Vivo V21 5G test - telefon za vlogere

Vivo V21 5G test - telefon za vlogere

Vivo V21 5G telefon kao svoj najveći adut potencira selfi kameru od čak 44 megapiksela sa optičkom stabilizacijom - kako bi se svideo vlogerima i jutjuberima.

  Sadržaj
   Vivo V21 5G test – telefon za vlogere

   Pozitivne ocene

   • Odlična selfi kamera, jedna od boljih na telefonima
   • Dimensity 800U procesor donosi 5G podršku
   • Pristojne performanse
   • Funtouch 11 GUI
   • Solidan kamera sistem

   Negativne ocene

   • Previsoka cena za ono što telefon nudi

   Vivo V21 5G je i vrlo dobro zaokružen telefon, sa solidnim performansama i jednom od najboljih selfi kamera danas, samo je pitanje da li je cena pod kojom se ovaj telefon prodaje kod nas nešto što će vlogeri hteti da prevale preko glave

   Vivo V21 5G nije običan telefon srednje klase. On je napravljen ciljano za jednu grupu ljudi: vlogere, jutjubere i one koji više koriste prednju nego zadnju kameru. Kao što je Sony napravio Novi Xperia telefon za profesionalne korisnike koji mogu da ga koriste kao monitor za kameru, tako je Vivo želeo da obraduje drugu grupu korisnika.

   Istina, društvene mreže kao što su TikTok i Instagram postaju sve popularnije kod mlađih korisnika, pa je tako potreba za dobrim selfi fotografijama i video snimcima nešto što je počelo da bude sve traženija stavka pri kupovini telefona. Naravno Vivo V21 5G je mnogo više od toga. U pitanju je jedan moderan, lepo dizajniran telefon više srednje klase koji na određenim poljima nudi mnogo više od konkurencije. Pre svega sa selfi kamerom od 44 MP, ali hajdemo mi redom, pa ćemo stići do te famozne kamere.

   Vivo V21 5G – Dizajn

   Kućište ovog modela je jako interesantno, jer u moru zaobljenih linija nudi dve ravne površine, napred i nazad, sa zaravljene sve četiri strane, ali i zaobljenim bokovima. Prosto nešto što moramo da vam pokažemo, jer je jako teško objasniti. Viđali smo ovo i pre kod drugih uređaja, ali, čini nam se, samo na gornjoj i donjoj strani.

   U svakom slučaju, obline su tamo gde su potrebne, da učine da uređaj izgleda manji nego što jeste – na uglovima. Prednja strana ima blago izbačeni okvir ekrana, dok je nazad dominantno ostrvo sa kamerama napravljeno iz dva dela: manji je zaštićen staklom i nosi kamere, dok je veći u osnovi i blago se širi na donjem delu koji nosi blic i metalnom bojom kontrira kombinaciji tamno plave zadnje strane i crnog okvira kamera. Glavno sočivo je dominantno, a ispod su makro i širokougaone kamere.
    
   Prednja strana je dosadno crna, sa vidljvim okvirima i prednjom kamerom izvedenom u obliku suze koja čini centralni deo gornje statusne linije neupotrebljivim. Uglovi su zaobljeni, a okviri korektni za cenovnu kategoriju za koju je namenjen. Ono što se ne vidi na prvi pogled na prednjoj strani su dva LED blica, smeštena levo i desno od široke rešetkice slušalice.

   Ono što se takođe ne vidi odmah je optički senzor otiska prsta, smešten na samom dnu telefona, tačno gde je centralna ikonica donjeg reda aplikacija na Home ekranu. Ne možemo da kažemo da nam se ova pozicija sviđa, jer zahteva malo vratolomije sa prstima.

   Ukoliko koristite dve ruke za otključavanje telefona, čak i da je senzor u gornjem desnom uglu telefona, ovo vam ne bi bio problem, jer jednom rukom pridržavate telefon. Međutim većina korisnika i dalje telefon primarno koristi jednom rukom, posebno za neke brze stvari kao što su pozivi ili provera obaveštenja. Zbog toga većina koristi palac desne ili leve ruke kao primarni prst za otključavanje telefona. Kod Vivo V21 5G za to morate da blago podignete telefon, da biste jednom rukom postavili palac na senzor.

   Kada se malo naviknete, ovo i nije toliko problematično, ali sama činjenica da umesto čvrstog i sigurnog hvata telefona morate telefon da podižete malim prstom da biste ga otključali nikako nije za pohvaliti. Valjda je zbog toga Vivo zalepio foliju preko ekrana i isporučio silikonsku oblogu koja baš lepo prijanja uz telefon.

   Nasuprot matiranih plastičnih leđa, okvir, takođe plastičan, je sjajan, malo svetlije nijanse i čini telefon manje dosadnim kada je dizajn u pitanju. Na levoj strani nema portova, konektora, slotova i tastera, dok je gore Vivo smestio tek sekundarni mikrofon. Desno su Power i Volume tasteri, a dole sve ostalo: fiokica za dva hibridna slota, primarni mikrofon, USB-C i rešetkica zvučnika. Na žalost Vivo se nije dao trendu da omogući da se slušalica ponaša kao drugi zvučnik, što nam je jako žao.

   Ekran

   Vivo V21 5G će neminovno dobiti nadimak „selfi telefon“, i to je sasvim OK, ali Vivo nikako nije štedeo na ostatku specifikacija. Ekran je veliki 6,44-inčni AMOLED sa 90 Hz osvežavanja i finom svetlinom. Odnos stranica je, kao i kod 95% novih telefona, 20:9, sa 2400 piksela po dužoj i 1080 po užoj stranici.

   Pristojna svetlina od deklarisanih 500 nita sa nešto jačim max auto vrednostima omogućavaju normalno korišćenje i na ovim jako sunčanim danima, bez potrebe da jurite za hladovinom svaki put kada želite nešto da vidite na ekranu. Pored svetline za dobre performanse po svetlom danu kriv je i AMOLED ekran sa svojim jako visokim kontrastom. 

   Kada su sertifikacije u pitanju, V21 ima Widevine L1 podršku za Netflix i sadržaje koji proveravaju autorska prava reprodukovanih materijala. Tu je i HDR10+, pa ukoliko imate premijum Netflix nalog računajte da ćete moći da uživate u filmovima i serijama na visokom nivou kvaliteta sadržaja.

   Sa 90 Hz osvežavanja panel na V21 donosi onaj naredni korak stepena osvežavanja koji omogućava glatko skrolovanje sadržaja poput društvenih mreža koje su prilagođene za rad sa „visokim“ ekranima. Napomenućemo da u opcijama imate tri opcije koje su malo zbunjujuće: 60 Hz, 90 Hz i Smart Switch. Iako je logično da 90 Hz opcija forsira 90 Hz svo vreme, nije tako. Ona radi isto što i Smart Switch – prebacivanje između 60 i 90 Hz u aplikacijama koje to dozvoljavaju i kada radite nešto na ekranu.

   Međutim, iz našeg iskustva, 90 Hz radi bolje, pa Smart Switch logika na nivou operativnog sistema nije baš Smart i voleli bismo da vidimo da Vivo malo poradi i sredi ovaj režim, posebno u igrama, koje potpuno ignorišu visoku stopu osvežavanja i u većini slučajeva rade u 60 Hz.

   Procesor – Dimensity 800U

   Nova generacija MediaTek Dimensity čipsetova postaje sve popularnija kod telefona srednje klase, što nam se sviđa najpre iz ugla konkurencije za već dosadna Snapdragon rešenja.

   Mediatek Dimensity 800U nije šampion brzine, ali je u pitanju veoma dobro optimizovan čipset sa 5G podrškom za srednju klasu uređaja. Izrađen u 7 nm proizvodnom procesu u odnosu na 6 nm kod novijih Dimensity 900 i 1200, ovaj čipset ima dva A76 jezgra na relativno visokih 2,4 GHz, kao i šest A55 jezgara na 2 GHz.

   Kada se porede performanse, Dimensity 800U je sa CPU strane jako sličan svojim Snapdragon 750G i 765G konkurentima, od kojeg je u igrama bliži jačoj Adreno 620 grafici, sa svojim dobrim trojezgarnim Mali G57 MC3 GPU-om. U prevodu, sve igre će vam bez problema raditi na srednjim i visokim podešavanjima detalja.

   Dodajte tome i 8 GB radne memorije, i Vivo V21 ostavlja dosta prostora za korišćenje u narednih nekoliko godina, kada i sistemske i eksterne aplikacije budu tražile više resursa. Vivo V21 koristi UFS 2.2 tip skladišta, naspram modernijeg i bržeg 3.0 i 3.1 koji uglavnom koriste premijum telefoni.

   Da stavimo stvari u perspektivu, maksimalni ukupni protok na UFS druge generacije je 1200 MB/s, dok je on kod treće generacije 2900 MB/s. Tip skladišta utiče na sve aspekte rada telefona, poput instaliranja, ali i pokretanja aplikacija, igara i kopiranje slika i video materijala, ali daleko od toga da je Vivo V21 spor u svakodnevnom radu čemu treba da zahvalimo i neopterećenom Funtouch 11 operativnom sistemu.

   Napomenućemo i da je Vivo kod V21 omogućio novu tehnologiju dodavanja virtuelne memorije sistemskoj kada se za to ukaže potreba, pa zvanično Vivo V21 u sistemu pokazuje 8 + 3 GB RAM, za slučaj da se pitate šta je u pitanju.

   Kao i kod Windows operativnih sistema godinama unazad, kada zafali radne memorije sistem alocira deo skladišnog prostora i proglasi ga radnom memorijom, kako bi se izašlo u susret trenutnim potrebama. Naravno, skladišna memorija je višestruko sporija od radne, ali ipak znači u određenim stuacijama.

   Dimensity 800U je štedljiv čipset po prirodi, sa samo dva brza jezgra, pa Vivo V21 5G u 4G uslovima, sa svojom nevelikom baterijom od 4000 mAh, ali i štedljivim AMOLED ekranom, omogućava odlična dva do dva i po dana korišćenja bez posete punjaču, što je zaista impresivan rezultat.

   Kada zagusti da morate da tražite punjač, za razliku od novih Samsung i Apple premijum telefona, Vivo uz V21 5G isporučuje punjač, i to od odlična 33W sa svojom Flash Charge tehnologijom. Računajte da vam za 50% baterije treba oko 25 minuta, dok od 0 do 100% stižete za oko 70 minuta, što je i dalje izuzetan rezultat, posebno kada znamo da se najbolji Samsung telefon, Galaxy S21 Ultra koji košta skoro tri puta više, puni za koji minut duže.

   Funtouch 11

   Pomenuti Funtouch 11 operativni sistem dolazi sa Android 11 OS-om i vrlo je neopterećen dodatnim aplikacijama. One koje najčešće koristite poput poziva i poruka se nisu menjale od Android verzija, dok je aplikacija kamera promenjena.

   Pored njih Vivo ima još pet svojih aplikacija koje možete, a ne morate koristiti, što nam se jako svidelo. Korisnici najviše imaju koristi od default Google aplikacija, jer ne moraju da čekaju da proizvođač predstavi ažuriranje za svoje aplikacije, već se ažuriranja obavljaju na sistemskom nivou, često mnogo brže nego što to proizvođači rade.

   Naravno, tu su teme koje omogućavaju prilagođavanje izgleda, a Vivo je dodao i AlwaysOn podršku za prikaz najbitnijih obaveštenja na zaključanom ekranu, kao i jako veliki broj opcija za podešavanje svega, od menija preko početnog ekrana do dela sa obaveštenjima, što je karakteristično za korisničke interfejse kineskih proizvođača.

   Kamere

   Aplikacija kamere nije Google default što se vidi kada počnete da je koristite. Naime, dok je većina opcija tamo gde ih očekujete, i prebacivanje između režima funkcionisanje prevlačenjem donje trake ispod kamere, dotle je aktivacija širokougaone i makro kamere potpuno nepotrebno zakomplikovala.

   Dok svi ostali koriste opcije na samom dnu ekrana, gde Vivo V21 ima 1x i 2x, umesto da je dodata opcija Wide ili 0,5x, neko u kompaniji Vivo je rešio da bude pametan. U desnom donjem uglu ekrana imate opciju koja se zove Lens, i koju kada pritisnete dobijate tri nove opcije: Super Wide-Angle, Bokeh i Super Macro.

   Da zaboravimo na trenutak da je Bokeh u stvari portretni režim koji već postoji levo od Photo režima, kada želite da izađete iz nekog od novoodabranih režima potrebno je da pritisnete mikro „X“ znak pored nove opcije, što uopšte nije jednostavno i smatramo da Vivo ovo treba pod hitno da reši.

   Prednja kamera je glavna zvezda ovog telefona i kao takvu je treba posmatrati. Iza širokougaonog optički stabilizovanog senzora sa opcijom autofokusa krije se 44 MP senzor koji pravi fotografije od 7296×5472 piksela, odnosno 39,9 MP, pa nam nije baš jasno zbog čega ga Vivo reklamira kao 44 MP. U svakom slučaju optička stabilizacija, autofokus i odlično sočivo od f/2.0 omogućavaju jako dobre fotografije i video u 4K u 30 fps.

   Softver omogućava dva tipa dodatnog osvetljenja kada je selfi kamera u pitanju. Jedno se zove Aura, i u suštini pojačava svetlinu ekrana na maksimum i prebacuje sliku u belo svuda oko centra, kako bi subjekat dobio dodatno, mekše svetlo. Ukoliko je napolju jako mračno možete aktivirati opciju Spotlight koja uključuje dva LED blica, dovoljna i za najtamnije uslove.

   Ako za trenutak zanemarimo slabo osvetljenje, slike koje pravi Vivo V21 po danu su jako dobre. Visoka rezolucija omogućava beleženje velike količine detalja, oštrinu i dobru reprodukciju boja. Autofokus je jako korisna opcija kod selfija, pa je i ovde dobrodošao i treba ga koristiti kako biste dobili još bolje fotografije. Ono na šta treba paziti je preeksponiranje, posebno ako vam je lice u senci, jer dinamika kadra često ume da izostavi najsvetlije i najtamnije delove, pa će vam se desiti da vam deo slike nenamerno „izgori“.

   Portretni režim koristi veštačku inteligenciju i prilično dobro detektuje konture lika, sa ponekim pramenom koji će tu i tamo nestati sa pozadinom, ali o tome neka brinu čupavi. Primetili smo i da su boje na portretnom režimu malo življe nego na regularnom, kako bi subjekat izgledao dodatno atraktivnije.
   Sa slabijim svetlom kamera gubi deo svojih mogućnosti, posebno oštrine, ukoliko vas autofokus ne detektuje baš najbolje, ali su tu dva sistema blica koji će pomoći i da u mračnim uslovima izgledate dobro.

   Vivo se potrudio i oko softvera kod V21, pa će vlogeri na raspolaganju imati razne opcije sa kombinovanjem video snimaka selfi i glavne kamere u malom prozoru, na pola ekrana, ali uz ograničenje rezolucije na 720p, što ove opcije čini ograničeno upotrebljivim.

   4K video snimci u 30 fps nemaju optičku stabilizaciju, pa ukoliko pravite dinamičke snimke dok snimate sebe, spustite rezoluciju na 1080p, kada možete aktivirati OIS, koji koristi blago kropovan (uveličan) kadar da bi stabilizovao sliku.

   Sistem kamera na poleđini telefona, htedosmo da kažemo primarni, ali kod Vivo V21, one to definitivno nisu, sastavljen je od tri kamere. Glavna ima 64 MP, QB tehnologiju, veliki f/1.8 otvor blende, optičku stabilizaciju i PDAF, sledi širokougaona sa 8 MP i uglom od 120 stepeni sa f/2.2 i pikselima od 1,12 mikrometra, dok makro kamera ima 2 MP. Kao i sa prednjom, i glavna kamera može da snima 4K video, ali bez pomoći optičke stabilizacije, za šta je potrebno spustiti rezoluciju na 1080p.

   Očekivano, slike sa glavnom kamerom su dobre, detaljne i oštre, sa nešto suženom dinamikom kadra, koju popravlja HDR režim koji slobodno možete ostaviti na automatici. Zbog prirode senzora, finalne slike imaju 16 MP rezoluciju, a ako hoćete više detalja, možete iskoristiti punu rezoluciju sočiva. Slike su veoma detaljne, ali mekše i sa blago ispranim bojama, cena koju plaćate korišćenjem pune rezolucije senzora.

   Tu je i 2x dugme na ekranu koje koristi krop glavnog senzora, pa su i fotografije takve – ne previše ubedljive, ali korektne, s obzirom na to da je u pitanju digitalno uveličanje. Portretni režim je takođe dobar, sa dobrim izdvajanjem subjekta od pozadine, iako nema kamere za merenje dubine kadra.

   Noćni snimci su korektni i kamera uspeva da zabeleži pristojnu količinu detalja, pre svega zbog automatskog noćnog režima koji ne zahteva nešto dužu ekspoziciju. Aktiviranje Noćnog režima ipak zahteva da budete mirni u proseku tri sekunde, ali su razlike evidentne, sa otvorenim senkama i znatno svetlijim kadrom, što je i poenta ovog režima. Prijatno nas je iznenadila činjenica da je kamera spremna za novi snimak gotovo odmah nakon snimka, što nije karakteristično za telefone ove klase, jer procesiranje ume da potraje.

   Prelazak na širokougaonu kameru je vidljiv kako zbog znatno većeg ugla koje sočivo zahvata, tako i zbog boja koje su slične korišćenju pune rezolucije glavnog senzora. Kako nema autofokusnog sistema, oštrina nije baš najsjajnija, ali je zato korekcija konveksnog sočiva jako dobra.

   Noćne slike širokougaonom kamerom nisu baš za pohvalu, pa ćemo odmah preći na one na kojima se koristi noćni režim koje postaju upotrebljive. Razlika je velika, pa je topla preporuka da koristite noćni režim na obe kamere kada god to uslovi dozvoljavaju.

   Makro kamera je tu, čini se da popuni mesto. Senzor ima fokus na oko 4 cm, pa treba malo vremena da se naviknete na razdaljinu. Fotografije su korektne u najboljem slučaju. Zahtevaju dosta svetla, pa i onda boje deluju isprano, a rezolucija senzora je ograničavajuća. Prosto nije nešto što ćete koristiti često, jer zahteva dosta truda za rezultat koji i u najboljem slučaju neće oduševiti nikoga.

   Video snimci glavnom kamerom su jako dobri, i preporučujemo korišćenje 1080p, pre svega zbog optičke stabilizacije koja uspešno neutrališe potrese koji se javljaju prilikom hodanja, a koji su primetni na 4K snimcima. Detalja ima dosta, dinamika kadra je dobra, a fokus nije najsrećniji, pa će vam se desiti da se „zamisli“ na sekund, dok telefon ne shvati da ništa u kadru nije oštro.

   Utisci

   Vivo V21 5G je telefon koji se kod nas prodaje po ceni od 57.000 dinara za verziju sa 8/128 GB, što je znatno više od preporučene cene u ostatku sveta, i to ovom telefonu pravi problem prilikom određivanja konkurencije.

   Dok se u ostatku sveta poredi sa Redmi Note 10 Pro i Galaxy A52, kod nas to nije slučaj, jer Vivo V21 5G upada u kategoriju sa znatno skupljim modelima.

   V21 je i dalje jako dobro zaokružen telefon, sa solidnim performansama i jednom od najboljih selfi kamera danas, samo je pitanje da li je cena pod kojom se ovaj telefon prodaje kod nas nešto što će vlogeri hteti da prevale preko glave, kada za 10.000 dinara manje imaju telefone koji ravnopravno konkurišu V21. Ono 5G iz naziva je kod nas i dalje potpuno nebitna stavka.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi