Xiaomi 12 Lite test

Xiaomi 12 Lite test

Dugo smo ove godine čekali da se pojavi Xiaomi 12 Lite. Stigao je, ali razlike u odnosu na prošlogodišnje 11 Lite 5G i 11 Lite 5G NE nisu velike

  Sadržaj
   Xiaomi 12 Lite test

   Pozitivne ocene

   • Snapdragon 778G čip – uvek dobar izbor
   • Ravan, flat dizajn telefona
   • Interesantna boja primerka na našem testu
   • Solidne kamere

   Negativne ocene

   • Gorilla Glass 5 zaštita, prošle godine Gorilla Glass 6
   • Prosečan rezultat na testu autonomije

   Iako nam u prvi mah i nije bila jasna ideja ponavljanja (skoro) istog čipseta u telefonu kao prethodne godine, jasno je da u ovoj klasi alternative praktično i nema – Xiaomi 12 Lite se u odnosu na prethodnu godinu ponavlja. Ali je takođe i zadržao dobar deo osobina svog prethodnika što podrazumeva dobar, lep dizajn, puno ravnih površina

   Na test je konačno stigao Xiaomi 12 Lite: čekali smo ga mnogo duže nego prethodnika prošle sezone. Jedan od najzanimljivijih telefona srednje cenovne kategorije u 2021. godini bio je Xiaomi 11 Lite 5G: u tom momentu doneo je u tu srednju cenovnu kategoriju drugačiji dizajn, staklo napred i pozadi, puno procesorske snage u vidu Snapdragon 780 čipa, AMOLED ekrana sa 90 Hz osvežavanjem, sasvim solidne kamere…

   Bio je to telefon koji nam se zaista dopao, bez dileme. I sa svojih 159 grama bio je osetno lakši od svih konkurenata. Cena ovog telefona u maju 2021. godine iznosila je 47 hiljada dinara, dolar je vredeo oko 0.85 evra i nije bilo vojnog sukoba u Ukrajini.

   Krajem godine testirali smo Xiaomi 11 Lite 5G New Edition, praktično identičan telefon kod koga je Snapdragon 780 koji je poslat u istoriju zamenio vrlo popularni 778G. Na planeti Zemlji i dalje nije bilo velikih zveckanja oružjem, cena nafte je bila stabilna, dolar je malo skočio, gasa je bilo u izobilju…
    
   Oktobar 2022., gasa nema, da li će biti dovoljno struje – videćemo, vojnom sukobu u Ukrajini se ne nazire kraj, gorivo plaćamo skoro duplo više nego pre godinu dana, pominju se nuklearni arsenali, dolar je preskočio evro – a Xiaomi je predstavio telefon 12 Lite. Ime 5G se u nazivu više ne pominje jer je postao de facto standard – a cena novog telefo/na iznosi 57 hiljada dinara.

   Ako neko na osnovu svega navedenog ne može da shvati zašto su telefoni poskupeli – mi tu zaista ne možemo ništa. Svaki od navedenih problema muči redom sve proizvođače, pa i Xiaomi, itekako – možda će zvučati paradoksalno ali verujte da bi oni više od nas voleli da je sve kao pre i da novi model košta ne 47 hiljada kao prethodne godine, nego 44 hiljade. Zbog tog skoka cena (između svega ostalog), sve je usporilo, razvoj, napredak – i na kraju krajeva, prodaja.

   Xiaomi 12 Lite je, pa nećemo ga nazvati rebrendiranom verzijom svojih prethodnika jer ima tu sitnih promena – ali da kažemo da je osnova ista uz suptilne promene. Ideja Xiaomi 12 Lite telefona je ostala identična a to je dobar balans mogućnosti u svakom pogledu – i sa te strane gledano, to zaista jeste tako. Samo što taj balans više košta nego prethodne godine, ali uostalom, bukvalno SVE košta na ovom svetu više nego pre godinu i po dana.

   Hardver

   Pomenutu osnovu uređaja čini Snapdragon 778G čip: jedan od omiljenih čipova članova ove redakcije jer nudi puno mogućnosti i snage, a dostupan je i u tom uslovno rečeno, povoljnijem segmentu. Malo iznenađenje predstavlja što to nije 778G+ koji je još bolji procesor, naročito na planu uštede potrošnje, ali verovatno je u ovom slučaju problematika na planu dostupnosti ovih procesora koga smo videli u svega dva telefona do sada.

   Osnovna količina radne memorije je povećana sa 6 na 8GB uz mogućnost povećanja za dodatna 3GB pozajmicom od skladišne memorije. Tog prostora za podatke je u Mi 12 Lite telefonu 128GB, danas elementarna količina skladišne memorije – po UFS 2.2 pravilima jer je takva podrška na nivou čipseta.

   Dizajn

   Dizajn telefona je ostao istovetan i – karakterističan, mada istini za volju u ovih godinu i po dana je dosta konkurenata izbacilo svoje modele u tom smislu. Xiaomi video od Apple-a, ostali videli od Xiaomija i tako više ovaj telefon nije neobičan kao što je bio.

   A tu neobičnost karakterišu zaravnjeni okvir telefona i potpuno ravni ekran i poleđina uređaja. Ono što se promenilo, jesu dimenzije uređaja… iako je 12 Lite zadržao istu dijagonalu ekrana kao prethodnici, ovaj telefon je sada pod dimenzijama malo kraći i uži – ali i deblji za pola milimetra.

   Iznenađenje je porast težine a to je bio jedan od detalja koji nam se dopao kod ranije testiranih uređaja koje smo naveli – sa 159 na 173 grama. U principu, ništa strašno i Mi 12 Lite i dalje smatramo telefonom čiji je dizajn bolji od prosečnog u klasi. Naročito ova boja koju imamo u rukama, Lite Pink, verujemo da će biti posebno zanimljiv pripadnicama lepšeg pola, a u ponudi su još Lite Green i klasična crna varijanta.
    
   Ono što je neobično, podatak o eventualnom IP rejtingu i otpornosti na vodu i prašinu se nigde više nigde u specifikacijama ne pominje – što znači da ga i nema. Prethodnici su ga imali…

   Gorilla Glass 5 staklo napred i pozadi: na modelu od pre godinu i skoro i po dana aktuelan je bio Gorilla Glass 6, neobičan downgrade. Raspored konekcija je po šablonu, levo power taster i vrlo dugačka klackalica zvuka, leva strana lišena ičega, gore jedan od dva mikrofona, rešetka zvučnika i infrared port.

   Na donjoj strani uobičajeno: fioka za dve SIM kartice, bez podrške za dodatnu memorijsku karticu, da se prisetimo da su je prethodnici imali, drugi mikrofon, USB port i glavni zvučnik. Uprkos nekim promenama, i dalje jedan telefon koji lepo drži u ruci, lično volimo ovo rešenje sa ravnim površinama svuda, uostalom, ne treba svi telefoni da budu na isti kalup.

   Ekran, konekcije

   Ekran je kao što smo već rekli, istog tipa i iste dijagonale: AMOLED 6.55 inča, prava mera ukoliko balansirate na granici da li vam je telefon preveliki ili nedovoljno sadržaja vidite na njemu. Zaštićen je, kako smo naveli već, Gorilla Glass 5 staklom, a sada je dobio podršku za Dolby Vision, HDR10+ je odranije tu, a osvežavanje panela je sa 90Hz poraslo na danas uobičajenih 120Hz.

   Takođe je sada tu i nešto jače osvetljenje koje sada u piku, pri gledanju HDR sadržaja ide i do 950 nita naspram pređašnjih 800. Standardni AMOLED ekran, nemam nekih posebnih utisaka koje bismo izneli pred vas…
    
   Stereo zvučnici su tu, infrared port smo već pomenuli, nikada čovek ne zna kada će mu zatrebati i Xiaomi u ovoj klasi to redovno forsira, a promene je doživeo senzor otiska prsta koji više nije smešten u power tasteru već ispod ekrana.

   Baterija, 67W punjenje

   Baterija je neznatno promenila kapacitet, sa 4250 mAH na 4300 – a i punjenje je unapređeno pa se Xiaomi 12 Lite puni snagom od 67W umesto pređašnjih 33W. Da bi telefon napunili od 0 do 50 procenata potrebno je 13 minuta (interesantno je da proizvođači sve više potenciraju baš ovaj podatak) – a da bi je do kraja napunili, nekih 40-ak minuta.
    
   xiaomi12lite_4s.jpg
    
   Xiaomi navodi da je ovaj telefon opremljen takozvanom Adaptive Charge tehnologijom koja tokom noći napuni telefon do 80 procenata, a nakon toga prelazi u neku vrstu sporog punjenja kako bi preostali kapacitet baterije napunio polako. Mnogo je dilema oko brzog punjenja i njegovog uticaja na trajnost baterije, možda i ovim potezom Xiaomi ukazuje na takvu problematiku ukoliko telefon stalno punimo najbrže što je moguće.
    
   Na našem testu desetočasovne YouTube reprodukcije Xiaomi 12 Lite je ostvario prosečan rezultat sa preostlih 38 posto kapaciteta. Nije previše dobar, ali nije ni zabrinjavajući, uzimajući u obzir kapacitet baterije koji je 15-ak posto manji od 5000 mAh koliko važi za standard u srednjoj klasi. Ko kaže da lepota nema cenu?

   Kamera sistem

   Na planu kamera, Xiaomi 12 Lite donosi kombinaciju glavnog senzora od 108MP, znatno manju rezoluciju ultraširokog od 8MP i macro senzor od 2MP koji nam nikada nije bio omiljeni dodatak na telefonima. Naizgled – jedna i po korisna kamera, ali hajde da vidimo da li je to zaista tako.

   Iza glavne kamere se nalazi Samsungov Isocell HM2 senzor od 108MP, dakle ne baš u klasi 108MP senzora visoke klase, a koji je potpomognut samo faznim autofokusom, dakle ništa od optičke stabilizacije ili senzora dubine, koji bi možda bio i korisniji od macro kamere.

   Ipak, kako je ovaj senzor dugo u upotrebi, Xiaomi se do sada izvežbao kako da iz njega izvuče ono što želi. Fotografije koje pravi glavna kamera na ovom modelu su vrlo dobre u svim situacijama, sa dobro odmerenom ekspozicijom i prilično vernim bojama, uz tek malo poboljšanja kako bi izgledale življe u određenim scenama. Dinamički opseg je solidan, mada ne i idealan, pa se u najkontrastnijim scenama da primetiti manjak detalja u najtamnijim delovima, kao i nešto šuma.

   Što se nivoa detalja tiče, on tradicionalno nije jača strana ovog senzora i pored njegove visoke rezolucije, mada je Xiaomi to u ovom slučaju uspeo da vešto zamaskira dosta dobro odrađenim izoštravanjem, pa će delovati kao da su fotografije oštrije nego što zapravo jesu, naročito na ekranu telefona.
    
   Zahvaljujući visokoj rezoluciji omogućen je i digitalni zum koji radi sasvim korektno i nije tako loša zamena za neki telefoto senzor sa malim uvećanjem, pogotovo onima koji se često upare sa nekim lošim senzorom radi brojčanog stanja na poleđini telefona.

   Kada je ultraširoka kamera u pitanju, s obzirom na svega 8MP očekivali bismo zaista ogromnu razliku u kvalitetu u odnosu na glavnu kameru, ali ona u dnevnim uslovima nije ni izbliza tolika. Da, detalja jeste manje, ali ne koliko je to obično slučaj na većini telefona, šuma nešto više, ali je izgled fotografija vrlo sličan, uz približan dinamički opseg i boje koje na ovom senzoru vuku malo više na crveno u odnosu na glavni. 
    
   Ukupno, obe kamere su skoro jednako upotrebljive u dnevnim uslovima i generalno daju dovoljno dobre fotografije da zadovolje širok krug korisnika. 
    
   A kada je noćna fotografija u pitanju, iako ne možemo reći da ovaj model ima naročito impresivan noćni mod, ono što dobijate su prirodnije noćne fotografije nego kod nekih drugih proizvođača, sa manje procesiranja i realnijim prikazom, ali i dalje vrlo dobrog kvaliteta.

   Ono što je primetno je da je u noćnom modu neophodna vrlo mirna ruka, jer neke od fotografija budu vidno oštrije od drugih, a sve zbog malih pomeranja tokom snimanja koje softver u nedostatku optičke stabilizacije ne može u potpunosti da reši.

   Zato i rezultati variraju od korektnih do vrlo pristojnih. Dobra vest je doduše da se i glavna i ultraširoka kamera vrlo dobro snalaze u noćnom modu, pa nećete biti ograničeni samo na jednu – 8 MP, f/2.2 ultraširoki senzor na ovom modelu ispade znatno bolji nego što bi iko očekivao.
    
   Što se video snimanja tiče, ono je moguće u 4K rezoluciji sa 30 slika u sekundi i Full HD sa do 120 slika u sekundi. Kvalitet snimka u 4K je vrlo korektan, uz stabilizaciju koja uspešno amortizuje kretanja, ali uz artefakte na određenim delovima scena poput krošnja drveća npr.
    
   Stabilizacija je značajno bolja u Full HD, ali kvalitet naravno nije na približnom nivou, pa će izbor zavisiti od toga šta snimate i u kakvim uslovima. Takođe, rekli bismo da je kod videa razlika u kvalitetu između glavne i ultraširoke kamere primetnija nego kod fotografija.
    
   Ako video snimate noću, poželjno je koristiti glavnu kameru, iako se ultraširoka drži korektno, a dobri rezultati će biti samo kod statičnih kadrova, jer stabilizacija noću, usled čipseta koji prosto nije projektovan za to, nije u stanju da smiri trzaje u kadru koji bitno kvare utisak.

   Za ljubitelje selfija, prednja kamera od 32 MP sa otvorom blende od f/2.5 danju radi prilično dobar posao – dosta detalja, dobar portret mod i vrlo dobra reprodukcija boja. Noću može da posluži, mada kvalitet nije ni izbliza na jednakom nivou sa bitno manje oštrine kao posledica agresivnije redukcije šuma.

   Prednja kamera može da snima video u Full HD rezoluciji sa do 60 slika u sekundi, ali vas ono neće baš oduševiti – upotrebljiv je za video razgovore i to je to.

   Finalni utisci o Xiaomi 12 Lite modelu

   A naš konačan utisak o Xiaomi 12 Lite telefonu je da proizvođač ovim modelom popunjava prazninu u ponudi između Redmi Note uređaja i prvog narednog – navikli smo da nekadašnja Mi serija ima svog predstavnika i u ovom segmentu – svih ovih meseci se pitamo gde nam je ove godine 12 Lite.

   Nakon godina sa beskonačno mnogo različitih modela telefona, Xiaomi je ove godine smanjio hiperprodukciju broja uređaja koje ima u ponudi i pokušava da segmentira ponudu, tako da jedan drugom nisu konkurencija. A to jeste bio slučaj prethodnih sezona gde su telefonima Xiaomija najveći suparnici bili – neki drugi telefoni Xiaomija.

   Iako nam u prvi mah i nije bila jasna ideja ponavljanja istog čipseta u telefonu kao prethodne godine, jasno je da u ovoj klasi alternative praktično i nema. Bilo bi svakako bolje, naročito u smislu energetske efikasnosti da je 778 procesor zamenjen onim sa oznakom Plus, ali čudne se stvari dešavaju sa tim čipsetom – čini se da dobavljive količine i nisu na nekom nivou, te da Qualcomm kuburi sa lagerom. Xiaomi 12 Lite je, kako bi se reklo, sigurna kupovina, naročito ako ste navikli na MIUI.
    
   Dovoljno snažan čipset za većinu zadataka koje ćete pred njega postaviti, solidne kamere, privlačan dizajn koji je omogućen kupcima različitih ukusa, fino ležanje u ruci, realno – kada pogledamo ponudu na tržištu, sasvim korektna cena, 57 hiljada dinara ili 485 evra. Onima koji su prespavali dešavanja u prethodnih 6 meseci verovatno će delovati previše i preskupo, nije da nije, ali vremena su takva, situacija je takva kakva jeste. Mi živimo u aktuelnom trenutku, šta je bilo bilo je – ostaje da se nadamo da će sutra možda biti bolje. Sve to proizvođače muči jednako kao i nas i svi bi da se vrate neka ne tako davno prošla vremena.
    
   Neće biti lako nikome, samo će najjači prebroditi krizno doba… ukoliko pogledamo samo nekoliko poslednjih modela na tržištu sa ovim čipsetom, vidimo da cene uređaja sa Snapdragonom 778 idu i do neverovatnih 90 hiljada dinara, pa shodno tome možemo da kažemo da je Xiaomi na kraju krajeva bio sasvim odmeren sa svojom ponudom 12 Lite modela.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi