opciji za fotografisanje meseca, koja se nalazi u dodatnim menijima kamere pod nazivom Supermoon i koja omogućava fokus na Zemljinom satelitu i pristojno dobre fotografije, mada sumnjamo da i vivo „lepi“ veštačke teksture na Mesec, kako bi ove slike izgledale atraktivnije.
   Prelazak na noćni režim ne popravlja stvari mnogo, pa je, kao i kod ostalih topla preporuka da sve ostavite na automatici, koja zaista jako dobro radi svoj posao.
    
   Selfi kamera raspolaže 32 MP rezolucijom i Samsung senzorom koji koristi Tetrapixel tehnologiju spajanja,  a koji se nalazi iza 24 mm f/2.5 sočiva sa fiksnim fokusom i 0,8 µm pikselima. Kvalitet selfija je jako dobar, a kamera snima fotografije u full režimu rezolucije senzora – 4896×6528 piksela, zahvaljujući čemu dobijate izuzetnu količinu detalja i prava je šteta što ova kamera nema autofokusni sistem.
    
   Tonovi lica su precizni, dinamika odlična, a boje kao na zadnjim kamerama – nešto mirnije i precizne. Tu je i portretni režim koji fino izdvaja subjekta od pozadine, otprilike sve kao što biste želeli od jedne dobre selfi kamere na premijum telefonu.

   Direktnim poređenjem dnevnih fotografija sa vivo X80 Pro i Samsung Galaxy S22 Ultra, pre svega sa glavne kamere, čini se da je Samsung i dalje korak ispred kada su nijanse u pitanju, pre svega impresivni algoritam za uklanjanje šuma, koji je kod vivo x80 Pro dosta agresivniji. Vivo ima tendenciju da pravi nešto svetlije, ali lepo izbalansirane fotografije, dok Samsung i dalje zadržava veću količinu detalja.
    
   Kada je video u pitanju vivo X80 Pro ide do 8k u 30 fps sa glavnom kamerom, odnosno 4k u 60 fps, što je granica širokougaone kamere. Nažalost, obe telefoto kamere ne prebacuju 1080p u 30 fps, iako ćete to možda pomisliti jer aplikacija omogućava 2x zum i kad vam je odabran 4k ili 8k snimak, ali se radi o crop kadru glavnog senzora.

   Opcije prilagođavanja i različitih režima snimanja su dovoljne za jedan poseban tekst o tome. Primera radi, kada odaberete Film režim za snimanje, kadar se prebacuje u bioskopskih 21:9 i snima u dostupnim rezolucijama različitih senzora, ali ako odaberete ZEISS Cinematic stil, prebacujete kadar u 1080p u filmskih 24 fps.
    
   8K snimci zauzimaju oko 800 MB po minutu, u zavisnosti od toga šta snimate, pa sve i da vam je potpuno prazan telefon, imate prostora za oko 6 sati 8K video materijala dok vam ne ponestane prostora na internom skladištu. Kvalitet snimka je dobar, ali ne toliko bolji od 4k da biste još uvek razmišljali o tome da ga koristite umesto neke druge rezolucije.
    
   4k u 30 i 60 fps su odlični. Vrlo detaljni i oštri, sa širokim dinamičkim rasponom i prijatnim bojama, otprilike slično onome što dobijate na fotografijama glavne kamere. Stabilizacija odlično radi posao neutralizacije koraka i brzih pokreta levo-desno, dajući fluidni video snimak, bez mnogo neželjenih efekata.
    
   Zahvaljujući svojoj rezoluciji širokougaona kamera takođe poseduje 4k video snimke, ali samo elektronsku stabilizaciju, koja baš dobro radi svoj posao, kropujući deo kadra potreban za kompenzaciju pokreta. Kvalitet je na visokom nivou, kao i detalji zahvaljujući velikoj rezoluciji senzora.
    
   2x telefoto kamera ima gimbal stabilizaciju koja zaista pomaže kada snimate u hodu, ali 1080p je realno ograničenje koje zaista degradira kvalitet detalja snimka do mere da se zapitate da li vam je dodatna stabilizacija zaista potrebna. 

   Cinematic i drugi režimi dozvoljavaju fleksibilnost i igranje sa opcijama koje malo koji telefon danas može da ponudi. Bilo da snimate u 21:9 u 24 fps ili koristite neki od filtera za filmove kao što su retro, cyberpunk, autumn i slično, dobićete vrlo zanimljive snimke kako za društvene mreže, tako i za ozbiljniju upotrebu.
    
   Iz nekog razloga selfi video je ograničen na 1080p i 720p rezolucije u 30 fps, a ukoliko odaberete Cinematic režim možete da snimate u 24 fps u 21:9 formatu. Uprkos nižoj rezoluciji, kvalitet je jako dobar jer senzor ipak raspolaže sa 32 MP. Reprodukcija boja je realna, a fokus namešten na razdaljinu ispružene ruke. Za slučaj da želite ipak bolji kvalitet uvek možete iskoristiti glavnu kameru i njeno ogledalo-kućište koje može da posluži za dobar odabir kadra.

   Direktnim poređenjem video snimaka vidi se da vivo insistira na filteru za izoštravanje, koji je posebno agresivan na delovima kadra koji su malo dalje i koji je vidljiv u krošnjama drveća na kojima lišće deluje neprirodno. Sa druge strane, snimci koje pravi S22 Ultra deluju malo mekši, ali prirodniji, sa očuvanim detaljima u celom kadru i sveukupno boljim kvalitetom.

   Kada su ultrawide kamere u pitanju, situacija je slična. Slika kod S22 Ultra je prirodnija, sa više očuvanih detalja, dok je kod X80 Pro ona svetlija i oštrija, sa nešto manjom dinamikom kadra, što je vidljivo u najtamnijim delovima kadra. Takođe, čini se da je Samsung korekcija uglova širokog sočiva bolja nego što to radi vivo.

   vivo X80 Pro – jedan od najboljih telefona ove godine

   Ako nas pitate da li vivo X80 Pro ima sve što je potrebno jednom flagship modelu, odgovor je potvrdan. Tu je izvanredni sistem kamera koji pravi nestvarno dobre fotografije i jako dobar video. Veliki zakrivljeni ekran poseduje sve moguće i nemoguće tehnologije dostupne danas, a da je izašao koji mesec kasnije, ne sumnjamo da bi hardver bio osveženi Snapdragon 8+ gen 1. Daleko od toga da je situacija ovako loša, ali je grejanje Snapdragon 8 Gen 1 čipseta nešto za šta moderna tehnologija danas nije pronašla pravo rešenje.

   Onda na sve to dodate najbrži senzor otiska prsta, specifičan dizajn i saradnju sa kompanijom ZEISS, koja je donela zaista mnogo toga u priču sa ovim telefonom, i jasno vam je zbog čega je vivo strpljivo čekao model sa kojim će se predstaviti publici u Evropi.

   Jedina realna manjkavost je osrednja baterija i to je muka koja muči većinu high end telefona, ali sa brzim punjačima danas, nekima ni to nije preveliki problem. Da, vivo X80 Pro nema 10x optički zum koji krasi neke konkurente sličnog cenovnog ranga, ali nema ga ni iPhone, pa ih sve šije u prodaji uzduž i popreko. X80 Pro nije revolucionaran telefon, ali je zbir izuzetnih mogućnosti koji kao takav stoji rame uz rame sa najboljim modelima konkurentskih kuća.

   Cena telefona u Srbiji, čija prodaja kreće 15 jula, iznosiće 139990 dinara, što je čak nešto manje u odnosu na evropsku planiranu cenu koja kaže 1199 evra. U našem slučaju, dakle koji evro manje. Biće ga naravno i u Yettelu, pretprodaja kod naših drugara kreće danas, 1. jula i videćemo da li su i kakva iznenađenja pripremili. Ne zaboravite da im odnesete na reciklažu telefon koji ne radi i pravi gužvu u fioci – dobićete još koji dinara popusta.

   Ukoliko pitate nas, vivo x80 Pro je svakako najzanimljiviji telefon visoke klase koji se pojavio ove godine – uz S22 Ultra naravno. Veoma nam se dopao i ne bismo imali ništa protiv da malo eksperimentišemo na tom planu.

   Znamo da će mnogi od vas komentarisati kako bi to moralo da bude jeftinije, kako kineski proizvođač a toliko košta. Komponente jednako skupo koštaju svakog proizvođača na ovom svetu i niko ovakav telefon ne može da ponudi za cifru o kojoj mnogi maštaju. A sve i da ponude, opet bi bilo komentara kako je skupo, da to može još dole – ne može.

   Da rezimiramo celu ovu priču – Vivo X80 Pro je izvanredan telefon!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi