Vivo X80 Lite test - telefon koji menja boju

Vivo X80 Lite test - telefon koji menja boju

Vivo X80 Lite je telefon koji cilja mlađu populaciju a razlozi su prvenstveno vizuelnog karaktera - jer ovaj telefon ima karakteristiku da menja boju pod uticajem sunčane svetlosti

  Sadržaj
   Vivo X80 Lite test – telefon koji menja boju

   Pozitivne ocene

   • Odličan dizajn
   • Dovoljno procesorske snage
   • Izuzetno svetao ekran
   • Snimanje 4K videa je plus u odnosu na konkurente
   • OIS kamera daje vrlo lepe rezultate
   • Vrlo dobra autonomija u radu
   • Funtouch 12 korisnički interfejs je brz i vrlo odzivan u radu

   Negativne ocene

   • Selfi kamera izvedena u Teardrop varijanti
   • Nema stereo zvučnika
   • Cena je mogla biti 10-ak posto niža, bolje konkurentnosti radi

   Sve u svemu, nismo očekivali mnogo – a dobili smo mnogo, vivo x80 Lite nije samo još jedan u nizu konfekcijskih modela sa fotografijama za koje unapred znamo kakve će biti, evo primera kako se može učiniti korak više

   Nakon što smo u unboxing videu otpakovali vivo X80 Lite i predstavili ga kao prvi telefon koji menja boju pod uticajem sunčeve svetlosti, recenziju ovog uređaja započećemo upravo prikazom tog momenta. Lepo je vreme ovih dana, još uvek krckamo prvi mesec jeseni ali sunca je bilo u izobilju: i dovoljno je da ovaj model telefona ostavite nekoliko trenutaka na suncu i on će promeniti broju iz neke svetlo zlatne u narandžastu.

   Ozbiljnije korisnike, pod znacima navoda, ovo verovatno neće ne znam koliko impresionirati – ali njih takođe ne zanimaju ni mnogi drugi proizvodi namenjeni mlađoj populaciji tako da verujemo da će se devojčicama itekako dopasti. Pa još liči na ajfon…a košta mnogo manje

   Generalno gledano svaki put bi prevrnuli očima kada bi nam u redakciju, a bilo je tih slučajeva u prošlosti, stigao neki telefon u zlatnoj boji. Međutim, iako se naziva Sunrise Gold, boja ovog telefona nije ona boja repromaterijala u Kartijeovom radu od par stotina grama pa naviše koja je bila popularna pre jedno dve decenije kod određenih ciljnih grupa. Nekako je nijansa sofisticirana a kao što ste mogli da vidite, voli i da postane narandžasta. A ako vam je to preterano, tu je i ova Diamond Black na kojoj ne postoji šansa da ostavite trag prstiju – i jako dobro izgleda

   Vivo X80 Lite – dizajn

   O dizajnu vivo X80 Lite telefona – pa možda komentar kolege Ivana Mančića: “nisam video lepši telefon u ovoj klasi do sada, bez problema bih ga nosio”.

   Dizajn u stilu ajfona je, rekosmo to već u nekoj tamo recenziji, neobično privlačan – a posebno u kako to nekada kažemo, sapun kategoriji gde većina telefona liči jedan na drugi kao jaje jajetu.

   Staklo pozadi, vredno pomena u ovom rangu telefona, što znači da je ram od polikarbonata jer nema onih uobičajenih proreza koji moraju da postoje radi prostiranja signala kada je u pitanju kombinacija metalnog rama i staklene poleđine telefona. I nije uvek crno ako je ram plastičan…sigurni smo da bi kada se uzme ovaj telefon u ruku, osam od deset ljudi potpisalo da je metalni ram u pitanju.

   Gabaritan je i deluje kao tenk u ruci, tu nam je bio i Xiaomi 12 Lite: vivo ima glomazniji, deblji ram, nešto je kraći ali i malo širi – ukusi su različiti. Dinamiku dizajna upotpunjuje masivni kamera blok na poleđini telefona, sa dva velika sočiva i jednim manjim – naravno mališa je makro tipa. Ono što je moglo da se popravi jesu poveliki okviri oko ekrana, naročito ispod dna displeja

   Uobičajeni raspored konektivnosti, tasteri su desno, gore samo rupica drugog mikrofona, leva strana prazna, dole uobičajeni set konektivnosti. Dual SIM fioka hibridnog tipa sa podrškom za memorijske kartice, prorez primarnog mikrofona, USB porta i rešetka zvučnika. Jednog samo…

   Jedna od dve slabosti ovog telefona jeste nedostatak stereo zvučnika – nije mi jasno zbog čega propust ali i drugi, čak i skuplji telefoni od ovog imaju sličan problem. Sreća pa tu problematiku sve ređe imamo, a sreća pa je i taj jedan zvučnik zaista glasan, dere se iz sve snage. O kvalitetu mono zvuka već nećemo…

   A drugi propust (neko će možda reći da nije već da je to jednostavno tako) je nerazumljiva odluka proizvođača da mnogo svedeniji i oku neprimetniji selfi kamera senzor izvede u neuobičajenoj teardrop varijanti – mislili smo da takvih improvizacija više neće biti na telefonima osim u najnižoj klasi – ali ukoliko bacimo pogled na ostale Vivo uređaje srednje klase koji su u ponudi kod nas – samo Vivo X80 Pro i Vivo V21 5G nemaju selfi kameru u vidu mini notcha.

   Displej

   Ekran je dijagonale 6.44 inča, s obzirom da telefon deluje onako, gabaritno kada ga držite, neuobičajeno mali ekran. Ali kada pogledamo pomenute okvire oko ekrana, stvari postaju jasnije.

   Displej je AMOLED tipa, sa osvežavanjem 90 Hz što i jeste prekretnica za fluidnost u odnosu na ranije standardnih 60Hz. Daleko je veći dobitak između 60 i 90, nego između 90 i 120 Hz, pa to što nema još više vrednosti osvežavanja i nije neki preterani gubitak. Možete birati između 60 i 90 Hz ukoliko želite da prištedite bateriju – ili jednostavno, ostavite sistemu da to reguliše u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje na ekranu.

   Ali je zato osvetljenje, pazite sada ovo, fantastičnih 1300 nita, tako nešto se ne sećamo da smo viđali u ovom cenovnom razredu. Kao da je neko pomislio, ako telefon već menja boju na suncu, onda je red da se i ekran dobro vidi po jako sunčanom danu.

   Specifikacije

   Procesor je kao što smo rekli u otpakivanju telefona, Mediatek-ov Dimensity 900, a prate ga u radu odličnih 8 GB RAM-a i isto tako dobrih, 256 GB prostora za podatke. Izdašno, nema šta.

   Dimensity 900 nam se jednostavno svideo, da ne pričamo bajke već da budemo odmereni – brži je od glavnog konkurenta, Snapdragona 695 nekih 10ak posto u CPU i GPU testovima, lepo se ponaša i u igrama – ali ono mnogo bitnije, ima za klasu bolji signal imidž procesor i može ono što Snapdragon 695 ne može – snima 4K video.

   Da se vratimo još jednom na 8 GB RAM-a…znate već da je vivo među prvima implementirao onu opciju dodavanja virtuelnog RAM-a tako što pozajmljuje (alocira) memoriju od skladišne memorije. I obično su te vrednosti dodatnog RAM tu negde do 3 GB.

   Vivo je otišao ovog puta korak dalje, pa sada od skladišne memorije možete da pozajmite još 8GB što u totalu daje 16 GB, 8 GB prave i 8 GB – ove nešto sporije. Što se toga tiče, ukoliko se odlučite za ovaj telefon, slobodno eksperimentišite, nešto nismo neki posebni pobornici ove ideje jer smatramo da ovaj procesor i sa 8 GB RAM-a radi odlično. Ukoliko neko bude imao drugačija iskustva, slobodno neka ih podeli sa zajednicom…

   Baterija u vivo X80 Lite telefonu je 4500 mAh i nakon našeg desetočasovnog testa YouTube reprodukcije pokazala je tačno 50 procenata preostalog kapaciteta, što je vrlo dobar rezultat u klasi. Puni se snagom punjača od 44W, pa računajte tu negde, nešto manje od sata da bi je napunili od 0 do 100 posto

   Kamere

   Na planu kamera, Vivo X80 Lite donosi naizgled “već viđeno” odnosno kombinaciju senzora kakvu smo sretali na mnogim telefonima do sada – glavni senzor od 64MP, ultraširoki od 8MP i macro senzor od 2MP.

   Na naše iznenađenje, rezultati koje ove kamere prave su sve sem “već viđenog” i čini se da je Vivo ovu kombinaciju kamera uspeo da obogati nekim tajnim sastojkom zbog čega ovaj telefon prilično odskače van svoje klase.

   Glavni senzor je nepoznatog tipa i vrlo verovatno nije ni Samsung Isocell GW niti Sony IMX682 koje najčešće viđamo u telefonima sa 64MP, jer se veličina piksela ne poklapa sa njima, a i fotografije baš ne podsećaju na ono što smo viđali od njih.
   U pitanju je senzor sa otvorom blende f/1.8, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, a koji nudi čini se nešto viši nivo detalja od pomenutih senzora, pa i od povoljnijih 108MP modela koje smo testirali u skorije vreme.

   Dnevne fotografije su vrlo lepog kontrasta i vizuelno jako dopadljive, sa vrlo dobrom reprodukcijom boja koja je možda minimalno doterana, ali nikako preterana, već taman koliko treba u funkciji same fotografije. Bili smo u prilici da X80 Lite uporedimo direktno sa još nekim telefonima, prepoznaćete možda fotografije pošto su snimane isti dan kao i neke od naših prethodnih recenzija i ostali smo zatečeni time koliko se dobro ovaj telefon nosi sa znatno skupljim od sebe, u nekim situacijama dajući čak i bolje rezultate.

   Najbolje od svega je što se glavna kamera u praktično svim uslovima odlično snalazi, pa je ovo telefon koji zaista dobija preporuku za kvalitet fotografija u dvevnim uslovima.

   Ultraširoka kamera od 8MP ima otvor blende od f/2.2 i ugao snimanja od 120˚, a pored nepoznatog porekla, sa glavnom kamerom joj je zajednička i reprodukcija boja i generalni izgled fotografija, zbog čega obe možete koristiti bez ustručavanja u skladu sa uslovima i onih što želite da ovekovečite. U odnosu na glavnu je nivo detalja nešto niži, ali su fotografije više nego zadovoljavajuće, uz zanimljivo možda i nešto širi dinamički opseg.

   Još jedna stvar koja nas je prijatno iznenadila je i makro senzor koji u ovom slučaju dolazi sa autofokusom, pa je prilično lako dobiti upotrebljive fotografije, iako bismo voleli da je rezolucija makar malo više od 2MP koji su u ovom slučaju ograničavajući faktor.

   Što se noćnog moda tiče, rekli bismo da je Vivo i tu odradio veoma dobar posao, pa kvalitet fotografija sa glavne kamere varira između dobrog i odličnog, zavisno od konkretne scene. Fotografisanje u noćnom režimu ume da potraje nekih 5 sekundi, malo treba i procesoru da sažvaće sve te informacije ali smo zato bili nagrađeni vrlo solidnim rezultatima

   Obrađene fotografije su nešto svetlije, ali ne i preosvetljene i izgledaju vrlo dobro, uz dobru redukciju šuma i nešto topliji kolorit od realnog, dok je nivo detalja vrlo korektan, pogotovo za ovu klasu. Ultraširoka kamera noću je tek upotrebljiva, pa na nju ne treba previše računati.

   Kada je video snimanje u pitanju, za razliku od toliko ovogodišnjih modela u ovoj klasi, X80 Lite zahvaljujući Dimensity 900 omogućuje i 4K video snimanje u 30 slika u sekundi, uz solidan kvalitet prikaza.

   Nažalost i pored prisustva optičke stabilizacije snimanje u hodu ume da bude pomalo trzavo, pa će za najbolje snimke biti potrebno malo pažnje i manje kretanja. Da li je ovo ograničenje samog čipseta u obradi videa ili nešto što može da se poboljša kroz softver, ostaje da vidimo.

   A za kraj još jedno prijatno iznenađenje, prednja kamera od čak 50MP f2.0 sa autofokusom, koja je jedna od najoštrijih koje smo videli i to prirodno, bez dodatnog izoštravanja i u stanju je da napravi veoma dobre fotografije, doduše uz malo pažnje pri orijentaciji ako je baš sunčan dan.

   Iznenađujuće se dobro snalazi i noću, ne viđamo često toliko detalja i prirodan izgled na noćnim selfijima ni na skupljim modelima. I prednja kamera podržava 4K snimanje sa do 30 slika u sekundi i vrlo dobar kvalitet i danju i noću, sve dok ste relativno mirni, opet zbog stabilizacije, pa je ovo definitivno pravi model za vlogere sa ograničenim budžetom.

   Utisci

   Sve u svemu, nismo očekivali mnogo – a dobili smo mnogo, vivo x80 Lite nije samo još jedan u nizu konfekcijskih modela sa fotografijama za koje unapred znamo kakve će biti, evo primera kako se može učiniti korak više. Bravo!

   Na planu softvera, Android 12 uz odlični, lagani i brzi Funtouch 12 korisnički interfejs: jedan od boljih i bržih u industriji, sa ikonicama koje će vas navesti da pomislite da je u pitanju čist Android čije osnovne postulate Funtouch itekako poštuje i sledi. Tu zamerki nikakvih nema…

   Moramo priznati, vivo X80 Lite je telefon koji nas je veoma prijatno iznenadio: mislili smo da je samo jedan u nizu sličnih – a nije. I iskreni da budemo, nije baš najjasnije šta je dovelo do toga da se naprave dve baš banalne greške u vidu teardrop selfi kamere i odsustva stereo zvučnika. Sa te dve realno najuobičajenije moguće karakteritike, vivo X80 Lite bi dobio od nas zaista visoku ocenu.

   Izvanredan dizajn uređaja, dovoljno procesorske snage, više od direktnog konkurenta, obilna količina radne i skladišne memorije, ekran visokog intenziteta osvetljenosti, odlično trajanje baterije, izuzetno lagan i fluidan korisnički interfejs i natprosečno dobre fotografije sa senzorom koji je optički stabilisan. I snima 4K video. I menja boju…e to već nijedan drugi konkrent ne može.

   Cena Vivo X80 Lite telefona u maloprodaji iznosi 55 hiljada dinara, 470e – da je 50-ak evra niža, bio bi jedna od boljih kupovina u klasi. Koliko možemo da primetimo, znatno je povoljniji kada se kupuje na rate preko operatera, čak i u onim skromnijim paketima kod Yettela – a možete kao što znate da dobijete još i popust od 10 hiljada dinara ukoliko na reciklažu odnesete stari telefon…deluje kao vrlo pristojna ponuda. Naročito za mlade…

   Lep je posao Vivo napravio sa x80 lite telefonom, eto toliko malo je nedostajalo da ta ocena bude još blistavija. Možda će biti već sledeći put!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi