Vivo X60 Pro test - telefon sa stilom

Vivo X60 Pro test - telefon sa stilom

Vivo X60 Pro je jedan od retkih telefona koji je ove godine ostavio onaj pravi doživljaj uživanja pri korišćenju - i prava je šteta što nije dostupan kod nas

  Sadržaj
   Vivo X60 Pro test – telefon sa stilom

   Pozitivne ocene

   • Elegantan telefon natprosečno dobre izrade
   • Snapdragon 870 je sjajan procesor za ovu klasu uređaja
   • Gimbal stabilizacija glavne kamere donosi dobre rezultate prilikom snimanja videa
   • Kamera sistem izrađen u saradnji sa kompanijom Zeiss

   Negativne ocene

   • Nema stereo zvučnika

   Vivo X60 Pro je prvi telefon visoke klase ovog proizvođača koji se našao na testu Benchmark redakcije. Iako se ovaj model neće prodavati na domaćem tržištu, prilika da testiramo ovaj telefon nam je u punom potencijalu predstavila mogućnosti kompanije Vivo

   Često nas u komentarima pitaju da kažemo nešto o modelima telefona koji kod nas nisu dostupni: mi se iskreno vodimo onom, daleko od očiju – daleko od srca. Jednostavno, telefone koji nisu dostupni kod nas, ni ne pratimo. I nikada nam zbog toga nije bilo nešto posebno žao… Ali za telefon koji nam je na raspolaganju već nešto više od mesec dana… e za njega nam jeste posebno krivo što se nije pojavio kod nas. Govorili sam o strategiji kompanije Vivo da na evropsko tržište uđe polako u našoj reportaži nakon što smo posetili fabriku Zeiss u Oberkohenu – i baš je ovaj telefon – Vivo X60 Pro, a i onaj koji je stigao nakon njega, X70 Pro, žrtva takve strategije koju opet, moramo da poštujemo.

   Jer sada ćemo možda upotrebiti floskulu koju baš i ne volimo ali nam se čini prikladnom za ovaj momenat: Vivo X60 Pro ima onaj X faktor koji označava ono što osetimo na neki poseban način. Istakli bismo tu neku nepodnošljivu lakoću upotrebe, gde sve klizi i sve radi toliko fluidno, da je to pravo uživanje. Sve u skladu sa nesvakidašnje elegantnom formom telefona koji u takvom jednom paketu čine da korisnik ne može da ostane ravnodušan.

   Nagledali smo se ove godine raznih telefona, dobrih, manje dobrih, vrlo dobrih, odličnih, skupih, preskupih… retko koji od njih nam je izmamio osmeh kako je to učinio Vivo X60 Pro.

   Krenuću neuobičajenim tokom… utisak u radu. Apsolutno neobjašnjiva lakoća upotrebe, ta fluidnost Androida i Vivo Funtouch korisničkog interfejsa, odavno nismo videli na nekom telefonu. Toliki telefoni prođu kroz ovu redakciju, stvarno svašta imamo priliku da vidimo, dobro i loše, ali ovaj subjektivni utisak ne sećamo se kada smo poslednji put imali… Jednostavno sjajno!

   Vivo X60 Pro – dizajn

   I dovoljno je ovaj telefon izvaditi iz džepa, to je to što većina očekuje od telefona i iz tog razloga nam je veoma žao što se ovaj telefon neće prodavati kod nas – da se i sami u to uverite, da ga isprobate u nekoj prodavnici i steknete osećaj koji smo mi stekli.

   Elegantan dizajn… ova fantastična Shimmer blue boja, ekran blago zakrivljen na bokovima, gornja i donja strana telefona, mislimo na aluminijumski ram uređaja – potpuno ravni. Debljina svega 7.6mm, težina 179 grama – subjektivni osećaj kao da je još lakši od toga. Desno power taster i klackalica zvuka, gore samo otvor sekundarnog mikrofona, leva strana prazna, dole standardni raspored: fioka za dve SIM kartice, primarni mikrofon, USB Type C konektor i rešetka zvučnika.

   Prava, velika šteta je što ovaj telefon ne podržava stereo zvuk jer bi zaista predstavljao još bolji uređaj. A kad smo kod zvuka koji dopire iz tog jednog, nismo oduševljeni, malo nam deluje da je zvuk kao iz bunara, pa je to jedina prava zamerka koju bismo uputili ovom modelu.

   Aluminijumski okvir, Gorilla Glass 6 napred i nazad. Izvanredni AMOLED ekran dijagonale 6.56 inča, HDR 10+ podrška i osvežavanje 120Hz, rezolucija 1080×2376 piksela… sa odlično odabranim wallpaperom i setom ikona u startu ostavljaju snažan utisak kada prvi put uključite telefon i taj osećaj vas stalno prati. Senzor otiska prsta ispod ekrana, selfi kamera diskretna, centralno pozicionirana.

   Poleđinu telefona karakteriše diskretni i elegantno osmišljeni kamera blok, nimalo nalik na ogromne kamera sisteme kakve ove godine viđamo na većini telefona.  U gornjem delu ugla, suptilni Zeiss znak govori ko potpisuje kamera sistem i čije se staklo nalazi preko senzora – a ne polikarbonat kao na većini modela.

   Snapdragon 870 je motor Vivo X60 Pro telefona

   Vivo X60 Pro je opremljen najisplativijim brzim procesorom ove godine: Snapdragon 870 je zaista pobrao mnoge simpatije korisnika, nudeći izvanredan balans sjajnih brzinskih karakteristika, umerene potrošnje, ne preteranog zagrevanja i cene koja mnogo ne opterećuje uređaje u koje je implementiran.

   Možda ovaj telefon baš i nije pravi reper za ovu poslednje iznesenu konstataciju koja se tiče cene jer i dan danas, tamo gde ga ima u ponudi, košta između 700 i 800 evra što svakako nije malo. Ima povoljnijih telefona, ovaj telefon nije jeftin – ali nudi osećaj premium iskustva koji nemaju čak ni skuplji telefoni od ovog.

   A uz pomenuti procesor tu je i čak 12 GB RAM-a i dodatnih 4GB koje RAM može da pozajmi od sistemske memorije – viđali smo ovu opciju i ranije. E sad, to na nekim drugim telefonima koji koriste stariju i sporu skladišnu memoriju baš i nema nekog smisla, ali ovaj telefon stiže sa 256GB ultra brzog UFS3.1 skladišnog prostora.

   Kada govorimo o količini memorije u telefonu, mnogi stoje pri tome da preko 8GB nije potrebno, evo ovaj telefon ima 12GB i sve apsolutno leti na njemu. A opet, viđali smo i telefone sa 12GB RAM koji nisu tako brzi… od svega po malo je tu, ali svakako najviše do dobre sistemske optimizacije i brzog korisničkog interfejsa koji je Vivo zaista utegao kako treba.

   Baterija, punjenje

   Od ovako elegantno dizajniranog i tankog telefona ne možete očekivati ogromnu bateriju: 4200mAh je sasvim pristojno i izgura dan bez punjača: osim ukoliko ne smatrate da je sat i po dva nekog jačeg gejminga sastavni deo takvog dana.

   Uz telefon stiže i poveliki Vivo Flash Charge 2 punjač od 33w čiji je zadatak da ovaj telefon napuni za oko tri četvrtine časa.

   I pakovanje je vrlo lepo dizajnirano, velika, raskošna kutija osim telefona krije pomenuti punjač, plastičnu providnu masku telefona koja je otvorena na bokovima kako ne bi upropastila dizajn ovako lepog uređaja – a tu su i Vivo žičane bubice sa 3.5 mm konektorom. Pošto takav port nećete pronaći na ovom telefonu, tu je i 3.5mm na usb type ca adapter. Otmen i raskošan paket, nema dileme…

   Kamere

   Kada su kamere u pitanju Vivo X60 Pro dolazi sa vrlo zanimljivim sistemom i to iz nekoliko razloga. Najpre, on je relativno jednostavan i dolazi sa glavnom, ultraširokom i telefoto kamerom – dakle ono što pokriva praktično sve situacije snimanja, a bez ikakvih dodatnih senzora dubine i upitno korisnih kamera koje su tu da se proizvođač pohvali brojem. 

   Pritom, na ultraširokoj i telefoto kameri se nije štedelo, znate ono kada se stavi senzor od 5 ili 8MP radi reda, već su oba od 13MP što je već dovoljno da ne bude ograničavajući faktor. Pa da vidimo u kojoj meri ovaj telefon opravdava natpis na gornjem delu telefona na kome piše “Professional photography”.
    
   Ono što će vas verovatno iznenaditi je da je glavni senzor od 48MP, što u današnje vreme kada taj broj imaju i maltene bazični telefoni ne izgleda baš sjajno na papiru. Ali…

   Nije u pitanju neki od jeftinih Omnivision senzora ili Samsungov Isocell GM2, već Sony IMX598 malo doteran za Vivo i to sa iznenađujuće velikim otvorom blende od čak f/1.48.

   Uz to, glavna kamera je opremljena onim što Vivo naziva Gimbal Stabilization 2.0, tačnije sistemom poput onog na profesionalnim aparatima koji nosi ceo senzor i omogućuje mu pomeranje po sve tri ose i amortizaciju pokreta.

   Takođe, sva optika na kamerama X60 Pro je potpisana od strane Zeiss-a čije smo prostorije posetili nedavno kada smo i pravili foto primere za ovu recenziju. I ovo je prvi telefon proistekao iz te kooperacije a konkretniji, značajno bolji rezultati su viđeni kod narednog modela, X70 Pro. Dakle, neka vrlo značajna unapređenja, pa hajde da vidimo šta to znači u praksi.

   U dnevnim uslovima, glavna kamera je sigurno najbolja 48MP kamera koju smo videli na nekom telefonu, sa vrlo prijatnom reprodukcijom boja i solidnim dinamičkim opsegom i nivoom detalja.

   Ono što je odmah primetno je da slike izgledaju za jedan telefon netipično čisto i jasno u većini slučajeva, što pripisujemo upravo optičkoj stabilizaciji koja će vam omogućiti da iz ruke, čak i ako ona nije baš mirna napravite fotografiju. Dakle, viđali smo i bolje kamere na telefonima, ali smo i dalje prijatno iznenađeni onim što je Vivo postigao sa pod znacima navoda “samo” 48MP, pa pohvale njima za “kvalitet ispred kvantiteta” pristup.

   Ultraširoka kamera od 13MP poseduje otvor blende od f/2.2, fazni autofokus i hvata ugao od 120 stepeni, dakle relativno standardne specifikacije, osim rezolucije, a fotografije koje ona pravi imaju vrlo približan izgled kao i one sa glavne, uz tek nešto manje detalja, povremeno nešto šuma u delovima scene sa malo svetla i malom razlikom u balansu bele – relativno očekivane stvari. 

   Telefoto kamera, koja kao i ultraširoka koristi Samsungov S5K3L6 senzor od 13MP sa otvorom blende od f/2.46 pruža uvećanje od skromnih 2x, što i nije baš jednako korisno kao 2.5 ili 3x, ali će poslužiti kada treba uhvatiti krupnije neki dalji objekat ili u auto salonu snimiti migavac na BMW-u – za one koji sumnjaju, da stvarno imaju migavac.

   Ovaj senzor je verovatno najslabiji deo kamera na Vivo X60 Pro, delom i zbog činjenice da za razliku od glavnog ne koristi optičku stabilizaciju koja bi mu dobro došla, ali je da kažemo, upotrebljiv.
    
   A kada padne mrak, Extreme Night Vision 2.0 kako Vivo naziva svoj noćni mod na glavnoj kameri radi vrlo lepo i u stanju je da napravi zaista dobre fotografije sa impresivnom reprodukcijom boja, iako će nivo detalja zavisiti od količine svetla, pa će ih negde biti više, a negde manje, iako je generalni nivo vrlo dobar. Ultraširoka i telefoto kamera se noću očekivano snalaze lošije od glavne, mada i za njih možemo reći da su sasvim upotrebljive, iako je nivo detalja znatno niži.
    
   Ono što nas je posebno zanimalo je video snimanje, jer pomenuta Gimbal Stabilization 2.0 zvuči kao stvorena za to, možda i pre nego za foto upotrebu. Možemo reći da rezultat naravno nije baš kao sa gimbalom usled ograničenog prostora za pomeranje senzora koji recimo ne može amortizovati pomeranje po visini pri koracima, ali da stabilizacija radi vrlo dobro, pegla sve sitne potrese i bitno umekšava pokrete, pa će apsolutno biti korisna pri snimanju i značajna je prednost ovog modela.

   Kvalitet videa danju je u rangu onoga što smo videli i kod fotografija, dok je noću sasvim upotrebljiv, doduše uz dosta šuma, ali koji ne remeti ukupan utisak.

   Naravno, telefon ne može proći bez prednje kamere, a ona je na ovom modelu sa čak 32MP i vrlo oštra i detaljna, pa će i ljubitelji selfija imati razloga za zadovoljstvo. I ovo je telefon koji je prvi izdanak saradnje Zeissa i Viva, drugi je još bolji, ispratite malo recenzije X70 Pro modela… a od onog narednog za koga se nadamo da će stići i i kod nas, nadamo se tamo na proleće, zaista treba očekivati puno kada su kamere u pitanju.

   Odličan telefon!

   Ovim telefonom Vivo je pokazao da ima šta da pokaže i pruži korisniku. Bićemo iskreni, ne da je opravdao očekivanja, već ih je i nadmašio. Ovo nije proizvođač iz ranga onih generičkih koji naslažu specifikacije: bolja reklama Vivu od sopstvenog uređaja, ne treba.

   I pored pravila da se ne testira ono što nije dostupno u Srbiji i koga se uglavnom držimo, ovog puta smo morali da napravimo izuzetak, jer ovaj telefon, X60 Pro to apsolutno zaslužuje – kad smo već imali priliku da se njime koristimo neko vreme. 

   Kako bi prošao da se našao na tržištu, a podsetiću, ovo je telefon predstavljen još u aprilu – to ne znamo, jer ovo nije uređaj za one koji porede cene i kažu ovaj je najisplativiji. Ali smo sigurni da ko god da bi ga uzeo, ne bi bio razočaran. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi