Vivo Y76 test

Vivo Y76 test

U iščekivanju vrhunskog uređaja kakav je svakako Vivo X80 Pro, pogledajmo kakve su mogućnosti vivo Y76 telefona - predstavnika u srednjoj cenovnoj kategoriji

  Sadržaj
   Vivo Y76 test

   Pozitivne ocene

   • Jedan od najlepše izrađenih telefona srednje klase
   • Odlična autonomija na testu
   • 8 GB RAM-a (na papiru odlično, u praksi neiskoristivo)

   Negativne ocene

   • Dimensity 700 donosi 5G podršku na uštrb lošijih performansi
   • Teardrop dizajn selfi kamere treba da ostane deo prošlosti
   • Nema stereo zvuka
   • Veliki okviri oko ekrana
   • Nema ultraširoke kamere
   • Cena je visoka za ono što vivo Y76 nudi

   Vivo Y76 je zaista jedan vizuelno privlačan telefon, natprosečno kvalitetne izrade, sa solidnom glavnom kamerom. Ukoliko ga direktno poredimo sa konkurentima u klasi 40 hiljada dinara, on tu nema šta da traži: inferiornije kamere, ekran bez naprednog osvežavanja, nedostatak stereo zvuka – to publika koja dva puta meri pre nego preseče jednostavno ne toleriše

   Nakon poduže pauze, ponovo na testu imamo jedan Vivo telefon: možda smo očekivali da će po dolasku ove kompanije u Srbiju ceo proces ići malo brže, jer je reč o jednim od najprodavanijih telefona u Kini, ali iz domaće kancelarije kažu da posao treba graditi laganim ali i sigurnim koracima. Sada je do nas stigao vivo Y76…

   Znamo da se već naveliko govori i očekuje Vivo X80 Pro – telefon koji bi zaista trebalo da bude jedan vrhunski flagship uređaj: ono što možemo da obećamo jeste recenzija do kraja juna meseca i sigurni smo da će to biti jedan od najinteresantnijih telefona ove godine. I da, naravno da se nadamo da će to biti prvi Vivo uređaj iz premijum segmenta koji će biti u ponudi kod nas. I da ćemo ga po dobrom zapamtiti…

   Dok se to ne dogodi, pogledajmo telefon kojim smo se ovih dana bavili, testirali, isprobavali: u pitanju je Vivo Y76, uređaj srednje klase i ne tako inspirativnog imena – malo težeg za pamćenje. Pa da pogledamo šta ovaj proizvođač ima da ponudi u jednoj objektivno vrlo lošoj ponudi ove godine.

   Hardver, performanse

   Vivo Y76 pokreće MediaTekov Dimensity 700 čipset, jedan sad već i vremešni 5G čipset, star čitavih 18 meseci, čiji je glavni adut u tom momentu bila 5G konektivnost u srednjoj klasi telefona i on pokreće mnoštvo različitih modela telefona kineskih proizvođača. Izrađen je u 6 nanometarskom proizvodnom procesu, u dobro poznatom rasporedu sa 2 snažnija i 6 pratećih jezgara starije arhitekture – A76 i A55, te dobro poznatim Mali G57 MC2 GPU-om.

   Po performansama, ovo je telefon koji je 15-20 posto slabiji od recimo Snapdragona 695 koji je ove godine postao nezasluženi vladar ove kategorije uređaja, ali i nešto bolji od dobro poznatog Helio G96 koji se nalazi u slabijoj klasi. Od njega se međutim razlikuje po 5G podršci i modernijem proizvodnom procesu, 7 naspram 12 nanometara, što rezultuje znatno manjom potrošnjom.

   Vrlo su interesantni podaci vezani za memorijski sistem: čak 8GB LPDDR4 RAM-a i mogućnost pozajmljivanja dodatna 4GB virtuelnog od skladišne memorije koje je 128 GB. Vrlo neuobičajeno, ne baš jak procesor a količina RAM-a iznad proseka konkurencije – čak i inicijalni premijum modeli nekih proizvođača kreću sa 8GB RAM-a.
    
   Vivo Y76 stiže sa baterijom od svega 4100 mAh – a na našem YouTube testu nakon 10 sati video reprodukcije preostalo je izvanrednih 54 procenata baterije.
    
   Za bateriju ovog kapaciteta, fenomenalan rezultat, bez ikakve dileme – pa iz tog ugla možemo da kažemo da je implementacija ovog čipseta opravdala svoju ulogu. Dodajmo svemu tome i brzo, Flash charge punjenje od 44W koje ovaj telefon napuni za nešto više od 40 minuta.

   Da se razumemo odmah: Vivo nije telefon koji će neko kupiti zbog performansi i porediti ga sa konkurentima po pitanju brzine ili kamera, to je telefon… za koga? Naša publika sve meri i seče, svaki telefon stavlja pod lupu isplativosti, da li je bolja ili lošija kamera, da li je procesor dovoljno brz, brži ili sporiji – ali budimo iskreni, nije svakom kupcu sve to bitno koliko nama koji sve merimo, analiziramo.

   Ono zbog čega bi kupac primera radi trebalo da se opredeli za ovaj telefon jesu nakon višednevnog iskustva upotrebe, tri aduta.

   vivo Y76 – dizajn

   Prvi je svakako dizajn. Još kada smo prethodne godine predstavljali Vivo X60 Pro model, govorili smo da smo izuzetno zadovoljni, kako kvalitetom izrade telefona, tako i samim dizajnom. Vivo Y76 je po našem mišljenju, prvenstveno govorimo o izgledu poleđine telefona, jer nije sve baš savršeno uopšteno gledano, jedan od najlepših telefona srednje klase na tržištu, možda čak i najelegantniji.

   Druga stvar je svakako trajanje baterije – koju smo maločas spominjali. Takvo trajanje baterije za bateriju od svega 4100 mAh je sjajno ostvarenje.
    
   Treća stvar je Funtouch korisnički interfejs, jedan od boljih u industriji.
    
   Pa da vidimo šta još nudi ili gde je uskraćen Vivo Y76 u odnosu na sve do sada navedeno: kao što rekosmo, zaista odličan dizajn poleđine telefona kojim dominira kamera blok vrlo elegantnih linija i prefinjenog dizajna sa doduše pretencioznim natpisom „high definition photography“.

   Materijal od koga je izrađena poleđina telefona je matirani polikarbonat na kome uz sav trud nismo uspeli da ostavimo otisak prsta, tako da ćete se uglavnom baviti higijenom ekrana, ne i poleđine. Boja – Midnight Space!

   Kontra matiranoj poleđini, ram telefona je visokog sjaja i lepo se odvaja od prednje i zadnje strane – i ram je izrađen od plastike i u pitanju je karakteristični sendvič dizajn u koji uranjaju poleđina i prednja strana telefona, sa naglaskom da ram Vivo Y76 uređaja ima posebna ojačanja na sve četiri ivice. Ali nema nikakvog IP rejtinga otpornosti na vodu i prašinu.
    
   Vivo Y76 spada u red tanjih telefona, svega 7.79mm i težine 175 grama: naravno da je najveći teret morala da iznese baterija i njeno smanjenje – ali to kao što ste već mogli da čujete, nije izazvalo konsekvence po pitanju njenog trajanja.
    
   Desna strane rezervisana je za power taster sa integrisanim senzorom otiska prsta i klackalicu zvuka: moramo da istaknem izvanredne tastere kojih ne da se ne bi postideli telefoni premijum klase, već je kvalitet bez ikakve dileme bolji od većine njih. Ni trunke nekakvog zazora, praznog hoda, pomeranja gore-dole ili levo-desno. Ovako se to radi.

   Leva strana telefona lišena je konekcija bilo koje vrste, na vrhu se nalaze fioka za dve SIM kartice sa podrškom za Micro SD i sekundarni mikrofon, dole po redu s leva na desno, 3,5mm konektor za slušalice, primarni mikrofon, USB konektor i rešetka jednog zvučnika. Tu dolazimo do prve zamerke ovom telefonu, nema stereo zvuka kome za telefon klase 40 hiljada dinara u 2022. godini, ne možemo progledati kroz prste.

   Druga stvar koja nije u skladu sa današnjim trendovima jeste način na koji je izvedena selfi kamera: teardrop u obliku kapljice je bila karakteristika telefona pre dve-tri-četiri godine: ona stvara na taj način neki mini notch i daleko je lošije rešenje od punch hole kamera koje viđamo u 95+ procenata telefona.
    
   Treća zamerka odnosi se na povelike ivice oko ekrana, kako na gornjem delu telefona i posebno na bradi uređaja. To je jednostavno moralo biti bolje – uostalom, podatak od svega 84.9 procenata zauzetosti prednje površine ekranom, govori sam za sebe.

   IPS ekran

   Potpuno ravni ekran je IPS tipa, izuzetne oštrine ali i diskutabilnog osvetljenja za predstojeće sunčane dane, svega 460 nita. Dijagonala 6.58 inča, rezolucija 1080×2408, to je u redu, ali nije u redu odsustvo bilo koje vrste naprednog osvežavanja, ono je svega 60Hz i definitivno kvari utisak o ekranu.

   Znamo da korisnici danas preferiraju AMOLED, a opet ovo je sasvim dobar IPS sa mnoštvom finim podešavanja opcija kako bi prilagodili prikaz svojim afinitetima – ali celu tu fluidnost u radu, skrolovanje po ekranu, nedostatak iole naprednijeg osvežavanja ipak kvari. Za poslednjih godinu – dve dana, makar 90Hz je jednostavno obavezno (ako zanemarimo iPhone bez Pro dodatka – ali njima se sve može): da je ovaj telefon cenovno u dve klase niže, recimo 30 hiljada dinara, nekako bismo i mogli da zažmurimo, ali i tada samo na jedno oko – ovako, ozbiljna zamerka.

   Te očekivane fluidnosti pri skrolovanju nema – i da, baš nedostaje kako bi korisničko iskustvo bilo potpunije. I još jedna zamerka, nema nikakve deklarisane zaštite ekrana od grebanja, neobično.

   I ovaj telefon je kao većina modela ove klase opremljen samo Androidom 11: stvari značajno popravlja izvanredni Funtouch 12 korisnički interfejs, jedan od najboljih u industriji, vrlo profesionalnog izgleda, čistih linija i sa bezbroj opcija koje su na raspolaganju korisniku.

   Kamera sistem

   A kada su kamere u pitanju, Vivo se sa ovim modelom držao vrlo jednostavnog recepta – glavna kamera sa malo sposobnijim senzorom od 50MP koja se nalazi na vrhu telefona, plus macro i senzor dubine.

   Odsustvo ultraširoke kamere jeste pomalo neuobičajeno, navikli smo da je većina modela ima ali smo i ove godine videli par puta ovakav portfolio, telefoto nismo ni očekivali, a ostatak je praktično standardan.
    
   Samim tim, Vivo Y76 5G se skoro u potpunosti oslanja na glavni senzor i to je ono što će vlasnici ovog modela najviše i koristiti. Otvor blende je f/1.8, a senzor u ovom slučaju koristi autofokus putem fazne detekcije, dok je optička stabilizacija očekivano izostala. Fotografije danju koje glavni senzor pravi su živih ali ne preteranih boja, dobrog dinamičkog opsega i ukupno izgledaju vrlo dobro na prvi pogled.
    
   50MP senzore poput ovog često srećemo na novijim modelima u ovoj klasi i iako su nam se inicijalno više dopali od jeftinijih 108MP senzora, možemo reći da i jedni i drugi imaju nekih zajedničkih nedostataka koje onda proizvođači telefona pokušavaju da zaobiđu procesiranjem slike.

   Slično je uradio i Vivo, pa kako fotografije ne bi imale onaj mekan izgled primenjeno je izoštravanje koje čini da na ekranu telefona sve izgleda malo oštrije, ali ne možemo baš reći da je Vivo to odradio bolje od drugih – korektno, ali viđali smo i bolje. Ipak, ovo je kamera koja će u većini scena zabeležiti lepe fotografije i koja neće razočarati korisnike ovog telefona.

   Ako baš želite da se razočarate, kliknite na 2x zoom koji je naravno softverski i uopšte ne ide u prilog ovom telefonu, pa je bolje da nije ni dostupan u meniju.
    
   Da budemo iskreni, pogledom na specifikacije očekivali smo da se razočaramo i makro senzorom od 2MP koji je na mnogim telefonima tu radi reda, ovde se nalazi kao treći u nizu jer u sredini je senzor dubine. e ovde je Vivo odradio neočekivano dobar posao, pa je makro kamera vrlo korektna za svoju specifikaciju i za pristojnu fotografiju ne zahteva neke specijalne uslove. Interesantno je da autofokus nije prisutan, ali je opseg fokusa vrlo širok, pa ne morate da se trudite da potrefite udaljenost od objekta već je vrlo lako dobiti fotografiju korektne oštrine.
    
   Što se noćnog moda tiče, on daje vrlo korektne rezultate u raznim uslovima i nije se dešavalo da negde podbaci što je pohvalno. Ipak, ne možemo reći da je u pitanju jedan od boljih noćnih modova po pitanju izgleda, najpre jer ima tendenciju da daje svetlije fotografije nego što je potrebno. Takođe, nivo detalja noću je korektan, mada ne i naročito visok.

   Kao i na mnogim ovogodišnjim modelima, video snimanje je ograničeno na Full HD rezoluciju, pa kvalitetom prosto ne možemo biti zadovoljni. Video izgleda dobro na malom ekranu telefona, ali čim ga pogledate na monitoru, makar on bio i Full HD rezolucije, evidentno je da to nije to.

   Snimanje je moguće u 24, 30 i 60 slika u sekundi, pri čemu ova poslednja opcija čini se daje i najbolje rezultate. Šteta za ograničenje rezolucije, jer je stabilizacija recimo vrlo pristojna, kako u normalnom tako i u Ultra modu.
    
   Noćno snimanje – može, ali ne očekujte previše, a biće vam potrebna i stabilna ruka, jer pomeranje kamere noću može da uzrokuje ponovno traženje fokusa.

    Što se selfi kamere tiče, 16MP f/2.0 senzor je sasvim korektne oštrine, ali su reprodukcija boja i ekspozicija loše, rekli bismo pre zbog podešavanja nego samog senzora, pa nam se fotografije i nisu dopale, ni danju ni noću.

   Podeljene impresije

   Sve u svemu, Vivo Y76 je telefon nakon čije recenzije su nam ostala podeljena mišljenja: i za i protiv.
    
   Ukoliko ga direktno poredimo sa konkurentima u klasi 40 hiljada dinara, on tu nema šta da traži: inferiornije kamere, ekran bez naprednog osvežavanja, nedostatak stereo zvuka – to publika koja dva puta meri pre nego preseče jednostavno ne toleriše. Procesor na stranu, mada ne može da parira Snapdragonu 695 koga takvog kakav jeste, pritom ne volimo.

   Dobre strane su što je u pitanju zaista jedan vizuelno privlačan telefon, natprosečno kvalitetne izrade, sa solidnom glavnom kamerom. Ali nije smeo da košta 40 hiljada, ja zaista teško po toj ceni možemo da ga smatramo ozbiljnijim konkurentom drugim modelima na tržištu. Ma koliko nas i oni ovog proleća razočarali, ovo je jednostavno uređaj koji će preferirati publika koja kupuje na osećaj, estetiku i Y76 će im to zadovoljstvo pružiti.
    
   Budućnost prodaje ovog telefona prvenstveno vidimo kroz prodaju preko operatera jer za sve one koji gledaju svaki detalj prilikom kupovine, Vivo Y76 u poređenju sa konkurentima, gubi na većini polja. To je moralo da bude bolje.

   Nama ostaje da sačekamo još 20-ak dana do druženja sa najboljim Vivo telefonom ikada, nestrpljivi smo zaista da isprobamo Vivo X80 Pro – da vidimo šta je saradnja sa Zeiss-om donela. X70 Pro je prošle godine bio sjajan ali nije bio dostupan u Evropi, sada je tu novi model koji bi mogao da zatalasa i u najvišoj klasi uređaja. Iskreno se nadamo tome, ali nećemo vam sve otkrivati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi